Så højt kan renten gå op de kommende år, spår økonomiprofessorer
På blot 16 måneder har vi været vidne til voldsomme rentestigninger fra 0,5 procent på fastforrentede lån til op omkring 4 procent. Men på trods af de hurtige stigninger er der ingen grund til at frygte, at renterne stiger til tocifrede niveauer som i 70-erne og 80’erne, vurderer
økonomiprofessor ved Copenhagen Business School Jesper Rangvid og Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.
- Renten bliver slet ikke to cifret. Styringsrenten i USA skal måske op omkring 3-4 procent. Realkreditrenten kan blive lidt højere, men ikke meget, siger Jesper Rangvid og tilføjer, at de korte variable renter vil være lavere, men godt kan komme op på 2-3 procent i Europa og Danmark.
Begge økonomer påpeger over for Avisen Danmark, at renterne på helt kort sigt godt kan komme højere op, men deres bedste bud for de kommende år er altså en rente omkring 3-4 procent.
Og hvorfor vil renten så ikke stige til de skyhøje niveauer fra 80’erne? Det skyldes blandt andet, at den naturlige rente i dag er lavere på grund af rekordstore private opsparinger, at centralbankerne allerede nu er i gang med at gribe ind, og at flere af de faktorer, som driver renten op, er midlertidige. Samtidig har vi lært af 70'erne, da der ifølge økonomerne blev begået store politiske fejl, som var med til at drive inflationen op.
Renter: Forestil dig, at du skulle betale over 15 procent i rente på dit boliglån.
Det ville de færreste have råd til i dag, men for mange danskere i 70’erne og 80’erne var det virkelighed. Efter et årti med voldsomme rentestigninger toppede de danske bankers udlånsrente i 1980 med en rente på 20 procent.
Dengang var inflationen meget høj. Der var krig. Energipriserne steg, og renterne steg.
I dag har vi den højeste inflation i mere end 30 år. Der er krig i Europa. Priserne på olie og gas er eksploderet, og på blot 16 måneder er renten på et fastforrentet realkreditlån steget fra 0,5 procent til nu op omkring 4 procent.
Jesper Rangvid, økonomiprofessor, CBSDet var en forfejlet politik og en af de helt centrale lærdomme fra 70’erne, at vi skal undgå løn-pris-spiraler.
Alligevel vurderer både økonomiprofessor ved Copenhagen Business School Jesper Rangvid og Michael Svarer, professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, at de ekstremt høje renter fra dengang forbliver i historiebøgerne.
- Danskerne skal ikke være bekymrede for, at renten stiger til 15-20 procent, som den gjorde i 1970'erne og 1980’erne. Der er mere styr på de faktorer, som driver renten i dag, lyder det fra Michael Svarer.
Jesper Rangvid har samme vurdering:
- Renten bliver slet ikke tocifret. Styringsrenten i USA skal måske op omkring 3-4 procent.
Realkreditrenten kan blive lidt højere, men ikke meget, siger han og tilføjer, at de
korte variable renter vil være lavere, men godt kan komme op på 2-3 procent i
Europa og Danmark.
Begge økonomer påpeger, at renterne på helt kort sigt godt kan komme højere op, men deres bedste bud for de kommende år er altså en rente omkring 3-4 procent.
Og hvorfor vil renten så ikke stige til de skyhøje niveauer fra 80’erne? Det har økonomerne en række forklaringer på - her får du fire:
1 Centralbanker vil slå inflationen ned
Under krisen i 70’erne og starten af 80’erne reagerede centralbankerne ifølge økonomerne for sent, og inflationen var i flere år over 10 procent i Danmark. Selv om inflationen i Danmark i dag er omkring 5 procent, er der altså stadig et stykke op til de høje niveauer fra dengang. Samtidig er den amerikanske centralbank begyndt at hæve renten, og den Europæiske Centralbank taler om at gøre det samme. Torsdag hævede den svenske centralbank også sin rente.
