Marianne og rekordmange andre seniorer trækker sig tidligt fra arbejdsmarkedet: Arbejdsgivere frygter, at velfærdssamfundet sættes over styr
Mere end hver femte dansker mellem 60 og 64 år er på seniorpension, førtidspension eller i fleksjob - den højeste andel i over 15 år. Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, der mener, at de mange muligheder for at trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet er et godt argument for ikke at fastfryse pensionsalderen på 68 år, som for eksempel SF ønsker det. - Uanset om man fastlægger pensionsalderen på 68 år, 70 år eller noget tredje, så sætter man holdbarheden i dansk økonomi fuldstændig over styr. Så har vi ingen penge til grøn omstilling eller bedre sundhedsydelser, siger Jacob Holbraad, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, til Avisen Danmark.
Arbejdsmarked: Selvom hun har elsket det, har 61-årige Marianne Brock Mikkelsen fra Struer måtte erkende, at næsten 40 års arbejde som sygeplejerske i psykiatrien også har tæret på hendes egen psyke.
- Man møder mange mennesker med svære skæbnehistorier. Man bruger sig selv hele tiden, prøver at være indfølende og forstående, give håb og energi og få borgernes tillid. Mentalt har jeg måtte sande, at det slider i længden. På et tidspunkt mærkede jeg bare, at jeg ikke havde mere at give af, siger hun.
Først forsøgte hun sig med et jobskifte til en familieafdeling og arbejdet med børnefamilier, hvor der er bekymring omkring børnenes trivsel. Et job, hun også nåede at blive glad for, men hvor sagerne også var tunge.
Efter omkring ni måneder væk fra arbejdspladsen – hun passede sin syge far, til han gik bort, og blev derefter hofteopereret to gange – så hun frem til at vende tilbage til arbejdet i familieafdelingen.
Jacob Holbraad, direktør, Dansk ArbejdsgiverforeningJo flere der trækker sig fra arbejdsmarkedet, jo færre er der til rådighed for virksomhederne. I en tid med mangel på medarbejdere er det selvfølgelig et problem
Men forventningens glæde var kortvarig. Hun sov ikke om natten, kunne ikke være i den helt almindelige larm fra børnene og bekymrede sig for, om hun havde de rette kompetencer og kunne møde børn og forældre på en ordentlig måde.
- Til sidst var det bare ikke muligt for mig at blive på arbejdsmarkedet. Egentlig var jeg ansat i en stilling på 30 timer om ugen, men jeg kom aldrig over 15 timer. I de sidste mange måneder arbejdede jeg kun 10 timer om ugen, siger hun.
Derfor gik hun på seniorpension fra 1. februar 2022 – og det har hun ikke fortrudt.
Marianne Brock Mikkelsen er langt fra den eneste, der har benyttet sig af muligheden for at trække sig lidt eller helt tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.
Rekordmange seniorer på overførselsordninger
Antallet af seniorer på seniorpension, førtidspension eller fleksjob er steget med 14.200 fuldtidspersoner fra 2015 til 2021. Faktisk er mere end hver femte i aldersgruppen på én af førnævnte ordninger, hvilket er den højeste andel i over 15 år.
Det viser en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, der ikke ligefrem glæder sig over tallene.
- Jo flere der trækker sig fra arbejdsmarkedet, jo færre er der til rådighed for virksomhederne. I en tid med mangel på medarbejdere er det selvfølgelig et problem, siger organisations direktør, Jacob Holbraad.
Dertil kommer godt 14.600 efterlønnere mellem 60 og 64 år og de knap 11.000 personer, der er blevet tilkendt retten til tidlig pension – i folkemunde ”Arne-pensionen” – i 2022.
Seniorpension og tidlig pension?
Seniorpensionen blev vedtaget af Folketinget i december 2019. De første borgere gik på seniorpension fra 1. januar 2020.
Det er en betingelse for tilkendelse af seniorpension, at:
- personen har højst seks år til folkepensionsalder,
- personen har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet med sammenlagt mindst 20-25 års beskæftigelse, og
- personens arbejdsevne er varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i forhold til seneste job.
Retten til tidlig pension – eller ”Arne-pensionen” – trådte i kraft i januar 2022.
