Forslag fra magtfuld interesseorganisation: Flyt væk fra de store byer og få afskrevet din SU-gæld
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, mener, at der skal store initiativer til for at få folk til at flytte til det, nogen kalder Udkantsdanmark - altså væk fra de større byer. Derfor kommer interesseorganisationen nu med flere forslag, der ifølge fællesrådet kan kan få bragt Danmark i bedre balance.
Et af de mere kontroversielle forslag er, at SU-lån skal kunne indgå som et skattefradrag, hvis man efter endt uddannelse bor og arbejder udvalgte steder i Danmark, og så ser Landdistrikterne potentiale i Reformkommissionens forslag om SU-omlægning fra ydelse til lån på kandidatuddannelsen, så længe pengene holdes inde i uddannelsessystemet
På trods af dette er Danske Studerendes Fællesråd ikke helt overbevist om forslaget, siger forperson Julie Lindmann:
- Det er umiddelbart ret interessant, men vi tror ikke, at det er den rigtige vej at gå. Det er ærgerligt, at den eneste måde, man kan få folk til at flytte ud af byerne, er ved at give dem en gulerod, og jeg tror i sidste ende, at det vil skabe ulighed.
Udflytning: I de kommende år bliver det muligt at uddanne sig til lærer i Svendborg, jurist i Esbjerg, socialrådgiver i Hjørring og jordemoder i Slagelse. Hele 41 uddannelsesinitiativer etableres rundt om i landet. En historisk aftale om udflytning af uddannelser bliver det kaldt.
Men det er ikke nok at udflytte uddannelser. Der skal en økonomisk gulerod til for at overbevise flere borgere om at rykke ud i provinsen, mener Steffen Damsgaard, der er formand for den magtfulde interesseorganisation Landdistrikternes Fællesråd.
- Skal udflytning af uddannelser blive en succes, er der behov for fokuserede initiativer, der gør det attraktivt for de unge at tage en uddannelse og et arbejde uden for de største byer, siger Steffen Damsgaard.
Interesseorganisationen kommer derfor med fire forslag til initiativer, som den mener vil styrke Danmark. Det sker under overskriften ’Et helt uddannelsesliv i hele Danmark’. Et af de mere kontroversielle er, at SU-lån skal kunne indgå som et skattefradrag, hvis man efter endt uddannelse bor og arbejder udvalgte steder i Danmark - på afstand af de største byer.
Det kunne for eksempel være i byer som Svendborg, Næstved eller Viborg, at færdiguddannede kunne få særlig hjælp til at betale deres studiegæld, hvis de slog sig ned der for at arbejde, fortæller Steffen Damsgaard.
- Der er uden tvivl et problem med at få nyuddannede unge væk fra de fire største byer i Danmark. Derfor foreslår vi, at der skal være en stor gulerod til dem, der vælger at flytte ud. Vi ser gerne, at SU-lån skal kunne afskrives, hvis man efterfølgende bor og arbejder i nogle udvalgte kommuner over en årrække på 5-10 år, siger formanden.
Julie Lindmann, forperson i Danske Studerendes FællesrådJeg tror i sidste ende, at det vil skabe ulighed. Der er en risiko for, at det er dem, der føler sig dårligt økonomisk stillet, der føler sig presset til at flytte ud.
De unge studerende er imidlertid ikke helt overbeviste om, at forslaget er en god idé, siger forperson for Danske Studerendes Fællesråd Julie Lindmann.
- Det er umiddelbart interessant, men vi tror ikke, at det er den rigtige vej at gå. Det er ærgerligt, at den eneste måde, man kan få folk til at flytte ud af byerne, er ved at give dem en gulerod, og jeg tror i sidste ende, at det vil skabe ulighed. Der er en risiko for, at det er dem, der føler sig dårligt økonomisk stillet, der føler sig presset til at flytte ud, siger Julie Lindmann.
Egon Noe, professor og leder af Center for Landdistriktsforskning, SDUDet er jo et relativt ukompliceret forslag til en ret kompliceret problemstilling. Men umiddelbart ville det kunne give liv i yderpunkterne i Danmark.
