Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år
De danske industrivirksomheder er klemte. Coronakrisen er afløst af en krig, der presser forsyningskæderne og har skruet energipriserne i vejret. Samtidig er Produktionsdanmark røget ud af politikernes fokus, selvom virksomhederne beskæftiger 200.000 ansatte og står for en stor del af dansk eksport.
Nu går 3800 produktionsvirksomheder sammen i Danmarks største branchefællesskab. Som formand har de valgt Camilla Haustrup Hermansen, der selv meget direkte mærker den turbulens, som industrien befinder sig i. Avisen Danmark har mødt hende på emballagefabrikken Plus Pack, som hun er medejer af.
Industri: Engang - lad os sige for tre år siden - var dansk industri optaget af optimering. Om at spare håndører det ene sted, arbejde smartere et andet sted og gøre sig lækre, når unge skulle vælge uddannelse - hvis der altså ikke blev ansat robotter.
Siden coronakrisen er alt forandret. Pludselig udeblev råvarerne. Kunderne anede ikke, om de havde brug for produkterne. De ansatte skulle inddeles i hold, så et coronaudbrud ikke lammede hele virksomheden.
Nu er coronakrisen afløst af krigen i Ukraine, der tester industrien på helt nye måder. Godt halvdelen af produktionsvirksomhederne oplyser ifølge Dansk Industri (DI), at de er ramt af annullerede ordrer som følge af krigen i Ukraine. Det skyldes både, at kunder og leverandører må annullere, men også at mange produktionsvirksomheder selv er nødsaget til at annullere ordrer.
I mandags åbnede et nyt branchefællesskab, DI Produktion, med foreløbigt 3800 små og store industrivirksomheder i medlemskredsen. Formålet er at give den klassiske industri et fælles talerør, fange politikernes opmærksomhed og dele viden på tværs af virksomhederne.
Samlet har virksomhederne i DI Produktion ca. 200.000 medarbejdere og en lønsum på over 100 milliarder kroner om året.
Hvad med leverpostejen?
48-årige Camilla Haustrup Hermansen er valgt som formand for branchefællesskabet, og hun kender alt til de vidt forskellige kriser, som produktionsvirksomhederne står midt i.
Hun er fjerde generation i den familieejede emballageproducent Plus Pack i Odense, der fremstiller aluminiums- og plastikemballage til fødevareindustrien.
- Du ved ikke, om du kan få dine råvarer om en måned. Du ved ikke, hvad de koster. Du ved ikke, om din leverandør findes om et år. Der er nok at tale om, konstaterer hun, da Avisen Danmark møder hende på hovedkontoret uden for Odense.
Sidste år oplevede hun, at der pludselig manglede leverancer fra sydeuropæiske underleverandører, der var lagt ned af corona. I hast måtte Plus Pack finde nye leverandører og relancere produkter i andre materialer - noget der normalt kræver lange udviklingsprocesser og masser af analysearbejde.
- Men det er bare for at kunne levere til vores kunder, siger Camilla Haustrup Hermansen og betoner, at det var afgørende at kunne forsyne fødevareproducenterne med emballager. Danskerne holdt jo ikke op med at spise mad under coronakrisen.
- Hvis vores foliebakker ikke når frem til leverpostejproducenten, hvad skal der så ske med al den leverpostej, de har produceret? Emballage til fødevarer er en kritisk komponent, som under corona var vurderet som en del af kritisk infrastruktur i samfundet, siger Camilla Haustrup Hermansen.
Camilla Haustrup Hermansen, viceadm. direktør, Plus Pack, og formand, DI ProduktionHvis vores foliebakker ikke når frem til leverpostejproducenten, hvad skal der så ske med al den leverpostej, de har produceret? Emballage til fødevarer er en kritisk komponent, som under corona var vurderet som en del af kritisk infrastruktur i samfundet.
Meget mere på lager
Besværlighederne fortsætter stadigvæk med koks i forsyningskæderne, der både kan forklares med eftervirkningerne fra coronakrisen, Ruslands angreb på Ukraine og lukkede havne i Kina, der forstyrrer containertrafikken på verdenshavene.
- Vi ved ikke, om vi kan få vores råvarer, når vi skal producere. Det skaber stor usikkerhed, og i vores virksomhed besluttede vi sidste år at investere i en ny lagerbygning, som åbner nu på tirsdag. I mange år har mange ellers arbejdet efter "just in time"-filosofien, hvor råvarerne kommer lige, når du skal bruge dem. Men i dag ville det skabe en væsentlig risiko for vores produktion og vores evne til at levere til vores kunder, og derfor er vi nødt til at sikre større lagre, forklarer Camilla Haustrup Hermansen.
