Hushandler falder, og fremvisninger aflyses: Derfor brister boligdrømmen lige nu for førstegangskøbere
De stigende renter og energipriser går i øjeblikket hårdt udover især førstegangskøbere. Både Jyske Bank og Arbejdernes Landsbank fortæller, at de i øjeblikket kontakter flere boligdrømmende kunder med dårlige nyheder. De kan ikke længere købe bolig for det beløb, de kunne for bare tre måneder siden.
- Det er en usædvanlig situation, fordi stigningerne er kommet så hurtigt. Hvis man har fået sit budget regnet igennem for få måneder siden, er vi nødt til genberegne for at sikre, at økonomien hænger sammen, siger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.
Den nyligt opståede usikkerhed på boligmarkedet mærkes også hos Homes ejendomsmæglere i København og Aarhus, som oplever, at fremvisninger aflyses, og at handler falder på grund af de stigende renter og energipriser.
- Vi har eksempler på købere, som for tre måneder siden fik at vide, de kunne købe en villa for fire millioner kroner. Nu kan de kun købe for tre. En masse frustrerede og ulykkelige, typisk unge førstegangskøbere får smadret deres boligdrøm, siger Torben Skov Lauridsens, indehaver af Home i Arhus-bydelen Højbjerg.
Boligmarked: I den attraktive og dyre Aarhus-bydel Højbjerg, hvor Torben Skov Lauridsens Home-forretning ligger, går flere førstegangskøbere i øjeblikket forgæves. Årsagen er de voldsomme stigninger, der har været på både renter og energi de seneste måneder, lyder det fra ejendomsmægleren.
- Vi oplever, at fremvisninger bliver aflyst, men også at bolighandler må annulleres, fordi køberne ikke kan blive godkendt af banken alligevel. Specielt førstegangskøbere er ramt virkelig hårdt. Mange af dem oplever, at deres købebevis er forældet, siger han og tilføjer:
- Vi har eksempler på købere, som for tre måneder siden fik at vide, de kunne købe en villa for fire millioner kroner. Nu kan de kun købe for tre. En masse frustrerede og ulykkelige, typisk unge førstegangskøbere får smadret deres boligdrøm.
Ifølge ejendomsmægleren rammes Aahus og København ekstra hårdt af de stigende renter, fordi prisniveauerne er højere, og der samtidig stilles større krav til kreditvurderingerne end andre steder i landet. At storbyerne er særligt hårdt ramt kan Lone Bøegh Henriksen, indehaver af 11 Home-butikker i København og Storkøbenhavn, også skrive under på.
- Vi oplever boligkøbere, som ikke længere kan købe det, de var blevet godkendt til. Boligkøbere som går ud af markedet, fordi de er utrygge ved både de stigende renter og energipriser, og også mange, som undlader at sætte til salg nu her. I to år har vi haft et marked, som buldrede derud af, men nu minder det mere om tiden under finanskrisen, siger hun.
- Det starter i København
Men selvom hverdagen i butikken lige nu er præget af den usikkerhed og de pris- og rentestigninger krigen i Ukraine har ført med sig, tror og håber Lone Bøegh Henriksen på, at situationen stabiliserer sig igen indenfor de næste måneder, så der bliver færre aflyste fremvisninger og handler, som falder.
- Der er heller ingen tvivl om, at det er her i København, vi har landets højeste priser, og derfor er det her betydningen bliver størst. Vi ser også ofte, at udviklinger på boligmarkedet starter i København, siger Lone Bøegh Henriksen.
Mikkel Høegh, afdelingschef i Jyske BankSå kraftigt stigende renter og energi-priser på samme tid, har vi ikke set siden oliekriserne. Det her er ikke hverdagskost.
Homes afdeling i centrum af Aarhus mærker også, at førstegangskøbere aflyser fremvisninger, og at handler falder på grund af de voldsomme stigninger i renter og energipriser. Andre steder i Aarhus oplyser andre ejendomsmæglere dog, at de ikke oplever aflyste fremvisninger endnu. Det gælder både Danbolig Risskov og Danbolig Viby.
Men det kan være et spørgsmål om tid. For ifølge Mikkel Høegh, afdelingsdirektør for Boligmarked i Jyske Bank er banken i øjeblikket nødt til at fortælle nogle kunder, at de alligevel ikke kan købe hus til den pris, de var blevet forhåndsgodkendt til.
- Det er en del af hverdagen lige i øjeblikket. Når de finder et hus, de gerne vil købe, skal de godkendes til den aktuelle faste rente, og den er bare gået op de sidste måneder. Samtidig er deres rådighedsbeløb blevet mindre på grund af energipriserne. For nogle stiger energiregningen med 3000-4000 kroner om måneden, og samtidig skal de finde par tusinde ekstra til realkreditgælden. Når der pludselig forsvinder 6000-7000 kroner om måneden, skal der ret gode indkomster til at være uberørt af det, siger han.
Skal du skrue ned for boligdrømmen?
Er du en af dem, som må justere din boligdrøm på grund af de voldsomt stigende renter og energipriser?
Så hører Avisen Danmark gerne fra dig. Send en mail til journalist Nanna Bundgaard Bruun på mail: nabb@jfmedier.dk
Ifølge afdelingschefen vil rentestigningerne slå hårdest igennem i de store byer, hvor huspriserne er steget mest.
- Det gælder særligt København og Nordsjælland, men også Aarhus, Aalborg og Odense, siger Mikkel Høegh.
- En usædvanlig situation
Samtidig er det mest førstegangskøbere, det går udover, påpeger han. Samme melding kommer fra Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.
- Det er en usædvanlig situation, fordi stigningerne er kommet så hurtigt. Hvis man har fået sit budget regnet igennem for få måneder siden, er vi nødt til genberegne for at sikre, at økonomien hænger sammen. Både energipriser og renterne er blevet markant højere, og det rammer alle købere, men især dem med mindst opsparing. Der er flere som må acceptere at skære i boligdrømmen eller afvente en periode, siger han og tilføjer, at der skal være endnu mere luft i budgettet, hvis den bolig, der kigges på, opvarmes med gas.
I Arbejdernes Landsbank må rådgiverne i øjeblikket også ringe ud til flere kunder og fortælle, at de kan købe for et mindre beløb end først antaget.
- Vi skal ud og have fat i dem igen og have talt det igennem, så de ikke bliver skuffede, når der kommer en konkret bolig, de gerne vil købe. Den første beregning kan blive forældet, når energipriser og renter stikker af på kort tid, siger Brian Friis Helmer.
Mikkel Høegh fra Jyske Bank mener også, at den nuværende situation er usædvanlig.
- I slutningen af sidste år var det her slet ikke en udfordring. Det begyndte så småt i januar. Så fik vi den tragiske konflikt i Ukraine, som gør, at vi fik kraftige stigninger på i forvejen kraftigt stigninger, og nu er det pludselig blevet et stort tema. Så kraftigt stigende renter og energi-priser på samme tid, har vi ikke set siden oliekriserne. Det her er ikke hverdagskost, siger han.