I Folketinget siger ti partier ja til at afskaffe det danske forsvarsforbehold i EU, tre vil bevare det.
Ritzaus Bureau har indsamlet argumenter fra partilederne.
Ja-siden:
Statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, på pressemøde 6. marts: - Vi vil være med helhjertet, fuldtonet, uden forbehold. For mig som statsminister er det mere en værdimæssig beslutning om at være med i samarbejdet uden forbehold.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på pressemøde 6. marts og til DR: - Venstre har alle
dage ønsket det forsvarsforbehold hen, hvor peberet gror. Nu har vi en helt forandret verdenssituation, hvor
der fra Putins side er sket en invasion af et fredeligt europæisk land.
De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, i debatindlæg i Altinget: - Aldrig har vores alliancer været vigtigere, og aldrig har vi været mere afhængige af vores europæiske fællesskab.
SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, på Facebook og til DR: - Det er vigtigt, at vi styrker EU, for vi kan ikke forvente, at amerikanerne altid er der. Vi har også et andet værdifællesskab i Europa, som vi skal bruge i forhold til forsvar, demokrati og frihed over for russerne.
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i video på Facebook: - Nato er det centrale omdrejningspunkt, men jeg håber af hele mit hjerte, at der stemmes ja til at afskaffe forbeholdet, så Danmark er fuldt og helt med i den europæiske forsvars- og sikkerhedspolitik.
Kristendemokraternes folketingsmedlem, Jens Rohde: - Der er ingen modsætning mellem EU-forsvar og Nato. Tværtimod har de i 20 år været hinandens forudsætninger. Danmark er fuldgyldigt medlem af Nato. Derfor giver det ikke mening, at vi ikke også er det af EU.
Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh: - Fordelene ved at afskaffe forbeholdet opvejer ulemperne.
Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique, til DR: - Når vi siger ja til at afskaffe forbeholdet, handler det om, at vi gerne ser et styrket europæisk forsvarssamarbejde i stedet for Nato-samarbejdet.
Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, til DR: - Vi ønsker et stærkere fællesskab med EU og en fælles forsvarspolitik, så vi øger trygheden og samarbejdet i Europa.
Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, til DR:- Jeg er tilhænger af, at forbeholdet skal væk. Men jeg er først og fremmest tilhænger af, at det sker på baggrund af en konsolideret debat og kollektiv viden om, hvad det her kommer til at betyde. Nu er der sat en dato på, og jeg går ud og kæmper for, det skal blive et ja. Det her er i virkeligheden et værdipolitisk signal, vi sender til omverdenen.
Nej-siden:
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund: -. Historisk set har vi været meget afhængige af amerikanerne og briterne. Og er det stadig. Tanken om, at EU kan være en eller anden garant for Danmarks frihed og sikkerhed, er for mig at se helt håbløs.
Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, til TV 2 News: - Det er utidigt at misbruge den ulykkelige situation i Ukraine til at få forbeholdet afskaffet. Vi kan se, at EU har alle mulige engagementer rundt om i verden: Mali, Sahel (region langs Sahara-ørkenen i Afrika, red.), Kap Horn og så videre. Er det der, en EU-hær skal bruges? Så vil jeg betakke mig for, at Danmark skal være en del af det.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen: - Jeg føler og frygter, at vi melder os ind i en klub, hvor vi ikke kender reglerne. Og hvor vi risikerer, at det udvikler sig til en regulær EU-hær, der skal ud og føre krige, som vi i Enhedslisten ikke ønsker.