Forbered dig på færre møder med din faste og færdiguddannede læge: Mia og rekordmange andre studerende rykker ind i lægepraksisser
Rekordmange studerende overtager behandlingsopgaver fra færdiguddannede sygeplejersker eller læger. Nye tal fra de praktiserende lægers organisation, PLO, viser, at antallet af kandidatstuderende i almen medicin med studiejob i en almen praksis er mere end tidoblet på otte år. Og det er godt nyt, lyder det fra ekspert, læger og patienter. De studerende aflaster nemlig lægerne, og samtidig kan det være med til at løse fremtidens lægemangel, lyder det. For medicinstuderende Mia Lindegaard Pedersen betyder et studiejob i en almen praksis, at hun nu kraftigt overvejer at blive praktiserende læge.
Sundhed: Når man skal have taget blodprøver, vaccineres eller have foretaget celleskrab hos Familielægerne i Skanderborg, er det langtfra sikkert, at man bliver behandlet af en færdiguddannet læge eller sygeplejerske. I stedet møder patienterne ofte 28-årige Mia Lindegaard Pedersen eller en af de fem andre medicinstuderende, der har fået et studiejob i klinikken.
På to år er antallet af studerende i lægepraksissen gået fra nul til seks, og udviklingen i Skanderborg er langtfra enestående. Nye tal fra de praktiserende lægers organisation, PLO, viser, at antallet af kandidatstuderende i almen medicin med et studiejob i en almen praksis er mere end tidoblet på otte år.
Lise Høyer, formand for PLO's Udvalg for Nær SundhedDet er da rigtigt, at det på sigt kan være, at man færre gange bliver mødt af en læge end for 10 år siden. Men det er nødt til at være sådan.
I 2013 havde 47 studerende et studiejob hos en praktiserende læge. I 2021 var det antal steget til 591 - det svarer til 130 fuldtidsstillinger. Og det er godt nyt, lyder det fra ekspert, læger og patienter.
- Vi mangler praktiserende læger, og i fremtiden kommer vi til at mangle endnu flere, fordi der bliver flere ældre og kronisk syge. Den her udvikling kan tyde på, at flere i fremtiden vil være interesserede i at være praktiserende læge, siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet.
Færre vil møde deres læge
De studerende udfører primært opgaver, som sygeplejersker eller andet praksispersonale normalt står for i de fleste klinikker. Det gælder eksempelvis foretagelse af blodprøver, telefonkonsultationer, lungefunktionsundersøgelser og visitering ved telefonerne.
Men nogle steder overtager de også opgaver, som færdiguddannede lægerne, tidligere stod for. Det sker eksempelvis, når de tilser patienter med sår eller med en halsbetændelse, fortæller praktiserende læge og formand for PLO's Udvalg for Nær Sundhed Lise Høyer. Den aflastning er der hårdt brug for i klinikkerne, lyder det.
Ifølge tal fra PLO havde over halvdelen af landets praktiserende læger i marts 2021 lukket for tilgang af nye patienter. Og samme år stod flere end 125.000 patienter i Danmark uden egen fast læge og var i stedet tilknyttet udbuds- eller regionsklinikker, som typisk opstår, når der ikke er en traditionel praktiserende læge klar til at overtage en ledig lægepraksis.
- Det er utrolig positivt for os at få flere studerende ind. De bidrager til en god atmosfære i klinikken, de er dygtige og patienterne er glade for at komme ind til dem. Vi tror på, at det kan være med til at rekruttere til specialet, så der er flere af de unge kommende læger, der ønsker at blive praktiserende læger i fremtiden, og det er der virkelig brug for, siger Lise Høyer, der vurderer, at der de kommende år vil være endnu flere studerende, der tager imod et studiejob i en lægepraksis.
Hun vurderer, at der de kommende år vil være endnu flere studerende, der tager imod et studiejob i en lægepraksis.
I dag er det 13 procent af alle kandidatstuderende i medicin, der har et studiejob i en almen praksis. Derudover er der et ukendt antal studerende, som tager et arbejde hos en praktiserende læge på bachelordelen af lægestudiet, altså tidligt under uddannelsen.
Studerende valfarter til lægepraksisser
- I første kvartal 2013 var der 47 kandidatstuderende i medicin, der havde et job i almen praksis. Det svarede til 11 fuldtidsstillinger. Siden er antallet steget støt. I første kvartal 2021 havde 591 kandidatstuderende et job i en almen praksis - det svarer til 130 fuldtidsstillinger.
- Den eksplosive stigning betyder, at 13 procent af alle kandidatstuderende i almen medicin i 2021 havde et job i en almen praksis.
- Der er stor geografisk ulighed i forhold til, hvor de studerende arbejder. De tager særligt arbejde i eller tæt på universitetsbyerne. Samtidig har særligt Region Midtjylland og Region Hovedstaden mange kandidatstuderende med job i en almen praksis. De to regioner står alene for tre fjerdedele af de studerende med en tjans i en lægepraksis.
For patienterne forstærker det den udvikling, der allerede er i gang: Lægerne uddelegerer flere og flere opgaver til andre faggrupper, og derfor bliver det i mindre grad en færdiguddannet læge, du møder, hvis du kommer med mindre problemer såsom halsbetændelse eller blærebetændelse.