Man har ret til at gå et, to eller tre år tidligere på pension, hvis man blandt andet opfylder betingelserne for, hvor mange år man har været tilknyttet arbejdsmarkedet.
Antallet af år, man har arbejdet, når man fylder 61 år (opgørelsestidspunktet), er afgørende for, om man kan få det, der hedder tidlig pension:
- 44 år på arbejdsmarkedet giver ret til tre år med tidlig pension.
- 43 år på arbejdsmarkedet giver ret til to år med tidlig pension.
- 42 år på arbejdsmarkedet giver ret til ét år med tidlig pension.
Hos Ældre Sagen hæfter man sig ved, at antallet af seniorer i aldersgruppen, der stadig er i beskæftigelse, også er steget markant med omkring 40.000 personer fra 2015 til 2020.
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører, SFFolk med bare perifært kendskab til arbejdsmarkedet vil vide, at den 18-årige tømrerlærling ikke kan arbejde til personen er 74 år.
Her er det især den forhøjede efterlønsalder, der har sendt antallet af efterlønnere mellem 60 og 64 år på retur. Det fortæller Martin Stabell, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen med fokus på tilbagetrækningsområdet.
- Det er meget positivt, at mange er kommet i beskæftigelse, men det er også helt naturligt og nødvendigt, at der stadig er gode tilbagetrækningsmuligheder, når vi hæver pensions- og efterlønsalderen. Derfor er det også positivt, at man har indført seniorpensionen og retten til tidlig pension, for det er med til at gribe dem, der ikke kan blive på arbejdsmarkedet, siger han.
Økonomisk holdbarhed i fare
Tallene illustrerer ifølge Jacob Holbraad fra Dansk Arbejdsgiverforening, at seniorer i Danmark i dag har mange – og omfattende – ordninger, der giver gode muligheder for, at nedslidte kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.
Derfor mener han heller ikke, at der er grund til at pille ved den nuværende model for folkepensionsalderen, der forhøjes gradvist på grundlag af udviklingen i danskernes levetid.
I øjeblikket stiger pensionsalderen med et år, hver gang danskernes gennemsnitlige levealder stiger med et år. Der er dog regler for, at pensionsalderen maksimalt må reguleres hvert femte år.
Inden længe skal den såkaldte pensionskommission aflevere sine anbefalinger til ændringer i det danske pensionssystem. Kommissionen har blandt andet haft til opgave at undersøge virkningerne af at lade folkepensionsalderen stige i et langsommere tempo for årgange, som går på pension fra 2040.
Oveni det skal kommissionen også belyse, hvad der sker, hvis vi fastfryser pensionsalderen ved 70 år i 2040. Hvis man lod det spørgsmål være op til arbejdsgiverforeningen, er svaret temmelig klart.
- Uanset om man fastlægger pensionsalderen på 68 år, 70 år eller noget tredje, så sætter man holdbarheden i dansk økonomi fuldstændig over styr. Så har vi ingen penge til grøn omstilling eller bedre sundhedsydelser. Vi har lige besluttet at bruge 18 milliarder årligt fra 2033 på forsvarsudgifter, siger Jacob Holbraad.
Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører i SF, vil derimod gerne ændre på den nuværende måde at fastlægge pensionsalderen på. Han mener, at man bør stoppe ved 68 år.
- Folk med bare perifært kendskab til arbejdsmarkedet vil vide, at den 18-årige tømrerlærling ikke kan arbejde til personen er 74 år. Vi er store tilhængere af Arne-pensionen, og vi bør udbygge den, så hvis du er startet tidligere, kan du også trække dig tidligere. Ellers er den fuldstændig uretfærdig, siger han.
Stegte duer
Karsten Hønge ryster ikke på hånden ved udsigten til, at en fastfrosset pensionsalder vil få andelen af seniorer uden for arbejdsmarkedet til at vokse markant.
Han mener derimod, at det må være op til arbejdsgiverne – både private og offentlige - at skabe bedre rammer for seniorerne, så de for eksempel har bedre mulighed for at gå ned i tid og dermed arbejde i flere år.
