Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk
Beskæftigelsen i Danmark slår rekord måned efter måned, og i mange kommuner er ledigheden i a-kasserne under to procent, hvilket begrænser virksomhedernes adgang til særligt faglært arbejdskraft.
I Dansk Arbejdsgiverforening ser man et potentiale i, at den ledige arbejdskraft flyttede sig mere over kommunegrænserne. Og så kunne man godt tænke sig, at politikerne på Christiansborg blev enige om at sænke beløbsgrænsen, så det blev nemmere at hente medarbejdere udenfor EU.
I Dansk Metal, hvor ledigheden snart er rekordlav, ser man ikke den store fidus i at sænke beløbsgrænsen. Derimod opfordrer man virksomhederne til at smide mere i lønposen, hvis de gerne vil tiltrække dygtige medarbejdere.
Beskæftigelse: Agnetha Nielsen har været hotelchef på Hotel Best Western Eyde på torvet i Herning siden 2011, og hun har aldrig haft de store problemer med at finde medarbejdere.
Der har altid været en bunke af uopfordrede ansøgninger at kigge i, eller også har ordet hurtigt kunne gå rundt i lokalområdet om, at der var en jobåbning på byens hotel, som hun kalder det.
Men på det seneste har Agnetha Nielsen haft overordentligt svært ved at finde faglærte tjenere til hotellets restaurant.
- Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk. Vi arbejder med tre forskellige rekrutteringsfirmaer, der virkelig kæmper. Det er tidskrævende og dyrt, men det er nødvendigt, fortæller hun.
Og Agnetha Nielsen er ikke alene om rekrutteringsvanskelighederne, der betyder, at hotellet i Herning i øjeblikket må lukke restauranten om søndagen og i juli både søndag og mandag, så vagtplanen kan gå op.
Ledigheden er i bund i Danmark, og i en stor del af landets a-kasser er ledigheden under to procent.
Erik Bjørsted, cheføkonom, Dansk MetalSå er der måske virksomheder, der ikke er så konkurrencedygtige, som må stå skuffede tilbage på perronen. Men det er sådan set bedre at få arbejdskraften derhen, hvor virksomhederne er velkørende og har råd til at betale medarbejderne en god løn. Det er med til at gøre os mere velstående.
Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, der konkluderer, at det i mange kommuner er nærmest umuligt at finde medarbejdere inden for kommunegrænsen.
- For virksomhederne giver det den udfordring, at det er meget svært at udvide eller udvikle sin produktion, hvis der ikke er adgang til nogen medarbejdere i kommunen eller nabokommunen, hvilket er tilfældet mange steder i for eksempel Vestjylland, siger Jacob Holbraad, der er administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.
I 31 af landets kommuner, særligt i det sydlige og vestlige Jylland samt det nordlige Sjælland, er ledigheden under to procent i halvdelen af a-kasserne. I for eksempel Allerød er der under to procent ledige i 19 ud af 22 a-kasser.
Tilbyd en bedre løn
Det er især ledige faglærte, der er i høj kurs i øjeblikket. I Dansk Metal var det i april kun 1,5 procent af medlemmerne af a-kassen, der var arbejdsløse. Dermed nærmer ledigheden blandt metalarbejderne sig bundrekorden fra juni 2008, før finanskrisen, hvor 1,3 procent af medlemmerne var arbejdsløse.
- Der er virkelig rift om arbejdskraften i øjeblikket, og det går rigtig godt på det danske arbejdsmarked. Ledigheden er fortsat ned, selvom der er store usikkerheder i verdensøkonomien på grund af krigen i Ukraine og den stigende inflation, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Dansk Metal.
Dermed står medlemmerne med gode kort på hånden, når der skal forhandles løn. Og det er også beskeden fra metal-økonomen til virksomhederne, der har svært ved at finde medarbejdere: I må lokke med en bedre løn.
- Sådan kan man tiltrække de dygtigste medarbejdere. Vi har en interesse i at få lønmodtagerne placeret de steder, hvor produktiviteten er høj og konkurrencedygtigheden er stor, så medarbejderne kan få en god løn, siger Erik Bjørsted og fortsætter:
- Så er der måske virksomheder, der ikke er så konkurrencedygtige, som må stå skuffede tilbage på perronen. Men det er sådan set bedre at få arbejdskraften derhen, hvor virksomhederne er velkørende og har råd til at betale medarbejderne en god løn. Det er med til at gøre os mere velstående.
Frem og tilbage over kommunegrænsen
I Dansk Arbejdsgiverforenings analyse af ledigheden i a-kasserne i landets kommuner, viser det sig, at det er i store byer som København, Aalborg, Aarhus og Odense, man finder færrest a-kasser med lav ledighed.
