Sagsøger hinanden for flere hundrede millioner: Fortroligt notat afslører mulig ekstraregning i strid om kæmpebyggeri
Der hersker så stor uenighed om, hvem der bærer skylden for de massive forsinkelser ved byggeriet af supersygehuset i Gødstrup nær Herning, at entreprenører og Region Midtjylland nu har lagt sag an mod hinanden for flere hundrede millioner kroner.
Det viser Avisen Danmarks aktindsigt i sagsanlæg vedrørende byggeriet, der efter flere
forsinkelser stod færdigt i februar i år– fem år senere, end man oprindeligt havde planlagt at åbne dørene til det nye supersygehus. Samlet set har tre entreprenører samt to rådgivere på byggeprojektet rejst voldgiftssager med krav om 451 millioner kroner, mens regionen har rejst krav om 494 millioner kroner mod selskaberne. I værste fald kan sagerne udløse en ekstraregning på 120 millioner kroner for byggeriet, viser en fortrolig advokatvurdering.
Millionkonflikt: Der hersker så stor uenighed om, hvem der bærer skylden for de massive forsinkelser ved byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup, at entreprenører og Region Midtjylland nu har lagt sag an mod hinanden for flere hundrede millioner kroner.
Det viser Avisen Danmarks aktindsigt i sagsanlæg vedrørende byggeriet, der efter flere forsinkelser stod færdigt i februar i år– fem år senere, end man oprindeligt havde planlagt at åbne dørene til det nye supersygehus.
Samlet set har tre entreprenører samt to rådgivere på byggeprojektet rejst voldgiftssager med krav om 451 millioner kroner - primært på grund af udgifter til den forlængede byggetid. Omvendt mener regionen, at selskaberne skal betale for forsinkelser i form af blandt andet dagbøder og har derfor rejst krav om 494 millioner kroner mod selskaberne.
En voldgiftssag er en retssag, der foregår uden om domstolene, hvor virksomheder kan få afgjort en given uenighed ved lukkede retsmøder.
Asger Schou, projektdirektør på supersygehuset i Gødstrup, fortæller, at det oftest lykkes at løse uenigheder i forbindelse med byggeriet i fred og fordragelighed. Men det er ikke lykkedes med de fire selskaber, der har rejst i alt fem sager. Og jo mere byggeriet er blevet udskudt - desto sværere har det været at nå til enighed med entreprenørerne, da regningerne er vokset yderligere dag for dag.
- Når vi bygger for så mange penge og er så meget forsinket, så løber pengene stærkt. Og når beløbene bliver så store, som de er her, er det meget sværere at indgå et forlig, siger Asger Schou.
Kan koste over 100 millioner kroner
Det nye supersygehus har kostet 3,15 milliarder kroner og har undervejs været udsat for flere besparelser. i værste fald kan konflikten mellem regionen og entreprenørerne udløse en ny ekstraregning.
I et internt og fortroligt notat fra Region Midtjylland, som Avisen Danmark er i besiddelse af, har Advokatfirmaet Bech Bruun i fjerde kvartal 2021 vurderet, at sagerne i værste fald kan koste regionen 120 millioner kroner. Asger Schou, projektdirektør i Region Midtjylland, ønsker ikke at kommentere advokatfirmaets vurdering.
Han fortæller, at der siden er kommet nye vurderinger, men vil ikke løfte sløret for de mulige økonomiske konsekvenser, da der er tale om fortrolige oplysninger. Han fortæller, at regionen allerede har reserveret et beløb til eventuelle tab ved voldgiftssagerne. Er beløbet ikke tilstrækkeligt, er det op til politikerne at beslutte, hvordan man dækker et økonomisk hul.
Forventer sejr
Det bliver dog slet ikke nødvendigt, mener advokatselskabet. Ifølge vurderingen i notatet er det mest sandsynlige scenarie, at regionen ender med et plus på 63 millioner kroner, når voldgiftssagerne er afgjort, og i bedste fald skal virksomhederne betale 196 millioner kroner til regionen.
Asger Schou, projektdirektør, Region MidtjyllandNår vi bygger for så mange penge og er så meget forsinket, så løber pengene stærkt. Og når beløbene bliver så store, som de er her, er det meget sværere at indgå et forlig.
Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, er ikke overrasket over, at der nu er så stor uenighed mellem regionen og entreprenører, at en voldgift må afgøre, hvor en regning skal placeres. Men sagen skiller sig umiddelbart ud.
- Det er meget normalt med et byggeri af den størrelse. Men det samlede beløb i denne sag lyder af meget, siger sundhedsøkonomen, der samtidig fortæller, at den endelige udbetaling oftest er langt lavere end det krav, som bliver rejst i denne typer sager.
Mindre krav ved andre byggerier
Avisen Danmarks rundspørge til en række regioner viser, at stridighederne omkring sygehuset i Gødstrup i øjeblikket er større end ved flere andre sygehusbyggerier.
Supersygehuset i Gødstrup
Regionshospitalet Gødstrup nær Herning er et af landets seks supersygehuse. Det nye supersygehus slog dørene op til de første patienter 10. februar i år efter flere forsinkelser.
I 2012 tog regionen de første spadestik til det nye supersygehus, som dengang var planlagt til at åbne i 2017. Ifølge DR er færdiggørelsen i alt blevet udskudt seks gange. Sygehuset skal erstatte hospitalerne i Holstebro og Herning.
Det nye sygehus er på i alt cirka 145.000 kvadratmeter og er syv etager højt. Projektet har kostet 3,15 milliarder kroner, som er dækket af Kvalitetsfonden.
Efter byggeriet af supersygehuset i Skejby ved Aarhus blev der rejst krav på 124 millioner kroner mod regionen, oplyser Region Midtjylland. I Aalborg har entreprenører rejst krav om knap 50 millioner kroner, mens regionen til gengæld har rejst krav om 227 millioner kroner, oplyser Region Nordjylland.
I Syddanmark er der endnu ikke rejst krav mod regionen i forbindelse med byggeriet af et nyt supersygehus i Odense. Byggerierne i Aalborg og Odense er dog ikke færdige endnu, og derfor kan der opstå større krav mod regionerne på et senere tidspunkt.
Projektdirektør Asger Schou forventer, at der vil gå omkring tre år, før alle voldgiftssagerne er afsluttet.
Hvordan kan det hænge sammen, at både regionen og entreprenører mener, at den anden part skal betale for forsinkelserne?
- Det er netop sagens kerne, og jeg kan godt forstå, det virker mærkeligt. Men vi mener ikke, at de har haft en tilstrækkelig bemanding til at varetage opgaverne, og at de ikke har opfyldt deres forpligtelser på at nå at færdiggøre deres arbejde til tiden.
- Omvendt mener entreprenørerne, at vi ikke har svaret tilpas hurtigt på forespørgsler og ikke på tilpas vis har koordineret de forskellige entreprenørers arbejde. De mener med andre ord, at vi har lavet hindringer for dem og ikke har lavet et ordentligt udbudsgrundlag, siger Asger Schou.
Avisen Danmark har været i kontakt med entreprenørfirmaerne Bravida og MT Højgaard, som står bag de største krav mod Region Midtjylland. Selskaberne ønsker ikke at kommentere konflikten, da der er tale om en verserende juridisk tvist.