Egon Noe, der er professor og leder af Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, kalder forslaget udmærket. Men der er nogle fælder, der skal undgås:
- Det er jo et relativt ukompliceret forslag til en ret kompliceret problemstilling. Men umiddelbart ville det kunne give liv i yderpunkterne i Danmark. Når man har med sådanne forslag at gøre, er det vigtigt, at man er har øje for, om der bliver skabt første- og andenrangssteder, hvilket der godt kunne i dette tilfælde, siger professor Egon Noe.
35 udvalgte kommuner
Landdistrikternes Fællesråds forslag omhandler 35 kommuner, og de er ikke valgt tilfældigt. De såkaldte ”kommuner længere væk fra en større by” består af kommuner, hvis største by har færre end 45.000 indbyggere, og hvor medianborgeren har mere end en halv times kørsel i bil til en by med over 45.000 indbyggere. Ifølge Steffen Damsgaard vil sådan en opdeling skabe balance i et Danmark, som i øjeblikket er i ubalance med henhold til placering af arbejdskraft.
- Det vil styrke mobiliteten af unge, men også afbøde manglen på arbejdskraft i udkanten af Danmark. Vi har et ønske og håb om at skabe et land i balance, og så er vi nødt til at gøre nogle tiltag, så den uddannede arbejdskraft vil flytte til arbejdspladser væk fra Aalborg, Odense, Aarhus og København. Det er vi overbeviste om, at vores forslag vil kunne, siger Steffen Damsgaard.
Kan I ikke være bange for, at de unge nyuddannede flytter og får arbejde i byer tættest muligt på de fire største byer, i stedet for at søge ud i yderkommunerne?
- Vi skærer grænsen ved ”kommuner længere væk fra en større by”, men det kan være, at vi skal kigge på mere specifikke definitioner. Ikke desto mindre vil en lille ændring stadig være bedre end ingen. Selvfølgelig skal man ikke bare kunne flytte 20 minutter væk fra sin universitetsby og så få nedskrevet sin SU-gæld.
Kan I ikke være bange for, at der kommer ulighed? De ressourcestærke bliver i byerne, mens de, der har sværere ved at betale deres SU-lån tilbage, vil flytte til provinsen?
- Det tror jeg simpelthen ikke på. Det er der heller ikke noget, der tyder på. Jeg ser mere i retning af, at unge får en gulerod for at overveje, om de ikke efter endt uddannelse skal rykke til yder- eller landkommunerne i en årrække for at arbejde. Det er jo ikke, fordi vores forslag vil fjerne og tvinge unge ud af byerne - vi vil bare give dem et incitament, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråds fire forslag
- Færdiguddannedes SU-gæld omlægges til et lån, der indgår som et skattefradrag, der kan bruges over fx 10 år, hvis de efter endt uddannelse bor og arbejder i en land- eller yderkommune. Forslaget vil også gælde færdiguddannede, som måtte skulle tage SU-lån i stedet at modtage SU-ydelse, hvis Reformkommissionens forslag til SU-omlægning for kandidatuddannelsen vedtages politisk.
- Pulje til at skabe attraktive studiemiljøer, herunder campusmiljøer og uddannelseskollegier uden for de fire største byer. For at komme i betragtning til de statslige midler skal der være lokal medfinansiering fra kommune, uddannelsesinstitution eller erhvervsliv. Statens andel kunne komme fra en besparelse ved SU-omlægning fra ydelse til lån på kandidatuddannelsen.
- En kommune eller kommuneklynge skal i samarbejde med det private erhvervsliv udarbejde en målsætning for omfanget af praktikpladser, studiejob og faste stillinger inden for kommunen eller kommuneklyngen, med udgangspunkt i de steder, hvor der kommer nye videregående uddannelser.
- Vækstpilotordningen målrettet små og mellemstore virksomheder sikres midler, som dækker den fulde efterspørgsel fra virksomheder i mellem-, land- og yderkommuner, for at dimittender fra de udflyttede uddannelser kan komme i arbejde i nærområdet og bliver boende efter endt uddannelse.