- Dengang kom renterne helt derop, fordi man lavede den fejl ikke at slå inflationen ned. Man hævede ikke renten nok, og derfor kom inflationen ud af kontrol og ud i fuldstændig vanvittige niveauer. Hvis vi slår inflationen ned tidligt, kommer vi ikke op på tocifrede renter, siger Jesper Rangvid.
Han hæfter sig ved udmeldingen fra chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Christine Lagarde, forleden.
- Hun indikerede en mulig rentestigning allerede midt på sommeren. Det er et markant skifte, for så sent som i december sagde hun, at det var helt usandsynligt, at renten blev hævet i 2022. Nu siger hun, det er meget muligt, og derfor tror jeg også, der vil ske noget. Det er sent, men det sker dog, siger han.
Michael Svarer vurderer også, at det vil lykkes centralbanken at få styr på inflationen over de kommende år.
- Der er et meget større fokus på at holde inflationen nede. USA og EU har et mål om en inflation på 2 procent, så hvis inflationen er 4, trækker de aktivitet ud af markedet. Der er instrumenter til at håndtere det, og forventningen er, at inflationen ender på omkring 2 procent inden for de næste par år, siger han.
2 Vi har ikke længere automatiske løn-pris-spiraler
En af forklaringerne på, at det gik så galt i 70’erne, var ifølge økonomerne den ordning, som sikrede at lønningerne steg i takt med priserne. Den såkaldte dyrtidsregulering, der blev suspenderet i 1983 og afskaffet få år efter.
Problemet med ordningen var ifølge de to økonomer, at den sikrede lønmodtagernes købekraft, når priserne steg. Det øgede efterspørgslen, hvilket fik priserne til at stige yderligere.
- Den løn-pris-spiral økonomer advarer mod, fordi den kan få inflationen til at vokse ud af kontrol, kørte helt automatisk dengang. Det var en forfejlet politik og en af de helt centrale lærdomme fra 70’erne, at vi skal undgå løn-pris-spiraler, siger Jesper Rangvid.
3 Den naturlige rente er lavere
Selv om den naturlige rente ifølge Jesper Rangvid er steget de seneste par år, er den stadig lavere end i 70’erne. Samtidig vurderer økonomerne, at der fortsat er flere faktorer, som vil presse den naturlige rente nedad.
- Der er store opsparinger og et stort opsparingsønske. Vi lever længere, og mange på verdensplan og i Europa har en alder, hvor de har sparet meget op. Det trækker renten ned, fordi det øger udbuddet af penge. Det vil være med til at holde renten nede, selv hvis inflationen kommer højere op, siger Michael Svarer.
4 Russisk energi og kinesiske forsyningspropper er midlertidige problemer
Der er grundlæggende tre årsager til den nuværende høje inflation, lyder det fra økonomerne: krigen i Ukraine, det underliggende efterspørgselspres og alle forsyningsproblemerne.
- Nu er Shanghai lukket ned igen. Men jeg må stadig sige, at forsyningsproblemerne og krigen i Ukraine trods alt er nogle forholdsvis midlertidige problemer. Det, vi er mest bekymrede for, er efterspørgslen, som har gjort vores arbejdsmarked så presset, at det ikke er til at få en håndværker i det her land, siger Jesper Rangvid.
Den store efterspørgsel ændrer dog ikke på, at økonomerne forventer, at inflationen vil falde, når gas- og oliepriserne ikke længere trækker den op.
- Tyskland er nu nede på en afhængighed af Ruslands gas på 12 procent, hvor den var 35 procent, da krigen begyndte. Vi finder alternativer. Rusland har lukket for gashanen til Polen og Bulgarien. Hvis vi gør os helt fri af det, vil det påvirke verdensmarkedet. Men måske vil udbuddet fra nogle arabiske lande så stige, siger Michael Svarer.