Wammen kaster håndklædet i ringen: Dropper milliarddyr velfærdslov
Finansminister Nicolai Wammen (S) må give op. Der er ikke 90 mandater, som støtter regeringens forslag til en velfærdslov, som ellers var et af de helt store slagnumre i valgkampen i 2019. Det fortæller finansministeren i dette interview med Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.
Velfærdsloven skulle ellers sikre, at fremtidige regeringer var forpligtet til at øge udgifterne til velfærd i takt med, at den demografiske udvikling betyder, at der kommer flere pleje- og omsorgskrævende ældre og børn i de kommende år. Men det er ikke lykkedes for finansministeren at skaffe flertal. Og nu beskylder han Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, for "vælgerbedrag".
VELFÆRD: Det var ikke flotte ord, der manglede, da tre af regeringens topministre kort før kommunalvalget i november efter flere års venten satte konkret handling bag et af Socialdemokratiets helt store slagnumre i valgkampen i 2019: Velfærdsloven.
- Der er tale om et nyt kapitel i fortællingen om den danske velfærdsstat, sagde finansminister Nicolai Wammen (S), mens han var flankeret af social- og ældreminister Astrid Krag (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Men nu - 149 dage - efter præsentationen i Rentekammeret, må Nicolai Wammen konstatere, at han ikke kan finde de nødvendige 90 mandater til at stemme lovforslaget igennem i folketingssalen.
- Det er nu tydeligt, at der ikke er opbakning til regeringens lovforslag om en velfærdslov, og derfor ser jeg ingen grund til, at vi fortsætter lovbehandlingen, siger Nicolai Wammen.
Sammen med Arne-pensionen var løftet om en velfærdslov, der skulle sikre, at pengene fulgte med fra statskassen ud til sygehusene, plejehjemmene, skolerne, børnehaverne og vuggestuerne i takt med, at der kom flere ældre og børn, et af de vigtigste og største valgløfter fra Socialdemokratiet i valgkampen i 2019. Det var Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, som selv lancerede begrebet "velfærdsloven" i valgkampen "for at binde Lars Løkke til masten", som hun udtrykte det. Venstres daværende formand, Lars Løkke Rasmussen, havde i valgkampen sit "velfærdsløfte", men Socialdemokraterne var nervøse for, om det løfte kunne holdes med et borgerligt parlamentarisk grundlag, som ikke ønskede så massiv en investering i velfærden. Derfor skulle der en lov til, mente socialdemokraterne.
At en lov er nødvendig er kun blevet endnu mere tydeligt for finansminister Nicolai Wammen, som er "målløs" over, at Venstre ikke ønsker at støtte velfærdsloven.
- Vi ser nu Venstres vælgerbedrag. Jeg er målløs over, at Venstre ikke støtter velfærdsloven, så vi sikrer, at der følge penge med, når vi bliver flere ældre og børn. Det lovede partiet jo danskerne i valgkampen. Venstre vil ganske enkelt ikke leve op til det, de lovede danskerne, siger Nicolai Wammen.
Velfærdsloven
Velfærdsloven har til formål at sikre, at det offentlige forbrug stiger, i takt med at antallet af børn og gamle vokser (kaldet "det demografiske træk").
Tanken var, at pengene skulle komme fra det såkaldte økonomiske råderum.
Velfærdsloven var en del af regeringens første lovprogram for 2019/2020.
På grund af coronaen blev loven udskudt. Den var igen på lovprogrammet for 2020/2021, men blev atter udskudt.
Hvis loven var blevet vedtaget, så skulle regeringen hvert år senest i august præsentere en opgørelse over væksten i det demografiske træk for næste finansår.
Frem mod 2025 udgør det demografiske træk mellem 2,5 milliarder kroner og 3 milliarder kroner årligt.
Finansministeren afviser, at det er regeringen, som selv leverer et løftebrud ved ikke at kunne finde det nødvendige flertal:
- Vi har jo fremlagt et lovforslag, som der desværre ikke var det forventede flertal for. Men det ændrer ikke på, at vi har fremlagt og fået gennemført en masse politik i finanslovsaftalerne og aftalerne med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, hvor vi sikrer, at det demografiske træk bliver dækket, siger Nicolai Wammen.
Men I har ikke gennemført, hvad I lovede danskerne. Er det ikke - efter din mening - et løftebrud?
- Jo, fra Venstres side. Fra regeringens side har vi vist i ord og handling, at vi tager det dybt alvorligt, at vi skal dække trækket i al den tid, vi har haft ansvaret. Vi har gjort alt, hvad vi kunne, men det store oppositionsparti er løbet fra løftet. Vi har fremsat lovforslaget, som der desværre ikke er flertal bag. Det er jeg ærgerlig over, men det ændrer ikke ved, at vi har fremlagt det, vi lovede, siger Nicolai Wammen.
Ellemann ville gerne stemme for en velfærdslov, hvis der samtidig kom en vækstlov. Hvorfor vil du ikke have en vækstlov?
