Voldsom stigning i kommunernes udgifter: Hvis ikke dette problem bliver løst, vil det betyde besparelser på ældrepleje og dagtilbud
Stadigt flere borgere bliver ramt af meget komplekse psykiske problemer og fysiske handicap, og derfor har de brug for omfattende - og dyr - hjælp.
Det tærer så meget på kommunernes budgetter, at det i sidste ende vil medføre besparelser i ældreplejen og i daginstitutionerne. Det mener KL’s formand på baggrund af en ny analyse fra Momentum.
Kommuner: Stadig flere borgere bliver ramt af meget komplekse psykiske problemer og fysiske handicap, og derfor har de brug for omfattende hjælp.
Det tærer så meget på kommunernes budgetter, at det i sidste ende vil medføre besparelser i ældreplejen og i daginstitutionerne. Det mener KL’s formand, Martin Damm (V) på baggrund af en ny analyse fra Momentum.
Og man kan måske godt forstå, hvis der triller ekstra svedperler ned ad panden på de økonomiansvarlige i landets kommuner. Udgifterne til det specialiserede socialområde er nemlig steget støt de seneste år.
Og selvom regeringen har meldt ud, at den agter at betale for den demografiske udvikling, så giver det ikke ro hos Martin Damm:
- Det er fint, at regeringen siger, at de vil betale for de flere ældre og børn, der kommer de kommende år. Men faktum er, at de penge vil blive flyttet til det specialiserede socialområde, fordi de borgere skal have behandling, og den behandling kan man ikke bare fravælge, siger kommunernes formand og uddyber:
- Besparelserne i kommunerne vil komme til at ramme den kommunale kernevelfærd som børnepasning, skoler og ældre.
Martin Damm, formand for KL, VenstreSå det, der kommer til at ske, er, at besparelserne i kommunerne rammer den kommunale kernevelfærd som børnepasning, skoler og ældre.
Sådan står det til
Ifølge analysen skyldes de ekstra udgifter især, at borgerne ude på botilbuddene, der i forvejen er de dyreste, bliver endnu dyrere. De 21 kommuner der indgår i analysen, fortæller alle, at flere borgere bliver ramt af meget komplekse psykiske problemer og handicap – og ofte flere problemer på én gang – og derfor har de brug for meget omfattende hjælp.
Ifølge Ringkøbing-Skjern Kommune, der indgår i analysen, er det især unge med svære spiseforstyrrelser, borgere med autisme og udadreagerende adfærd, udviklingshæmmede med en dom og borgere med en psykiatrisk lidelse, der samtidig har et misbrug, der tager størstedelen af økonomien, fordi de kræver støtte døgnet rundt, da de både kan være selvskadende og udadreagerende.
Derfor mener Martin Damm, at der er behov for et økonomisk løft og KL estimerer, at det er i størrelsesorden 900 millioner kroner.
De landsdækkende tal
Ser man på landsdækkende tal, står Ringkøbing-Skjern ikke alene med opfattelsen af flere borgere med støttebehov:
Siden 2015 er eksempelvis antallet af botilbudsmodtagere med autisme og mental retardering steget med 50 procent, autisme med voldsdom med 90 procent ligesom antallet af botilbudsmodtagere generelt med en psykiatrisk diagnose og en voldsdom er steget med 90 procent.
Siden 2018 har kommunerne således brugt 2,7 milliarder ekstra på hjælp og behandling til udsatte børn og unge, voksenhandicappede og borgere med psykiske lidelser. Alene fra 2020 til 2021 er udgifterne på området steget med 1,6 milliarder kroner.
Billigste vinder
Ifølge formanden for Autismeforeningen Kate Johansen er det en ond spiral, kommunerne er fanget i, der i sidste ende gør, at hendes medlemmer har behov for mere støtte.
- Kommunerne er ramt økonomisk, så i stedet for at vælge den rigtige hjælp til borgerne, vælger de i stedet den økonomisk mulige. Men i sidste ende betyder det bare en dyrere regning, fordi borgernes behov kun bliver større på grund af den manglende behandling, siger Kate Johansen.
Hun mener især, at mange kommuner ikke har nok specialiserede tilbud, og derfor må finde hjælpen uden for kommunegrænsen. Men fordi kommunerne ikke får tilskud, hvis de sender borgeren til en anden kommune, kan det betyde, at kommunen kan spare over 200.000 kroner ved at fravælge bostedstilbud i andre kommuner.
- Kommunerne visiterer til tilbud, der egentlig ikke lever op til det, borgerne har behov for. Og så starter den onde spiral, hvor man skal sætte mere og mere støtte på, fordi borgeren får det dårligere.
Derfor mener formanden for Autismeforeningen, at tallene også er et tegn på, at kommunerne længe har forsømt nogle af deres opgaver, og patientgruppen derfor får det dårligere.
Sparetips fra konsulent
I øjeblikket bliver der forhandlet mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om kommunernes økonomi for 2023. Martin Damm mener, at disse tal bør være en øjenåbner for regeringen.
Selv mener han ikke, at pengene kan findes gennem effektivisering eller på anden vis.
- Kommunerne får jo ikke ros for indsatsen på det specialiserede socialområde. Kommunerne forsøger at få pengene til at række gennem alle mulige greb, du kan ikke effektivisere dig ud af, at folk virkelig har det svært, siger Martin Damm.
Men Martin Damm, kunne man slet ikke forestille sig, at pengene kan findes på andre områder i kommunerne i stedet for det absolut skal være flere skattepenge?
- Jo, men de store udgiftsområder er dagtilbud, skoler, ældre og det specialiserede socialområde, så lige meget hvad betyder det besparelser på kernevelfærd. Så kan du bede en konsulent om at komme med sparetips, men de penge er jo allerede sparet væk to gange.
Avisen Danmark ville gerne have spurgt finansminister Nicolai Wammen (S) - der netop nu forhandler med kommunerne og regionerne om økonomien for 2023 - om regeringen har planer om at tilføre flere penge til det specialiserede socialområde.
Ministeren afviser dog at svare på spørgsmålet, da han ikke ønsker at kommentere de igangværende forhandlinger.