Sarah Bech sarbe@jfmedier.dk
Et udhulet boligmarked og faldende priser på parcelhuse og villaer, er risikoen, hvis visse kommuner fortsætter med at udstykke parcelhusbyggegrunde, som de har gjort det de senere år. Sådan lyder en af konklusionerne i en helt ny rapport fra rådgivningsvirksomhederne Exometric og Kuben Management.
I mange af de kommuner, hvor parcelhuse har udgjort størstedelen af nybyggeriet de seneste fem år, kommer man i fremtiden nemlig til at stå med et overskud af netop villaer og parcelhuse, peger rapporten på.
Og det er ikke eneste problem. For mange af kommunerne kommer nemlig også til at mangle mere kompakte boliger til eksempelvis de ældre, der sælger deres villaer.
fredag 25. mar. 2022 kl. 20:45
Sarah Bech sarbe@jfmedier.dk
Der bliver hvert eneste år bygget nye parcelhuse over hele landet. Men i nogle kommuner har parcelhusbyggeriet fyldt så meget de seneste år, at det samlede udbud af parcelhuse og villaer i fremtiden vil være for stort i forhold til efterspørgslen. Det peger to rådgivningsvirksomheder på i en ny rapport. Frygten er, at det store overskud af boligtypen kan udhule markedet og få priserne til at falde.
Boligbalance: Didde Stenholt og hendes familie havde i mange år haft drømmen om at bygge nyt. Det hus, familien boede i, havde de egentlig allerede renoveret fra top til tå ligesom det forrige. Men nu stod familien foran endnu en renovering. Og sådan ville det fortsætte. Der var altid noget at tage sig af i et hus fra 1970'erne.
Da prisoverslaget kom på at etablere badeværelse nummer to i det gamle hus, var det nemt at tage beslutningen. En ejendomsmægler vurderede huset, og prisen var bedre, end Didde Stenholt og hendes mand havde forestillet sig. Så i sommeren 2020 blev huset sat til salg, og kort efter var det solgt. Familiens næste hjem skulle være et nybygget hus i Aulum mellem Herning og Holstebro. Her flyttede de ind i maj sidste år.
- Der er mange parametre, når man vælger at bygge nyt. Vi arbejder begge rigtig meget. Derfor talte vi meget om, hvad vi helst vil bruge vores tid på, når vi så endelig er hjemme. Vil vi bruge tiden på at renovere eller på at slappe af og nyde, hvad vi har, siger Didde Stenholt.
- Med nybyg ved man, at tingene er lavet, og man har dokumentation for det hele. Det har man ikke altid med et ældre hus. Man har økonomisk sikkerhed i det, og man har en garanti, der dækker, hvis noget alligevel er galt. Der er en anden ro i, at man ved, der ikke kommer noget uforudset.
For mange parcel-nybyggere
Didde Stenholt og hendes familie er langt fra ene om at udleve nybyggerdrømmen. Mange især børnefamilier er stadig glade for idéen om at bygge nyt parcelhus, og kommunerne sørger for, at der bliver udstykket grunde til formålet.
Der er dog et problem. Mange af de kommuner, hvor parcelhuse og villaer har udgjort størstedelen af byggeriet de seneste fem år, er større jyske kommuner, som i fremtiden kommer til at stå med overskud af netop villaer og parcelhuse. Det peger en helt ny rapport på, som er lavet af rådgivningsvirksomhederne Exometric og Kuben Management, der begge er en del af NRGI-koncernen.
Blandt de kommuner er Herning, Holstebro, Hjørring, Randers, Viborg og Syddjurs.
Nok står der ikke mange tomme huse i disse kommuner i dag, men hvis man fortsætter med villaer og ikke bygger mere kompakt, kan man få problemer, lyder det.