Beskæftigelsen stiger
I marts 2022 var der 2.947.000 personer i job. Det er 16.000 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,6 procent. Ser man på den private sektor, er der kommet 15.000 flere lønmodtagere siden februar måned. I samme periode er der kommet 2.000 flere offentligt ansatte.
Sammenlignet med februar 2020, som var den sidste måned inden covid-19-krisen ramte, er beskæftigelsen samlet set 144.500 højere, svarende til 5 procent.
Men i flere af nabokommunerne, for eksempel Favrskov nær Aarhus og Rebild nær Aalborg, har over halvdelen af a-kasserne en ledighed under to procent. For Jacob Holbraad rejser det et ønske om, at de ledige var mere mobile og villige til for eksempel at pendle ud af Aarhus til Vestjylland,
- Det er der garanteret mange, der gør, men det ville være godt, hvis mobiliteten var endnu højere, siger han.
Direktøren i arbejdsgiverforeningen ser dog ikke noget behov for initiativer, der kan tilskynde og øge de lediges mobilitet.
- Så ser jeg mere behov for, at man rent faktisk gør sig bevidst om at være mobil og indstillet på at køre lidt længere efter et job over kommunegrænsen, end man umiddelbart havde forestillet sig, så vi sikrer, at så mange som muligt er i job, siger Jacob Holbraad.
Så det er alene de lediges ansvar?
- Jeg synes, det er en fælles opgave for kommunernes beskæftigelsesindsats, for de ledige at tage ansvaret på sig og for virksomhederne at reklamere for ledige stillinger, de har, ud over kommunegrænsen, så vi kan få endnu flere til at deltage på arbejdsmarkedet, siger Jacob Holbraad.
Slagsmålet om beløbsgrænsen
I øjeblikket skal virksomheder tilbyde en løn på mindst 448.000 kroner om året, hvis de vil hente medarbejdere til Danmark uden for EU, på grund af den såkaldte beløbsgrænse.
Størstedelen af partierne i Folketinget kan gå med til at sænke beløbsgrænsen – men de kan ikke blive enige om, hvor meget den skal sænkes.
Agnetha Nielsen, hotelchef, Best Western Hotel Eyde i HerningVi har givet bonusser til de fastansatte. Der har også været lønforhøjelser, for vi skal jo passe på dem, vi har tilbage. Vi ville blive ked af, at de gik over til konkurrenterne. Som det er i dag, kan de jo nærmest få den løn, de beder om.
Regeringen har foreslået at sænke beløbsgrænsen 375.000 i to år, mens Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har foreslået en permanent reduktion til 360.000 kroner for borgere fra flere lande.
Jacob Holbraad kalder tvisten på Christiansborg for ”absurd”.
- Vi ser gerne, at man inden sommerferien sætter sig sammen og bliver enige om en ambitiøs aftale, hvor der kan tælles til 90 mandater, som sikrer, at flere udlændinge kan komme til Danmark for at arbejde, siger Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening, der gerne så grænsen sat ned til 360.000 kroner
I Dansk Metal ser cheføkonom Erik Bjørsted dog ikke det store potentiale i at sænke beløbsgrænsen.
- Vi har allerede en positivliste, som arbejdsgiverne kan benytte sig af, men det gør de ikke ret meget. De er heller ikke så flinke til at annoncere efter arbejdskraft ude i Europa på trods af, at der må være arbejdsløse i EU, der kan lokkes herop, siger han.
Men Erik Bjørsted, hvad kan det skade at sænke beløbsgrænsen?
- Vi tror ikke, der er det store potentiale i det, men vi er heller ikke interesserede i, at man lægger et nedadgående pres på lønningerne herhjemme. Der er i forvejen gode muligheder for at hente arbejdskraft ind udefra, siger han.
Bonus og lønforhøjelser i Herning
I Herning har hotelchef Agnetha Nielsen formået at finde tjenere blandt studerende og unge, der holder sabbatår mellem uddannelser.
- Men det betyder jo også, at de faglærte, der er tilbage, skal tage en ekstra tørn. Vi har ekstremt travlt efter corona, hvilket er godt, men det er ikke så godt, når vi ikke har det faglærte og professionelt trænede personale, som vi er kendt for. Men dem, der er her, kæmper. De gør virkelig, hvad de kan, siger hun.
Hotel Best Western Eyde har set sig nødsaget til at justere priserne opad på grund af inflation og dermed stigende indkøbspriser - men også for at dække hotellets ekstra udgifter til personale.
- Vi har givet bonusser til de fastansatte. Der har også været lønforhøjelser, for vi skal jo passe på dem, vi har tilbage. Vi ville blive ked af, at de gik over til konkurrenterne. Som det er i dag, kan de jo nærmest få den løn, de beder om, siger Agnetha Nielsen.