Løvkvist: Thulesen Dahl flirter med Støjberg og har kurs mod en decideret afklapsning, der kan ende med ultimativ ydmygelse
For kort tid siden var Kristian Thulesen Dahl formand i Dansk Folkeparti og manden, der havde leveret både partiets mest boblende sejre og de mest brutale nederlag. Nu er han ikke bare fortid som formand i partiet, han var med til at stifte - han er også en paria, ledelsen helst ser ryggen af.
Og nu har Kristian Thulesen Dahl så stillet sig op i fælles front med Inger Støjberg i den kommende folkeafstemning, hvilket i partiet bliver opfattet som en åbenlys krigserklæring og partiskadelig virksomhed til fordel for et kommende konkurrerende parti. Avisen Danmark har kigget ind i Dansk Folkepartis maskinrum, hvor alt er sodet til af uløselige konflikter.
I Dansk Folkeparti forholder man sig til uvisheden om et kommende Inger Støjberg-parti som til Søren Pape Poulsens (K) statsministerkandidatur:
Der er ingen uvished.
Spørgsmålet er kun, hvor ondt det kommer til at gøre på Dansk Folkeparti, og hvor mange Dansk Folkeparti-profiler, der kommer til at være med på pressemødet, hvor Inger Støjbergs parti bliver præsenteret - hvis nyheden da ikke bliver breaket med en lækkert produceret videopræsentation på inger.dk.
Blandt de seks løsgængere, der fornylig flygtede fra Morten Messerschmidts folketingsgruppe, er der tiltagende snak om, at de alle eller flere af dem vil være del af et nyt parti ved næste valg.
Den profil, man i DF er fuldstændigt overbevist om bliver en del af Støjberg-partiet, er ikke en af flygtningene, men den tidligere formand og nuværende paria i gruppen Kristian Thulesen Dahl.
Fredag morgen sad Thulesen pludselig som første gæst nogensinde i Inger Støjbergs ugentlige videonyhedsbrev.
For den brede offentlighed var den store nyhed i ugebrevet, at Inger Støjberg, der tidligere har ført meget håndfaste ja-kampagner for Venstre, har drejet 180 grader rundt om sig selv og nu vil føre mindst lige så håndfast kampagne for et nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
Det er ikke så underligt et hamskifte - det er dér, hun ved, at hendes kommende vælgerbase er - dem hun skal have med over fra Venstre, og dem hun skal hapse fra Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Det havde faktisk været en større overraskelse, hvis hun var blevet på sin tidligere EU-begejstrede linje.
For iagttagere af DF's indre og konstant kaotiske liv var den primære nyhed, at Støjberg ikke bare vil føre nej-kampagne (hvorfor i øvrigt føre kampagne, hvis hun ikke er i gang med at bygge en affyringsrampe for et nyt politisk liv?) - Støjberg vil simpelthen føre kampagne sammen med Dansk Folkepartis forsvarsordfører Kristian Thulesen Dahl.
- Jeg glæder mig til den dag, vi kan komme ud på gader og stræder i fællesskab, sagde Thulesen i videoen.
For kort tid siden ville dette blive læst ind i Thulesen Dahls flirt med Inger Støjberg for at få hende til Dansk Folkeparti, så han kunne slippe for at se Morten Messerschmidt blive valgt som formand.
Nu er der kun én læsning i DF: Thulesen Dahl flirter med Inger Støjberg, og Inger Støjberg flirter med Thulesen Dahl, og målet er en fælles fremtid i et nyt parti.
"Flirt" er i øvrigt den milde udgave af den retorik, der bliver brugt i DF i øjeblikket. Uden for citat siger en kilde i partiets topledelse: "Der findes prostituerede, der har ligget mindre på ryggen, end Kristian har gjort for Inger."
En ting skal man ikke være i tvivl om. Parløbet og videoen på inger.dk er en gigantisk provokation for det nye Dansk Folkeparti. En provokation, der lægger sig oven på og overgår, at Kristian Thulesen Dahl har modsat sig at erklære fuld troskab til Messerschmidts formandsskab og har nægtet at garantere, at han bliver i partiet.
("Provokation" er i øvrigt den milde udgave af den retorik, der bliver brugt i DF i øjeblikket. Uden for citat siger en kilde i partiets topledelse: "Det er intet mindre end en krigserklæring".)
Der var allerede sanktioner på vej mod Thulesen inden den åbenlyse krigserklæring. På et gruppebestyrelsesmøde tidligere på ugen blev det besluttet, at gruppeformand Peter Skaarup skulle gå til Kristian Thulesen Dahl for stille ham følgende ultimatum:
Enten siger du højt og tydeligt, at du ikke forlader partiet inden valget, eller også kan du glemme at blive siddende i repræsentantskabet for Nationalbanken.
I den nuværende situation en helt og aldeles ligegyldig og tam sanktion lyder analysen nu.
Så der bliver skruet op:
Enten siger du højt og tydeligt, at du ikke medvirker til stiftelse af et konkurrerende parti og sværger uforholden troskab til Messerschmidts formandsskab, eller også mister du retten til nogensinde at stille op til valg for Dansk Folkeparti igen, og gruppebestyrelsen tager dit ordførerskab fra dig.
Total ydmygelse.
Tættere på eksklusion kommer man ikke i politik, og eksklusion vil DF-ledelsen meget gerne undgå. Det kan til gengæld komme i tilfældet af flere provokationer. Håbet er, at Kristian Thulesen Dahl selv finder udgangen, før det bliver aktuelt.
Den formulering, Thulesen Dahl brugte på Facebook fredag eftermiddag, er ikke i nærheden af at være uforbeholden nok:
"... jeg er forsvarsordfører og i øvrigt netop opstillet igen i Sydjylland til næste folketingsvalg (og både håber og vil arbejde for, det kommer til at gå godt for partiet igen)"
Der er kun en strategi, Kristian Thulesen Dahl skal ryges ud af Dansk Folkeparti. Point of no return i den konflikt er for længst passeret.
Kristian Thulesen Dahl har efter Messerschmidts indtagelse af formandsstolen fået for vane at komme temmelig noget for sent til gruppemøder i Folketinget. Det behøver man ikke kilder i partiet for at konstatere - enhver, der har opholdt sig i nærheden af partiets gruppeværelse, har kunnet observere det.
Hvis Thulesen vil undgå en gennemført gennemhegling, voksenmobning og allehånde bestræbelser på total ydmygelse af ham på det førstkommende gruppemøde, kunne han overveje at komme så meget for sent, at det slutter, før han ankommer.
Fordi forberedelsen af den koreografi er allerede i gang. Det kan såmænd også være, at det hele brænder sammen allerede i weekenden, hvor Dansk Folketingsgruppe er samlet til seminar i Aarhus, der egentlig var tænkt til at være hygge og samling.
Der kun en strategi - Kristian Thulesen Dahl skal ryges ud af Dansk Folkeparti. Point of no return i den konflikt er for længst passeret.