Kurt mistede sin kone efter benamputationer - nu risikerer han og andre efterladte at gå glip af store dele af erstatning i skandalesag
For hver dag der går, risikerer flere og flere familier at gå glip af store dele af en erstatning, efter en mulig fejlbehandling kan have kostet et familiemedlem benet. Det skyldes, at hvis benamputerede dør, før deres erstatningssag er afgjort, skal pengene nemlig udbetales til de pårørende. Og med det bliver erstatningen for méngraden efter amputationen reduceret med mellem 100 og 33 procent, hvis patienten dør inden for fire år efter fejlamputationen.
Det bliver kraftigt kritiseret af Amputationsforeningen og Danske Patienter:
- Det er mit helt store bekymringspunkt lige nu, og det gør mig arrig og ked af det på familiernes vegne, siger Marianne Palm, der er formand for Amputationsforeningen.
For hver dag der går, risikerer flere og flere familier at gå glip af store dele af en erstatning, efter en mulig fejlbehandling kan have kostet et familiemedlem benet.
Alt imens Region Midtjylland undersøger, hvilke borgere der de seneste ti år unødigt kan have fået amputeret deres ben, er mange af patienterne allerede døde eller ved at dø lige nu. Og det kan have stor betydning for den mulige erstatning, der skal udbetales efter fejlbehandling.
Hvis benamputerede dør, før deres erstatningssag er afgjort, skal pengene nemlig udbetales til de pårørende. Og med det bliver erstatningen for méngraden efter amputationen reduceret med mellem 100 og 33 procent, hvis patienten dør inden for fire år efter fejlamputationen.
Det bekræfter Patienterstatningen over for Avisen Danmark.
Lever kun kort tid efter amputation
En af dem, der derfor nu risikerer en lavere erstatning, er Kurt Jakobsen. Hans kone Lillian Jakobsen døde i februar 2021, efter hun blev amputeret flere gange i slutningen af 2020 på Viborg Sygehus.
Han frygter, at hun er en af de patienter, der kunne have undgået at få amputeret sit ben. Hvis Patienterstatningen finder frem til, at hun har ret til erstatning, bliver udbetalingen noget mindre, end hvis hun havde været i live. Så bliver erstatningen nemlig reduceret med 80 procent i forhold til det, som Lillian og Kurt havde fået udbetalt for mén, hvis hun i dag var i live.
Hvis Region Midtjylland eksempelvis skulle udbetale 600.000 kroner i fuld erstatning, da Lillian Jakobsen var i live, vil regionen nu kun skulle betale 120.000 kroner, hvis Patienterstatningen vurderer, at der er tale om en fejlbehandling.
- Det er da ikke i orden, at det er indrettet sådan, at det ville være bedst økonomisk for regionen, hvis de var døde alle sammen. For mig handler det ikke så meget om pengene, men om retfærdighed. Og det er da en svinestreg over for borgerne, siger Kurt Jakobsen.
Ifølge den analyse, der blotlagde amputationsskandalen, har personer, der bliver amputeret efter manglende blodforsyning til benene, en generelt kort levetid. Statistisk set dør 30 procent inden for en måned og 54 procent inden for et år.
Mange får derudover amputeret deres ben på grund af livsstilssygdomme, og det understreger, at benamputerede ofte kun lever kort tid efter en operation, fortæller Jes Sanddal Lindholt, professor i karkirurgi på Odense Universitetshospital.
- Man må formode, at en væsentlig del allerede er døde, fordi levetiden er markant reduceret, når man først har gennemgået en amputation, fortæller han.
Forstå amputationsskandalen
- Skandalesagen fra Midtjylland handler om, at hundredvis af patienter formodes at have fået amputeret et ben eller underben, selv om det kunne være forhindret med forebyggende behandling. Dertil kommer et ukendt antal formodede dødsfald, kunne Avisen Danmark fortælle 4. maj.
- Det var en ekstern analyse, som Region Midtjylland havde bestilt, der bragte skandalen frem i lyset. I analysen står der, at overhyppigheden af amputationer skyldes for lav behandlingskapacitet på især amputationsforebyggende behandlinger i regionen. Det fremgår, at hospitaler i resten af Jylland har foretaget mere end dobbelt så mange amputationsforebyggende operationer end hospitalerne i Aarhus og Viborg.
- Den lavere kapacitet har betydet, at patienter er kommet så sent i behandling, at man har været nødt til at amputere enten ben eller underben. I første omgang lød omfanget af fejlbehandlede patienter på 92 midtjyder om året. Tallet blev senere korrigeret til 47, fordi regionen havde lavet en talbrøler og oplyst forkerte tal til professoren bag analysen.
- Det er endnu uvist, præcist hvor mange patienter det er tale om, fordi det er en statistisk beregning, som ligger bag. Hospitalerne i Viborg og Aarhus kan på baggrund af analysen ikke identificere patienterne, og derfor skal regionen gennemgå tusindvis af journaler for at finde frem til de berørte.
- Selv om omfanget af sagen endnu ikke står klart, har sagen allerede haft konsekvenser for andre end patienterne. Den 12. maj kostede amputationsskandalen regionens koncerndirektør, Ole Thomsen, jobbet. Samme dag kunne Avisen Danmark fortælle, at Region Midtjylland eller regionens hospitaler mindst otte gange siden 2012 er blevet advaret om, at der var noget helt galt på de karkirurgiske afdelinger.