- For nyligt besøgte jeg Seniorerhverv Svendborg, der afholdt åbent hus i nogle butikslokaler i byen, så det lokale erhvervsliv kunne komme og seniorerne kunne tale med dem og aflevere deres CV. Hvor mange arbejdsgivere, tror du, mødte op?
Det ved jeg ikke?
- Der kom nul. Nul komma nul. Så gider jeg altså ikke høre mere jammer fra arbejdsgiverne, hvis de ikke engang gider at slæbe sig ned og snakke med nogle folk, der stiller frivilligt op. Arbejdsgiverne har det som om, at arbejdskraft skal komme flyvende som stegte duer ind i munden på dem, udbryder Karsten Hønge.
Sæt tempoet ned
I Ældre Sagen medgiver man, at det er sundt for dansk økonomi, at pensionsalderen stiger, når levealderen gør det. Spørgsmålet er, hvordan danskernes levealder og helbred udvikler sig i fremtiden.
Men seniorernes talerør kunne godt tænke sig, at man efter 2040 sænkede tempoet, som pensionsalderen stiger i, så et års længere levetid betyder et år ekstra på arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.
- Vi så gerne, at pensionsalderen eksempelvis steg med 0,7 år i stedet, efter 2040 hvor der er overskud i økonomien. Det er jo ikke sikkert, at den øgede levetid gør, at vi er fuld stand til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Der ville det være mere retfærdigt, hvis hele stigningen ikke gik til arbejdsmarkedet. Det giver lidt mere fleksibilitet, hvis pensionsalderen ikke stiger helt så hurtigt, siger seniorkonsulent Martin Stabell.
Men hvis man ikke er rask, har vi vel efterhånden rigeligt med ordninger, der netop sikrer, at folk kan trække sig tilbage tidligere, hvis de ikke er i stand til at arbejde?
- Der er jo forskellige krav til de forskellige ordninger. Seniorpensionen skal man jo også tilkendes. Derfor ser vi gerne, at pensionsalderen i fremtiden stiger langsommere, så det rummer flere, uden at man nødvendigvis skal på én af de her særlige ordninger, siger Martin Stabell.
Marianne troede, hun kunne fortsætte
Efter samtaler med både læge og psykolog blev det vurderet, at Marianne Brock Mikkelsen havde fået en psykisk belastningsreaktion og derfor ikke er i stand til at arbejde mere end 15 timer om ugen.
I dag er Marianne ikke i tvivl om, at seniorpension var det rigtige for hende.
- Det er fantastisk at have tid og energi til alt det, jeg synes er vigtigt i mit liv. Det er mine relationer – veninder, venner og familien – lange gåture hver dag, massevis af bøger og mit frivillige arbejde på et lokalt spillested, siger hun.
Faktisk får hun også udbetalt mere hver måned – omkring 1000 kroner – end hun gjorde i den stilling med 30 timer om ugen, hun før var ansat i.
Ville du gerne have arbejdet mere?
- Ja! Jeg havde aldrig nogensinde tænkt, at jeg skulle stoppe, før jeg blev 67 år. For mange år siden valgte jeg efterlønsordningen fra, fordi jeg tænkte, at jeg på alle måder var superfrisk. Selvfølgelig skulle jeg fortsætte. Jeg elskede mit fag. Men sådan skulle det bare ikke være, siger Marianne Brock Mikkelsen.
Rekordmange seniorer er ikke i beskæftigelse
Antallet af 60-64-årige på seniorpension, førtidspension eller fleksjob (inkl. ledighedsydelse) har været stigende de seneste år, hvor antallet er steget med 14.200 fuldtidspersoner fra 2015 til 2021.
Hermed er antallet af fuldtidspersoner på seniorpension, førtidspension eller fleksjob mv. på 79.000 i 2021. Det er det højeste antal i over 15 år.
22,6 pct. af alle 60-64-årige er på seniorpension, førtidspension eller fleksjob, hvilket ligeledes er den højeste andel i over 15 år. Andelen er steget med ca. 2,4 procentpoint de to seneste år som følge af blandt andet indførelsen af seniorpension.
Mens andelen af 60-64-årige på seniorpension, førtidspension og fleksjob har været stigende de seneste fem år, har andelen af 55-59-årige på ydelserne i samme periode været stort set uændret.