Få fri til at passe din syge mor: Nyt lovforslag vil indføre ret til 'pårørendedage' ligesom 'barns første sygedag' - men uden samme rettigheder
En nyt EU-direktiv vil forsøge at lempe noget af presset på de pårørende til plejekrævende mennesker ved at kræve, at alle medlemslande skal indføre minimum fem pårørendedage, hvor man kan tage fri fra arbejde for at passe syge familiemedlemmer.
Hvordan loven præcis implementeres, styrer medlemslandene selv - om det skal
være med eller uden lønkompensation, og hvem der regnes for pårørende.
Som det danske lovudkast er udformet nu, bliver der ingen lønkompensation, og "pårørende" udgøres alene af nær familie eller samboende. Det møder hård kritik fra Ældresagen, der mener, at udformningen af lovforslaget skaber ulighed i sundhedsvæsenet.
Ældre: Mange med ældre familiemedlemmer har stået i situationen - en del står faktisk i den ganske mange gange i løbet af året: Hvem er det lige i dag, der følger et familiemedlem til lægen eller sygehuset på en normal hverdag midt i arbejdstiden?
Det kan være svært at få til at gå op. Og det er ingen hemmelighed, at der i fremtiden vil være flere ældre i Danmark, så udfordringen bliver utvivlsomt ikke mindre. Det presser sundhedsvæsenet, arbejdsgiverne og ikke mindst de pårørende.
En ny EU-lov vil forsøge at lempe noget af det pres ved at kræve, at alle medlemslande skal indføre minimum fem pårørendedage, hvor man kan tage fri fra arbejdet for at passe sine ældre.
Hvordan loven præcis implementeres, styrer medlemslandene selv. Om det skal være med eller uden lønkompensation, og hvem der regnes for pårørende. Som det danske lovudkast er formet nu, bliver der ingen lønkompensation, og pårørende udgøres alene af familie eller samboende.
Det kalder Ældresagen for ”dybt problematisk”. Marie Lilja Jensen, der er chefkonsulent i Ældresagen, siger:
- Det skaber ulighed i sundhedsvæsenet, for af økonomiske grunde er det ikke alle, der kan tage fri. Og samtidig er det ikke alle, der har familie. Hvad med de ældre, hvis pårørende er en god ven eller nabo?
Ældresagen mener, at pårørendedage bør have samme status som barnets første sygedag. En ret til fravær helt uden krav om dokumentation og med fuld kompensation, hvilket bør gælde alle, der påtager sig opgaver som pårørende.
Marie Lilja Jensen, chefkonsulent i ÆldresagenDet skaber ulighed i sundhedsvæsenet, for af økonomiske grunde er det ikke alle, der kan tage fri. Og samtidig er det ikke alle, der har familie. Hvad med de ældre, hvis pårørende er en god ven eller nabo?
Det medfører dog en række spørgsmål. Åbner det en ladeport, hvor alle kan være pårørende med dertilhørende rettigheder som ekstra fridage med fuld løn helt uden nogen for dokumentation?
Lov skabt på tillid
Marie Lilja Jensen kan godt forstå, hvis det kan være ”angstprovokerende for arbejdspladserne” at udvide med ekstra omsorgsdage med fuldt løn. Men hun mener, at det er til arbejdsgivernes eget bedste.
- I dag er folk nødt til at afholde feriedage, gå på nedsat tid eller melde sig syge. Det er arbejdsmarkedet heller ikke interesseret i, siger Marie Lilja Jensen.
Samtidig mener Ældresagen, at forslaget bør gælde alle. Om du er nabo, familie eller en ven. For Marie Lilja Jensen er den del helt central, da ikke alle er lige velsignede, når det gælder familie, og loven bør ifølge hende tage udgangspunkt i de ældres behov.
- Vi ved, at mange forskellige mennesker hjælper. Hvorfor skulle de være forhindret i det, når de har en relation? Hvis det er en god relation, er det vel ligegyldigt, om de er i familie eller deler adresse. Det er unødvendigt begrænsende, mener hun.
Det er oftest den nære familie, der hjælper. Er det ikke fair nok, at det er grundreglen, for ellers kan det lige pludselig gælde rigtig mange mennesker?