- Børnefamilier vil generelt gerne have mere plads og bo i villaer og parcelhuse. Men problemstillingen er, at der bliver mange flere ældre over de næste 15 år, som skal flytte ud af de villaer, de bor i nu. De vil typisk gerne flytte i mere kompakte boliger som rækkehuse eller lejligheder. Og de villaer, de flytter ud af, skal på markedet. Som vi kan se det, er der ikke tilstrækkelig efterspørgsel til, at man kan få dækket de mængder, der kommer på markedet, siger Palle Andersen, der er udviklingschef for Exometric og redaktør bag rapporten.
Denne analyse er lavet på baggrund af historiske data fra primært Danmarks Statistik og Finans Danmark og gennem 20.000 interviews, hvor danskere er blevet spurgt, hvilken boligform de vil bo i næste gang, de skal flytte og i hvilken kommune.
- Når vi ikke får mange flere børn, end vi gør, bliver andelen af ældre større. Og de ældre flytter jo heller ikke bare på plejehjem i dag, hvis de kan bo for sig selv. Den slags ting betyder, at der skal være flere boliger til de ældre, som man ikke havde brug for før i tiden, siger Palle Andersen.
Man ser ofte, at kommunerne gerne vil tiltrække gode skatteborgere, og et parcelhus er lig med gode skatteborgere.
Curt Liliegreen, direktør, Boligøkonomisk Videncenter
Ældre flytter i mindre
En af de konsekvenser, rådgivningsvirksomhederne bag rapporten frygter, er, at det store overskud af parcelhuse og villaer vil medføre en udhuling af markedet og også få priserne til at falde.
- Vi kan se, at man i mange kommuner, hvor man i dag mister borgere, skal til at overveje at bygge mere kompakte boliger, siger udviklingschefen.
- Hvis ikke man har de mindre boligformer, og man som kommune i stedet bliver ved med at udstykke parcelhusgrunde, kan man ikke tilbyde det, folk gerne vil have. Og folk flytter hen, hvor de rette boliger er.
I Holstebro Kommune, som ifølge rapporten er blandt dem, der kommer til at stå med overskud af parcelhuse i fremtiden, er man opmærksom på udviklingen og den potentielle problemstilling, den kan medføre.
- Når vi udlægger nye områder til udstykninger, gør vi det ud fra den udvikling, vi ser inden for de næste 12 år. Den udvikling, vi regner med, kommer fra en dialog med markedet. Vi udlægger ikke områder til boliger, som er fantasiområder. Bygherrerne, som vil ind på området, skal sandsynliggøre, at der er brug for arealet, siger Thomas Leerberg, der er planchef i Holstebro Kommune.
I forhold til den snarlige mangel på mere kompakte boliger, ser man allerede de første tendenser hos den ældre del af befolkningen.
- Vi har rigtig mange seniorer, der gerne vil ud af deres gamle villaer. De sælger, får friværdi og flytter måske i en lejebolig. Derfor har vi også villaer, der kommer til at stå ledige i eksisterende boligområder. Men vi har ikke et stort problem med, at mange af dem er tomme. Rigtig mange yngre vil gerne ind i forholdsvis billige villaer, som de selv kan renovere. Hvis der er villaer så gamle, at de skal rives ned, er der stor søgning på at lave fortætning i de områder - så river man en villa ned og laver i stedet tre-fire rækkehuse på grunden. Jeg ser derfor ikke problemet så stort i Holstebro Kommune, men vi er selvfølgelig opmærksomme på det, siger planchefen.
Samtidig er man i kommunen opmærksom på det voksende behov for flere kompakte boliger, og der er allerede planer om flere etageboliger og rækkehuse - men også seniorbofællesskaber og tiny houses - som alt sammen skal sikre kommunen mod fremtiden, lyder det.
Længe kendt udvikling
Hos Boligøkonomisk Videncenter er man ikke overrasket over de fremtidsudsigter, som den nye rapport peger på. Direktør Curt Liliegreen skrev for første gang om behovet for flere boliger til ældre i 1987. Dengang advarede han om den store vækst af ældre, som krævede andre boligformer.
