Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe sårbare i arbejde: Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos købmand
Bodil Laursen fra Viborg var nedslidt, men hun har fået arbejdsglæden tilbage hos en lokal købmand. Ny undersøgelse viser, at de lokale virksomheder er bedre til at hjælpe de sårbare i arbejde end de store internationale virksomheder, som ellers praler med det sociale ansvar, de løfter.
Arbejdsmarked: Bodil Laursen har været en fast del af Skelhøje Købmandsgård i over syv år nu.
Det så ellers ret sort ud for hende, inden hun fik fleksjobbet hos den lokale købmand i landsbyen i Viborg Kommune. Hun havde så mange smerter, at hun nærmest var færdig på arbejdsmarkedet.
Smerterne og Bodil vender vi tilbage til, for hun er langt fra den eneste, som er blevet hjulpet ud af en håbløs situation af en virksomhed, som ligger lige i nærheden.
Magnus Thorn Jensen, analytiker, CeveaDe lokale giver virkelig de store, internationale virksomheder baghjul på det her område. Det er overraskende, fordi det ikke sædvanligvis er de lokalt forankrede virksomheder, der råber højest om det ansvar, de løfter.
En ny undersøgelse fra tænketanken Cevea viser nemlig, at det ganske ofte er sådan, at det netop er de lokalt forankrede danske virksomheder, som gør en ekstra indsats for at hjælpe dem, der enten er ved at glide ud af arbejdsmarkedet, eller som har svært ved overhovedet at komme ind.
- De giver virkelig de store, internationale virksomheder baghjul på det her område. Det er overraskende, fordi det ikke sædvanligvis er de lokalt forankrede virksomheder, der råber højest om det ansvar, de løfter, i skåltaler og csr-rapporter, siger Magnus Thorn Jensen, der er analytiker hos Cevea.
Sandsynligheden for, at en virksomhed har ansat mindst én fleksjobber, er 66 procent højere, når virksomheden har størstedelen af sin omsætning i lokalområdet og ikke i udlandet. De har også knapt fire gange så mange fleksjobbere ansat per medarbejder.
- Et bud på en forklaring er, at virksomheder med lokale kunder og størstedelen af omsætningen i lokalområdet oplever et større ansvar for det område, de har bygget deres forretning på. Modsat kan man sige, at det også er mere synligt for deres kunder, hvis de lokalt forankrede virksomheder ikke løfter det ansvar, siger Magnus Thorn Jensen.
De lokalt forankrede virksomheder tager også et større ansvar, når det kommer til at uddanne lærlinge og elever. De tager godt dobbelt så mange elever og lærlinge sammenlignet med internationalt forankrede virksomheder.
- Vi har en ret stor udfordring i forhold til at have nok faglærte. Analyser peger på, at vi kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte i en nær fremtid. Hvis vi skal have flere faglærte, er det jo en forudsætning, at virksomhederne tilbyder dem en læreplads, siger Magnus Thorn Jensen.
Tømrervirksomheden S.Guldfeldt i Odense, er et eksempel på en lokal virksomhed, som tager det ansvar alvorligt ved at tage 18 procent lærlinge, praktikanter og elever, hvilket var én af grundene til at 3F kårede Guldfeldt som Årets Virksomhed 2021.
Da et træ kom i vejen
Men tilbage til 56-årige Bodil Laursen, der er én af dem, der genfandt vejen ind på arbejdsmarkedet, da hun kom i fleksjob ved Skelhøje Købmandsgård, som kun ligger fire kilometer fra hendes egen bopæl i Frederiks i Viborg Kommune.
Hendes kvaler udsprang helt tilbage fra den brøler, hun begik, da hun var 19 år og lige havde fået kørekort.
- Jeg var uopmærksom og kørte lige ind i et vejtræ, og sådan et står fast, som Bodil Laursen siger.
Bodil Laursen, glad fleksjobberJeg blev kastet rundt mellem arbejde, jeg ikke kunne holde til og kurser, som hed noget forskelligt hver gang men som lignede hinanden,
Bodil sad ikke fast, så hendes hoved endte med at lave en "stjerne" i forruden, og hun fik alvorlige skader, som har ført til den gigt i nakke og arme, som hun har døjet med stort set lige siden. Også i alle de år, hvor hun har knoklet på møbelfabrik, på sygehus og med andet ufaglært arbejde på masser af gigtmedicin og andet smertestillende. Til sidst gik det ikke mere.
