Kurt tjente 150.000 på 10 år som husejer i Jylland: Havde han boet i København, kunne han være blevet millionær
Da Kurt Bech fra Viborg efter 10 års ejerskab solgte sit hus, fik han kun 150.000 mere, end han selv havde givet. Men havde huset været beliggende i hovedstaden, ville han formentligt have tjent over ti gange mere, og altså være blevet millionær.
Og Kurt Bech er ikke den eneste dansker fra provinsen, der ikke er blevet inviteret til den prisfest, som dele af boligmarkedet ellers har været underlagt det seneste årti. Carsten Berthram Andersen, der er adjunkt i økonomi på Aarhus Universitet, der har regnet på uligheden i boligmarkedet.
-Den heldigste tredjedel af sælgerne i København i 2020 har tjent mindst 20.000 skattefrie kroner om måneden på deres bolig. 90 procent af dem i provinsen har tjent 10.000 eller under. Stort set ingen i provinsen tjener 20.000 eller mere, siger han.
Bolig: I 2009 købte Kurt Bech og hans kone et nyt parcelhus i Viborg for 2,7 millioner kroner. I årene, der gik, anlagde ægteparret en arkitekttegnet have og fik solceller på taget. Og så, i 2019, solgte de huset igen.
De fik 2,85 millioner kroner for huset. Altså 150.000 kroner mere, end de selv havde givet 10 år forinden.
- Vi havde da håbet på mere, siger Kurt Bech.
- Vi havde endda forsøgt at sælge dyrere i starten, men der var ingen, der bed på. Det var først efter, at vi tog det af markedet, sat prisen ned og satte det salg igen, at det blev solgt. Men så blev det også solgt indenfor en uge, fortsætter han.
Lidt hovedregning viser, at Kurt Bechs hus dermed er steget med godt fem procent i alt i løbet af de år, han har ejet det, hvis man ellers ignorerer inflation med videre.
Havde han i stedet investeret samme pengesum i samme type bolig i hovedstaden (som givetvis havde resulteret i en langt mindre bolig), ville huset i gennemsnit være steget med 68 procent i løbet af de 10 år.
Det svarer til, at hans hus ville være blevet solgt for 4,5 millioner, og at han dermed kunne have tjent 1,8 millioner kroner på salget. Penge, der var gået lige ind på kontoen, helt uden indblanding fra skattevæsenet.
Indtjening ved privat hussalg er nemlig skattefrit i Danmark. Kurt Bech ville altså være blevet millionær, havde han bare været københavner.
Carsten Berthram Andersen, AUDet er ret vanvittigt, at man kan tjene 100.000 eller mere om året bare på at eje mursten.
- Det kan jo ikke passe, at man kan blive mangemillionær af at have gældsat sig det ”rigtige” sted. Det skaber enorm stor ulighed, den måde det er skruet sammen på nu, siger Kurt Bech.
Kurt Bech er ikke den eneste boligejer, der ikke er blevet inviteret med til den prisfest på boligmarkedet, man ellers med jævne mellemrum kan læse om i medierne.
Faktisk tjener en boligejer i hovedstaden i gennemsnit 10 gange mere på boligsalg end en boligejer i provinsen. Det fortæller Carsten Berthram Andersen, der er adjunkt i økonomi på Aarhus Universitet, og har regnet på uligheden i boligmarkedet.
- Den heldigste tredjedel af sælgerne i København i 2020 har tjent mindst 20.000 skattefrie kroner om måneden på deres bolig. 90 procent af dem i provinsen har tjent 10.000 eller under. Stort set ingen i provinsen tjener 20.000 eller mere, siger han.
Der er ret vanvittigt
Carsten Berthram Andersens interesse for boligmarkedets ulighed blev vakt, da han selv købte hus i Aarhus i 2020. Her regnede han ud, at sælgerne havde tjent mere end 100.000 kroner om året på at eje boligen, uden at have investeret i større renoveringer.
- Det er ret vanvittigt, at man kan tjene 100.000 eller mere om året bare på at eje mursten. Historien om, at danske boligejere tjener fedt er mere nuanceret end som så, for faktisk er det 20 procent af sælgerne, der tager langt det meste.
For helt at forstå det, er vi nødt til at dykke lidt ned i de tal, som Carsten Bertram Andersen har beregnet. Han har analyseret 44.350 boligsalg fra 2020 for at få det helt store overblik over, hvordan uligheden på boligmarkedet gør sig gældende i vores lille land.
Det viser sig, at langt de fleste heldige sælgere, som har tjent både 20, 30, 40 og 50.000 kroner om måneden blot på at eje deres en ejendom, bor i hovedstaden og de største danske byer, mens provinsen er overrepræsenteret blandt de sælgere, der har tjent meget lidt - eller ligefrem tabt - på deres boligsalg.
- Alt i alt betyder det, at nogle mennesker tjener, hvad der svarer til en ekstra indkomst hver måned, bare fordi de ejer bolig. Det skaber en kæmpe ulighed, som ikke bliver mindre af, at de mennesker, der kan låne til en bolig i storbyen i gennemsnit også har velbetalte job, forklarer han.
Forældrekøb forværrer uligheden
Og historien stopper ikke der. For på grund af lukrativ lovgivning vedrørende familiehandler er rige boligejere i stand til at overføre store summer penge til deres børn, helt uden at betale skat.
- Man må sælge til nær familie til 15 procent mindre end den offentlige ejendomsvurdering, som i forvejen er kunstig lav. Dermed kan man sælge langt under markedsværdi til sine børn, og fortjenesten, når de så sælger til markedsværdi, er skattefri, siger Carsten Berthram Andersen og tilføjer.
- 80 procent af alle forældrekøb foretages af de 20 procent af befolkningen, der har den højeste indkomst. Og på den her måde er det hele selvforstærkende.
Den favorable finte bliver dog mindre i fremtiden. For fra 2024 træder der nye ejendomsvurderinger i kraft. Disse skulle gerne afspejle ejendommenes reelle værdi langt mere præcist end de nuværende.
- Det kommer til at hjælpe. Men der kunne gøres mere for at tackle uligheden på boligmarkedet, vurderer Carsten Berthram Andersen.
Op med boligskatten
En anden mulighed, som af og til er oppe at vende i diskussionen, er at beskatte boligsalg. Dette vil ikke alene dæmme op for uligheden boligejere imellem, men også mellem dem, der ejer en bolig, og dem, der ikke gør.
- Det er en mulighed, men der er andre udfordringer med den model, blandt andet at det skaber en geografisk immobilitet. Jeg tror, det mest effektive ville være at sætte boligskatten op, og udfase rentefradraget for boliglån, mener Carsten Berthram Andersen.
På den måde vurderer økonomen, at man ville lægge en dæmper på boligpriserne, og det ville især få betydning for de allerdyreste boliger.
- Som det er nu, hjælper staten reelt med at optage lån, og det driver priserne op. Men der er en berøringsangst fra politisk side for at gøre noget ved problemet, forklarer Carsten Bertram Andersen.
Hvis man spørger Kurt Bech, er der risiko for, at de små byer helt dør hen, hvis ikke der gøres noget. For hvis forskellen på Viborg og København er så stor - så tør han ikke tænke på, hvordan de mindre byer har det, forklarer han.
- Hvis vi gerne fortsat vil have, at der skal bo folk i ”udkantsdanmark” – og jeg betragter ikke engang Viborg som udkantsdanmark – så skal der være mere lige vilkår på boligmarkedet og det kræver, at politikkerne skal kigge lidt nærmere på boligskatten, siger Kurt Bech.