- Tre andre regioner - Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden - har i kølvandet på skandalen I Midtjylland også besluttet at undersøge det karkirurgiske område for at finde ud af, om patienter også der kunne have undgået amputationer. For omkring en uge siden kunne Ekstra Bladet fortælle, at Region Sjælland amputerer næsten lige så mange ben som i Region Midtjylland.
Derfor risikerer en stor del af de amputerede at være døde, før deres erstatningssag er afgjort, og dermed reduceres den erstatning, der skal udbetales i sagerne.
Arrig og ked af det
Amputationsforeningens formand, Marianne Palm, undrer sig over, at det nu - over halvanden måned efter offentliggørelsen af analysen - endnu ikke er lykkedes Region Midtjylland at finde frem til de patienter, der kan være blevet fejlbehandlet.
Når regionen er færdig med sin undersøgelse, går der i gennemsnit yderligere otte måneder, før der falder en afgørelse hos Patienterstatningen. Og jo længere tid, der går, desto større risiko er der for, at flere fejlamputerede patienter dør, før deres erstatningssager afgøres.
- Det er mit helt store bekymringspunkt lige nu, og det gør mig arrig og ked af det på familiernes vegne. Amputerede går i uvished, og mit største ønske er, at at de når at opleve, hvordan en erstatning kan nå at give dem et bedre liv, siger Marianne Palm.
Sammen med Danske Patienters direktør Morten Freil opfordrer hun nu politikerne til i første omgang at indføre en særordning, så erstatningssummer i amputationsskandalen ikke reduceres, selvom patienter er døde inden for fire år efter en fejlbehandling.
- Jeg siger ikke, at man forhaler sagen i Region Midtjylland, men der bør slet ikke kunne opstå en mistanke om, at nogen forhaler en sag, fordi man derfor slipper billigere i erstatninger, siger Morten Freil.
En familietragedie
Patienterstatninger bruges ofte til at dække indkøb af eksempelvis hjælpemidler til patienter, der er blevet handicappede som følge af en fejlbehandling.
Alligevel mener hverken Morten Freil eller Marianne Palm, at erstatningssummen bør sænkes, selvom der med dødsfaldet ikke længere er udgifter forbundet til eksempelvis medicin eller udstyr.
- Det er for hele familien fatalt, når der er en, der mister et ben. Ægtefællen skal pludselig vaske gulvet, ordne vinduerne og lave huset om, så den amputerede kan bevæge sig omkring. Derfor er det en familietragedie og ikke bare en tragedie for den amputerede, siger Marianne Palm og fortsætter:
- Der er brug for penge til at komme ovenpå igen og gøre noget for familien, som man ikke har kunnet gøre i alle årene op til, at den amputerede døde, siger hun.
Minister venter på redegørelse
For Kurt Jakobsen handler det ikke så meget om, at den mulige erstatning reduceres, fordi hans kone er død. Det mest kritisable er i hans optik, at regionen dermed samlet set kan slippe billigere i erstatninger, fordi sagerne opdages så sent. Han håber derfor, at reglerne bliver ændret.
- Viser det sig, at regionen samlet set slipper billigere for det, fordi de først opdager det nu, så synes jeg lige ud sagt, at det er noget svineri, siger han.
Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen. Han skriver i et skriftligt svar, at han afventer en redegørelse fra Region Midtjylland om, hvordan regionen vil håndtere sagen.
Han forholder sig i svaret ikke til, om der bør ændres i reglerne, så de pårørende ikke får reduceret deres erstatning, hvis patienter i mellemtiden skulle være døde.
Det har ikke været muligt at få et interview eller en kommentar fra Region Midtjylland.
Region Midtjylland oplyste fredag i en pressemeddelelse, at regionen nu går i gang med at gennemgå de første sager om mulige fejlbehandlinger. Regionen forventer samlet set at skulle gennemgå 1800 sager.
Derfor kan region slippe billigere i erstatninger
Erstatningerne er delt op i forskellige dele, hvor det er méngraden, der bliver reduceret, hvis en patient dør inden for fire år:
Dør en patient inden for en måned efter fejlbehandling, forsvinder hele erstatningen for méngraden. Sker det inden for én til seks måneder, er det 80 procent, der forsvinder. Dør patienten efter syv til 20 måneder, reduceres erstatningen med 66 procent. Og dør patienten inden for 21 måneder til fire år efter en fejlbehandling, reduceres erstatningen for méngraden med 33 procent.
Lever patienten mere end fire år efter en amputation, reduceres beløbet ikke.
Der kan også blive udbetalt en erstatning for tab af erhvervsevne, hvis patienten er på arbejdsmarkedet, når vedkommende er blevet fejlbehandlet. Dør patienten, inden en erstatningssag er afgjort, bortfalder hele erstatningen for tab af erhvervsevne. Det er typisk den største del af en erstatning, men da mange benamputerede er ældre uden for arbejdsmarkedet, er det primært reduktionen i erstatningen for méngraden, som vil ramme de pårørende.
Til gengæld bliver erstatningen for svie og smerte ikke reduceret ved dødsfald, og der kan derudover udbetales et tillæg til begravelsesudgifter til de pårørende.