Kandidat som SU-lån
Forslaget - om at ens arbejdsplads' placering og ens bopæl skal kunne give en afskrivning af SU-lån - er ikke taget ud af den blå luft. Det er inspireret af Norge, hvor borgere, der har arbejde og bopæl i visse regioner, blandt andet kan få eftergivet op til 25.000 norske kroner (knap 19.000 danske kroner med dagens kurser) om året af deres studiegæld.
Til forskel fra den danske SU-model låner norske studerende deres SU, som derfor skal betales tilbage til staten. I Danmark er SU en basisydelse, de studerende modtager - men ydelsen kan suppleres med statsgaranterede SU-lån.
For godt og vel en måned siden præsenterede den såkaldte Reformkommission under ledelse af økonomiprofessor Nina Smith et forslag om at omdanne SU'en på kandidatuddannelserne herhjemme til et lån på op til 12.500 kroner om måneden. Det forslag støtter Landdistrikternes Fællesråd op om, så længe pengene bruges på at styrke uddannelserne i de udvalgte kommuner.
- De midler, der frigives ved omlægning af SU på kandidatuddannelsen til lån, bliver i uddannelsessystemet og bliver brugt til at skabe bedre studiemiljøer, uddannelseskollegier og campusdannelser uden for de fire største byer, så der i sidste ende vil blive skabt nogle attraktive rammer for uddannelse og livet i de kommuner.
Egon Noe, professor på SDUDet tager lang tid at bygge et godt studiemiljø op, og desværre ingen tid at ødelægge. Så jo hurtigere, vi starter med at bruge penge på miljøerne, des bedre er det.
- Men selvfølgelig skal lånet på kandidatuddannelserne også kunne afskrives, hvis man bor i en af de 35 kommuner, fastslår Steffen Damsgaard.
Afvist
Ligesom Landdistrikternes Fællesråd betragter Cepos, Dansk Erhverv og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Reformkommissions forslag om at omdanne SU’en på kandidatuddannelserne til lån, som fornuftigt. Ikke desto mindre er forslaget blevet afvist af regeringen og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S), som til Avisen Danmark forleden sagde, at han var bekymret for, at uligheden vil vokse, hvis SU i stedet bliver til et lån.
Danske Studerendes Fællesråd er altså heller ikke vitterligt positiv over for forslaget - men hvis kandidatuddannelsen skulle betales af egen lomme, er Landdistrikternes Fællesråds forslag om at holde pengene i uddannelsessystemet et acceptabelt valg, mener forperson Julie Lindmann:
- Jeg kan ikke understrege nok, hvor meget vi er imod enhver omlægning af SU’en på kandidaten, men selve idéen om at give flere penge til uddannelsesmiljøer uden for de fire store byer, er vi positive over for. Så hvis kandidaten skulle være selvbetalt, er det en fin tanke.
Professor Egon Noe er også begejstret for forslaget om, at pengene skal holdes i uddannelsessystemet og bruges at skabe et bedre studiemiljø.
- Det tager lang tid at bygge et godt studiemiljø op, og desværre ingen tid at ødelægge. Så jo hurtigere vi starter med at bruge penge på miljøerne, des bedre er det. Derfor vurderer jeg, at det forslag rammer plet, siger han.
18 uddannelser på vej uden for de store byer
Nu er det sikkert, at der kommer en ny jurauddannelse i Esbjerg og en maskinmesteruddannelse i Thisted. Uddannelses- og forskningsministeren godkendte torsdag 22 nye uddannelsestilbud rundt om i landet.
18 af dem ligger uden for de fire største byer. Det er netop ambitionen fra regeringen - og et bredt flertal i Folketinget - at der skal være flere uddannelsesmuligheder uden for København, Odense, Aarhus og Aalborg.
- Jeg synes, at det er en bekræftelse af, at det, vi gerne har villet fra det politiske flertal i Folketinget og fra regeringens side, det tager vi et godt skridt henimod med de her nye uddannelser, siger Jesper Petersen (S).