- Jeg var ledig i tre år, og det var hårdt at være i det kommunale system, hvor de blev ved med at sende mig i arbejdsprøvning indenfor rengøring og andre ting, som var alt for hårdt. Jeg blev kastet rundt mellem arbejde, jeg ikke kunne holde til, og kurser, som hed noget forskelligt hver gang men som lignede hinanden, siger Bodil Laursen.
Så var det, hun fik et fleksjob hos købmanden, og det arbejde kunne hun godt klare 9 timer om ugen.
- Nu er jeg oppe på 15 timer om ugen, og det går stadig godt. Jeg har smerter ind imellem, men her forventer man ikke, at jeg skal gøre mere, end jeg kan, siger hun.
Bodil Laursens liv er blevet et helt andet af at hun kommer ud og har et arbejde, har kolleger snakker med kunderne og i det hele taget bare kan noget, som der er brug for. Det har hendes fire voksne børn også bemærket:
- De siger, at jeg ser gladere ud, og det har de ret i, siger hun.
En del af lokalsamfundet
Skelhøje Købmandsgård er måske et lidt ekstremt eksempel, for her har købmand Peder Engedal en hel stab af folk, som der ikke rigtigt var plads til andre steder, men som via forskellige tilskudsordninger har kunnet bidrage med at holde den lokale købmandsforretning kørende. Lige nu har han i alt fem, som er ansat i fleksjob .
- Vi har også en voksenlærling, som ikke kunne få en praktikplads, så i stedet for at hun skulle gøre sin uddannelse færdig i skolepraktik på handelsskolen, så uddanner hun sig her hos os, siger Peder Engedal.
Han har mange gode historier om, hvordan folk er vokset, efter de har fået chancen med at stå bag disken eller fylde varer op eller får ansvar for at bestille tobaksvarer, som nu er Bodils domæne.
Med til historien hører også, at købmandsbutikken er ejet af kunderne og er en såkaldt socioøkonomisk forretning. Så udover dem, der er ansat i fleksjob, er der også en del frivillige, som kommer og giver en hånd med.
Det overasker ikke Landdistrikternes Fællesråd, at lokale virksomheder løfter et større samfundsansvar, siger formanden, Steffen Damsgaard.
- Når man er virksomhed i et lokalt område, så er man jo en del af lokalsamfundet, som man også er afhængig af. Derfor vil man typisk også gerne løfte et ansvar. Ligesom den slags virksomheder tit giver lokale sponsorater, så vil de også hjælpe nogen, der er på kanten af arbejdsmarkedet, siger han.
Sandsynligheden for, at en virksomhed har ansat mindst én fleksjobber, er 66 procent højere, når virksomheden er forankret i lokalområdet sammenlignet med internationalt forankrede virksomheder, fremgår det af undersøgelsen fra Cevea.
Danske virksomheders samfundsansvar
Cevea har sammen med analyseinstituttet Megafon lavet en undersøgelse blandt 500 danske virksomheder med minimum tre fuldtidsansatte.
- Sandsynligheden for, at en virksomhed har ansat mindst én fleksjobber, er 66 procent højere, når virksomheden er forankret i lokalområdet sammenlignet med internationalt forankrede virksomheder.
- Tilsvarende er sandsynligheden for, at en virksomhed har ansat mindst én lærling eller elev henholdsvis 11 og 12 procent højere, når virksomheden har forankring i lokalområdet sammenlignet med virksomheder med forankring hhv. i hele landet og internationalt.
- Virksomheder, som er forankrede i lokalområdet, tager knapt fire gange så mange fleksjobbere per ansat sammenlignet med internationalt forankrede virksomheder.
- Lokale virksomheder tager også mere end tre gange så mange fleksjobbere per ansat som virksomheder med forankring i hele landet.
- Virksomheder, som er forankrede i lokalområdet, tager godt dobbelt så mange elever og lærlinge per ansat sammenlignet med internationalt forankrede virksomheder.