Pia Olsen Dyhr klar til ministerposter: Jeg vil gerne være finansminister
SF er klar til at gå i regering - når de får et tilbud om det. Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i et interview med Avisens Danmarks Kasper Løvkvist og Casper Dall forud for partiets landsmøde i Kolding i weekenden.
Egentlig ville Pia Olsen Dyhr have holdt en tale klimaet, miljøet og ungdommen i Danmark. Nu kommer den i stedet til at handle om krigen i Ukraine - og SF's deltagelse i det nationale sikkerhedskompromis, som i 2033 løfter forsvarets årlige budget med 18 milliarder kroner. En økonomisk indsprøjtning, som næppe havde været mulig med SF-stemmer for få år tilbage, men verden har ændret sig, siger Pia Olsen Dyhr i interviewet, og derfor skal SF også flytte sig, mener hun.
Lørdag formiddag skal Pia Olsen Dyhr tale til sit bagland til SF's landsmøde på et konferencehotel i Kolding. Det har hun brug for.
Det sker lige efter, Olsen Dyhr har meldt SF ind i klubben af klassiske forsvarspartier, der i et nationalt sikkerhedskompromis pumper 18 ekstra milliarder kroner ind i forsvaret om året fra 2033 og beder danskerne om lov til at droppe forsvarsforbeholdet i EU.
Det er et SF, der har snurret fuldstændig rundt om sig selv i forhold til stiftelsen i 1959, hvor parolen var "afrust vort land". Valgplakaten med ordene hænger på væggen på vej ind mod Pia Olsen Dyhrs formandskontor. Nu kan den skiftes ud med en plakat med ordene: "Oprust vort land".
Og Pia Olsen Dyhr har smidt sin klassiske SF-landsmødetale i skraldespanden.
- Nu skal du tale om krudt og kugler, oprustning og forsvarspolitik. Hvad skulle du have talt om?
- Det er ingen hemmelighed, at jeg ville have talt om børn og unge, klima og natur osv. Jeg havde faktisk skrevet den tale, men den giver bare ingen mening nu, hvor vi står i denne situation. Alt er blevet sat i relief af krigen i Ukraine.
Meget er også blevet sat i relief baglandet i SF. På forskellige måder. Avisen Danmark kunne tirsdag fortælle historien om et parti, hvor oprustningsvilligheden fra ledelsen på Christiansborg har fået det til at knirke og knage ude blandt de aktive medlemmer. En enkelt lokalformand i Haderslev har smidt sin formandspost fra sig, fordi han ikke synes, han længere kan repræsentere partiet, men den generelle reaktion blandt de 28 lokalformænd og byrødder, som avisen havde talt med, var, at hvis det virkelig er oprustning, der skal til, så må det være sådan, men for rigtigt mange er det bare en bitter pille at sluge.
Og i en meningsmåling Voxmeter har foretaget for Ritzau, er det kun lige over halvdelen - 54 procent - af dem, der stemte på SF ved sidste valg, der støtter en forøgelse af forsvarsbudgetterne til to procent af BNP, som SF har forpligtet sig på i det nationale sikkerhedskompromis.
- Jeg synes, det var nogle seriøse overvejelser, som SF'erne kom med i Avisen Danmark. Det er ikke sådan, at vi sidder i SF og naturligt tænker, at vi gerne vil bruge 18 milliarder på forsvaret. Men nu siger vi, at vi gerne vil, fordi vi står i en anden sikkerhedspolitisk situation. Jeg hører en forståelse, siger Pia Olsen Dyhr.
Pia Olsen Dyhr, SFJeg er ikke bange for krudt og kugler
- Formanden, der trækker sig i protest mod jeres politik, argumenterer bl.a. med, at SF har bundet sig til store forsvarsudgifter i mange år, og hvis truslen fra Putin forsvinder inden for overskuelig fremtid, får I aldrig de andre partier til at skrue ned igen?
- Jeg vil håbe, at verden har ændret sig om et år, men jeg tror ikke på det. Allerede inden Putin gik ind i Ukraine i denne omgang, begyndte vi at opleve en stigende grad af angreb på vores cybersikkerhed. Men kunsten i den aftale, vi har lavet, er, at velfærden ikke skal betale, fordi vi kommer til at køre med strukturelt underskud. Det gør, at de borgerlige ikke kan lave skattelettelser, og at vi umiddelbart ikke kan lave store investeringer i velfærd. Skal vi lave mere, skal vi lave reformer for at finde pengene.
