Allerede for to år siden fik topchef at vide, at noget var galt i skandale om amputerede ben: - Man har banket i en dyne og talt til en mur
Et hidtil ukendt mødereferat viser, at topledelsen i Region Midtjylland allerede for to år siden var bekendt med, at de karkirurgiske afdelinger havde høje amputationstal, og regionens største afdeling havde færre overlæger end i resten af landet.
De nye oplysninger understreger, at regionen tidligere burde have undersøgt, om der var patienter, der unødigt blev amputeret. Det mener eksperter, som Avisen Danmark har talt med.
- Jeg fatter ikke, hvordan man ellers skal råbe de ansvarlige folk op. Det virker som om, at man har banket i en dyne og talt til en mur, siger Jes Sanddal Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.
Amputationsskandalen: Allerede for to år siden blev ledelsen i Region Midtjylland informeret om, at der blev foretaget mange amputationer, og at der på regionens største karkirurgiske afdeling i Aarhus var betydeligt færre overlæger sammenlignet med andre afdelinger i Danmark.
Det viser et hidtil ukendt mødereferat, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i.
I slutningen af april afslørede en opsigtsvækkende analyse, at mangelfuld behandling på de karkirurgiske afdelinger i Viborg og Aarhus betyder, at flere hundrede patienter kan have fået amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. I rapporten kom det blandt andet frem, at der er cirka halvt så mange speciallæger ansat på de karkirurgiske afdelinger i Midtjylland sammenlignet med det øvrige Jylland. Men knap to år forinden var ledelsen allerede gjort opmærksom på høje amputationstal og de færre ansatte læger, viser de nye dokumenter i sagen.
De nye oplysninger understreger, at regionen tidligere burde have undersøgt, om der var patienter, der unødigt blev amputeret, mener eksperter, som Avisen Danmark har talt med.
- Jeg fatter ikke, hvordan man ellers skal råbe de ansvarlige folk op. Det virker som om, at man har banket i en dyne og talt til en mur, siger Jes Sanddal Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.
Forhenværende afdelingschef og overlæge på Karkirurgisk Afdeling på Kolding Sygehus Jørn Jepsen mener også, at informationerne på mødet er en klar advarsel.
- Det siger sig selv, at det er tydeligt. Når man skriver, at amputationsniveauet er relativt højt, og man er presset på antallet af overlæger, så skal man reagere på det. Det er der ingen tvivl om, siger Jørn Jepsen.
Flere advarsler
Avisen Danmark har tidligere afdækket, hvordan Region Midtjylland og hospitalerne i Viborg og Aarhus siden 2012 samlet set mindst otte gange er blevet advaret om problemer på de karkirurgiske afdelinger. Advarsler der ifølge Danske Patienter og eksperter burde have været reageret på.
Den nu fyrede koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, har til flere medier erkendt, at han i juni 2019 overså en advarsel om, at der blev foretaget mange flere benamputationer i Region Midtjylland end i eksempelvis Region Syddanmark. Men den advarsel “røg under radaren,” udtalte koncerndirektøren dengang til Jyllands-Posten.
Men nu afslører et referat fra et møde 16. juni 2020, at Ole Thomsen sammen med ledende overlæger og repræsentanter fra hospitalsledelser har været informeret om høje amputationstaI på afdelingerne.
I referatet står der direkte, at “Region Midtjylland ligger relativt højt på amputationer,” og at “AUH er presset. De øvrige karkirurgiske afdelinger i Danmark har betydeligt flere overlæger end AUH."
Alligevel igangsatte regionen først 14 måneder senere - i august 2021 - den analyse af det karkirurgiske område, som i april i år afslørede, at flere hundrede patienter gennem årene kan have fået amputeret ben, selvom det kunne være undgået.
En klar melding
Det møder kritik fra Danske Patienters direktør, Morten Freil.
- Mødereferatet viser, at problematikken har været på højeste administrative ledelsesniveau, og derfor burde man også have reageret tidligere på de tydelige advarsler.
- Hvis 47 amputationer om året kunne være undgået, så er der jo nærmest hver uge en, der har mistet et ben, fordi der ikke er reageret på tydelige advarsler. Det er virkelig alvorligt og viser, at man ikke har haft et ledelsessystem, der har reageret prompte, siger han.
Også Jes Sanddal Lindholt, professor og forskningsleder på karkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital, undrer sig over, at der skulle gå næsten to år, før en analyse afslørede, at patenter kan være udsat for unødige amputationer.
- Der står direkte beskrevet, at der er færre overlæger, og der er mange amputationer. Der skal man da være ualmindelig ubegavet, hvis man ikke kan lægge det sammen. Det er en klar melding om, at der er et udækket behov, når man har et højt amputationsniveau, siger forskningslederen.
Forsigtig formulering
Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, mener til gengæld ikke, at informationerne på mødet i 2020 er så klare, at regionen alene på den baggrund burde opdage, at amputationer kunne være undgået. Han peger på, at oplysningerne fylder en lille del af et møde på to timers varighed, der overordnet set ikke handler om bekymrende amputationstal.
- Der står ikke direkte i referatet, at amputationstallet er så højt, at man bør reagere på det. Det er formuleret forsigtigt, og man siger ikke direkte, at der skal reageres på det lige nu og her, siger han.
Han mener derimod, at mængden af advarselstegn, som samlet set er rejst over for regionen eller hospitalerne siden 2012, burde have fået nogen til tidligere at opdage problemerne på de karkirurgiske afdelinger.
- Mødereferatet er en brik mere til puslespillet i sagen, hvor man sidder tilbage med spørgsmålet om, hvor mange gange ledelser skal informeres, før de reagerer, siger han.
