Sådan vil SAS-strejke ramme danske chartergæster
SAS' piloter har varslet en strejke, der allerede kan træde i kraft i næste uge. Imens fagforeningerne og SAS forhandler om en overenskomst, er danske rejseselskaber gået på jagt efter ledige flysæder til de passagerer, der skulle have rejst med SAS på ferie.
Især Apollo Rejser vil være hårdt ramt, da over en tredjedel af passagererne fra Kastrup Lufthavn skal flyve med SAS.
Ferie: Den hyggelige spænding forud for årets sommerferie er i mange danske hjem afløst af en bekymret spænding over, om rejsen overhovedet bliver til noget.
Luftfartsselskabet SAS’ piloter har varslet en strejke, der kan begynde allerede fredag den 24. juni og dermed kan ramme ferietrafikken for tusindvis af rejsende.
Strejken vil især ramme højsæsonen for ruteflyene, der transporterer danskerne til alt fra europæiske hovedstæder til eksotiske rejsemål på den anden side af jordkloden. De holder lige nu vejret og afventer, om SAS-piloterne ved helt nye forhandlinger når til enighed med deres arbejdsgivere om en overenskomst hos den svenske forligsinstitution.
Men andre, der også holder vejret, er kunderne hos rejseselskaberne, der - med coronatiden i bakspejlet - har booket endnu flere pakkerejser end i sommeren 2019, hvor ingen havde hørt om corona.
Pakkerejserne inkluderer typisk fly og hotel og måske udlejningsbil og udflugter, og i mange af tilfældene skal de rejsende om bord på et SAS-fly.
Alene sidste år, hvor rejsemarkedet var vingeskudt af coronapandemien, fløj SAS med over 200.000 chartergæster, der kendes ved, at rejseselskabet har booket et helt passagerfly til en bestemt destination.
I år kan disse gæster risikere at få ferien aflyst eller forvente en markant anderledes rejseoplevelse.
Glenn Bisgaard, salgsdirektør, Apollo RejserVi forventer at gennemføre det, vi har solgt, og der er trods alt halvanden uges tid, hvor parterne kan forsøge at få tingene på plads. Men allerede nu stikker vi fingeren i jorden hos forskellige leverandører for at høre, om de har noget ledig kapacitet.
Søger efter ledige fly
Især Apollo Rejser, Danmarks næststørste rejsearrangør, er i gang med at finde ledige sæder hos andre flyselskaber, der kan tages i brug, hvis SAS-piloterne fastholder at indlede den strejke, de har varslet.
Omkring 35 procent, altså flere end en tredjedel af Apollos gæster, der har valgt at flyve fra Kastrup Lufthavn, har fået billetter til chartrede SAS-fly i denne sommer.
- Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at få gennemført de rejser, vi har solgt. Skulle vi være så uheldige ikke at kunne finde en løsning, så kan vi forhåbentlig tilbyde et alternativ eller i yderste konsekvens refundere det, gæsterne har betalt for rejsen, siger Glenn Bisgaard, salgsdirektør i Apollo Rejser, til Avisen Danmark.
Han understreger, at han ikke forventer aflysninger, hvor det bliver nødvendigt at refundere kundernes billetter - som samtidig vil betyde ødelagte sommerferier.
- Det er slet ikke der, vi er nu. Vi forventer at gennemføre det, vi har solgt, og der er trods alt halvanden uges tid, hvor parterne kan forsøge at få tingene på plads. Men allerede nu stikker vi fingeren i jorden hos forskellige leverandører for at høre, om de har noget ledig kapacitet, siger Glenn Bisgaard.
Beskyttet af lovgivningen
Apollo Rejser var også ramt af den seneste SAS-strejke i 2019, men her lykkedes det ifølge Glenn Bisgaard at finde løsninger til kunderne. Salgsdirektøren peger på, at kunderne er godt beskyttet af loven om pakkerejser. Den sikrer, at rejseselskabet skal finde et alternativ, hvis en flyafgang bliver aflyst.
