Overlæge advarede: Spareplan på sygehuse vil give for mange benamputationer - han fik ret
Hvordan kan det gå til, at patienter har fået amputeret ben i Aarhus og Viborg, mens nogle af dem formentlig havde beholdt deres lemmer, hvis de hørte til et sygehus i andre dele af landet?
Det overrasker ikke den den pensionerede overlæge Jes Sandermann. Han forudså, at det ville gå sådan. Faktisk advarede han mod netop den konsekvens både over for ledelsen på Regionshospitalet i Viborg og over for regionen og offentligheden tilbage i 2018. Jes Sandermann var dengang overlæge og leder af netop den karkirurgiske afdeling i Viborg, som ville blive ramt af Region Midtjyllands store spareplan.
Det er en ekstern analyse, der viser, at de karkirurgiske afdelinger i Region Midtjylland er underbemandede og ikke gearet til det antal patienter, der skal behandles. Konsekvensen har været, at op mod 90 patienter hvert år grundløst har fået hele eller dele af deres ben amputeret.
Amputationer: Skandalen ruller, for hvordan kan det gå til, at en stribe patienter har fået amputeret ben på sygehuse i Aarhus og Viborg, mens nogle af dem formentlig havde beholdt deres lemmer, hvis de hørte til et sygehus i andre dele af landet?
Det er dog ikke spor overraskende for den pensionerede overlæge Jes Sandermann. Han forudså, at det ville gå sådan. Faktisk advarede han mod netop den konsekvens både over for ledelsen på Regionshospitalet i Viborg og over for regionen og offentligheden tilbage i 2018.
Jes Sandermann var dengang overlæge og leder af netop den karkirurgiske afdeling i Viborg, som ville blive ramt af Region Midtjyllands store spareplan.
Er du blevet amputeret?
Kan du være en af de patienter, der ikke fik forebyggende behandling i tide og endte med en amputation, som måske kunne være undgået? Så vil vi gerne høre fra dig.
Kontakt journalist Mathias Overgaard på mail: maove@jfmedier.dk eller ring på: 7641 4870.
- Det er dybt ulykkeligt for de patienter, det er gået ud over. Det er svært at sætte ord på. Men jeg må sige, at regionen og Ole Thomsen (koncerndirektør i Region Midtjylland, red.) ligger, som de har redt. Det skortede ikke på advarsler, siger Jes Sandermann.
Allerede i 2018 bragte han et indlæg i tidsskriftet Dagens Medicin, hvor han blandt andet skrev:
"Mon beslutningstagerne for spareplanen, når dagen er omme, gør op, om det fastsatte beløb er sparet? Patienttransport, mistede ben m.m. koster mange penge".
Samme år sagde han i et interview i Jyllands-Posten blandt andet:
"Når dagen er omme mistes der ben og liv, og det ønskede beløb spares på ingen måde - og en amputeret del kan ikke bringes tilbage“.
Og han markerede sig med samme synspunkter i debatten i Viborg Stifts Folkeblad.
Jes Sandermann, pensioneret karkirurgisk overlægeDet er dybt ulykkeligt for de patienter, det er gået ud over. Men jeg må sige, at regionen og Ole Thomsen (koncerndirektør i Region Midtjylland, red.) ligger, som de har redt. Det skortede ikke på advarsler.
Han endte med at gå på selvvalgt pension i stedet for at kæmpe videre, da spareplanen skulle implementeres.
- Jeg kunne ikke rent etisk se mig selv i det, siger han i dag.
Minister griber ind
Det er en ekstern analyse, der viser, at de karkirurgiske afdelinger på hospitaler i Region Midtjylland er underbemandede og ikke gearet til det antal patienter, der skal behandles. Konsekvensen har været, at op mod 90 patienter hvert år grundløst har fået hele eller dele af deres ben amputeret.
Det får nu sundhedsminister, Magnus Heunicke (S) til at reagere:
- Det er helt uacceptabelt, hvis der er blevet foretaget amputationer som følge af manglende eller for sen behandling.Det er min klare forventning, at regionen får handlet hurtigst muligt, så de karkirurgiske patienter kan være trygge ved deres behandlingsforløb og forvente den rigtige behandling til tiden, siger ministeren i en skriftlig kommentar.
Forklaringen på, at op mod 90 patienter om året har fået en amputation, som kunne være undgået, er, at de behandlinger, der kan forebygge amputation på afdelingen for karkirurgi, generelt er udført for sent i behandlingsforløbet på Aarhus Universitetshospital.
Dermed øges risikoen for amputation. Det fremgår af den eksterne analyse, der viser, at der i alt blev foretaget 401 amputationer i Region Midtjylland i 2020. Imens var tallet 360 i 2019.
- Vi beklager dybt
Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra Region Midtjyllands regionsformand, Anders Kühnau(S). Han siger i en pressemeddelelse:
- Jeg beklager dybt den situation, vi står i. Analysen viser helt tydeligt, at karkirurgien skal have et løft.
Regionsformanden kalder analysen et godt fundament til at løfte karkirurgien fremover.
Region Midtjyllands koncerndirektør, Ole Thomsen, er også ærgerlig over udviklingen.
- Det er virkelig forfærdeligt for de patienter, at vi ikke har kunnet behandle dem hurtigt nok. Det er jeg ked af, siger han og oplyser, at regionen arbejder på at styrke samarbejdet mellem hospitalerne i samarbejde med hospitalsledelserne og karkirurgerne.
Hvorfor lyttede I ikke til den tidligere overlæge Jes Sandermann, der advarede om konsekvenserne af regionens spareplan?
- Jeg kan godt huske, at han protesterede, men på det tidspunkt var han ikke leder af afdelingen. Det var Franz von Jessen, og han så ikke nogen særlig risiko. Vi gennemførte spareplanen i samarbejde med sygehusledelserne, og vi havde også henvendt os til specialerådet, som ikke svarede, siger Ole Thomsen.
Gammelt problem
- Jeg er i øvrigt ikke enig i, at problemerne bunder i spareplanen. Patienter har ikke fået forebyggende behandling i tide, men det skyldes, at vi ikke har operationslejer nok, og at vi ikke har speciallæger nok, og det har ikke noget med spareplanen at gøre. Det er en 10 år gammel problemstilling, tilføjer Ole Thomsen.
Den eksterne analyse er lavet på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg, der deles om behandlingen af karkirurgiske patienter fra hele regionen.
På baggrund af analysen har Region Midtjylland kontaktet karkirurgiske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben i løbet af det seneste år. De vil herigennem få at vide, hvilke mulighed de har for at klage og få erstatning.
Her gik det galt ifølge rapport
- Karkirurgien i Region Midtjylland er alvorligt underdimensioneret til at dække behovet for behandling af patienterne, særligt i forhold til amputationsforebyggende behandlinger. Volumenmæssigt vil der, hvis man vil have samme niveau som øvrige Jylland, være behov for to velfungerende afdelinger.æ
- Der er behov for, at karkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital får sin egen ledelse for at sikre faglig ledelse, personaleledelse og i det hele taget samlet retning og visioner samt en mere direkte og ligeværdig adgang til hospitalsledelsen.
- Afdelingen i Viborg har været lidende på rekruttering, fastholdelse og arbejdsmiljø, men er nu, hvad angår fastholdelse, stabiliseret - og arbejdsmiljøet i fremgang. For igen at tiltrække kompetente karkirurger er det vigtigt at få fjernet fortællingen om, at afdelingen er ved at blive nedlagt. Det gøres bedst ved at genoprette afdelingens status som selvstændig afdeling med egen ledelse.