Selv bruger man hos Boligøkonomisk Videncenter en anden model til at spå om fremtiden, hvor man ser på danskernes boligbehov afhængigt af alder, indkomst, familiestørrelse og meget andet.
- Når vi bruger den model, kan vi se, at der generelt sker en aldring, at vi bliver ældre. Fordi vi også bliver flere singler, vil efterspørgslen på parcelhuse blive relativt mindre, mens behovet for rækkehuse og etageboliger bliver større, siger Curt Liliegreen.
Hans største bekymring er netop manglen på andre typer boliger. Hvis der skal være tilstrækkeligt af de mere kompakte boliger, når behovet snart bliver meget større, er det nemlig allerede ved at være for sent at komme i gang.
- Der er mange kommuner, der forstår det, men mange har også planer om at fortsætte som hidtil og mener, at der skal udstykkes flere parcelhusgrunde.
Direktøren besøger jævnligt kommuner for at rådgive dem om, hvordan de kan byplanlægge efter realistiske behov, og her møder han ofte en politisk holdning til, hvilken type boliger man gerne vil bygge for at tiltrække en bestemt type borgere.
- Man ser ofte, at kommunerne gerne vil tiltrække gode skatteborgere, og et parcelhus er lig med gode skatteborgere. De bliver typisk købt af par med to indkomster og ofte lidt yngre personer. Husene er lig med børnefamilier og borgere, der bliver i kommunen i lang tid og betaler en vis skat, siger han.
- Min opgave som en del af Boligøkonomisk Videncenter, når jeg kommer ud i kommunerne, er at forklare dem, om det er realistisk eller ej, og det er det ofte ikke. I Danmark som helhed gælder det for langt de fleste kommuner, at parcelhuse kommer til at fylde langt mindre de næste mange år.
Curt Liliegreen frygter dog ikke de store prisfald på parcelhusene, som Exometric og Kuben Management spår om. Han mener ikke, at fremtidsudsigterne for overtal af parcelhuse er nok til at få priserne til at crashe.
- Hvis der kommer for mange boliger, falder prisen lidt. Og hvis priserne presses ned, er det jo kun godt for kunden, siger han.
Ingen bekymring i Aulum
Tilbage i Aulum hos Didde Stenholt giver udsigterne i rapporten ikke anledning til bekymring for fremtiden. Risiko for faldende priser på boligmarkedet i blandt andet Herning Kommune, hvor hun nu bor, ser hun ikke som noget, der kan ramme hende og familien.
- Kommer der mange ældre villaer til salg i kommunen, er vores stadig mere attraktiv, tror jeg, og den vil også være mere værd for andre, ganske enkelt fordi den er nyere. Uanset hvordan markedet arter sig, tror vi på, at vores nybyggede hus vil holde sin værdi bedre, siger hun.
At flere nybyggede huse vil betyde flere tomme huse i fremtiden og det miljømæssige aspekt i den udfordring er heller ikke noget, der fylder.
- Vi har ikke bygget nyt for at være bæredygtige. Der har jeg tænkt mere egoistisk - at hvis jeg bygger nyt, får jeg bedre energimærkning og kan spare flere penge. Det har ikke været med i vores overvejelser, hvilken betydning det kunne få for området som helhed.
Til gengæld mener hun, at kommunerne har et ansvar for, at de ældre boligområder stadig forbliver attraktive, så de ældre villaer ikke ender med at stå tomme. Et nybygget område, som hvor hun selv bor, står skarpt med frisk asfalt og nye lygtepæle, og hun tror på, at det generelle indtryk af et område har betydning for, at folk vil flytte dertil.
- Vi skal selvfølgelig gøre noget som grundejere for at husene ikke står og falder. Men at områderne omkring ser pæne og indbydende ud, det er der andre, der har ansvaret for.