- Vi praktiserende læger får flere og flere opgaver, og derfor er vi nødt til at uddelegere mere til andet personale. Hvis man er sund og rask og ikke er en sårbar patient, så skal man nok forberede sig på sjældnere at møde sin egen læge, siger Lise Høyer.
En nødvendig udvikling
Hun understreger, at de studerende er under supervision af læger, og at det fortsat er de praktiserende læger, der har ansvaret for behandlingen. Samtidig glæder hun sig over, at de studerende kan være med til at overtage opgaver, som traditionelt set er blevet varetaget af eksempelvis sygeplejersker, som lige nu særligt er en mangelvare i hospitalsvæsenet.
Men kan det ikke være et problem, at patienter behandles af studerende i stedet for en uddannet læge?
- Man skal ikke se det som et alternativ til de praktiserende læger. Nu er det medicinstuderende, der tager de her opgaver på sig, men ellers ville det have været sygeplejersker eller andet praksispersonale, der stod for de her ting i klinikkerne. Det er da rigtigt, at det på sigt kan være, at man færre gange bliver mødt af en læge end for 10 år siden. Men det er nødt til at være sådan. Og er de studerende det mindste i tvivl om noget, så spørger de lægen, eller de får lægen til at overtage opgaven, siger hun.
Regioner og patienter positive
Så længe de studerende arbejder under vejledning af uddannede praktiserende læger, hilser organisationen Danske Patienter de rekordmange studerende velkommen i lægepraksisserne.
- Det går ud over patienterne, når der mangler læger, og derfor er det fornuftigt at se på, hvordan andre faggrupper - herunder også studerende - kan bidrage til at løse opgaver i almen praksis, så længe der sker tilstrækkelig oplæring og supervision, skriver Danske Patienters direktør, Morten Freil, i et svar til Avisen Danmark.
Hos Danske Regioner håber formanden for regionernes sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R), at udviklingen vil få flere af de studerende til at uddanne sig til praktiserende læger. Heller ikke her udtrykkes der bekymring for kvaliteten af det arbejde, som udføres af de studerende.
- Det er et område, hvor der er behov for flere hænder, og de medicinstuderende kan blandt andet bidrage til, at den lokale lægepraksis bliver mere tilgængelig, når man som patient har brug for at komme i kontakt med den. Forhåbentlig vælger nogle af de studerende også at gå den vej, når de er færdige med uddannelsen, skriver hun i et svar til Avisen Danmark.
PLO, De praktiserende lægers organisation, ved ikke, hvorfor så mange studerende pludselig søger mod almen praksis for at finde et studiejob og har ikke gjort egentlige tiltag for at tiltrække flere studerende.
For Mia Lindegaard Pedersen var det da også lidt af en tilfældighed, der gjorde, at hun nu en gang om ugen tager toget fra hjemmet i Aarhus for at tage en ottetimers-vagt i lægeklinikken i Skanderborg. En studiekammerat havde et job tilovers, og på den måde stiftede hun for to år siden bekendtskab med arbejdet som praktiserende læge.
Overvejer fremtid i praksis
Hun mener, at patienterne ikke behøver være bekymrede for, at de mødes af hende i stedet for en uddannet sygeplejerske, læge eller laborant, og hun understreger, at hun har været under grundig oplæring og hele tiden har mulighed for at få hjælp af en læge.
- Jeg synes ikke, at det er en ulempe for patienterne, at det er mig, der behandler dem. Det er opgaver, der kræver et praktisk håndelag, som jeg og andre medicinstuderende har, siger hun.
Til gengæld har studietjansen giver hende yderligere mod på at prøve kræfter med livet som praktiserende læge.
Langt de fleste af de 591 medicinstuderende med et studiejob i almen praksis har job nær universitetsbyerne København, Odense, Aarhus og Aalborg, og det er nok utopisk at tro, at de studerende vil rykke ud i yderområder, hvor der særligt er brug for flere lægefaglige hænder, for et studiejob, lyder det fra de praktiserende lægers organisation. Men praktiserende læger i Norddjurs, Svendborg og Slagelse har også formået at tiltrække studerende til deres klinikker, viser PLO's opgørelse.
Samtidig vælger studerende oftere også at bruge sommeren som vikar i en lægepraksis uden for de større byer, hvor der er større mangel på arbejdskraft, fortæller Lise Høyer. Mia Lindegaard Pedersen brugte eksempelvis forrige sommer to uger i en lægepraksis i Tinglev i Sønderjylland.
Hun tror på, at det hastigt voksende studiejob vil få flere medicinstuderende til at blive praktiserende læger i fremtiden. Lige nu hælder hun også selv mest til at tage et speciale i almen medicin, når hun er færdig med sit kandidatstudie, så hun kan overtage en lægepraksis i fremtiden.
Hun fortæller, at hun langtfra er den eneste blandt studiekammeraterne, for hvem studiejob har åbnet øjnene for en mulig fremtid som praktiserende læge.
- Baseret på dem jeg kender, så betyder det her, at flere vælger almen praksis som speciale. Jeg havde jo oprindeligt heller ikke tænkt mig at blive uddannet i almen medicin, siger hun.