Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig
USA vil gøre Esbjerg Havn til Nato-knudepunkt - altså et sted, hvor såvel soldater som kampvogne, kanoner og ammunition skal kunne transporteres fra USA og andre Nato-lande til eksempelvis Baltikum, der er forsvarsalliancens mest krigsudsatte område.
Og selv om truslen mod Baltikum ikke er på sit allerhøjeste, er timingen ikke tilfældig. Det handler nemlig om at vise russerne, at det ikke kan betale sig at gå i krig mod Nato.
For når først den essentielle infrastruktur er på plads - hvor Esbjerg Havn er en vigtig spiller - har Rusland ikke mange chancer mod forsvarsalliancen, mener Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.
Nato: Det er ikke noget nyt, at Nato ser Rusland som fjenden, eller at de baltiske lande er blandt de mest krigsudsatte i alliancen. Men siden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar i år er truslen ikke just blevet mindre, og derfor er Nato nu for alvor begyndt at forberede sig på mulige kriser eller krigssituationer.
Spørger man Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, er der en helt særlig årsag til, at Nato netop nu arbejder på at få styr på vigtig infrastruktur.
Peter Viggo Jakobsen, lektor ved ForsvarsakademietVi skal tilvejebringe infrastrukturen, så russerne kan se, at hvis de begynder at lege med tændstikker i Baltikum på samme måde, som de har gjort i Ukraine, så kan vi meget hurtigt tilvejebringe de styrker, vi skal bruge.
- Det er jo et åbent spørgsmål, om vi nogensinde skal i krig med Rusland. Jeg kan i hvert fald godt have min tvivl, efter at jeg har set hvor gode - eller rettere hvor dårlige, de er til at være i krig i Ukraine. Når de er færdige der, så er der nok ikke så meget grej og så mange soldater tilbage, så der vil nok gå lang tid, inden det vil blive et problem igen, vurderer han.
- Men det ændrer jo ikke ved, at vi skal tilvejebringe infrastrukturen, så russerne kan se, at hvis de begynder at lege med tændstikker i Baltikum på samme måde, som de har gjort i Ukraine, så kan vi meget hurtigt tilvejebringe de styrker, vi skal bruge.
Lektoren fra Forsvarsakademiet kalder en udbygning af Esbjerg Havn med det formål at gøre stedet til Nato-knudepunkt "en ikke-provokerende og ikke-truende måde at vise forsvarsvilje på".
- Det handler jo om at demonstrere over for russerne, at selv hvis de overvejer at gøre det (starte en krig i eksempelvis Baltikum, red.), er vi på plads så hurtigt, at de aldrig vil kunne vinde - og dermed opgiver de at prøve. Så det her handler om at prøve at gøre krig umulig ved at vise russerne, at det aldrig vil kunne betale sig, siger Peter Viggo Jakobsen.
Et gyldent sted
På grund af vigtig Nato-strategi er Esbjerg Havn altså i denne uge for alvor kommet på verdenskortet. Placeringen er nemlig helt oplagt for en mellemstation mellem USA og Baltikum, hvis diverse krigsmateriel og soldater hurtigt skal på farten.
- Esbjerg Havn er vigtig, fordi den er stor og kan tage relativt store skibe. Desuden ligger byen relativt praktisk, hvis der skal sendes personel og materiel videre til Baltikum, hvis vi skal banke russerne, hvis de er dumme nok til at angribe, siger Peter Viggo Jakobsen.
Han bakkes op af Kristian Søby Kristensen, der er seniorforsker og vicecenterleder ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Han kalder havnen i Esbjerg "et gyldent sted" i forhold til fjenden:
- Det er en stor havn med god infrastruktur i nærheden, så man kan få styrker og materiel sendt videre. Den ligger på et relativt gyldent sted - ikke for tæt på Rusland til, at det er farligt, men heller ikke for langt væk.
Esbjerg ikke en ny brik
Det er dog ikke nyt, at netop Esbjerg Havn er et vigtigt sted rent forsvarsmæssigt. Det var også tilfældet under den kolde krig, forklarer Peter Viggo Jakobsen.
- Der har bare været en periode, hvor man ikke tænkte, at det var relevant, fordi man ikke regnede med, at russerne ville gøre noget. Nu skal vi så til igen at opbygge evnen til at kunne gøre noget relativt hurtigt, siger han.
Ny lovgivning nødvendig
Det er ikke nok at udbygge havnen i Esbjerg, hvis transport af soldater, kampvogne og kanoner skal køre gnidningsfrit i en krigssituation - eller blot ved store militære øvelser.
Ifølge Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, gør lovgivning nemlig, at transporten kan blive ganske besværlig - og derfor vil det give god mening at ændre netop lovgivningen.
- I dag er det sådan, at nærmest så snart, du har tændstikker med, kører du med "farligt gods" - og så er det bøvlet at komme hurtigt fra A til B. Skal man have soldater med udstyr, våben og ammunition transporteret, kan det derfor give store problemer, siger han.
Det har aldrig været nogen statshemmelighed, at Esbjerg er en vigtig brik i puslespillet for effektivt at kunne transportere eksempelvis kampvogne og pansrede køretøjer videre mod Baltikum. Netop derfor er Esbjerg Havns muligt kommende rolle i Nato heller ikke noget, der vil gøre hverken byen, landsdelen eller Danmark i det hele taget til et vigtigere mål for Rusland.
- Russerne ved godt, det er den havn, vi bruger. Det har ligget i Natos styrkeplan længe - det her ændrer ikke trusselsniveauet. Derfor er der ingen grund til, at folk i Esbjerg er bange for noget, understreger lektoren.
Heller ikke Kristian Søby Kristensen mener, at sikkerheden vil være mere truet med en udbygget havn, der skal agere Nato-knudepunkt.
- Esbjerg vil selv uden tilbygning være et vigtigt logistisk knudepunkt for militære forsyninger i en krigssituation. Sammen med Skrydstrup og flyvestationen ville Esbjerg derfor i forvejen være på listen over steder, russerne skulle sørge for at få bombet, hvis de ville gå i krig.
- Men der er også rigeligt med andre mål, man kan more sig med at bombe, hvis man er russer - og Esbjerg står nok ikke øverst på den liste, vurderer seniorforskeren.