Rejsekaos lurer: Pak tålmodighed i kufferten, hvis du skal køre eller flyve på sommerferie
Sommerferien venter lige rundt om hjørnet, og vanen tro betyder det, at der snart bliver trængsel på de danske veje.
Og i år er ingen undtagelse - om med Tour de France-start i Danmark opfordrer Vejdirektoratet borgere, der skal på farten i weekenden 1. til 3. juli til at være godt forberedte.
I Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn mærker man, at danskernes rejselyst er tilbage, og det betyder travlhed og ventetid.
Der er dog der visse ting, man kan forberede hjemmefra, for at gøre turen i lufthavnen til en bedre oplevelse for alle, lyder det.
Trafik: Sommerferien står for døren, landets skoleelever har lige straks fri, og så er der mange af os, der skal ud at rejse i ind- eller udland.
Det betyder trængsel på de danske veje.
I Vejdirektoratet forventer man, at trafikken bliver tæt i de kommende weekender og uger, og derfor kan bilister også forvente forlænget rejsetid.
- I Vejdirektoratet anbefaler vi, at man så vidt muligt kører uden for de mest trafikerede tidsrum, og at man holder sig opdateret om den aktuelle trafiksituation, inden man kører ud i sommerlandet, siger specialkonsulent Helene Cecilie Kærsgaard i en pressemeddelelse.
I sommerferien er der typisk mest trafik på lørdage og mindre trafik på hverdage og i myldretiden.
Vejdirektoratet spår derudover om stor risiko for kødannelser i weekenden 1. til 3. juli, hvor cykelløbet Tour De France ruller gennem Danmark fra København til Sønderborg.
På løbets anden etape, der køres lørdag 2. juli, er Storebæltsbroen helt spærret i begge retninger fra kl. 13 til 18, mens motorvejene mod broen fra Fyn og Sjælland lukkes en halv time før.
- Vi forventer kø allerede fra de tidlige morgentimer omkring kl. 08.00 lørdag den 2. juli, og Vejdirektoratet anbefaler derfor, at man helt undlader at krydse Storebælt i bil lørdag. Hvis man alligevel vil afsted fra eksempelvis København, så kør gerne før kl. 06.00, siger Helene Cecilie Kærsgaard.
Mads Bisp Agersnap, pr-manager, Billund LufthavnMen der er også mange ting, man som passager kan forberede sig på hjemmefra. For eksempel er det godt at have styr på, hvad der skal op af håndbagagen i sikkerhedskontrollen og ikke mindst tjekket, at passet ikke er udløbet, siden man sidst var ude at rejse.
Billund Lufthavn slår rekord
I landets lufthavne er man også ved at ruste sig forud for en travl sommerferie.
Mads Bisp Agersnap, der er pr-manager i Billund Lufthavn, henviser til, at 2019 var lufthavnens absolutte rekordår med 3,7 millioner passagerer. Dengang var der også travlt og risiko for kø.
- Vi er lige kommet ud af maj, hvor vi lå syv procent over niveauet i 2019. Så der er travlt, og der kommer til at være kø, siger han.
På lufthavnens hjemmeside kan man orientere sig i de enkelte afgange. De er tildelt farvekoder – grøn, gul eller rød - der indikerer, hvor stor travlhed der i lufthavnen op til afrejse. Er farven rød skal man regne med at komme en halv time før, man ellers havde planlagt.
- Men der er også mange ting, man som passager kan forberede sig på hjemmefra. For eksempel er det godt at have styr på, hvad der skal op af håndbagagen i sikkerhedskontrollen og ikke mindst tjekket, at passet ikke er udløbet, siden man sidst var ude at rejse, siger Mads Bisp Agersnap.
Københavns Lufthavn advarer
I Københavns Lufthavn advarer man i øjeblikket om ekstra travlhed og længere ventetid end normalt.
Derfor anbefales rejsende at ankomme til lufthavnen to timer før, hvis man rejser i Europa, og tre timer før, hvis rejsen går uden for Europas grænser.
Efter corona har Københavns Lufthavn ansat knap 400 nye medarbejdere, størstedelen i sikkerhedskontrollen, som man regner med, er klar til at trække i arbejdstøjet, når skolerne går på ferie.
- Vi er ved at være oppe på at få ansat og uddannet nok personale, så det svarer til situationen inden covid, siger kommunikations- og pressechef Lise Agerley Kürstein til Ritzau.
Sporarbejde og togbusser
Hen over sommeren arbejder Banedanmark også på sporfornyelser og opgraderinger af jernbanenettet rundt omkring i landet.
Det betyder, at der på flere strækninger er nedsat trafik og nogle steder helt spærret, så man skal fragtes med togbus i stedet.
Arbejdet foregår netop om sommeren af hensyn til dem, der pendler til og fra arbejde. Og dem er der ikke så mange af i sommermånederne. Men man er godt klar over, at de sommerrejsende synes, det er træls.
- Vi forstår godt, at det er irriterende med færre afgange og indsatte togbusser. Derfor informerer vi om ændringer i god tid og opfordrer alle rejsende til at holde sig orienteret og informeret om ens rejse på Rejseplanen, så man ikke bliver mødt af noget uventet, siger områdechef i Banedanmark, Lars Blædel Riemann, i en pressemeddelelse.
Sommerens sporarbejde
Her arbejder Banedanmark i sommerperioden:
Roskilde–Ringsted: Total spærret i perioden 16.7-8.8: Indsat togbusser. Reduceret trafik i perioden 3.7-16.7 og 8.8-3.10
København-Høje Taastrup: (gælder kun fjerntog) Total spærret i perioden 4.7-25.7: Indsat togbusser
Glostrup-Høje Taastrup: Færre afgange i perioden 2.8-3.10
Hovedgaard-Skanderborg: Færre afgange i perioden 8.7.-25.7
Hadsten-Langå: Færre afgange i perioden 17.6.-13.7. og 20.7.-19.8
Brabrand-Mundelstrup: Færre afgange i perioden 28.6.-20.7
Mundelstrup-Hinnerup: Færre afgange i perioden 31.7.-19.8
Hinnerup-Hadsten: Færre afgange i perioden 13.7.-31.7
Hobro-Aalborg: Total spærring i perioden 12.8.-15.8: Indsat togbusser
Holstebro-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-8.8: Indsat togbusser
Viborg-Struer: Total spærring i perioden 8.7.-1.8: Indsat togbusser
Struer-Thisted: Total spærring i perioden 1.5.-26.9: Indsat togbusser
Herning-Silkeborg: Færre afgange i perioden 20.6.-8.7
Herning-Skanderborg: Færre afgange i perioden 8.7.-18.7
S-banen: Allerød-Hillerød: Færre afgange i perioden 1.7.-29.8
Du kan orientere dig nærmere om netop din togrejse på rejseplanen.dk