Kød er gemt væk: Sådan ser dit supermarked (måske) ud om få år
Tiden, hvor supermarkedets fornemmeste opgave er at sælge os så meget som muligt, uden skelen til om det er godt for os og kloden, er måske ved at være slut.
For med en galoperende klimakrise, krydret med en fødevarekrise og en biodiverisitetskrise, er det at have en grøn profil meget mere end blot imagepleje for supermarkederne.
Derfor eksperimenterer flere store danske virksomheder i disse år med, hvordan de i fremtiden kan være med til at sikre, at vi handler bæredygtigt ind og ikke spilder hverken energi eller fødevarer i de mængder, som vi gør i dag.
Et af de steder, hvor man prøver forskellige tiltag af, er i Kvickly i Bruuns Galleri i Aarhus. For Coop, der ejer butikken, har nemlig omdøbt den til "Klima Kvickly", og her vil du blandt andet kunne se, at de mest klimavenlige fødevarer har fået et klimamærke.
- Vi vil gerne undersøge, om vi kan hjælpe forbrugerne med at vælge nogle varer, der er mere klimavenlige. Om mærket virker, ved vi ikke endnu, men det forventer jeg, fortæller Signe Frese, der er ansvarlighedschef i Coop.
Klima: Du har måske bemærket, at der er sket ændringer i mange supermarkeder de seneste år. Der er for eksempel kommet flere låger på frysediskene, så det ikke koster astronomisk meget energi af holde varerne afkølet.
Mange steder er det også blevet populært at gøre en særlig indsats for at sælge varer, der er tæt på sidste holdbarheds-dato. Eller justerer prisen, så selv de krumme agurker finder vej til vores indkøbskurve.
Signe Frese, CoopVi vil gerne undersøge, om vi kan hjælpe forbrugerne med at vælge nogle varer, der er mere klimavenlige.
Og endelig er der plastikposerne, der efterhånden er så dyre, at selv de mest glemsomme af os nok gør en indsats for at huske stofnettet.
Klima og miljøhensyn er med andre ord flyttet ind i supermarkederne. Men det er kun begyndelsen. Her er fem bud på, hvordan dit lokale supermarked vil ændre sig i klimaets tegn.
1 Endnu et mærke skal guide dig til klimavenlige varer
Svanemærket, nøglehulsmærket og økomærket. Det er blot nogle få af de mange mærker, som danske forbrugere i dag kan skele til, når vi handler ind. Men allerede fra næste år håber Fødevareministeriet at endnu et statskontrolleret mærke skal se dagens lys: Klimamærket.
Idéen er at det skal guide os til de mest klimavenlige madvarer. For undersøgelser viser, at mange faktisk gerne vil handle mere klimavenligt ind, men har svært ved at gennemskue hvordan de bedst gør det.
I detailvirksomheden Coop, som blandt andet står bag supermarkedskæder som Fakta, Kvickly og Brugsen, er man så småt ved at afprøve et klimamærke. Det sker i virksomhedens nyåbnede "Klima Kvickly", et supermarked i Bruuns Galleri i Aarhus, der minder om et almindeligt supermarked, men som samtidig bruges af Coop til at afprøve forskellige klimatiltag.
Coop's mærke kommer kun på de varer, der er "et bedre klimavalg". Og fordi det er kompliceret, hvis ikke umuligt, at beregne den nøjagtige belastning af varer indenfor samme varegruppe, skelnes der ikke mellem mærker, men mellem mere og mindre udledende varegrupper. Således er alt frugt og grønt eksempelvis klimamærket, mens ingen typer oksekød har fået mærket.
- Vi vil gerne undersøge, om vi kan hjælpe forbrugerne med at vælge nogle varer, der er mere klimavenlige. Om mærket virker, ved vi ikke endnu, men det forventer jeg, fortæller Signe Frese, der er ansvarlighedschef i Coop.
Hvorvidt det statskontrollerede mærke kommer til at ligne det, som Coop afprøver i Aarhus, er endnu uvist.
2 Slut med at fyre for fuglene
En anden tendens du kommer til at se i fremtidens supermarked, bliver mere usynlig for dig som kunde. Faktisk findes teknologien allerede i flere danske supermarkeder - uden at de fleste af os har bemærket det. Men ifølge Kristian Strand, ekspert i køleområdet og ansvarlig for Danfoss Commercial Compressor, så går udbredelsen lige nu stærkt.
Hvor man førhen lukkede den varme ud, som de mange elektroniske apparater i butikken afgav, så kommer fremtidens supermarkeder til at udnytte den til opvarmning og varmt vand - i stedet for at lade energien gå til spilde.