Ofte vil Apollo have adgang til andre flyselskaber, der flyver til de samme destinationer, og hvor de ramte kunder kan få et sæde. I andre tilfælde vil det være nødvendigt at tilbyde kunden, at ferien går til en helt ny destination. Og i værste fald kan det ende med, at kunden skal have sine penge tilbage.
Puslespillet er ekstra kompliceret i år, fordi der i forvejen er solgt masser af rejser, og at der både er knaphed på fly og personale. Dermed er der få ledige sæder, som de ramte kunder kan ombookes til.
- Men vi har erfaring fra tidligere, og vi tror på, at vi nok skal få det løst, hvis vi havner i den situation. Det er jo heller ikke sådan, at alle afgange vil blive berørt. Jeg har læst, at det er 1000 piloter, der har varslet strejke. Derfor er der ikke udsigt til, at alle SAS-flyene vil stå stille på jorden, siger Glenn Bisgaard.
SAS er ikke vendt tilbage med svar på avisens spørgsmål om, hvordan luftfartsselskabet vil prioritere de rute- og charterflyvninger, der skal gennemføres i tilfælde af en strejke.
Rettigheder ved strejkeaflyst fly
- Penge tilbage eller en ny billet
Hvis dit fly bliver aflyst, må du selv bestemme, om du vil have ombooket din billet til den næste mulige afgang, eller om du vil have pengene tilbage. - Mad og drikke og hotel
Hvis du vælger at vente på den næste mulige afgang, skal du have mad og drikke, der dækker den tid, du skal vente. Du skal også have gratis indkvartering på et hotel, hvis du skal vente flere dage. - Muligvis kompensation
Du kan ikke være sikker på at få kompensation, hvis dit fly bliver forsinket eller aflyst. Det afhænger nemlig af, om luftfartsselskabet kunne have undgået strejken. Det siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk.
- Der er forskellig domstolspraksis på området, men det afhænger af, om en domstol vurderer, at det er SAS' egen skyld, at deres medarbejdere strejker, siger Vagn Jelsøe. - Der er særlige forhold, hvis din flybillet er del af en pakkerejse
Her skal du ikke kontakte flyselskabet, som du skal flyve med. Du skal i stedet kontakte det rejsebureau, som du har købt din rejse hos. - Mød op i lufthavnen
Selv om du allerede ved, at dit fly er blevet aflyst, skal du tage i lufthavnen i god tid og checke ind.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk/Ritzau
Spies bruger egne fly
Ingen af Apollo Rejsers gæster, der skal flyve fra Billund Lufthavn, vil blive ramt af en SAS-strejke, da SAS ikke flyver charterflyvninger fra Billund. Det gør SAS til gengæld med nogle få afgange for Apollo Rejser fra Aalborg Lufthavn.
Hos Danmarks største rejsearrangør, Spies Rejser, forventer man ikke, at en strejke i SAS vil ødelægge feriestemningen hos kunderne.
- Langt de fleste af vores gæster flyver med vores eget flyselskab, Sunclass Airlines. Kun 2,5 procent af vores chartergæster denne sommer flyver med SAS, og dem tager vi naturligvis hånd om, oplyser Spies-pressechef Sofie Folden Lund.
Rejseselskabet TUI har ikke chartret fly hos SAS i denne omgang, men har til gengæld omkring 800 bookinger, hvor gæsterne skal om bord på et normalt SAS-rutefly.
- Vi følger situationen tæt og kigger på potentielle løsninger for de af rutefly-bookingerne, hvor det kan lade sig gøre, lyder det fra Mikkel Hansen, pressechef i TUI.
Hos Bravo Tours oplyser direktør Peder Hornshøj, at man har booket meget få sæder på SAS-fly, men selskabet følger ligeledes udviklingen tæt og er ved at få overblik over juraen i en situation, hvor SAS pludselig ikke er i stand til at flyve.
Mandag var det SAS’ ledelse, der mødte op i den svenske forligsinstitution. Tirsdag er det repræsentanter for piloterne, der skal give møde, og onsdag skal parterne efter planen møde hinanden til nye forhandlinger.