Når Pia Olsen Dyhr udlægger aftalen om at opruste Danmark, lægger hun konsekvent vægt på, at pengene skal bruges på at forsvare Danmark mod cyberangreb og på mere tilstedeværelse i og omkring Grønland og Arktis. Og så taler hun mindre om f.eks. kampfly og jord-til-luft-missiler.
- Jeg er ikke bange for krudt og kugler, men mit fokus vil hele tiden være på forsvar og sikkerhed og ikke kun angreb. Siger jeg så det for at please SF's bagland? Nej, jeg siger det, fordi det er SF's politik.
- Skal baglandet trods alt ikke vide, at når de mange milliarder skal bruges, kommer f.eks. V og K's fokus til at vægte mindst lige så meget - at der kommer masser af krudt og kugler?
- Det er ikke første gang, SF har lavet aftale om forsvaret. Vi var med i 2010 og 2013, men var ude igen, da der skulle investeres i kampfly - ikke på grund af investeringen, men fordi vi var uenige i valget af kampfly. Det vil være vores tilgang igen. Vi er ikke bange for at investere i ting.
Retorikken omkring de mange milliarder til forsvaret nu og i fremtiden går typisk på to ben: At vi skal blive i bedre stand til at forsvare os inden for Danmarks grænser, og at Danmark og Natos styrke skal virke afskrækkende på især Putin og Rusland. Det sidste er vel nærmest definitionen på oprustning.
- Er du enig i, at det er oprustning, vi er i gang med?
- Det kommer an på, hvad man bruger pengene på, men ja, det er flere penge til sikkerhedspolitik.
- Hvorfor er det svært for dig at sige oprustning?
- Skal jeg være helt ærlig, så er det, fordi nogle ligger noget særligt i ordet. De tænker krudt og kugler. Der er mange flere facetter i sikkerhedspolitik end det. Vi lever i en tid, hvor der bliver oprustet på begge sider - vi har en sikkerhedspolitisk situation, hvor fronterne er kridtet hårdt op - også på cybersikkerheden.
Pia Olsen Dyhr, SFJeg skal ikke være udenrigsminister. Jeg har siddet i det ministerium i to et halvt år som handelsminister - det sker aldrig igen. Aldrig!
- Tror du ikke, at de partier, som SF var uenige med, dengang jeres parole var "afrust vort land", også mente, at oprustning er mere facetteret end som så?
- Det er et godt spørgsmål. Jeg fik selv min politiske vækkelse under den kolde krig og var dybt bekymret for den verden, vi levede i. Senere gav det mening at snakke om at bruge færre penge på forsvar, fordi truslen ikke længere var så stor. Nu er vi et nyt sted, og så skal SF selvfølgelig flytte med.
Pia Olsen Dyhr taler om Donald Trump, at USA har rettet fokus mod Kina, at Europa må vise større muskler i Nato, så musklerne ikke kun sidder på USA og Tyrkiet, at hun selv kæmpede for, at SF skulle blive et Nato-positivt parti, inden det blev det. Og udbryder:
- Hvor er det egentlig dejligt at tale om udenrigspolitik!
- Er du ved at snakke dig ind i en post som udenrigsminister?
- Jeg skal ikke være udenrigsminister. Jeg har siddet i det ministerium i to et halvt år som handelsminister - det sker aldrig igen. Aldrig!
Udråbstegnet taler for sig selv, og det fortæller også, at hun ikke har tænkt sig at indvie læserne i, hvorfor hun aldrig skal tilbage til Udenrigsministeriet.
- Så lad os tale om, hvordan I finder pengene til at hæve forsvarsbudgetter til to procent af BNP. Har du gjort dig nogle tanker om, hvordan de to procent skal opgøres?
- Jeg er meget optaget af, at vi tæller alt med, som kan tælles med.
- Skal investeringer i grøn energi f.eks. tælle med, fordi det kan frigøre os fra Putins gas?
