Jobparate ukrainere bydes velkommen af danske arbejdsgivere, men ventetid hos borgerservice forhindrer dem i at arbejde: Nu kommer løsningen
Danmark mangler hænder på arbejdsmarkedet, og derfor var mange virksomheder glade for nyheden om, at op mod 100.000 ukrainere ville komme til landet.
Men der er kun få steder i Danmark, at krigsflygtningene fra Ukraine kan få udstedt opholdstilladelse. Det har skabt en massiv flaskehals med måneders ventetid, før de kan komme på arbejdsmarkedet.
Nu siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) til Avisen Danmark, at regeringen har fundet en løsning på problemet. Den vil blive udrullet hen over påsken og skal sikre kortere sagsbehandlingstider.
Arbejdsmarked: Danmark mangler hænder på arbejdsmarkedet. Derfor var det for flere virksomheder en glædelig nyhed, da regeringen 25. marts anslog, at der de kommende par måneder ville komme 100.000 ukrainske flygtninge til landet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har også ved en tidligere lejlighed kaldt situationen "gunstig".
- Modtagelsen af ukrainerne kunne ikke være kommet på et bedre tidspunkt, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til fagbladet 3F.
Men der er kun få steder i Danmark, hvor ukrainerne kan få udstedt opholdstilladelse. Det har skabt en massiv flaskehals med måneders ventetid, før de kan komme på arbejdsmarkedet. Der til trods for, at adskillige arbejdsgivere har meddelt, at de står med åbne arme.
Problemet er, at før ukrainere kan komme i arbejde, skal de på besøg på ét af Udlændingestyrelsens fem borgerservicecentre for at få taget de nødvendige fingeraftryk, der også kaldes biometri. I skrivende stund er der kun ganske få ledige tider om et par uger i Næstved, og de resterende fire steder - i Aalborg, Odense, Aarhus og på Bornholm - er der slet ingen tider tilbage.
Men nu har regeringen angiveligt en løsning, som forhåbentlig kan åbne op for flaskehalsen. Staten har nemlig indkøbt 15 mobile maskiner, som kan placeres med mandskab rundt i landet, og gøre det samme, som man gør på Udlændingestyrelsens borgerservicecentre.
Det fortæller udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Avisen Danmark.
- Det er min ambition, at vi inden påske har de første tider åbne. Det kunne være på et rådhus i Sønderjylland eller i Vestjylland, hvor vi ved, at der er mange ukrainere, der opholder sig, og hvor man geografisk har længst hen til de steder, som ville være Aalborg eller Aarhus. Det kommer ret kraftigt til at øge antallet af tider, siger Mattias Tesfaye.
Ledige tider ved de nuværende fem borgercentre:
- Næstved: 25 april
- Aarhus: Mere end to måneder
- Odense: Mere end to måneder
- Aalborg: Mere end to måneder
- Bornholm: Mere end to måneder
Man kan maksimalt booke to måneder frem. Det vil sige, at alle tider i Aarhus, Odense, Aalborg og på Bornholm er booket.
Unødigt bureaukrati
Ventetiden er tidligere her i Avisen Danmark blevet kaldt et “unødigt bureaukratisk benspænd” af Jakob Brandt, der er direktør i SMV Danmark, som varetager små og mellemstore virksomheders interesser. Han betragter ventetiden som et problem for virksomhederne og de ukrainske flygtninge.
Flere har peget på, at borgerservice i kommunerne også burde kunne varetage opgaven med at udstede ukrainske flygtninge en opholdstilladelse, så de kan begynde at arbejde. En opgave, som Viborg Kommune godt mener, at kommunen kunne varetage, hvis den fik lov.
- Jeg er sikker på, at kommunerne vil være villige til at kigge på løsninger, da det ikke er hensigtsmæssig med den store flaskehals i Udlændingestyrelsen, men det bliver en stor opgave, siger arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Charlotte Burvil.
Men ifølge Mattias Tesfaye er det ikke muligt for kommunerne at varetage opgaverne - af sikkerhedsmæssige årsager.
- Det bliver Udlændingestyrelsen, der skal håndtere det af to årsager. Dels er der noget ekspertise, og dels er det også nødt til at være en myndighed, der har adgang til nogle af de europæiske sikkerhedssystemer, som vi skal kunne matche fingeraftrykkene op imod for at være sikre på, at folk faktisk er ukrainere - og ikke en tjetjener, der gemmer sig i migrationsstrømmen og måske er eftersøgt for kriminalitet, radikalisering eller andet, siger ministeren.
Tålmodighed
Selv om arbejdsgivere allerede har meldt om jobåbninger og er parate til at ansætte krigsflygtninge fra Ukraine, maner ministeren til besindelse. Mattias Tesfaye er ganske overbevist om, at de ukrainske kvinder kommer til at få en højere beskæftigelsesgrad end de syriske kvinder i Danmark havde efter et år her i landet, men han advarer om, at danskerne ikke må have urealistiske forventninger.
- Jeg er bekymret, men det handler ikke så meget om sagsbehandlingstiderne. Det handler mere om, om vi faktisk er i stand til at få de mennesker med en opholdstilladelse i arbejde, siger ministeren og uddyber:
- Jeg tror ikke, at det kommer til at tage mange dage, før det, vi diskuterer, er, hvorfor vi ikke har fået flere ukrainere i arbejde, når de faktisk står og har en arbejdstilladelse, og som i stedet vil være på kontanthjælp, fortæller Mattias Tesfaye.
Ministeren fortæller om det arbejde, der ligger ud over at "få sagsbunken høvlet ned". At der allerede er tusinder af ukrainerne med papirerne i orden, men hvor udfordringen er at få børnene i skole, at lære sproget og falde til på et dansk arbejdsmarked, der stiller forholdsvis høje krav.
- Det er i høj grad kvinder, der kommer hertil med deres børn. Og forudsætningen for, at de kan møde klokken otte nede i Føtex, er, at de er trygge ved, hvad deres børn foretager sig i dagtimerne. Og det at kvinderne kan komme ud at bidrage, er en helt afgørende komponent for, at det her ikke bliver for dyrt for det danske samfund at håndtere, siger ministeren.
At hverdagen skal fungere, er også noget, Mette Blauenfeldt, der er chef for Viden & Udvikling ved Dansk Flygtningehjælp, pointerer.
- Det er vigtigt at få etableret en hverdag hurtigt. Få børnene i skole, få et arbejde, et ordentligt sted at bo, komme i gang med sit familieliv, så de bliver integreret godt. Alle har brug for en hverdag, også flygtninge, siger Mette Blauenfeldt
Men - for der er et men:
- Enkelte flygtninge er så påvirkede af deres oplevelser, at de ikke ville kunne varetage en 37-timers arbejde med det samme. De vil have brug for støtte og hjælp, inden de kan integreres på arbejdsmarkedet, siger Mette Blauenfeldt.
Mattias TesfayeJeg tror ikke, at det kommer til at tage mange dage, før det, vi diskuterer, er, hvorfor vi ikke har fået flere ukrainere i arbejde, når de faktisk står og har en arbejdstilladelse, og som i stedet vil være på kontanthjælp.