Statsgaranti til boliglån i yderområderne: - Man skal kunne købe bolig, hvor der er højt til himlen og langt til naboen
Et postnummer i et af landets yderområder skal ikke længere være en hindring for, at folk kan få lånefinansieret et boligkøb. Det sikrer et lovforslag fra erhvervsminister Simon Kollerup om delvis statsgaranti for lån til køb af boliger, der hidtil har været svære at få finansieret.
Loven vedtages tirsdag af et politisk flertal, som minimum omfatter Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale og Dansk Folkeparti.
- Vi har i alt for mange år haft tilstande, hvor der i vores yderområder har været problemer med at låne til boligkøb. Med en model for statsgaranti sikres denne afbalancering, siger Simon Kollerup.
Venstre mener ikke, at den pågældende model for statsgaranti afhjælper noget problem og stemmer imod. Dermed er partiet på kollisionskurs med i hvert fald nogle af de venstreledede kommuner.
Forslaget får nemlig anerkendende ord fra Landdistrikternes Fællesråd, der har 30 af landets 34 venstrekommuner som medlemmer.
Boligfinansiering: Et postnummer i et af landets yderområder skal ikke længere være en hindring for, at folk kan få lånefinansieret et boligkøb.
Det vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) sikre med en delvis statsgaranti for lån til køb af boliger, der hidtil har været svære at få finansieret.
Loven bag denne statsgaranti vedtages tirsdag af et politisk flertal, som minimum omfatter Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale og Dansk Folkeparti.
- Vi har i alt for mange år haft tilstande, hvor der i vores yderområder har været problemer med at låne til boligkøb. Med en model for statsgaranti sikres denne afbalancering, siger Simon Kollerup.
Trukket skævt
Statsgarantien omfatter kun en del af et boliglån og kun omfattende boligkøb i områder, hvor lave kvadratmeterpriser er i spil. Det er i kommuner og områder, hvor banker og kreditinstitutter anser et lån for risikofyldt, fordi et senere gensalg anses for at være vanskeligt at gennemføre på grund af beliggenheden.
Nogle kommuner har områder i begge ender af skalaen, de dyrere i og nær centerbyerne, og de billigere i de fjernere og mere øde og tyndere befolkede dele af kommunen. For disse kommuner er der defineret omkring 200 postnumre, hvor problemet er velkendt.
Simon Kollerup (S), erhvervsministerDanmark er blevet trukket skævt af, at folk ikke har kunnet købe bolig i yderområderne, men har måttet søge ind til de større byområder.
Simon Kollerup siger, at det for ham er en politisk hjertesag at få en ordning, der skaber balance i landet og sikrer lige muligheder uanset postnummeret.
Det skyldes, siger han, at han selv kommer fra et af landets yderste områder, fra Lild. Og nej, det er ikke en tysk supermarkedskædes navn, der er stavet forkert. Det er en lokalitet i Thy, så langt væk fra hovedvejen, at kragerne ville blive forpustede, hvis de skulle flyve helt derud for at vende.
- Danmark er blevet trukket skævt af, at folk ikke har kunnet købe bolig i yderområderne, men har måttet søge ind til de større byområder. Vi skal have et træk i modsat retning, så det unge par kan få deres drømmebolig derude, hvor der er højt til himlen og langt til naboen, siger Simon Kollerup.
- Godt forslag
Organisationerne Balance Danmark og Landdistrikternes Fællesråd sender begge klapsalver i retning af det flertal, som ved tirsdagens afstemning sikrer statsgarantien.
- Det er et godt forslag. Der er blevet lyttet til vores kritik af, at långivning er afvist ud fra postnummeret. Nu glæder jeg mig til at se effekten af det, siger Balance Danmarks formand Kim Ruberg.
- Det vigtige er, at det ikke skal være boligens placering, der gør, at man ikke kan få et lån. Den slags har vi desværre hørt om alt for mange eksempler på. Det er dejligt, der nu endelig slås et søm i, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
V-uenighed
Landdistrikternes medlemsskare tæller 30 af landets 34 Venstre-ledede kommunerne. Men selv om de ikke nødvendigvis alle deler formandens tilfredshed, antyder det en afstand mellem i hvert fald noget partiets bagland og dets folketingsgruppe. En af de venstreborgmestre, der bakker lovforslaget op, er Ulrik Wilbek i Viborg.
- Vi dækker et meget stort område med dyre boliger inde i Viborg og meget billige boliger i de ydre områder. Her kender vi udmærket til problemet. Så selv om vi i Venstre ikke er så vilde med, at staten blander sig i for meget, må man en gang imellem også prioritere noget, der er vigtigt. Dette har kommuner som vores efterlyst i mange år, så jeg synes, det er en god ide, der nu bliver gennemført, siger Ulrik Wilbek.
Venstres landdistriktsordfører i Folketinget Heidi Bank mener imidlertid, at der er for mange problemer med den statsgarantimodel, der gennemføres. Blandt andet fordi lånet bliver dyrere for dem, der optager det. Ifølge ministeriets beregninger bliver statens risiko modsvaret af en månedlig merudgift på 225 kroner for et realkreditlån på en million kroner.
Desuden mener Venstre, at ordningen er bureaukratisk tung og administrativt dyr, og at den risikerer at få den modsatte effekt af det, man ønsker.