- Noget af det bør tælles med. Vi kunne også godt tælle udgifter til sikkerhed omkring vores digitale infrastruktur med. Det er ikke svært at lægge vores energinet eller vores vandforsyning ned. Alle de steder, skal vi opruste - jeg sagde ordet! - og det skal vi tælle med. Vi opfører os som dukse på dette felt - på samme måde som at vi ofte overimplementerer direktiver fra EU. Vi er meget artige. Vi kan også begynde at tælle vores forskning i cybersikkerhed med. Jeg er meget sikker på, at Finansministeriet allerede er i gang med dette.
Efter aftalen om det nationale sikkerhedskompromis har noget af debatten handlet om den økonomiske spændetrøje, de fem partier har placeret sig selv og dansk økonomi i de næste mange år. For nok pilles der ikke ved det såkaldte økonomiske råderum, men milliardinvesteringen i forsvaret betales ved at fortsætte med et underskud på statens finanser.
- Vi stod i forvejen med en kæmpeudfordring i dansk økonomi, fordi vi alle bliver pensionister lige om lidt. Hver gang vi i SF har snakket om velfærd, har vi været dybt bekymrede for, hvordan vi skulle finde finansiering. Nu har det hjulpet os, at vi skulle finde penge til forsvaret, fordi det gjorde os lige pludselig i stand til at frigive penge ved, at vi kan øge det strukturelle underskud fra 0,5 til 1 procent af bruttonationalproduktet.
Pia Olsen Dyhr understreger, at gældsætningen "ikke er en fribillet til noget som helst", men hun ser stadig mulighed for at investere i velfærd, selv om der skal bruges mange milliarder kroner på forsvaret.
- Lige nu er dansk økonomi overholdbar, så vi afdrager meget på vores gæld. Hvis den udvikling fortsætter, betyder det bare, at vi afdrager mindre på vores gæld - ikke at vi gældsætter os yderligere. I det tilfælde kan jeg godt se muligheder for noget velfærd.
- Du afviste kategorisk, at du nogensinde skal være udenrigsminister. Er du nu ved at tale dig varm til en post som finansminister?
- Jeg vil gerne være finansminister, hvis jeg får tilbuddet.
- Handler alt dette med SF med i aftalen om oprustning, at I skal kunne komme i regering igen?
- Nej.
- Kunne du godt føre SF i regering efter valget, hvis I stod udenfor?
- Så kunne man jo tiltræde aftalen. Liberal Alliance tiltrådte alt muligt, da de kom i regering. Vi er med i aftalen, fordi vi fik indflydelse på den - at vi kan køre med strukturelt underskud, at den er finansieret på en socialt balanceret måde, at vi kigger på at gøre os uafhængig af russisk gas, at vi styrker det humanitære og diplomatiet. Det er en god samlet pakke.
- Som også gør jer klar til at komme i regering?
- Det tænkte jeg slet ikke på.
- Hvornår tænker du så på det?
- Kun når I eller andre journalister spørger mig.
- Påstår du, at ellers gør du dig ikke tanker om at komme i regering?
- Jo, det gør jeg, men ikke når jeg forhandler en konkret politisk aftale.
- Hvad går dine tanker så ud på?
- Vi var villige til at gå i regering efter sidste valg, og det er vi igen. Vores udgangspunkt er at få mest mulig politik igennem, og de sidste tre år har vist, at SF har fået meget politik igennem.
- Er det bedre at stå udenfor?
- Ikke altid. Jeg vil bare ikke sidde i regering for enhver pris. Det har vi prøvet, og det sker ikke igen. Vi kommer ikke til at acceptere en eller anden økonomisk nødvendighedspolitik.
- Hvis flertallet efter næste valg er uændret, er det så en mulighed, at Socialdemokratiet kan danne en etparti-regering igen?
- Det, tror jeg, Sofie Carsten Nielsen har sagt noget om, har hun ikke?
- Jo, hun siger, at det er udelukket. Hvad mener du?
- Jeg synes, det vil være en god ide med en flerpartiregering.
- Er det en mulighed, at Socialdemokratiet igen kan lave regering med sig selv?
- Det må se efter et valg.
- Så det ER en mulighed?
- Jeg synes, det vil være bedre med en flerparti-regering.
- Det lyder som et ja.
- For mig handler det om politikken.