Løvkvist: Affyringsrampen til et nationalt kompromis om grønne afgifter er klar
En grøn skattereform har længe luret som det helt store og meget vanskelige projekt, regeringen skulle trækkes til truget for at gennemføre. Men nu, da udspillet til en model for afgifter på udledning af drivhusgasser endelig er blevet præsenteret, står det klart, at partierne kommer til at stå i kø for at være med til at tage æren.
Stort set ingen har lyst til at gå ind i en valgkamp, hvor de kan blive peget ud som dem, der ikke ville være med til at lade forurenerne betale. Det, der engang var så uforudsigeligt og uoverskueligt, er pludselig blevet til noget, der i den grad lugter af et nationalt kompromis.
Det skriver Avisen Danmarks politiske reporter og analytiker Kasper Løvkvist.
"Den såkaldte grønne skattereform er ikke en hovedmotor i den grønne omstilling - den er allerhøjst et haltende æsel, der vil lunte i uforudsigelige retninger frem mod, at Folketinget måske tager sig sammen i 2023".
Sådan sagde den miljøpolitiske leder i Greenpeace, Helene Hagel, da regeringen og et flertal i Folketinget skød en grøn skattereform til hjørne ved at nedsætte en ekspertgruppe op mod julen i 2020.
Onsdag ved frokosttid kom skatteminister Jeppe Bruus (S), klimaminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) så ridende ind ind foran tv-kameraerne klemt sammen på det halte æsel og præsenterede regeringens udspil til en grøn skattereform. Æslet kan ikke have taget mange af de uforudsigelige svinkeærinder, for kalenderen skriver forår 2022 og ikke 2023.
Reformudspillet er også meget langt fra at være uforudsigeligt. Det følger den blide del af ekspertgruppens anbefalinger, så der nok er en forholdsvis høj afgift på forurening - udledning af drivhusgasser - men halv skade til de virksomheder, der allerede er under regulering af EU's kvotesystem og meget lille skade til den virksomhed, der udleder allermest CO2 i Danmark, Aalborg Portland.
Cementproducenten, der producerer cement med en højere forureningsgrad end andre cementproducenter, men som også hører hjemme i Nordjylland, hvor statsministeren er valgt. Mette Frederiksen har med sine mange udtalelser om, at der aldrig må krummes et hår eller bøjes et søm på Aalborg Portland, skabt en sådan aura omkring virksomheden, at den på trods af sin voldsomme forureningsgrad tilsyneladende må opfattes som selve det cement, den socialdemokratiske velfærdsstat er funderet på.
Mette Frederiksen var engang rød, før hun var grøn, og det var hun med en enorm troværdighed. Så sadlede hun om og sagde, at nu var hun lige så grøn, som hun er rød, og var det med noget mindre troværdighed. Den troværdighed fik hun så tilbage i militærgrøn form, da den krigsførende Putin pludselig blev drivkraft for grøn omstilling i Danmark. Sikkerhedspolitik trumfer alt - også røde forbehold for grønne initiativer.
Men det var tirsdag, at alt handlede om at lukke for Ruslands gas, så det engang kan få en ende, at Danmark og resten af den vestlige verden på daglig basis finansierer Putins krig mod Ukraine.
Onsdag var det den grønne skattereform, der skal sørge for, at det engang får en ende, at danske virksomheder på daglig basis lukker drivhusgasser ud i atmosfæren.
Jeppe Bruus, Dan Jørgensen og Simon Kollerup på det halte æsel forsøgte lidt halvhjertet at sætte udspillet til en grøn skattereform ind i en Rusland/Ukraine-kontekst, men lykkedes selvfølgelig ikke. Det var igen rødt, før det var grønt - eller militærgrønt - men til gengæld alligevel så grønt, at processen herfra bliver lettere end nogen havde troet for et år siden.
Alle kan sagtens leve med særlige vilkår til Aalborg Portland og andre virksomheder, der producerer med såkaldte mineralogiske processer (det er kriteriet for at slippe særligt billigt fra at forurene). Her er selv Venstre, Konservative og for den sags skyld Liberal Alliance, der for nylig fik sig en klimapolitik, faktisk også røde, før de er grønne, selv om de vil kalde det noget andet. Venstre og Konservative bliver ikke til at drive ud af forhandlingslokalet, og LA vil gøre meget for at hænge ved. Omkostningerne ved ikke at være med i hovedmotoren i den grønne omstilling er simpelthen for høje.
SF er, hvor partiet plejer at være - klinet op ad regeringen. Selv om SF selv vil sige, at det snarere er omvendt, fordi regeringen kom frem til et udspil, der nærmest er kalkeret efter SF's ønsker.
Radikale er, hvor de plejer at være - stukket af med en klimapolitik, der er langt mere ambitiøs end regeringens, indtil de finder ud af, at de stod inde i en elastik, da de stak af, så resultatet bliver, at de nok skal svuppe tilbage igen.
Og Enhedslisten vil gøre meget for at komme tilbage, hvor partiet var: Partiet, der ikke længere er protest, men reel pragmatik, som er med i aftaler, fordi det er der, at man kan komme til at skrue på de små vigtige knapper. Det har været partiets strategi i i hvert fald al den tid, det har haft Mai Villadsen som leder, og efter at have oplevet at blive udgrænset som et ekstremt yderfløjsparti i debatten om Ruslands aggressioner, vil det være ualmindeligt velgørende for Enhedslisten igen at være med til at lave reel og vigtig politik.
Det ligner en regulær affyringsrampe til et nationalt kompromis om de afgifter på udledning af drivhusgasser, som er regeringens største enkeltstående initiativ til at nå 70 procent-målsætningen. Det betyder ikke, at der ikke kommer til at være al mulig hylen og skrigen og tovtrækning om enhver lille detalje, selvfølgelig vil der komme det, men det ændrer næppe på, at regeringen nærmest skal gøre sig umage for at ikke at komme i mål med et stort resultat hen over midten.
Det kommer ikke til at gøre det lettere for De Radikales Sofie Carsten Nielsen at holde fast i, at dansk politik er gået i stykker, eller for Lars Løkke Rasmussen at overbevise nogen om, at det, politik virkelig mangler, er et nyt parti til at binde rød og blå sammen.
Mette Frederiksen har med sine mange udtalelser om, at der aldrig må krummes et hår på Aalborg Portland, skabt en sådan aura omkring virksomheden, at den må opfattes som selve det cement, den socialdemokratiske velfærdsstat er funderet på.