Jobcentrene fejlvurderer for meget: På kort tid fandt 2000 ikke-jobparate et arbejde
Opsvinget i dansk økonomi gør, at mange af dem, der normalt ikke er forrest i køen til at arbejde, nu får mulighed for at finde et. Nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at omtrent 2000 "ikke-jobparate" er kommet i beskæftigelse.
Det er ifølge organisationen positivt, men det vidner også om, at kommunerne fejlvurderer for mange og tilbageholder dem på offentlige forsørgelse. For hvordan kan så mange folk gå fra ikke-jobparat til beskæftigelse på så kort tid?
Den vurdering er tidligere forsker på Aalborg Universitet Sophie Danneris dog ikke enig i. Hun mener ikke, det skyldes fejlvurderinger fra jobcentrene, men i stedet at virksomhederne er så pressede, at de må forbigå drømmekandidaten og tage fra den bunke, der normalt overses.
Arbejdsmarked: Egentligt var de dømt ude af arbejdsmarkedet.
Men omtrent 2000 borgere i kontanthjælpssystemet med mærkatet ”ikke-jobparat” har inden for få måneder været i stand til at få et ordinært arbejde, uagtet at kommunen havde bedømt dem til at være længere væk fra arbejdsmarkedet.
For Dansk Arbejdsgiverforening (DA) kan den på papiret glædelige nyhed dog ikke stå alene. Tværtimod kalder det på selvindsigt ude i jobcentrene, hvor administrerende direktør i DA Jacob Holbraad kræver handling, så flere kontanthjælpsmodtagere bliver aktivt jobsøgende.
- Det er virkelig uhensigtsmæssigt, at man sidder og dømmer folk ude af arbejdsmarkedet, når det heldigvis viser sig, at de rent faktisk godt kan være en del af det, siger Jacob Holbraad.
For Jacob Holbraad kendetegner tallene, at man i jobcentrene i misforstået omfang pakker borgerne ind i bomuld og vat, og i stedet gør det sværere for mennesker på offentlige ydelser at komme tættere på arbejdsmarkedet og blive selvforsøgende.
- Vi har indrettet systemer, hvor man nærmest holder folk væk fra arbejdsmarkedet i stedet for at få dem ud på arbejdsmarkedet. Jobcentrene fejlvurderer for mange, for der må jo være tale om en fejl, når jobcentrene giver prædikatet "ikke-jobparate", og de så kommer i arbejde, siger Jacob Holbraad.
Også hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ser man muligheder i, at kommunerne gennemgår bunken af ikke-jobparate for at se, om man kan få endnu flere ud på arbejdsmarkedet.
- Når kommunerne vurderer, om folk er jobparate eller ej, kigger de også på arbejdsmarkedet ude foran vinduet. Det arbejdsmarked har ændret sig, så vi regner da med, at kommunerne nu tager det op til genovervejelse, når vi ser stigningen på arbejdsmarkedet, siger Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk ArbejdsgiverforeningDet er virkelig uhensigtsmæssigt, at man sidder og dømmer folk ude af arbejdsmarkedet, når det heldigvis viser sig, at de rent faktisk godt kan være en del af det.
Ikke alle deler synspunkt
Det er dog ikke alle, der deler synspunkt med arbejdsgiverforeningen. Sophie Danneris er i dag projektchef i Trygfonden, men har tidligere været forsker på Aalborg Universitet, hvor hun undersøgte arbejdsmarkedsparatheden blandt kontanthjælpsmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet.
Hun mener ikke, at der er belæg for at sige, at jobcentrene tilbageholder arbejdskraft og forkert placerer dem som ikke-jobparate.
- Det kunne arbejdsgiverne måske have en pointe i for 10-15 år siden, hvor man havde en tredje kategori som hed ”midlertidig passiv”. Når man i dag er kategoriseret som ikke-jobparat, så betragtes job også som en del af løsningen og den ledige skal for eksempel også i aktivering og lave et CV. Man bliver ikke gemt væk fra virksomhederne, tværtimod, siger Sophie Danneris.
Flere på kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse
Omkring 2000 personer på kanten af arbejdsmarkedet - såkaldt ikke-jobparate overførselsmodtagere - er kommet i beskæftigelse fra december 2021 til januar 2022. Et tal, som har været støt stigende hele andet halvår af 2021 og nu ligger omtrent dobbelt så højt som de seneste fem år.
I de seneste seks år har antallet af personer på kanten af arbejdsmarkedet været faldende. Særligt siden midten af 2020 er der sket et stort fald.
I stedet mener hun, at det vidner om, hvor pressede virksomhederne er på arbejdskraft, at de nu ofte må se bort fra drømmekandidaten og i stedet ansætte efter det muliges kunst.
- Udviklingen siger mere om virksomhedernes villighed til at tage et ansvar for dem, som har længst til arbejdsmarkedet. Det gør de nu, fordi de har et behov for det. Det er ikke sådan, at gruppen af ikke-jobparate har ændret sig, de har de samme sociale, psykiske og fysiske udfordringer som før, fortæller Sophie Danneris.
Pressede virksomheder
Professor i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet Thomas Bredgaard mener, at der er tale om en naturlig udvikling, fordi der netop nu er så stor mangel på arbejdskraft, hvor arbejdsgiverne må grave dybere efter medarbejdere.
- Jeg mener, at man skal passe på med at vurdere om kategoriseringen ikke-jobparate er forkert. Det er ikke sådan, at de med et trylleslag er kommet ind på arbejdsmarkedet, det er med stor hjælp fra jobcentrene, siger Thomas Bredgaard.
Den positive udvikling, hvor flere langt på kanten af arbejdsmarkedet kommer i arbejde, skal efter alt at dømme tilskrives den stærke økonomi. Men hvordan man det ene øjeblik vurderes til ikke at kunne varetage et arbejde, for man i næste øjeblik pludselig er i arbejde, kan dog godt stadig undre.
Ifølge Sophie Danneris handler det om, at virksomhederne bliver presset til at finde løsninger, så dem med ekstra behov for hjælp netop bliver understøttet, og på den vis kan folk rykke sig ind på arbejdsmarkedet.
Men ifølge Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, kan der være flere forklaringer.
- En del af de ikke-jobparate er naturligvis syge, og det betyder også, at de kan blive raske igen. Men en stor del af gruppen er udlændinge, hvor kommunen kan have vurderet deres dansk til at være på et for lavt niveau, men hvor virksomhederne nu er nødt til at slække på det krav for at tiltrække den ekstra arbejdskraft, siger Sofie Holme Andersen.