Bilka, Davidsen og 27 andre virksomheder påstod, at det er miljøvenligt at fyre med brænde - nu får de en klagesag på nakken
”En brændeovn skaber en hyggelig stemning, giver en god varme og gavner både miljø og pengepung”. Sådan lød teksten under menupunktet "Brændeovne" på den landsdækkende tømmerhandel Davidsens hjemmeside indtil fredag. Bilka skrev om, hvordan man kunne fyre miljøvenligt i sin brændeovn, og Dongsted skrev, at brænde er en af de mest rene opvarmningskilder.
De tre eksempler er kun en del af de 32 virksomheder og organisationer, som Rådet for Grøn Omstilling netop har klaget over til Forbrugerombudsmanden. Organisationen mener, at der er tale om vildledende markedsføring, når forhandlere og producenter skriver, at brændeovne er gode for miljøet, miljøvenlige, CO2-neutrale eller miljørigtige.
Og det kan organisationen have en pointe i. For ifølge en forsker fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet er det forkert, at brændeovne skulle gavne miljøet. Brændeovne bidrager nemlig til global opvarmning, sundhedsskader, algevækst og ødelagte heder, lyder det.
Greenwashing: ”En brændeovn skaber en hyggelig stemning, giver en god varme og gavner både miljø og pengepung”. Sådan lød teksten under menupunktet brændeovne på den landsdækkende tømmerhandel Davidsens hjemmeside indtil fredag.
Bilka skrev om, hvordan man kunne fyre miljøvenligt i sin brændeovn, og Dongsted skrev, at brænde er en af de mest rene opvarmningskilder.
De tre eksempler er kun en del af de 32 virksomheder og organisationer, som Rådet for Grøn Omstilling netop har klaget over til Forbrugerombudsmanden. Organisationen mener, at der er tale om vildledende markedsføring, når forhandlere og producenter skriver, at brændeovne er gode for miljøet, miljøvenlige, CO2-neutrale eller miljørigtige.
- De får forbrugerne til at tro, at det er klima- og miljøvenligt. Men det kan vi ikke se evidens for noget sted. Den slags anprisninger er vildledende markedsføring, som ingen er tjent med. Mange mennesker vil gerne være grønne, og de køber måske en brændeovn i den tro, at de gør noget godt for miljøet, og i virkeligheden gør de det stik modsatte, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Seniorforsker Steen Solvang Jensen fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet bekræfter, at der ikke er fagligt belæg for, at brændeovne skulle være miljø- eller klimavenlige. Tværtimod.
- Det er ikke klima- eller miljøvenligt at fyre i en brændeovn. Brændeovne udsender små, sorte sodpartikler, som kan transporteres flere tusinde kilometer. Når de kommer op i atmosfæren, holder de på varmen, fordi de er så sorte. Og når de lander på sne, kan de få den til at smelte, fordi de varmes af solen. CO2 er globalt set den største bidragsyder til global opvarmning, men sodpartikler er også en vigtig bidragsyder, siger han.
Skader mennesker og natur
Flere af brændeovnsproducenterne og -forhandlerne nævner, at det er CO2-neutralt at fyre med brænde. Ifølge Steen Solvang Jensen fra Aarhus Universitet kan det være korrekt, hvis brændet kommer fra bæredygtig skov, hvor træerne plantes igen. Men det er alligevel problematisk at skrive:
- Man kan godt sige, det er CO2-neutralt, men det er ikke klimaneutralt. Det er problematisk, at sodpartiklerne ikke nævnes, for det er klimaeffekten, som er det vigtige, og det er helt klart, at forbrugeren tror, at det ikke er skadeligt for klimaet, når der kun står, at det er CO2-neutralt, siger han og påpeger, at miljøbelastningen ved for eksempel varmepumper og fjernvarme er meget mindre end ved brændeovne.
- Selv hvis du har træpillefyr, som udleder langt færre partikler end brændeovne, er partikeludledningen en faktor fem højere, end hvis du fik din varme fra et fjernvarmeværk, som bruger træ, og en faktor ti højere i forhold til et kraftværk, som fyrer med træ, siger han.
PejseringenVi har på ingen mulig måde interesse i at vildlede eller snyde nogen. Det er meget vigtigt for mig at slå fast.
Udover at brændeovne bidrager til den globale opvarmning er de ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet skadelige for mennesker og natur.
