Håbets præsident ledte længe efter ordene - men fik alligevel Skive til at “gå helt Obamas”: Her er hans fem budskaber til danskerne
Fredag var han i København, og søndag slog USA's tidligere præsident Barack Obama så vejen forbi Skive. Han talte for en tætpakket sal med 1198 mennesker i byens kulturcenter, og vores reporter Emil Jørgensen var på pletten.
Læs om Obamas pointer fra showet, hør om folk, der har betalt mange tusinde kroner for billetten og alligevel var tilfredse, og dyk med ned i, hvordan eks-præsidenten fortsætter med at betage millioner af mennesker verden over, selv om det snart er en hel generation siden, at han bragede igennem på den politiske scene med budskabet: "Yes We Can".
Tale til Danmark: Da Barack Obama blev valgt som USA's første sorte præsident i 2008, sagde han i sin takketale i Chicago, at det syntes helt umuligt, at sådan en som ham var endt i Det Hvide Hus. Søn af en bondemand fra Kenya og en fattig, hvid kvinde fra Kansas.
“Yes We Can”, bildte han amerikanerne og resten af verden ind. Vi kan forandre verden, vi kan forene os, vi kan sikre, at i morgen bliver bedre end i dag, lød hans budskab.
Søndag eftermiddag i Skive - 14 år senere - synes det også ret usandsynligt, at Barack Obama taler i lokale kulturcenter. Men det gør han. Med askegråt hår og et mørkt jakkesæt, der ligner et, det er skabt til at sidde på hans krop, går han på scenen med en vinkende hånd og et tandpastasmil. Han roser Svend Skippers originale “Bamsestol”, som han skal sidde i. Han roser Skive-egnen, som er en del af Danmark, han aldrig har været i:
- Jeg er nødt til at komme tilbage og …
Obama tænker sig om i nogle sekunder (en vane, som publikum skal stifte bekendtskab med i løbet af den næste times tid).
- Lave ingenting, siger han.
Fra artiklen“Yes We Can”, bildte han amerikanerne og resten af verden ind. Vi kan forandre verden, vi kan forene os, vi kan sikre, at i morgen bliver bedre end i dag, lød hans budskab.
Primus motor bag arrangementet, Knud Bjerre, er så rørt, at han ikke kan fremstamme Obamas navn, men eks-præsidenten behøver heller ikke nærmere introduktion. Pæne danskere i jakkesæt og stiletter jubler, som var de til en Bruce Springsteen-koncert.
For selv om Obama udvidede USA’s droneprogrammer, aldrig lukkede Guantanamo, glemte den såkaldt røde linje over for Syriens Bashar al-Assad og efterlod et dybt splittet Amerika, som Donald Trump blev præsident for, så indgyder han stadig den samme følelse i millioner af mennesker i dag, som han gjorde for en generation siden: håb.
Rockstjerne-præsidenten
- Obamas rolle i dag er stadig at være sådan én, man ser op til, siger USA-ekspert David Trads forud for arrangementet.
Obama er sådan én, der deler sine playlister på Spotify, giver årlige læseanbefalinger og producerer podcasts med - ja, Bruce Springsteen. Han er sådan én, der går ud og spiser på Nørrebro i København lørdag aften, iført mørke bukser, solbriller og en halvkrøllet jakke med rødt fór, og får alle til at huje og hvine.
- Selv om Obama ikke længere er amerikansk præsident, er han stadig en af tidens største politiske rockstjerner, siger Anders Agner Pedersen, der er redaktør på Kongressen.com og forfatter til en bog om præsidentens eftermæle.
Populariteten mærkes også i Skive, hvor byen denne dag er spækket med burgerfester, amerikanerbiler og pynt i USA’s blå, hvide og røde farver. Som Skive Folkeblad skriver i en speciallavet avis til arrangementet: “Skive By går helt Obamas”.
En dyr fornøjelse
Nogle vil måske tænke, at det er helt bananas, at 1192 mennesker har betalt mellem 3000 og 15.000 kroner hver for at høre Obama i Kulturcenter Skive, men jeres udsendte reporter finder ikke en eneste deltager, som ikke siger, at det “er alle pengene værd”.
Og det selv om Obama ikke just er nogen energieksplosion på scenen.
Han får salen til at grine og klappe, når han fortæller, at den største hemmelighed fra Det Hvide Hus er, at “de gemmer rumvæsenerne i kælderen”, eller at det bedste råd, han nogensinde har fået, var, at han skulle gifte sig med Michelle Obama.
Men det meste af tiden taler han langsomt, leder længe efter ordene og kigger ned i tæppet på scenen, hvor eftertænksomheden synes at slå rødder.