- Regeringen har en klar politik på det område. Vi ønsker naturligvis også at skabe vækst og fremgang. Nu står vi overfor en ny udfordring på grund af Putins krig i Ukraine, og den håndterer vi. Venstres og Jakob Ellemann-Jensens undskyldning for ikke at stemme for velfærdsloven er en undskyldning, der er opfundet til lejligheden. Men nu har vi da i det mindste fået ren snak fra Jakob Ellemann-Jensen. Han har tabt armlægningen i blå blok til Søren Pape Poulsen, som ikke ønsker at dække det demografiske træk, og nu prøver Ellemann at finde på en undskyldning for ikke at leve på til valgløftet. Bolden ligger på straffesparkspletten. Der er tomt mål. Ellemann skal bare sætte foden på, og så har vi klaret det med en velfærdslov. Men der er stor uenighed i blå blok, og Ellemann har tabt, mener Nicolai Wammen.
De Konservative ønsker jo ikke at øremærke midler til det demografiske træk. De ønsker at bruge pengene på skattelettelser og i stedet bede den offentlige sektor om at afbureaukratisere og effektivisere. Har Søren Pape slet ikke en pointe, når han siger, at man ikke blot med bind for øjnene skal hælde flere penge i den offentlige sektor – uden at stille krav om modernisering?
- De to ting skal følges ad. I de kommende år kommer der 80.000 flere ældre medborgere. Vi kan ikke bare effektivisere og afbureaukratisere os til, at der også er midler til at sikre dem omsorg og pleje. Ordentlig omsorg er ikke gratis. Regeringen ønsker naturligvis, at vi skal bruge pengene fornuftigt og effektivisere og afbureaukratisere, hvor vi kan. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, melder jo rent ud, at han hellere give penge til topskattelettelser i stedet for velfærd. Det er jo ærlig snak, siger Nicolai Wammen.
Nicolai Wammen (S), finansministerVenstres og Jakob Ellemann-Jensens undskyldning for ikke at stemme for velfærdsloven er en undskyldning, der er opfundet til lejligheden.
Udover regeringen er det kun SF og Enhedslisten, som fuldtonet har meldt sig som støtter af en velfærdslov i den nuværende udformning. Heller ikke regeringens normale støtteparti, Det Radikale Venstre, ønsker at stemme for velfærdsloven.
I forståelsespapiret er I enige med støttepartierne om, at ”der skal etableres en bund, så det demografiske træk dækkes”. Mener du, at De Radikale nu løber fra den del af forståelsespapiret?
- Nej, Det Radikale Venstre har blandt andet i finanslovsaftalerne været med til, at vi samlet set dækker det demografiske træk, og at vi derudover kan gøre mere for velfærdssamfundet. Men jeg er da ked af, at Radikale ikke ønsker at stemme for velfærdsloven. Det tager jeg til efterretning, siger Nicolai Wammen.
I præsenterede lovforslaget om velfærdsloven lige før kommunalvalget i november. Var det bare et valgkampsstunt?
- Nej, det er vores politik. Vi vil gerne have, at der kommer flere penge til kommunerne, når der kommer flere borgere, som skal have hjælp og omsorg. Det er vores politik før valget. Det er vores politik i denne valgperiode, og det er vores politik, hvis vi bliver genvalgt, slår Nicolai Wammen fast.
Nicolai Wammen (S), finansministerAt der ikke er et flertal for velfærdsloven, ændrer ikke på, at regeringen hvert år vil dække demografiske træk.
Skal danskerne nu frygte, at der ikke komme til at følge flere penge med, når der kommer flere ældre og børn i fremtiden?
- Nej, ikke hvis den nuværende regering får lov til at fortsætte vores nuværende arbejde, når vi engang har været til et folketingsvalg. Men Venstres løfter er intet værd længere. Det er et vælgerbedrag, vi oplever nu, og det betyder, at danskerne står over for et klart valg i dansk politik: Pape og Ellemann som ikke vil lade pengene følge med, og så den socialdemokratiske regering, der ønsker, at danskerne skal opleve et velfærdssamfund, der fungerer, siger Nicolai Wammen.
- At der ikke er et flertal for velfærdsloven, ændrer ikke på, at regeringen hvert år vil dække demografiske træk. Det vil vi også gøre fremadrettet, når vi laver finanslove og aftaler med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner. Når vi fremlægger en 2030-plan senere på året, vil det også være en del af plan. Vi står på mål for de løfter, vi har givet. Men jeg er ked af, at der ikke er et flertal i Folketinget, som ønsker at give danskerne den sikkerhed for velfærd, siger Nicolai Wammen.
- Er det et nederlag for dig som finansminister, at det ikke er lykkedes dig at skaffe 90 mandater bag lovforslaget?
- Jeg er træt af, der ikke er flertal. Men jeg kan ikke tvinge Venstre til at levere på deres eget valgløfte. Jeg havde da gerne set og egentlig også forventet, at loven ville blive stemt igennem, fordi Venstre havde sagt det i valgkampen, siger Nicolai Wammen.