Spænd selen: Sådan rammer krisen boligmarkedet
Torsdag blev en travl nyhedsdag for boligejerne og dem, der er på jagt efter deres drømmebolig. De fleste nyheder var dystre, for høj inflation og stigende renter bider sig fast. For første gang spores der faldende huspriser, og Nationalbanken advarer mod én af danskernes foretrukne låntyper.
Det lyder slemt, men erhvervsredaktør Jens Bertelsen afslutter sin analyse af boligmarkedet med et opløftende punktum.
Ti års prisfest på boligmarkedet er for alvor udfordret med en stribe nøgletal og nyheder, der peger i den gale retning for boligejerne - og dem, der skal underskrive en købsaftale for første gang.
Torsdag ankom - med nogen forsinkelse - tallene for bolighandler i april og maj. Den Europæiske Centralbank varslede højere renter. Nationalbanken er bekymret over danskernes boliglån.
Kan du mærke, at jorden begynder at ryste under det boligmarked, der ellers har klaret sig særdeles robust igennem de første kaotiske måneder af 2022?
Inflationen er gået op, og det samme er boligrenterne, hvor et fastforrentet lån på 1,5 procent først på året nu er erstattet af 4-procent-lån. De variable F5-lån koster pludselig i omegnen af 2 procent i stedet for en nulrente ved årsskiftet.
Samtidig stiller Den Europæiske Centralbank (ECB) nu renteforhøjelser i udsigt for første gang i 10 år. Det vil ramme danske boligejere med variabelt forrentede lån hårdt. Måske især dem, der i frustration over renten på fastforrentede lån lige har søgt ly ved at vælge de helt korte variabelt forrentede lån.
- Der er næppe tvivl om, at ECB i de kommende kvartaler vil flå taget af det ly og blæse væggene væk, så man heller ikke her helt kan gemme sig for højere renter. Det vil gøre ondt på boligejere, virksomheder og forbrugere, men det er sådan set også meningen. Det er nemlig kun sådan, at ECB kan bidrage til at dæmpe inflationen, påpeger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.
Kan du mærke, at jorden begynder at ryste under det boligmarked, der ellers har klaret sig særdeles robust igennem de første kaotiske måneder af 2022?
Men tingene skal gå deres gang. Boligmarkedet er som en supertanker, der skal i bevægelse. Den flytter sig langsomt, men til gengæld er det svært at overse, når den får fart på og pløjer sig igennem bølgerne. Faretruende høje bølger, der minder om turbulensen i verdensøkonomien, der for alvor er sat i bevægelse med Ruslands invasion af Ukraine. Alle økonomiske analyser er lige nu præget af massiv usikkerhed.
- Det tager tid før, at ændringer i renter og økonomien sætter sig i boligpriserne, og vi venter derfor også, at det er et spørgsmål om tid før, at vi vil komme til at se et mere vedvarende fald i boligpriserne. Både hvad angår parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse, skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en analyse.
For vi kommer ikke udenom de dystre tal, der har præget foråret og de første sommerdage. Når der korrigeres for sæsonudsving, så faldt priserne på huse i maj med 0,5 procent. Det er vi helt uvante med. Isoleret set er det i småtingsafdelingen, for inden da steg priserne både i marts og april. Der spores også stadig prisstigninger på ejerlejligheder - især i København - og sommerhuse.
Sommerhusene overrasker stadig, da dette marked normalt rammes med det samme, når forbrugerne kommer i krisestemning. Og det er forbrugerne i den grad, hvis man fæster lid til målingerne om forbrugertillid, der sidst i maj nåede det laveste niveau nogensinde.
Men så er der andre tal, der bekræfter, at supertankeren er sat i bevægelse. Boliger har salgsskilte i forhaven i længere tid, før de bliver solgt. Antallet af boliger, der er til salg, vokser. Der gives større prisnedslag på de boliger, der rent faktisk bliver solgt. Det viser friske opgørelser fra Boligsiden.
Stigende renter og priser kan udfordre bankernes kunder. Det viser en ny analyse af stabiliteten i den danske finansielle sektor, som Nationalbanken netop har udsendt. Læs analysen her: https://t.co/UIz29udlOa#dkpol #dkøko #dkfinans pic.twitter.com/ulLiq4B8Xp
— Danmarks Nationalbank (@nationalbanken) June 9, 2022
Nationalbanken er også bekymret. Her er det danskernes valg af boliglån, der skræmmer. 27 procent af de nye lån har afdragsfrihed og variabel rente, og det gør boligejerne mere sårbare, når priserne på fast ejendom begynder at falde. Det advarer vores centralbank om i en helt frisk analyse af landets finansielle stabilitet.
Det lyder som en jammerdal. Men husk på, at dansk økonomi stadig er bomstærk med rekordhøj beskæftigelse. Masser af boligejere har masser af friværdi. Opsparingen i bankerne slår rekorder.
Det er ikke det værste udgangspunkt for det stormvejr, der anes forude.