- At sende varmen ud, kommer vi ikke til at se i fremtiden, fastslår Kristian Strand og uddyber:
- Den grønneste energi er den, vi ikke bruger. Vi kommer til at passe meget bedre på den energi, vi producerer.
Ifølge Kristian Strand er supermarkeder et rigtig godt sted at tage fat, hvis vi skal nå målet i Paris-aftalen, om ikke at opnå temperaturstigninger på mere end halvanden grad.
Der er nemlig mange af dem, og det er let at kopiere de gode løsninger. Ofte ligger de desuden i bynære områder, hvor de kan bidrage til at opvarme de omkringliggende boliger gennem fjernvarmenettet.
3 Kød bliver næppe forbudt, men gemt væk
Det fleste af os ved det jo godt. Der er en grund til at der ofte står masser af slik og andre kalorietunge sager oppe ved kassen: Det sælger!
For når vi står der i køen og har lidt ondt af os selv kvart i seks om aftenen, er en chokoladebar super fristende. Det er hele idéen bag et impulskøb.
Det samme gælder mange andre varer. Ofte har vi for eksempel ikke besluttet, hvad vi skal have at spise, når vi går ind i supermarkedet. Vi lader os i stedet friste. Og netop derfor er for eksempel en køledisk med lette og lækre kødudskæringer ofte placeret midt i grønt-afdelingen i mange supermarkeder: Så bliver vi fristet til at købe det dyre kød, og dernæst vælger vi de grøntsager, der kan gå til kødet.
Men sådan er det ikke i Klima Kvickly'en i Bruuns Galleri i Aarhus.
- Vi har fjernet køledisken med kød, der ofte er at finde midt i frugt-og-grønt afdelingen, i håb om at friste kunderne til et mere klimavenligt valg. Det betyder ikke, at man ikke kan finde oksekød i Klima Kvickly. Men i grøntafdelingen prøver vi at friste med for eksempel et løsvægts-system for lokale grøntsager i stedet, fortæller Signe Frese.
I fremtiden kan oksekødet blive endnu svære at finde i supermarkederne. Om det ligefrem bliver gemt væk i en skammekrog i stil med cigaretter - eller stort set forsvinder fra køledisken - må tiden vise.
4 Køledisken ved, hvornår strømmen er billigst
En anden måde fremtidens supermarked vil blive energieffektiviseret på, er ved hjælp af elektronisk overvågning.
Ved hjælp af computerstyring koblet op på alt fra lamper til kølediske, er det muligt at optimere på alle parametre. Det betyder blandt andet, at den energioptimale køledisk vil sørge for at bruge strøm, når den billigst, hvor den vil give frysegraderne et ekstra nyk nedad. Omvendt har den derfor et par grader at give af, når strømmen er dyrere.
Teknologien kender vi allerede fra moderne huse - smarthomes - hvor forskellige systemer kan være koblet op, så det er muligt at styre varmen, kaffemaskinen eller lyset - også selvom du ikke er hjemme.
- Vi kommer til at se, at mange flere supermarkeder bruger energien bedre, spår Kristian Strand, ekspert i køleområdet og ansvarlig for Danfoss Commercial Compressor, som vurderer, at løsningerne er tjent ind på blot et til tre år.
For tiden, hvor den grønne omstilling især især handlede om image for supermarkederne, er slut. Med prisstigerne, ikke mindst på grund af den nuværende forsyningskrise, er det mere end nogensinde et rent win for supermarkederne at udnytte energien bedst muligt.
5 Slut med mængdetilbud
Sidste år vurderede Miljøstyrelsen for første gang, hvor meget mad, der faktisk går til spilde i Danmark.
Resultatet var skræmmende: 814.000 ton mad bliver smidt ud hvert år, og knap en-tredjedel af dette sker ude i de små hjem.
Men hvorfor smider vi så meget mad ud? I disse tider, hvor priserne på fødevarer er på himmelflugt, er det ikke kun klima og miljø, der burde få os på bedre tanker, men også ønsket om at skåne vores egen pengepung.
Det handler naturligvis om, at vi ikke får planlagt godt nok, køber for meget og køber noget, vi ikke får brugt. Det gør vi blandt andet, fordi vi køber for mange impulskøb. Men også mængde-tilbuddene, hvor du får rabat, men kun hvis du køber flere enheder, kan drive os til at købe over evne og behov.
I Rema 1000 er mængdetilbuddene derfor blevet fjernet for mange år siden. Og det er meget muligt, at andre kæder med tiden følger trop - af lyst eller fordi der kommer lovgivning på området.
Derudover er der også en trend, hvor man i visse supermarkeder kan få mindre portioner, eller sågar selv veje af, så man kun køber det, man har brug for. En trend, som særligt den voksende gruppe af single-husstande sætter pris på.