- Det vil sætte sorte pletter på landkortet, lige som med ghettoerne. Når bestemte områder udtages til statsgaranti, vil det ikke være attraktivt at slå sig ned her, tværtimod. Nogle borgmestre vil synes, det er godt, der sker noget på området, men når man går ned i lovforslagets mange tekniske detaljer og skal finde balancen mellem det positive og det negative, er der for meget, der ikke er godt, siger Heidi Bank.
Både by og land
Også finanssektoren har været og er kritisk indstillet over for lovforslaget.
- Nu bliver det vedtaget, og så skal der ikke være tvivl om, at vi tager det til efterretning. Vi er enige i, at det skal være ens i hele landet. Men vi låner også ud i hele landet, og antallet af realkreditlån er voksende både i byerne og på landet. Undersøgelser viser, at når der gives afslag sker det oftest med baggrund i låneansøgernes økonomiske forhold.
- De få, der får afslag, får det typisk på grund af deres økonomi. Men dårlig økonomi vil også med den forslåede statsgaranti betyde et nej til lån, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i brancheorganisationen Finans Danmark.
Er eksemplerne på låneafslag efter postnummer efter din mening rene vandrehistorier, der er blevet til sandheder?
- Det er her, jeg siger: Kom med de afslagssager, der er, så bærer jeg dem gerne tilbage til banker og realkreditinstitutter, så vi kan se på årsagerne til afslagene.
Netop den manglende viden om det reelle omfang af problemet er en af årsagerne til finansverdenens skepsis.
- Vi mener ikke, der er tale om et stort problem, og netop derfor mener vi ikke, at omfanget står mål med et meget omfattende administrationsarbejde med disse lånesager og dertilhørende ekstraordinær kundevejledning.
- Vi skal også huske på, at der er tale om sager, hvor der er forventet risiko, så vi synes ikke, det er rimeligt med en garantiordning, hvor staten kun hæfter for de 90 procent, mens kreditgiver hæfter for resten. For kreditgiver har også en risiko i forhold til betaling af provision til staten, siger Ane Arnth Jensen.
Har selv prøvet det
En af dem, der mener, at det er faktisk forekommende, at det er den geografiske placering og ikke den personlige økonomi, der forårsager låneafslag, er landdistriktsordføreren for Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker:
- Der er så mange eksempler i landdistrikterne og på øerne, hvor man ikke kan få et lån på 800.000 kroner, men kan få et på 2,5 millioner kroner inde i byen. Jeg har selv prøvet at få et afslag af den slags, vi taler om her. Jeg bor i Tirstrup på Djursland og fik nej til et lån på under en million kroner. Jeg har en folketingsløn og en god økonomi, så det kunne ikke forklare det, det var boligens placering, siger hun.
Afviser kritik
Simon Kollerup kender de fleste kritikpunkter, men mener ikke, de er reelle.
- Jeg synes, Venstre vender argumentet på hovedet: Det er nu, vi har et landkort med sorte pletter - dér, hvor huse ikke kan handles, og som nogle steder får lov at stå og forfalde, siger han.
Han køber heller ikke finanssektorens skepsis med hensyn til problemets omfang.
- Det er et problem forbundet med store mørketal, fordi de indgåede låneaftaler registreres, men det gør afslagene ikke.
Ordningen har en foreløbig udløbsdato: om tre år.
- Det er ikke denne ene ting, der vender mange års centralisering; Der er også andre ting sat i gang: udflytning af arbejdspladser og uddannelser, ændret udligningssystem, investeringer i infrastruktur for eksempel.
- Statsgaranti på private økonomiske forhold er et af de tungeste værktøjer, som kun skal anvendes ved virkelig voldsomme problemer. Forhåbentlig vil det en dag slet ikke være nødvendigt. Jeg tør ikke sige, at det er om tre år, men da synes jeg, vi skal vurdere det og beslutte, om det skal stoppe eller forlænges, siger Simon Kollerup.
Lån med statsgaranti
Formålet med statsgaranti på nogle boliglån er at give bedre låneadgang i de tilfælde, hvor købernes økonomi er i orden, men hvor der er usikkerhed om ejendommens værdi.
Lånene ydes af banker eller realkreditinstitutter, og det vil stadig være op til dem at vurdere, om det forretningsmæssigt giver mening for dem at tilbyde et boliglån.
I så fald bliver det muligt at få statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 pct. af boligens værdi for ejerboliger, der enten har en kvadratmeterpris under 8000 kr. eller ligger i et postnummer med en gennemsnitlig kvadratmeterpris under 8000 kr. Den enkelte bolig skal have en kvadratmeterpris under 10.000 kr. Det drejer sig om ca. 200 postnumre.
Med modellen er de første 60 pct. af belåningen uden statsgaranti, mens staten garanterer 90 procent af belåningen i spændet mellem 60 og 90 pct. af ejerboligens værdi. De resterende 10 pct. skal finansieres gennem f.eks. fem pct. banklån og fem pct. egenbetaling.
Som køber skal man betale ca. én pct. af det statsgaranterede beløb, der dækker merrisikoen på lån under ordningen. Ved et boligkøb på én mio. kr. svarer det til ca. 225 kr. om måneden.
Garantiordningen administreres af Finansiel Stabilitet. På den statsgaranterede del af lånet deles eventuelle tab mellem Finansiel Stabilitet og banken/realkreditinstituttet, så Finansiel Stabilitet (statskassen) dækker 90 pct. og instituttet 10 pct.
Modellen gælder foreløbigt i tre år.