- De har meget stor helbredsmæssig effekt for mennesker. Luftforurening fra danske kilder er skyld i omkring 850 for tidlige dødsfald årligt i Danmark, og omkring 280 skyldes brændeovne. Ligesom for al anden forbrænding kommer der også kvælstofilter fra brændeovne, men bidraget fra brændeovne er beskedent. For meget afsætning af kvælstof til vand kan bidrage til en opblomstring af alger, og afsætning af for meget kvælstof på land kan føre til uønsket ændring af naturtype, for eksempel at man ikke kan opretholde hede, siger seniorforsker Steen Solvang Jensen.
Sodpartikler stort problem
Det norske studie ”Cooling aerosols and changes in albedo counteract warming from CO2 and black carbon from forest bioenergy in Norway” fra 2018, peger også på, at brændeovne har en opvarmende effekt på klimaet.
Det er forskere fra NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, der står bag studiet, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature’s Scientific Reports. En af forskerne, Francesco Cherubini, skriver i en mail til Avisen Danmark, at sodpartiklerne fra brændeovne er ”et stort problem, som det er for næsten alle typer forbrændingsprocesser”.
Han skriver også:
- Vi ved, at brændeovne har problemer med udledning af partikler og forurenende stoffer, som påvirker klimasystemet og menneskers sundhed.
Samtidig påpeger forskeren, at påvirkningens alvorsgrad afhænger af typen af brændeovn, vejrforhold, hvordan ovnen bruges og en lang række andre faktorer.
Politisk rådgiver Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk mener, at brændeovnsproducenter og -forhandlere bør være varsomme med at markedsføre produkter som miljøvenlige, uden det er dokumenteret.
- Miljø er mere end et CO2-tal. Det er op til Forbrugerombudsmanden at afgøre, om det er vildledende markedsføring i sidste ende. Men man kan ikke sige, at noget er miljøvenligt alene ud fra et CO2-tal. Der kan være parametre, der vigtigere end CO2-tal, fordi brændeovne jo er forurenede ifølge fagpersoner, siger hun.
Greenwashing mange steder
Ifølge Vibeke Myrtue Jensen kan forkert markedsføring på det grønne område være særlig problematisk. Vildledende markedsføring af aktiviteter eller produkter, der præsenteres mere miljøvenlige og bæredygtige end de er, kaldes greenwashing:
- Hvis forbrugere udsættes for greenwashing eller vildledende grøn markedsføring, risikerer de at miste engagementet i den grønne omstilling og tilliden til, at de rent faktisk er med til at gøre en forskel, siger hun og tilføjer, at brændeovne også er et dokumenteret sundhedsmæssigt problem.
De seks eksempler
Avisen Danmark har kontaktet seks af de 32 virksomheder og organisationer, som Rådet for Grøn Omstilling har klaget over til Forbrugerombudsmanden. Her er eksempler på det, de har skrevet:
- Dongsted: ”Brænde er tilmed en af de billigste og mest rene opvarmningskilder, da træ er CO2-neutralt under afbrændingen”.
- Varde Ovne: ”Vi har tænkt på miljøet for dig” og ” Det er vigtigt for os, at vores brændeovne ikke belaster miljøet. Derfor har vi sørget for, at alle brændeovne fra Varde Ovne er CO2-neutrale og forbrænder med en høj virkningsgrad”.
- Davidsen: ”En brændeovn skaber en hyggelig stemning, giver en god varme og gavner både miljø og pengepung". (Er slettet nu)
- Brændeovns-shoppen: ”Brændeovne er godt for miljøet”. (Er slettet nu)
- Bilka: ”Fem gode råd til effektiv og miljøvenlig fyring: Sådan fyrer du økonomisk og miljøvenligt i din brændeovn. Effektiv og miljøvenlig fyring i brændeovnen er både til gavn for dig, din økonomi og miljøet". (Er slettet nu)
- Pejseringen: "Investering i en brændeovn og korrekt fyring med godt, tørt træ er derfor det mest effektive, en dansk familie kan gøre for at reducere CO2-udledningen i forbindelse med opvarmning af boligen". (Er slettet nu)
Avisen Danmark bringer ikke navnene på de øvrige indklagede virksomheder, da de ikke har fået mulighed for at deltage i et interview.
