Daniel har begået 500 indbrud: - Det er jer selv, der bestiller et indbrud, når det er en god forretning for tyvene
Danmark ligger højt i forhold til lande omkring os, når det kommer til indbrud i privaten. Den væsentligste forklaring er, at vi har mange villaer og parcelhuse, som er de boligtyper, som indbrudstyvene ifølge forskning foretrækker.
Men nu viser en ny rapport, at danskerne faktisk også selv er med til at holde de mange indbrudstyve beskæftiget. Vi er nemlig vilde med designervarer til en god pris - og så tænker ikke alle over, hvorfor mon "Koglen" eller "Ægget" er så meget billigere end normalt.
Erfaringer fra Holland viser, at et register over hælervarer kan være med til at løse problemet. En tidligere indbrudstyv, som Avisen Danmark har talt med, er dog ikke helt overbevist.
Indbrud: Tyves vide muligheder for at afsætte tyvekoster er en væsentlig årsag til, at Danmark har tre gange så mange indbrud i private hjem som mange af vores nabolande. Det viser en ny rapport om indbrudstyves adfærd. Den er lavet af rådgivningsvirksomheden Niras for Bo Trygt og Det Kriminalpræventive Råd.
- Mange danskere køber stjålne varer og holder dermed tyvene beskæftiget. Vi skal derfor være bedre til at identificere hælervarer, for når det handler om at registrere stjålne værdigenstande, halter Danmark bagefter, siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.
Den væsentligste forklaring på Danmarks mange indbrud i forhold til lande omkring os, er vores mange villaer og parcelhuse, som er de boligtyper, tyvene ifølge forskning foretrækker. Men i den nye undersøgelse forklarer tidligere indbrudstyve, at vores efterspørgsel på bestemte varer også giver tyvene anledning til at opspore og stjæle de efterspurgte genstande.
Og når de først har videresolgt designklassikere som "Koglen" og "Ægget", ved de ofte, hvor varen befinder sig, så de let kan stjæle den igen til et nyt videresalg.
En af de kriminelle, der kender til fænomenet, er den tidligere indbrudstyv Daniel Iversen, 30 år og fra Haderslev. Han kom ind i miljøet, da han gik konkurs med sit vognmandsfirma som 20-årig, kæresten forlod ham, og stoffer blev hans holdepunkt. Pludselig var gode råd dyre for at få til dagen og vejen.
- Jeg fandt ud af, at der var mange penge i møbler og lamper af dansk design, så dét fik jeg smag for at stjæle og sælge videre. Markedet er rigtig godt for det, når hr. og fru Danmark lige fra Padborg til Skagen elsker at få tingene billigere og i øvrigt lukker øjnene for, om det kunne være stjålet, siger Daniel Iversen.
God erfaring i Holland
Daniel Iversen forklarer, at dansk design nærmest blev en bestillingsvare i de hæler-netværk, som han var en del af. Ligesom han selv oprettede annoncer online og kørte ud til borgere på villavejene med designklassikere.
- De kunne nok godt se, at jeg ikke lignede en, der havde rent mel i posen, men så længe prisen var god, så var der ingen, der stillede spørgsmål, siger han.
Han har begået indbrud i stort set hele landet, men forsøgt at holde sig fra hjembyen i det sønderjyske.
- Hvis vi ikke syntes, der var noget godt tæt på, så pakkede vi bare en varevogn og tog på tur. Og så havde vi de her hælercentraler - altså en slags lagre med stjålne varer, hvor vi kunne gemme til en anden god gang, når genstandene ikke kunne omsættes hurtigt, forklarer han.
Et af svarene på at dæmpe indbrudsbølgen er derfor ifølge Det Kriminalpræventive Råd, at Danmark får et såkaldt kosterregister, hvor borgere kan tjekke brugte varer før et køb for at fastslå, om de er meldt stjålet eller ej.
- Det kan være med til at hjælpe danskerne til at gå uden om hælervarer, og at stjålne ting kommer tilbage til den rette ejer. Det er en oplagt løsning og en vigtig investering for at komme indbrud og hæleri for milliarder til livs, siger rådets formand, Erik Christensen.
Daniel Iversen, tidligere indbrudstyvSå længe danskerne køber hælervarer, vil der være indbrud. I grove træk kan man sige, at det er jer selv, der bestiller et indbrud, når det er en god forretning for indbrudstyvene.
Han henviser til Holland, der har et kosterregister, som politi, borgere og forretninger har adgang til. Skal man købe brugt, kan man tjekke varen i registret, som indeholder 1,7 millioner genstande. Registret, der har 200.000 besøgende om måneden, har ifølge de hollandske myndigheder forbedret politiets efterforskning og øget forbrugernes bevidsthed om hæleri.
Spørger man Daniel Iversen, er det et forsøg værd.
- Hvis det har hjulpet i Holland, kan man lige så godt prøve det af. Men problemet er, at så længe danskerne køber hælervarer, så vil der være indbrud. I grove træk kan man sige, at det er jer selv, der bestiller et indbrud, når det er en god forretning for indbrudstyvene, siger han.
