Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller
Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist har interviewet den nye indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen. Her er interviewets tre hovedpointer:
1. Rabjerg Madsen vil måles på, om han er i stand til at træffe beslutninger og lave aftaler, der øger sammenhængskraften i Danmark.
2. Rabjerg Madsen mener, at jo bedre vi kender og forstår hinanden, jo billigere et samfund får vi. Sammenhængskraft er en kæmpe x-faktor i dansk økonomi, siger han.
3. Når Rabjerg Madsen sætter det som en betingelse for at modtage støtte i landdistrikterne, at der f.eks. bliver lavet vindmølle- eller solcelleparker, er det for ham en måde at øge sammenhængskraften.
Da Benny Engelbrecht (S) blev væltet som transportminister, deltog Liberal Alliance ikke i stormen mod ham. Partiets ordfører Ole Birk Olesen brugte blandt andet begrundelsen, at så "får vi bare Christian Rabjerg eller en anden partisoldat som minister."
- Ha, ha, det var ikke så venlig en bemærkning, men jeg tror nu mest, det var udtryk for en frustration over, at vi er et parti, der er i stand til at supplere ind, siger Christian Rabjerg Madsen.
Nu er Christian Rabjerg Madsen (S) blevet suppleret ind fra bænken. Ikke fordi Engelbrecht røg - da var det partisoldaten Jeppe Bruus, der kom ind - men fordi Nick Hækkerup blev træt af at være politiker. I rokaden gav det plads i Indenrigs- og boligministeriet.
Det er rimeligt nok at kalde Rabjerg partisoldat, og det giver mening, at han er mere end almindeligt overskudsramt af forfremmelsen. Og at alle kunne se det på ham, da det skete.
På dagen for rokaden så man to vinkler:
Glæde: En befriet Hækkerup og en boblende lykkelig Rabjerg.
Noget andet end glæde: To ministre, Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad Bek, der trådte dybere ind i regeringen og i den grad kæmpede med at finde grimasser, der kunne passe. Dybvad lykkedes bedst med lettere akavede smil, mens Tesfaye tilsyneladende havde stukket sit i forvejen grånende hoved ind i en dommedagssky.
Avisen Danmark sidder på Christian Rabjerg Madsens ministerkontor i Stormgade tæt op ad Christiansborg. Foran ministeren ligger et billede fra dagen, hvor han selv, Dybvad og Tesfaye omkranser statsministeren foran Amalienborg.
Hvilken historie fortæller det billede?
- At der i politik er masser af vanskelige dage, men også dage, hvor der er grund til at have det gode sommerhumør på. Billedet udtrykker jo, at jeg er blevet betroet en opgave, jeg er glad for. Jeg kaldte det, at jeg blev minister for sammenhængskraft. Jeg kommer fra en mindre landsby i Vestjylland, så jeg kan se en masse i det, som er vigtigt og for mig giver politisk mening. Godt humør og gåpåmod har aldrig skadet nogen.
Jeg bemærker, at dine ministerkolleger ikke sender samme signal som dig.
- Det er nok rigtigt, at når man har været minister i tre år, går man til et skifte med en anden tilgang. De ser lidt mere hverdagsagtige ud, end jeg gjorde.
Nick Hækkerup var også glad ud den dag. Hvordan kan det være, at de glade var ham, der vidste, hvad han forlod, og ham, der ikke vidste, hvad han trådte ind i?
- Jeg har for nylig solgt min motorcykel. Det var kommet dertil, at jeg kun så den, når jeg skulle have græsslåmaskinen forbi den. Da jeg solgte den, sagde køberen, at der er to glade tidspunkter for en motorcykelejer - den dag han køber den, og den dag han sælger den. Men man kunne nu også have taget billeder af mig efter udnævnelsen, hvor jeg har beholdt smilet på. Der er mange bøvlede sager og dilemmaer for en minister, men nede i problemerne ligger indflydelsen for en politiker, der repræsenterer nogle mennesker og tror på, at Danmark skal et andet sted hen. Men vi kan tales ved om et år.
Det ser ud til, at den reelle prøve er tre år.
- Jeg tager gerne tre år!