- Hvis man har den antagelse, at folk vil udnytte den her ordning, er det et kedeligt udgangspunkt. Man skal passe på med, at man ikke skaber for meget kontrol og bureaukrati, hvor en arbejdsgiver skal kontrollere, om det så virkelig er et familiemedlem, man følger til lægen.
Lovforslag om pårørendedage
Der findes ikke lovgivning i dag, der giver lønmodtagere ret til fem dages årlig omsorgsorlov som fastsat i orlovsdirektivet. Ret til fravær fra arbejde er som udgangspunkt reguleret af arbejdsmarkedets parter i kollektive overenskomster eller individuelle aftaler.
Med forslaget får lønmodtagere ret til fravær fem arbejdsdage årligt for at yde omsorg eller støtte til et familiemedlem eller én, der bor i samme husstand som lønmodtageren, hvis de har behov for væsentlig omsorg eller støtte grundet en alvorlig helbredsmæssig tilstand. Behovet skal kunne dokumenteres.
Er mormor syg nok?
I lovforslaget er der en vis begrænsning på, hvornår man kan tage en omsorgsdag. Det kan være i forbindelse med demensudredning eller anden alvorlig sygdom som kræft. Loven omfatter også, at man kan ledsage en person ramt af Alzheimer eller kræft til et læge- eller tandlægebesøg.
At loven på den måde skelner mellem sygdom og alvorlig sygdom, møder kritik fra Ældresagen. Marie Lilja Jensen mener, at man som pårørende bør kunne træde til, uanset om sygdommen karakteriseres som alvorlig eller ej.
- Ofte ved man jo ikke, hvor alvorligt det er, inden man går til lægen. Hvis man som pårørende først skal have dokumentation, inden man kan få lov til at få fri, så bliver det unødigt kompliceret, mener hun.
Spørger man vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Steen Müntzberg, er der ikke meget til diskussion. Faktisk bør politikerne helt blande sig udenom og lade det være op til arbejdsmarkedets parter at afgøre ting som fraværsregler.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening går man altid efter at implementere EU-direktiv på et minimumsniveau, når det gælder regler for arbejdsmarkedet, fortæller han. Det er også det, der bliver lagt op til i lovudkastet.
- Efter vores opfattelse er det ikke et lovgivningsspørgsmål, når det gælder betaling. Det er en aftale mellem arbejdsmarkedets parter, og det er noget, der skal forhandles i overenskomster. Derfor mener vi ikke, at det skal reguleres ved lov, siger Steen Müntzberg.
Dertil mener arbejdsgiverforeningen ikke, at der er behov for yderligere tiltag end dem, der allerede bliver lagt op til i EU-direktivet. Ifølge Steen Müntzberg er der allerede en række fraværsmuligheder i de nuværende overenskomster, hvilket han anser for fuldt dækkende til at imødekomme behovet for fravær.
- Vi har etableret feriefridage og forskellige andre måder at aftale det på. Og så er der endelig det helt særlige på det danske arbejdsmarked, at vi er rigtig gode til at finde lokale løsninger på den enkelte arbejdsplads. Man aftaler simpelthen med sin chef, hvordan man håndterer en given situation, og det, mener vi, er det bedste.
Skaber ikke bureaukrati
Til spørgsmålet, om det bliver unødvendigt kompliceret, at arbejdspladserne skal have dokumentation, inden de pårørende skal til lægen, har vicedirektøren også en noget anden opfattelse end Ældresagen.
- Vi mener helt ærligt ikke, at det, der bliver lagt op til, er særlig store kontrolkrav. Man skal bare på en eller anden måde dokumentere, at det er en alvorlig sygdom eller andet. Og det, synes vi, er helt rimeligt.
Steen Müntzberg, vicedirektør i Dansk ArbejdsgiverforeningDet, vi beder om, er, at der ligger en eller anden form for lægelig vurdering af, hvad personen fejler. Der er allerede gode muligheder for at skabe sig frihed til at følge sin mor til lægen.
Også selv om det kan være svært at sige, at en sygdom er alvorlig, inden man går til lægen?
- Det, vi beder om, er, at der ligger en eller anden form for lægelig vurdering af, hvad personen fejler. Det, synes vi, er en meget god gatekeeper. Der er allerede gode muligheder for at skabe sig frihed til at følge sin mor til lægen. Der kan man bruge en af sine fem feriefridage eller aftale med sin lokale chef.
Lovforslaget skal forhandles i Folketinget i løbet af dette forår.