Ordfører venter på forlig
SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, har tidligere bedt justitsminister Mattias Tesfaye (S) redegøre for, hvordan han ville arbejde videre med et register for hælervarer, hvor svaret på udvalgsspørgsmålet i maj lød: "Muligheden for at etablere et digitalt kosterregister, er bestemt noget, som jeg er positiv over for at se nærmere på".
- Jeg bakker fortsat op om, at vi skal have et register, fordi vi ikke har knækket koden med de mange indbrud. Derfor er vi nødt til at hjælpe borgerne med at undgå at gøre sig til hælere ved at købe tyvekoster, siger Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF og fortsætter:
- Det er typisk noget, der fastlægges i politiforligene, som vi starter forhandlinger om til næste år. Det involverer tid og økonomi at få på skinner, men det er et emne, jeg kommer til at tage med videre, siger hun.
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er også umiddelbart positivt indstillet over for et kosterregister, lyder det i et skriftligt svar til Avisen Danmark.
- Sideløbende bør vi se på straffen for hæleri. Jeg tvivler på, at straffen for øjeblikket har fornøden præventiv virkning, siger V-ordføreren.
Indtil politiske tiltag vinder frem, har Realdania og Tryg Fonden afsat ekstra 35 millioner kroner til og med 2026 for at styrke Bo Trygt-indsatsen mod indbrud. Midlerne skal blandt andet gå til forebyggelse gennem samarbejde med flere kommuner. Lige nu er 12 kommuner en del af tiltaget.
- Danskerne skal blive endnu bedre til at sikre deres boliger og nabohjælpe, og vi skal hæleri til livs. Samtidig skal kommunerne indrette byrum og boligområder, som ikke virker tiltrækkende på indbrudstyve. Et styrket samarbejde mellem politi og kommuner er vigtigt, siger Rie Odsbjerg Werner, der er direktør i Tryg Fonden.
Indbrudstyven er tilbage
Danmark ligger i top, når det kommer til indbrud i private hjem, men der er sket et markant fald de senere år, hvilket i nogen grad kan tilskrives en corona-effekt, hvor vi var mere hjemme.
Men nu vender indbrudstyven tilbage efter corona-dvalen. I årets første kvartal blev der ifølge Danmarks Statistik anmeldt 3729 indbrud mod 3294 indbrud i samme tidsrum sidste år. Det giver en stigning på 13 procent.
- Det er ikke overraskende, at vi ser en stigning, og nu gælder det om at begrænse den og aktivt bruge den viden, vi i Bo Trygt har fået bygget op de seneste fire år. Vi skal engagere og forankre indsatsen hos både civilsamfund, kommuner, politi og nationale beslutningstagere, siger Nina Kovsted Helk, som er direktør i Realdania, der er en del af Bo Trygt-indsatsen mod indbrud.
Sommeren er højsæsonen for indbrud, mens danskerne ferierer uden for hjemmene, og derfor er det god timing at intensivere kampen mod indbrudstyven nu. Rådet fra Daniel Iversen er at holde igen med opdateringer på sociale medier.
- Man kan selv gøre en masse ting for at sikre sit hjem ved eksempelvis at få alarmer og lys-sensorer med timere. Du kan også bruge nabohjælp, stille en bil i indkørslen og få tømt postkassen. Men lad være med at skilte med, at du ikke er hjemme; der sidder altid en tyv derude og kan kigge med på nettet, siger han.
Alligevel tror Daniel Iversen ikke på, at vi slipper for indbrudstyve foreløbig.
- Det stopper aldrig. Vil en tyv ind, så kommer han det, ligegyldigt hvor sikret dit hjem er. Den bedste forhindring er at gøre det besværligt for ham at komme ind, så det enten nemt bliver opdaget, larmer eller tager for lang tid for ham, siger han.
Daniel Iversen er i dag selv ude af kriminalitet på tredje år med flere domme bag sig. Han bor nu på Fyn, hvor en virksomhed har taget ham i voksenlære. Han nåede i løbet af sin aktive karriere som tyv at begå omkring 500 indbrud, vurderer han.
Efterspørgsel på hælervarer giver indbrud
I en ny rapport udarbejdet af Niras for Bo Trygt og Det Kriminalpræventive Råd fortæller tidligere indbrudstyve om deres adfærd og beslutninger både før, under og efter et indbrud.
Det er gennemgående, at efterspørgslen på bestemte varer styrer, hvad indbrudstyvene går efter.
Danskernes smag for dansk design er dermed medvirkende til det høje indbrudsniveau i Danmark, når tyvene let kan afsætte designervarer og få en god indtjening.
Det er Tryg Fonden og foreningen Realdania, som står bag Bo Trygt-indsatsen i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Bo Trygt samarbejder med politi, ministerier, kommuner, Nabohjælp, Offerrådgivningen, handelsplatforme, forsikringsselskaber, håndværkere og byggemarkeder om at nedbringe antallet af indbrud.
Tryg Fonden og Realdania har netop tilført yderligere 35 mio. kr. til indsatsen de kommende år, hvor ambitionen er at komme under 7000 indbrud om året, så Danmarks indbrudsniveau ikke længere stikker ud sammenlignet med vores nabolande.