Ministeren for sammenhængskraft kom fra posten som politisk ordfører. Der hvor man er første lynafleder for dem med den reelle magt. Også når uvejret består af døde mink, der regner ned fra himlen.
Hvad er du mest glad for at slippe for?
- Når man har to små børn, er det en relativt stor belastning, at telefonen ringer klokken kvart over seks to-tre gange om ugen, fordi man skal i medierne. Det er en menneskelig omkostning ikke at være herre over sin egen tid. Som minister er dagene lange, forhandlinger trækker ud, men det er mig, der bestemmer, om det er tirsdag eller onsdag, så vi kan lave aftaler derhjemme.
- Så er jeg også med på, at folk siger, at man skal stå på mål for meget som politisk ordfører, men man skal forstå, at det faktisk ikke er et spil eller en fodboldkamp, vi deltager i. Det er en mulighed for at kæmpe for partiets politik, og man er i centrum for de vigtigste debatter.
Men der er også konkrete situationer, hvor man nogle gange må tænke: "Kan det virkelig passe, at det er MIG, der skal forsvare, at der bliver slettet nogle SMS'er." F.eks.?
- Du skal huske, at det ikke er et tilfældigt mål, man står på. Det er regeringens, Socialdemokratiets mål. Det fandt jeg stolthed og tilfredsstillelse i.
Du stod i Debatten på DR2 og svarede igen og igen uden om på spørgsmålet, om du principielt mente, at en regering skal overholde loven. Jeg håber ikke, jeg fornærmer dig ved at sige, at det så en smule dumt ud.
- Alle kommer til at ligne en idiot, hvis de bliver stillet det samme spørgsmål ti gange. Jeg lever fint med, at nogen synes, det er fjollet, når jeg ikke ønsker at svare på et konkret spørgsmål om en minkkommission, der arbejder, selv om det blev forklædt som et principielt spørgsmål. Da det blevet taget ud af konteksten, kunne jeg selvfølgelig godt svare, at en regering skal overholde loven.
Det virker da også helt skørt ikke at ville give det svar.
- Der var bare en specifik vinkling ned i det konkrete forløb i minksagen. Jeg er helt med på, hvad det betød for mig i to dage, men det lever jeg fint med. Det skal man som politiker kunne klare.
Det er en Christian Rabjerg Madsen med en konstant bevidsthed om, hvordan kommunikation virker, når den rammer medierne. Som minister satte han selv kommunikationsdagsordenen ved at kalde sig minister for sammenhængskraft.
I regeringsperioden har Socialdemokratiet kontinuerligt været kritiseret for at være alt for optaget af kommunikation. Partiets tidligere finansminister og nuværende chefredaktør på Børsen kalder det "intentionel politik" - at regeringen går for meget op i at vise, hvad den vil, og for lidt i at gennemføre det.
Hvordan vil du konkret bruge det, at du kalder dig for minister for sammenhængskraft i din politik?
- For det første er jeg uenig med Corydon.
I alt?
- Nej, nej, nej, jeg tror, jeg er enig med ham om 80 procent. Men det ville være kritisabelt, hvis jeg ikke levede det ud. Det skaber en vægt for dig som journalist og for danskerne.
Men hvordan vejer man det?
- Er der lavet nogle aftaler, når jeg er færdig, som bidrager til sammenhængskraft? Det er ikke eksakt videnskab, men det giver en retning. Vær opmærksom på, at det også handler om at sætte retning internt i ministeriet, om at kommunikere hvad det er for en fyr, de har fået ind af døren.
Hvorfor ikke bare sige til embedsmændene, at de skal slå op i Socialdemokratiets principprogram for at se, hvad de skal styre efter?
- Nej, for det handler om alt muligt. En minister bliver nødt til at være specifik. For mig er det vigtigt, at de mange beslutninger, jeg dagligt skal træffe, samlet set bidrager til, at vi bliver et land med mindre forskelle på, hvordan det er at vokse op i Nørre Sundby og på Nørrebro. Jeg har en kæmpe opgave med at sikre, at vi kan få vindmøller og solceller op, og det er vigtigt, at bliver bliver gjort, så man ude landet kan se sig selv i det. At sige "sammenhængskraft" er et praktisk redskab til at sikre retning på beslutningerne.
