Skandaleramt styrelse får nu hård kritik i sag om svindel: Brød loven og lod svindelmistænkte landmænd slippe for politisag
Landbrugsstyrelsen modtager hård kritik fra Rigsrevisionen i sagen om landmænds mulige svindel med støttekroner. Den skandaleramte styrelse har brudt loven ved at undlade at informere Rigsrevisionen om mulige svindelsager, ladet landmænd slippe for politianmeldelser og behandlet sagerne så langsomt, at de svindelmistænkte kan slippe for straf. Det fremgår af en ny rapport fra Rigsrevisionen, der bliver offentliggjort mandag. Det erfarer Avisen Danmark fra centrale kilder. De nye afsløringer er voldsomme og alvorlige, vurderer eksperter.
Svindel: Landbrugsstyrelsen modtager stærk kritik fra Rigsrevisionen i sagen om landmænds mulige svindel med støttekroner. Styrelsen har brudt loven ved at undlade at informere Rigsrevisionen om mulige svindelsager, ladet landmænd slippe for politianmeldelser og behandlet sagerne så langsomt, at de svindelmistænkte kan slippe for straf.
Det fremgår af en ny rapport fra Rigsrevisionen, der bliver offentliggjort mandag. Det erfarer Avisen Danmark fra centrale kilder.
Kritikken kommer ovenpå den undersøgelse af Landbrugsstyrelsen, som Rigsrevisionen offentliggjorde i maj 2021. Dengang konkluderede Rigsrevisionen, at styrelsen i 16 år havde set gennem fingre med en selskabsfinte, der gav landmænd mere i tilskud, end de havde ret til. Og at der var blevet udbetalt milliarder i landbrugsstøtte, uden at Landbrugsstyrelsen havde udført den fornødne kontrol. Sagen kostede styrelsens daværende direktør Jette Petersen jobbet.
Men skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabet hos den skandaleombruste styrelse, viser den nye, opfølgende rapport.
Fortiede svindelsager
Mest opsigtsvækkende er det, at Landbrugsstyrelsen ifølge Rigsrevisionen har givet ufuldstændige oplysninger, da styrelsen blev kulegravet sidste år. Dengang bad Rigsrevisionen om at få udleveret alle de mulige svindelsager, som Landbrugsstyrelsen havde sendt til vurdering hos statens advokat Kammeradvokaten. Men styrelsen udleverede kun en del af sagerne. Det er et brud på rigsrevisorloven, konkluderer Rigsrevisionen ifølge Avisen Danmarks oplysninger.
Det kan straffes med alt fra en advarsel til fængselsstraf, fortæller Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.
- Et tilsyn er 100 procent afhængig af at få udleveret relevante oplysninger. Når Rigsrevisionen ikke kan udføre sin kontrol, så kan det give et forkert billede af statens økonomi, og hvordan statens økonomiske forvaltning ser ud, siger han.
Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg UniversitetNår Rigsrevisionen ikke kan udføre sin kontrol, så kan det give et forkert billede af statens økonomi, og hvordan statens økonomiske forvaltning ser ud.
Ifølge Avisen Danmarks oplysninger er det en henvendelse fra en whistleblower, der bragte Rigsrevisionen på sporet af lovbruddet. Det er ikke første gang, at styrelsen kritiseres for at have givet urigtige oplysninger.
I forlængelse af den kritiske rapport fra maj sidste år blev der i januar afleveret en udredning af forholdene i Landbrugsstyrelsen. Et eksternt advokatfirma konkluderede i den forbindelse, at Landbrugsstyrelsen havde givet urigtige og ufyldestgørende oplysninger til Rigsrevisionen.
Undlod at anmelde mulig svindel
Et andet kritikpunkt i den nye undersøgelse handler om Landbrugsstyrelsens håndtering af en række konkrete sager, som Kammeradvokaten undersøgte.
Avisen Danmark har tidligere afdækket, hvordan 116 sager om mulig svindel med landbrugsstøtte er blevet politianmeldt siden 2019 - mange på anbefaling af Kammeradvokaten. Men ifølge Rigsrevisionen anbefalede Kammeradvokaten, at endnu flere landmænd skulle politianmeldes. Men det undlod Landbrugsstyrelsen.
- Det er stærkt uheldigt. Hvis der breder sig en opfattelse af, at det er ligemeget, om man snyder med landbrugsstøtte, vil flere forsøge at snyde, mener Sten Bønsing.
