Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd
Jørn Ranners tør ikke vente længere. Sidste gang han væbnede sig med tålmodighed, endte han med at få amputeret sit ene ben. Nu frygter han, at hvis han ikke selv tager handling, så ender han i graven, før han får svar på spørgsmålet, der rumsterer i bageste del af hovedet:
Kunne jeg have beholdt mit venstre ben?
Derfor har den 81-årige mand fra Malling nær Aarhus nu taget sagen i egen hånd: Ligesom 13 andre i regionen har han valgt at rejse en sag om erstatning ved Patienterstatningen, selvom Region Midtjylland langt fra er færdig med at kortlægge, hvilke patienter der gemmer sig bag de hårde facts i den opsigtsvækkende analyse, der sidste måned kortlagde amputationsskandalen.
Opdateret 31.05 klokken 14:01: I artiklen fremgik det oprindeligt, at 17 patienter skulle have søgt erstatning ved Patienterstatningen. Tallet er retteligt 14.
Amputationsskandalen: Jørn Ranners tør ikke vente længere. Sidste gang han væbnede sig med tålmodighed, endte han med at få amputeret sit ene ben.
Nu frygter han, at hvis han ikke selv tager handling, så ender han i graven, før han får svar på spørgsmålet, der rumsterer i bageste del af hovedet:
Kunne jeg have beholdt mit venstre ben?
Derfor har den 81-årige mand fra Malling nær Aarhus nu taget sagen i egen hånd: Ligesom 13 andre i regionen har han valgt at rejse en sag om erstatning ved Patienterstatningen, selvom Region Midtjylland langt fra er færdig med at kortlægge, hvilke patienter der gemmer sig bag de hårde facts i den opsigtsvækkende analyse, der sidste måned kortlagde amputationsskandalen.
En skandalesag, der dækker over en mangelfuld behandling på regionens karkirurgiske afdelinger gennem de seneste ti år, og som formodes at have kostet 47 patienter om året ben eller underben.
- Jeg føler, jeg er nødt til at reagere hurtigt. Jeg er 81 år, og hvem ved, om jeg bliver meget ældre? Det kan ikke undgå at ligge i baghovedet, at jeg kan være død, før de får undersøgt, om jeg kan være en af dem, der kunne have undgået en amputation, siger Jørn Ranners.
Der kan nemlig gå lang tid, før Jørn Ranners og andre amputerede patienter får et endeligt svar på, om de er nogle af ofrene for skandalesagen.
Regionen skal gennemgå ti års journaler, og derfor venter patienterne lige nu i ubestemt tid på at få at vide, om de bør søge erstatning for deres mistede ben.
Men Jørn Ranners og adskillelige andre benamputerede patienter vil ikke vente på regionens egne undersøgelser. Allerede nu har 14 patienter søgt erstatning, selvom de endnu ikke har fået at vide, om de muligvis er blevet fejlbehandlet, oplyser Patienterstatningen til Avisen Danmark.
Selv føler Jørn Ranners sig overbevist om, at han er en af de fejlbehandlede.
Jørn Ranners, MallingJeg føler, jeg er nødt til at reagere hurtigt. Jeg er 81 år, og hvem ved om jeg bliver meget ældre? Det kan ikke undgå at ligge i baghovedet, at jeg kan være død, før de får undersøgt, om jeg kan være en af dem, der kunne have undgået en amputation.
Mørke tæer
I 2016 fik han amputeret sit venstre ben, da hans tæer begyndte at mørkne på grund af begyndende koldbrand. Jørn Ranners fortæller, at han på det tidspunkt havde været patient på den karkirurgiske afdeling i Aarhus i seks år, og han undrer sig i dag over, at han ikke har fået en forebyggende operation, som han tror ville kunne redde hans venstre ben.
Ifølge den eksterne analyse, som i slutningen af april kortlagde skandalesagen, er netop manglende forebyggende operationer en af hovedårsagerne til, at en lang række patienter har fået amputeret ben, selvom det kunne være undgået.
Siden 2016 har Jørn Ranners ikke kunnet bevæge sig rundt uden en stok i begge hænder af frygt for at falde. Han kan i dag hverken støvsuge eller gå mere end få meter ad gangen, fortæller han.
- Den her sag har sat en masse tanker i gang. Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om mit gamle liv kunne være reddet med den rigtige behandling? Jeg kan ikke foretage mig noget særligt og min tilværelse er meget indskrænket. Jeg er gammel håndværker og vant til at lave alting selv, men nu kan jeg dårligt betjene et værktøj, for jeg tør ikke slippe mine stokke, siger han.
Udbredt til resten af Danmark
Amputationsforeningen har modtaget mange henvendelser fra folk, der ligesom Jørn Ranners mistænker, at deres amputations kunne være undgået. Det gælder ikke kun personer behandlet på enten hospitalet i Viborg eller Aarhus, men fra mange steder i landet. Opfordringen er dog den samme til alle:
- Vi anbefaler, at hvert enkelt borger kigger på deres sag, og hvis de tænker, at noget i forløbet kunne være gjort anderledes, så skal man gå til patienterstatningen og søge om erstatning, fortæller Marianne Palm, der er formand for Amputationsforeningen.
Region Midtjylland har efter et mindre tilløb endeligt besluttet, at alle borgere, der de seneste ti år har fået amputeret ben, nu vil få deres patientjournal gennemgået af fagfolk. Det oplyser Region Midtjylland i et brev til alle benamputerede.
- Som de seneste ugers mediedækning beskriver, har regionen fået lavet en analyse, der viser, at nogle amputationer måske kunne have været forebygget. Vi har dermed skabt både utryghed og bekymring blandt tidligere og nuværende patienter. Det beklager jeg dybt, skriver regionsformand Anders Kühnau i brevet.
De amputerede patienter, som regionen finder frem til, vil automatisk blive kontaktet af regionen i e-Boks.