Kunne du med fordel have valgt mindre fluffy udtryk?
- Sikkert. For mig giver det god mening. Det betyder, at man kender og forstår hinanden. Sådan et samfund er rart at leve i. Men der er også et knap så fluffy element i det: Det er et billigere samfund. Man skal bruge færre advokater, man kan lave mundtlige aftaler, kommunikation mellem manden på jorden og direktøren foregår ubesværet. Det er kassen værd for Danmark! Vi skal bare til Tyskland, før man oplever noget helt andet. Sammenhængskraft er en kæmpe x-faktor i dansk økonomi. Det betyder, at når man er ligeglad med balancen mellem land og by, piller man ved fundamentet for vores økonomi, siger han og holder sig for god til at sige, at så bliver x-faktor til eks-faktor.
Sammenhængsministeren har netop besluttet at målrette de midler, landdistrikterne kan søge om, til dem, der vil bidrage til regeringens mål om at firedoble den vedvarende energi.
- 11,5 millioner af de midler, vi udlodder, skal gå til de områder, der bidrager i den grønne omstilling. Pengene kan så gå til f.eks. rekreative initiativer, sportsfaciliteter, alt muligt for at få skabt en situation, hvor der bliver mere interessant for lokalsamfundene at løfte den opgave. Jeg forventer ikke, at der bliver klappet alle steder, når vi firedobler den grønne energi. En af opgaverne bliver at skaffe opbakning. Dette er et skridt i den retning.
Altså: Der er sammenhængskraft i at benytte et noget-for-noget-princip her - "hvis I vil have en legeplads, skal vi have ti vindmøller"?
- Det er en signalpil i forhold til, at når vi øger den vedvarende energi, bliver det nødt til at være sammen med lokalbefolkningerne.
Kan man forestille sig, at der vil være større efterspørgsel på muligheder for at flytte, hvis der pludselig står larmende vindmøller i baghaven, eller på lokalt ejerskab af solcelleparker?
- Nemt. Jeg tror, at danskerne har udpræget forståelse for klimakrisen og konsekvenserne, men opgaven er så stor, at det er vigtigt at have øje for at sikre lokal forankring.
Forklar mig lige sammenhængskraften i at sige til udkantsområderne, at hvis de vil have del i de penge, de allerede er blevet lovet, skal de til gengæld levere noget vedvarende energi.
- Det er jo, at man får mulighed for at tage nogle initiativer, der gør, at man kommer hinanden mere ved. Jeg skal ikke definere, hvad det er, men det kan være støtte til en sportsaktivitet, en hal, sportsredskaber, rekreative områder, der gør det federe at være i den by, og at man kommer sammen om nogle projekter.
Men det er jo penge, de havde fået alligevel?
- Jah, men nu med et kriterie, der gør det lettere for nogle. Man skal så også være ærlig at sige, at det betyder færre penge andre steder.
Du siger, at jeg som journalist skal måle dig på, om dine beslutninger giver mere eller mindre sammenhængskraft. Kan du forstå, at det er lidt vanskeligt her?
- Nej, for det er at give mulighed for at udvikle sit lokalsamfund, når man løfter en opgave for kollektivet. Det er sammenhængskraftelementet. Det er lige ud ad landevejen, synes jeg.
Kan vi blive enige om, at det trods alt bliver noget vanskeligere med den sammenhængskraft, når man kommer ned fra talerstolen og faktisk skal levere?
- Ja, men det er kun i det konkrete, det betyder noget. Det skal være virkelighed, når vi fordeler landdistriktsmidler, når vi skal håndtere firedobling af den vedvarende energi, når vi sikre mere alment byggeri i de store byer, når vi sikrer levende bymidter i de mindre byer. Det er der, det betyder noget.
Christian Rabjerg Madsen (S), indenrigs- og boligministerSammenhængskraft er en kæmpe x-faktor i dansk økonomi. Det betyder, at når man er ligeglad med balancen mellem land og by, piller man ved fundamentet for vores økonomi