Rent juridisk skal Landbrugsstyrelsen selv vurdere, om der skal ske en politianmeldelse til. Men Sten Bønsing undrer sig alligevel over, at styrelsen ikke lyttede til Kammeradvokaten, som var hyret til at gennemgå sagerne.
Rigsrevisionen
Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget. Rigsrevisionen undersøger om statslige myndigheder og andre statsligt finansierede styrelser og virksomheder overholder gældende love og regler. De undersøger også om statens penge bruges til de formål, som Folketinget har besluttet.
Statsrevisorerne er politikere, som er udpeget af Folketinget. De seks statsrevisorer repræsenterer hvert sit parti. Det er deres opgave at vurdere, om der skal rejses kritik, når Rigsrevisionen har færdiggjort en undersøgelse.
Svindlere kan slippe for straf
Samtidig har Rigsrevisionen opdaget, at Landbrugsstyrelsen har behandlet sager om muligt svindel med støttekroner så langsomt, at man risikerer ikke at kunne retsforfølge de mistænkte.
Helt konkret har Landbrugsstyrelsen i en række sager været mere end et år om at politianmelde landmænd, efter at Kammeradvokaten havde indstillet sagerne til politianmeldelse. Det betyder, at politiet har haft kortere tid til at nå at efterforske sagerne, inden de udløber - det sker typisk fem år efter gerningstidspunktet.
Som Avisen Danmark har afsløret, er 17 sager om mulig svindel allerede forældede. Samme skæbne risikerer også at overgå 38 andre sager.
Voldsom kritik
Et fjerde kritikpunkt fra Rigsrevisionen handler om, at Landbrugsstyrelsen har udbetalt støtte til flere landmænd, selvom de allerede var mistænkt for svindel.
Her er Landbrugsstyrelsens andre skandalesager
Landbrugsstyrelsen har de seneste par år været omdrejningspunkt for flere skandalesager. Her får du et overblik:
- I februar 2021 kunne Avisen Danmark afsløre, hvordan en regnebrøler i Landbrugsstyrelsen kostede statskassen en halv milliard kroner. Landbrugsstyrelsen havde misforstået EU-lovgivningen og havde derfor udbetalt et forkert beløb i hektarstøtte over en årrække. Det betød, at en række landmænd enten fik for lidt eller for meget i støtte. Nogle landmænd skulle derfor have efterbetalt 286 millioner kroner, fordi de havde fået for lidt i støtte. Andre landmænd havde fået udbetalt 287 millioner kroner for meget. De penge skulle EU have tilbage, men man kunne ikke kræve pengene tilbagebetalt fra landmændene. Derfor stod statskassen med regningen.
- I maj 2021 blev Landbrugsstyrelsen ramt af en endnu større møgsag. Rigsrevisionen afleverede en rapport, der afslørede, hvordan landmænd havde haft frit spil til at få del i langt mere landbrugsstøtte, end de har ret til. Derudover havde Landbrugsstyrelsen ifølge Rigsrevisionen i mere end 16 år vidst, at mangelfund kontrol kunne føre til svindel med støttekroner. Samtidig blev det afsløret, hvordan Landbrugsstyrelsen godkendte et tilskud på fire staldprojekter for syv millioner kroner fra det, selvom der var mistanke om, at tilskuddet blev givet til den samme landmand.
- I Januar 2022 rejste en ekstern advokatrapport på ny kritik af Landbrugsstyrelsen. Udredningen var blevet igangsat i kølvandet på Rigsrevisionens rapport fra maj 2021, og de eksterne advokater konkluderer, at Landbrugsstyrelsen i visse tilfælde afgivet urigtige og misvisende oplysninger om styrelsens rolle i sagen om de fire staldprojekter. Kritikken fik minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, til at undersøge eventuelle personalesager.
Sten Bønsing mener samlet set, at der er tale om alvorlige forhold.
- Det lyder voldsomt, og det tyder på en styrelse i store problemer, mener han.
Det samme vurderer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, der har fulgt Landbrugsstyrelsens skandalesager. Han kalder flere af kritikpunkterne alvorlige, men bider især mærke i, at Landbrugsstyrelsen ifølge Rigsrevisionen har brudt loven ved at undlade at udlevere mulige svindelsager.
- Jeg synes, den nye kritik tilfører en god grad af alvorlighed, siger han.
Landbrugsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen over for Avisen Danmark.
Mandag formiddag mødes Statsrevisorerne for at diskutere Rigsrevisionens nye rapport og efterfølgende forventes det, at der vil blive udtalt kritik af Landbrugsstyrelsen.