Børn må undvære mad, medicin og fritidsaktiviteter: Regeringens og støttepartiernes plaster på kontanthjælpssystemet er "utilstrækkeligt"
Det midlertidige børnetilskud skulle afhjælpe problemer med børnefattigdom og sikre, at børn af kontanthjælpsmodtagere også kunne være en del af fællesskabet.
Men en ny rapport fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, peger ifølge Børns Vilkår og Mødrehjælpen på, at børnetilskuddet ikke lever op til formålet.
Og de to organisationer er ikke i tvivl: Tilskuddet er utilstrækkeligt, og derfor haster det med at finde en permanent løsning på et nyt kontanthjælpssystem, så børn i Danmark ikke må undvære måltider, medicin, tøj og fritidsaktiviteter.
Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er tavs.
Kontanthjælp: På Christiansborg forhandles der i øjeblikket om et nyt kontanthjælpssystem, der på den ene side skal sikre, at der er en økonomisk gevinst ved at tage et arbejde og på den anden side sørge for, at alle børn i Danmark kan vokse op under ordentlige forhold.
For at holde hånden under børnefamilierne, indtil et nyt kontanthjælpssystem er på plads, blev regeringen og støttepartierne i 2019 enige om at indføre det midlertidige børnetilskud - en økonomisk håndsrækning til børnefamilier, hvor én eller begge forældre er berørt af kontanthjælpsloftet.
Men en ny undersøgelse foretaget af Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - blandt familier, der har modtaget tilskuddet, sår tvivl om, hvorvidt tilskuddet har levet op til målsætningen.
Ingrid Hartelius Dall, juridisk seniorrådgiver, Børns VilkårDet er nogle meget håndfaste beviser på, at indsatsen ikke er tilstrækkelig. Med de tal er vi et sted, hvor vi som børneorganisation bliver meget, meget bekymrede.
For selv om mange af familierne oplever, at det midlertidige børnetilskud har forbedret deres økonomi, er der stadig både børn og voksne, der lider betydelige afsavn.
10 procent af familierne svarer i undersøgelsen, at de har måttet undlade at give deres børn nødvendige måltider, syv procent har undladt at købe lægeordineret medicin til deres børn, og hele 48 procent af familierne med børn mellem 6 og 16 år fortæller, at børnene har måttet undlade at gå til faste fritidsaktiviteter.
Og de oplysninger får nu Børns Vilkår og Mødrehjælpen til at slå alarm og råbe op om, at det haster med at finde en mere permanent løsning.
- Det er nogle meget håndfaste beviser på, at indsatsen ikke er tilstrækkelig. Med de tal er vi et sted, hvor vi som børneorganisation bliver meget, meget bekymrede, siger Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver i Børns Vilkår.
I Mødrehjælpen taler rådgivere hver eneste dag med familier, der er hårdt pressede økonomisk, fortæller direktør Ninna Thomsen.
- Det, jeg synes er særligt bekymrende, er, at selv om man har fået det midlertidige børnetilskud, må man stadig leve med meget markante afsavn som familie og helt uskyldigt barn, siger hun.
Det midlertidige børnetilskud
Det midlertidige børnetilskud er et skattefrit tilskud til børnefamilier med børn under 15 år, hvor én eller begge forældre er berørt af kontanthjælpsloftet og/eller integrationsydelsen.
Tilskuddet udgør 717 kroner per måned per barn for modtagere af de laveste ydelser. Det er personer, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og uddannelseshjælp som uddannelsesparate.
Børn af enlige i det øvrige kontanthjælpssystem modtager 615 kroner om måneden.
Desuden får enlige forsørgere et supplerende tilskud på 665 kroner om måneden afhængigt af antallet af børn
Lever ikke op til forventninger
I aftalen om det midlertidige børnetilskud mellem regeringen og støttepartierne lød det, at tilskuddet skulle ”afhjælpe problemerne med børnefattigdom” og sikre ”at alle børn i Danmark vokser op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.”
Ninna Thomsen, direktør i MødrehjælpenFørst og fremmest appellerer vi til, at de skal blive færdige med at forhandle om et nyt ydelsessystem. Det er snart lang tid siden, Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger. Tiden går.
Men set i lyset af evalueringen fra Vive mener hverken Mødrehjælpen eller Børns Vilkår, at tilskuddet lever op til forventningerne i aftalen.
- Der er uden tvivl familier, det har hjulpet, men evalueringen her viser helt entydigt, at der er nogle meget alvorlige afsavn hos en stor gruppe børn og unge, som vi bliver nødt til at tage alvorligt, siger Ingrid Hartelius Dall fra Børns Vilkår.
I Mødrehjælpen mener direktør Ninna Thomsen, at tilskuddet er utilstrækkeligt. Men hun vil heller ikke afvise, at der er familier i blandt, der ikke prioriterer deres penge rigtigt.
- Der vil selvfølgelig være familier, der prioriterer forkert. Der er mange familier, som er hårdt ramt af gæld. Med de stigende priser i øjeblikket er der også mange, der træffer nogle kortsigtede beslutninger med blandt andet kviklån, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op, siger hun.
Nyt ydelsessystem nu
Torsdag tog Folketinget hul på behandlingen af en forlængelse af det midlertidige børnetilskud frem til udgangen af 2022. I den forbindelse opfordrer Børns Vilkår til, at politikerne øremærker hjælpen, så den går mere målrettet til børnene.
- I dag bliver tilskuddet udbetalt til familier, uden at det er øremærket. Det kunne være en del af løsningen. Hvordan det praktisk og konkret skal se ud, har vi ikke et bud på, men det er altafgørende, at det er let at administrere for familierne og heller ikke yderligere stigmatiserende, siger Ingrid Hartelius Dall.
Men organisationen mener samtidig, at det er helt essentielt, at man på Christiansborg når hurtigt til enighed om en overhaling af kontanthjælpsområdet. Samme toner lyder fra Mødrehjælpen.
- Først og fremmest appellerer vi til, at de skal blive færdige med at forhandle om et nyt ydelsessystem. Det er snart lang tid siden, Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger. Tiden går, siger direktør Ninna Thomsen.
Minister er tavs
I Enhedslisten, der har truet med bål, brand og folketingsvalg, hvis ikke regeringen hjælper flere børn ud af fattigdom, er man tilsyneladende også ved at miste tålmodigheden ved forhandlingsbordet.
I sin tale på partiets landsmøde fredag lød det fra politisk ordfører Mai Villadsen, at det midlertidige børnetilskud bør gøres til et permanent børnetilskud.
- Hvis det virkelig er så svært for Peter Hummelgaard (beskæftigelsesministeren, red.) at forhandle en aftale på plads, må vi have forhandlingerne over i Statsministeriet, sagde Mai Villadsen ifølge Ritzau.
Avisen Danmark ville gerne have spurgt Peter Hummelgaard, om han synes det midlertidige børnetilskud har levet op til hensigten, om evalueringen af tilskuddet giver anledning til justeringer i forbindelse med forlængelsen af ordningen, og om regeringen kan acceptere, at børn i Danmark lider afsavn i det omfang, det fremgår af evalueringen.
Men det har ikke været muligt at få svar på disse spørgsmål inden avisens deadline.