Netop greenwashing er for alvor kommet i fokus over de seneste år, lyder det fra Heidi Højmark Helveg, der har over 20 års erfaring i at rådgive om markedsføring. Hun vil ikke kommentere de enkelte eksempler fra brændeovnsproducenter og -forhandlere, men henviser til en rapport fra EU-Kommissionen fra januar sidste år.
- De havde screenet europæiske websider for greenwashing, og på halvdelen af hjemmesiderne var der ikke tilstrækkelig dokumentation for påstande. Det tyder på, at der er problemer mange steder, siger hun.
Vil fjerne misinformationen
Avisen Danmark har kontaktet seks af de brændeovnsproducenter og -forhandlere, som Rådet for Grøn Omstilling klager over. Det er Davidsen, Dongsted, Varde Ovne, Brændeovns-shoppen, Bilka og Pejseringen.
Brændeovns-shoppen har svaret på mail, at: ”hvis der står noget på vores hjemmeside, som ikke er sandt, har vi selvfølgelig slettet det med det samme”.
Avisen Danmark har efterfølgende konstateret, at afsnittet om ren varme og udsagnet om, at brændeovne er gode for miljøet nu er væk.
Også Davidsen har efter Avisen Danmarks henvendelse slettet teksten under menupunktet ”Brændeovne”, hvor der før stod, at brændeovne gavnede miljøet. Virksomheden skriver til Avisen Danmark:
"Det er naturligvis en misvisende information som nu er fjernet fra vores website. Årsagen synes at være en simpel tekstfejl. Vi har ligeledes kontaktet Google omkring en hurtig re-indexering, således at tidligere besøgende på siden også oplever en ændret formulering".
Det samme gælder Pejseringen, som skriver:
"Vi har på ingen mulig måde interesse i at vildlede eller snyde nogen. Det er meget vigtigt for mig at slå fast. Derfor vil jeg naturligvis også fjerne siden fra vores hjemmeside med det samme, indtil vi har undersøgt nærmere, hvor kilden kommer fra, og få rettet til, hvis noget ikke er i overensstemmelse med sandheden eller den nyeste viden på området".
- Vi lever af at folks tillid
Bilka har som den eneste af de seks valgt at stille op til interview. Henrik Vinther Olesen, kommunikationsdirektør i Salling Group, fortæller, at Bilka nu vil ændre i sin vejledning på hjemmesiden, så det ikke længere fremstår, som om det er miljørigtigt at fyre i en brændeovn.
- Ord betyder noget, og vores intention var at lave en guide i, hvordan man fyrer mest skånsomt, når man nu har en brændeovn. Det var måske ikke det heldigste ordvalg, og nu ændrer vi vejledningen, siger han.
Henrik Vinther Olesen oplyser samtidig, at Salling Group har kontaktet Forbrugerombudsmanden og står til rådighed, hvis der er spørgsmål i den forbindelse.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er greenwashing og grøn misinformation problematisk, fordi det risikerer at mindske forbrugernes engagement i den grønne omstilling og tillid til, at de kan gøre en forskel. Hvordan forholder du dig til det?
- Det er derfor, vi er glade for, når nogle gør os opmærksomme på noget fejlagtigt. Vi har den største interesse i at sikre, at det, der står på vores hjemmeside, ikke kan misforstås. Vi lever af, at folk har tillid til os og køber vores varer. Derfor giver vi også vores sider et generelt servicetjek nu, siger han.
Rådet for Grøn Omstilling håber, at Forbrugerombudsmanden efter klagerne vil indskærpe over for virksomheder og organisationer, at de hverken nu eller fremadrettet må skrive eller indikere, at brændeovne, pejse, brændefyring, brænde/træ med videre er miljørigtig opvarmning - eller kan fyres miljørigtigt. Den grønne organisation mener heller ikke, at man skal have lov at skrive, at det er klimavenlig eller CO2-neutral opvarmning at fyre med brænde.
- Det er positivt, at nogle virksomheder handler hurtigt og sletter misinformation og greenwashing om brændefyring fra deres hjemmesider, så vildledning af forbrugerne ophører. Men desværre er der nok allerede mange forbrugere, der er blevet lokket til at købe en brændeovn, og når det nu går op for dem, at de skader både miljø, folkesundheden og klimaet, så må de sidde tilbage med en enorm mistillid og en rigtig dårlig smag i munden, siger Kåre Press-Kristensen.