Den lokale erhvervsmand med amerikanske rødder Christopher Sorensen, direktør i den grønne industripark Greenlab i Skive, leder samtalen igennem alvorlige emner og hjælper et par gange Obama med at finde det rigtige ord.
- Han var meget dybsindig i dag, siger Christopher Sorensen efter den timelange samtale.
Knud Bjerre græder stadig
Andre kalder ham “fantastisk”.
Lissa Højmose har betalt 7000 kroner for at være med til “Yes We Can”-showet, og hun går beriget hjem.
- Obama er fantastisk. Man kan godt mærke, at han vægter alle sine ord, og så siger han jo bare nogle ting, som man kun kan være enig i, siger den 46-årige kvinde, som er økonomichef i sin mands virksomhed, Højmose Erhverv.
Ida Brodersen på 15 år har været med hele sin familie inde at se arrangementet, og hun er lige så klar i spyttet:
- Det var meget spændende, siger hun.
Var det pengene værd?
Hun kigger over på sin papfar, der vist nok er dagens glade giver.
- Jeg har givet 45 kilo for 12 billetter, siger han og tager en dyb indånding.
Han kigger rundt på sin store, sammensatte familie.
- Var det pengene værd? spørger han.
Alle nikker og siger “ja”.
Imens sikrer 10 Secret Service-agenter, 12 PET-vagter og mere end 50 politibetjente, at Obama kommer sikkert ud af Skive igen.
Og Knud Bjerre, direktør i Kulturcenter Skive, går stadig og ligner én, der lige har hakket løg.
Fem pointer fra Obama i Skive
1) Danskerne cykler, men forbruger stadig mere end inderne: Obama havde forberedt en del ros til Danmark: For vores grønne energi, cykelkultur og afslappede væremåde.
Men han havde også en pointe om, hvor meget energi vi forbruger:
- I cykler. Men I forbruger stadig mere energi end den gennemsnitlige kineser eller inder. Og de aspirerer efter at komme op på samme niveau som jer, sagde Obama og fortsatte:
- For at redde planeten, skal vi i løbet af årtier lave en omstilling, som normalt ville tage århundreder. Men selv hvis vi gør alt rigtigt, kommer det ikke til at gøre nogen forskel, hvis vi ikke får hele verden med.
2) Lederskab er at lytte: Obamas bedste råd til forsamlingen var, at man skal alliere sig med mennesker - også yngre - som er klogere end én selv.
- En stor leder er ikke én, som kan imponere folk med sine taler. Som præsident lærte jeg, at min vigtigste styrke var at lytte, sagde han.
3) Putins krig er en strategisk katastrofe - for Putin: Fattigdom, international isolation og en elite, der flygter. Ruslands invasion af Ukraine er et gigantisk selvmål af Vladimir Putin, mener Obama.
- Jeg kunne have sagt det til Putin. Rusland begår en strategisk katastrofe i Ukraine, lød det selvsikkert fra scenen.
Ifølge Obama er det resultatet af, at Putin har forskanset sig i et lukket kammer, hvor han kun konfererer med få mennesker.
- Selv når han får et statsbesøg, sidder han med en kilometers afstand til folk, sagde Obama.
4) Vi europæere tager for givet, hvor godt vi har det: Europæerne anno i dag lever sandsynligvis i den fredeligste og mest velhavende lomme i menneskehedens historie, lød det.
- I tager det for givet, hvor godt I har det, sagde Obama og kom med en opfordring:
- Vi skal kæmpe for demokratiet. Vi er nødt til at kæmpe for at gøre kapitalismen mere inkluderende, vi er nødt til at kæmpe for at mindske uligheden, misinformationen og desinformationen.
5) Giv stafetten videre til næste generation: Nøglen til at løse klodens problemer er, at gråhårede typer som Obama giver slip på deres magt. Sådan lød den 60-årige eks-præsidents egen betragtning:
- Unge mennesker er ikke blevet kyniske endnu. De er stadig idealistiske og håbefulde, og vi er nødt til at give dem bedre betingelser.
Obama kom med et konkret forslag, som burde være en del af enhver jobbeskrivelse:
- Hvad kan jeg gøre for at forberede den person, som skal afløse mig? Det er det, vi alle bør spørge os selv. Og så skal vi give slip.
Hvad betyder Obamas besøg for Skive? Det spurgte de i Radio 4 Morgen Knud Bjerre om, der er direktør for KulturCenter Skive. De talte desuden også med engelsklæreren Lisa Bundgaard, der måske er Danmarks største Obama-fan. Lyt med her.