Ingen kommentarer
Hverken den nu afskedigede koncerndirektør Ole Thomsen, den nuværende ledelse i Region Midtjylland eller regionsrådsformand Anders Kühnau (S) vil udtale sig om sagen.
De henviser alle til, at Region Midtjylland har besluttet, at der skal laves en ekstern undersøgelse, som skal kortlægge forløbet i amputationsskandalen, og indtil den undersøgelse er færdig, ønsker de ikke at udtale sig om forløbet.
Ifølge en af deltagerne på mødet - tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Ilkjær - er advarslerne ikke så tydelige, som eksperter vurderer, de er.
Han ønsker ikke at stille op til interview, men han forklarer i et skriftligt svar, at når der i referatet skrives “høje amputationstal” henvises der ifølge ham til amputationsraten og ikke det samlede antal amputationer i regionen.
Amputationsraten dækker over patienter, som fik foretaget en amputation et år efter, at de ellers havde fået en forebyggende behandling, og udgør altså kun en del af de amputationer, som muligvis kunne være undgået.
Eksperter har dog tidligere over for Avisen Danmark vurderet, at netop oplysninger om høje amputationsrater er et klart advarselstegn, som burde have fået regionen til tidligere at undersøge, om patienter fik foretaget unødige amputationer.
Her er et overblik over de advarsler, vi kender til i sagen:
1 Første advarsel
De første advarsler var de “bekymrende høje” amputationsrater på hospitalerne i Viborg og Aarhus. Amputationsraten dækker over patienter, som fik foretaget en amputation et år efter, at de ellers havde fået forebyggende behandling. Ifølge eksperter sker det ofte, hvis den forebyggende behandling er sket for sent.
Eksperter vurderer, at Region Midtjylland allerede i 2012 burde have opdaget de mange amputationer. Da havde hospitalerne i Viborg og Skejby en amputationsrate på cirka det dobbelte af landsgennemsnittet. Det medførte, at der skulle udføres en intern undersøgelse.
2 Anden advarsel
Problemet blev dog ikke løst, og i 2016 blev det igen konstateret i en årsrapport fra landsregisteret Karbase, at Aarhus Universitetshospital havde en “bekymrende høj” amputationsrate på 30 procent. Derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse.
3 Tredje advarsel
I årsrapporten fra 2017 stod det klart, at der igen var udfordringer på Aarhus Universitetshospital. Her konstateres det, at andelen af patienter, som behandles for koldbrand, var væsentlig højere i Aarhus end andre steder.
“Det kan skyldes for ringe behandlingskapacitet,” stod der i rapporten.
4 Fjerde advarsel
I 2018 lå amputationsraterne på Aarhus Universitetshospital over det dobbelte af eksempelvis Kolding Sygehus', og derfor blev der planlagt endnu en intern undersøgelse. Men den blev aflyst i 2018, da det også blev besluttet, at der ikke skulle udføres flere undersøgelser, da det året forinden “ikke gav udslag i nogle brugbare informationer.”
5 Femte advarsel
I 2018 blev en række parter bedt om at give høringssvar til det kommende budget, hvor karkirurgien stod over for besparelser. Det fik Dansk Karkirurgisk Selskab til at skrive direkte til blandt andre regionsformand Andes Kühnau (S):
“Konsekvenserne af manglende eller forsinket karkirurgisk behandling er dels amputationer af benene på grund af koldbrand og dels øget risiko for lammelser pga. blodpropper i hjernen.”
Samtidig advarede Dansk Karkirurgisk Selskab om, at den karkirurgiske aktivitet i Region Midtjylland i forvejen var lav.
6 Sjette advarsel
I februar 2019, kort tid efter spareplanen blev vedtaget, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her gik bekymringen primært på, at der ingen karkirurger ville være i ledelsen, konsekvenserne af den foreslåede nye arbejdsdeling og den manglende vagtdækning.
Arbejdsdelingen og vagtdækningen i regionen er siden ændret. Men manglen på karkirurger i ledelsen er fortsat et kritikpunkt, og det gjorde Dansk Karkirurgisk Selskab allerede da opmærksom på:
“Varetagelsen af den daglige drift og prioritering i den karkirurgiske patientbehandling i hele regionen vil således fremover blive foretaget af ledelser uden karkirurgisk faglig indsigt.”
7 Syvende advarsel
I juni 2019 advarede Det Tværfaglige Specialeråd om, at antallet af benamputationer pga. åreforkalkning lå væsentligt højere i Region Midtjylland end i for eksempel Region Syddanmark.
“En tilstand, der potentielt kan ende i amputation i benene,” skrev rådet og tilføjede: “Der er generelt mangel på speciallæger i karkirurgi, og Region Midtjylland har den laveste andel karkirurger per indbygger.”
8 Ottende advarsel
To måneder efter de nye besparelser trådte i kraft i Region Midtjylland, skrev Dansk Karkirurgisk Selskab igen til Region Midtjylland. Her skrev selskabet, at det var bekymret for spareplanen, da det allerede er “bekendt med flere sager med uheldig udgang for patienter.” Senere svarede Anders Kühnau direkte på henvendelsen, hvor han efterspurgte konkrete patientforløb. Det svarede Dansk Karkirurgisk Selskab ikke på.
9 Niende advarsel
Den 16. juni 2020 blev der til et møde om "organiseringen af karkirurgien" konkluderet, at Region Midtjylland have relativt mange amputationer, og færre overlæger end resten af Danmark. Til mødet deltog repræsentanter for ledelsen på Hospitalsenhed Midt og Aarhus Universitetshospital samt daværende koncerndirektør Ole Thomsen. I referatet fra mødet fremgår det, at “Region Midtjylland ligger relativt højt på amputationer,” og at “AUH er presset. De øvrige karkirurgiske afdelinger i Danmark har betydeligt flere overlæger end AUH.”