Situationen har også skabt en anderledes stemning, når industrivirksomhederne taler med hinanden.
- Kunderne er glade for, at de faktisk kan få emballage, så deres forretning kan fortsætte. Der er en meget åben dialog lige nu. Vi kan spørge, om vi skal sikre råvaren og producere varerne, selvom materialepriserne er meget højere end normalt, og de svarer, at de jo har brug for dem, siger Camilla Haustrup Hermansen.
3 hurtige om Danmarks største branchefællesskab
- Syv brancheforeninger har slået sig sammen i DI Produktion: Emballageindustrien, Fremstillingsindustrien, Industriens Almene Arbejdsgiverforening, Industriens Arbejdsgiverforening i Danmark, Plastindustrien, Procesindustrien og Træ- og Møbelindustrien.
- Formand er Camilla Haustrup Hermansen, viceadm. direktør og medejer i Plus Pack på Fyn. Som næstformænd er valgt finansdirektør Jesper V. Christensen, Danfoss, og Søren Olesen, global business director i Elos Medtec Pinol.
- DI Produktion er Danmarks største branchefællesskab med indtil videre 3800 af Dansk Industris medlemmer. Mærkesagerne er grøn omstilling, arbejdskraft og digital udvikling.
Sender regning videre til kunder
Plus Pack havde et rekordår sidste år, hvor omsætningen rundede 633 millioner kroner. Virksomheden tjente 43 millioner kroner efter skat. Det lykkedes at vælte de højere omkostninger over på kunderne, og den luksus gælder ikke alle medlemmerne i det branchefællesskab, som Camilla Haustrup Hermansen er blevet formand for.
- Vores kunder kan følge London Metal Exchange (råvarebørs, red.) på aluminiumsprisen og et lignende indeks på plast. Men hvis man leverer en trappe eller en altan til et stort byggeri, og man har givet en prisgaranti i en toårig periode, så kan man ikke sende regningen videre. Så bliver man meget sårbar, siger Camilla Haustrup Hermansen.
Oveni de akutte kriser kører en klimadagsorden for fuld skrue, som også påvirker industrien meget direkte, fordi den afsætter et stort klimaaftryk. Det forstærkes i øjeblikket, hvor virksomhederne straffes af høje energipriser og trusler om en markant forværring, hvis Rusland lukker for gassen til Europa.
Også her har Camilla Haustrup Hermansen og hendes virksomhed været tidligt ude.
- Vi vil gerne være CO2-neutrale i 2024, så vi lægger solpaneler på alle vores tage, der kan generere 30 procent af vores elforbrug. Nu er vi glade for, at vi traf den beslutning sidste år, så vi får strøm fra solpaneler allerede her til sommer, siger hun.
Savner politisk fokus
DI Produktion kan snart præsentere en ny branchedirektør, men Camilla Haustrup Hermansen er ikke selv bange for at stille sig i rampelyset og tale virksomhedernes sag. Hun er i forvejen formand i regeringens Klimapartnerskab for Affald, Vand og Cirkulær Økonomi, hun er medlem i flere bestyrelser og arbejdsgrupper, og hun har siden september siddet i Dansk Industris hovedbestyrelse og forretningsudvalg.
Der skal nemlig kæmpes om opmærksomheden i en tid, hvor nogle opfatter industrien som noget, der har fremtiden bag sig og er truet af udflytning.
- Politisk set har fokus flyttet sig væk fra Produktionsdanmark. Men produktion er på ingen måder beskidte, sorte eller dårlige arbejdspladser. Virksomhederne bidrager væsentligt til velfærdssamfundet og udgør en rygrad i erhvervslivet. Vores arbejdspladser er topmoderne og digitale, og mange arbejdspladser er bygget op om helt nye kompetencer i dag, siger Camilla Haustrup Hermansen.
Hun er stor tilhænger af CO2-afgifter, men mener, at pengene skal kanaliseres tilbage til erhvervslivet til brug for investeringer i større konkurrencekraft. Hun mener også, at regeringen svigter i forhold til at skaffe arbejdskraft til virksomhederne.
- Vi må lægge frem, hvad der bremser os i de store samfundsmæssige omstillinger, som politikerne gerne vil have, at vi skaber. Ellers kan vi ikke forvente, at politikerne gør noget ved det. Under corona samarbejdede vi med politikerne og fandt frem til pragmatiske løsninger. Det gjorde os enormt effektive, siger Camilla Haustrup Hermansen, der også mener, at de seneste års konstante kriseberedskab har klædt virksomhedernes og deres ledere godt på til kommende kriser - hvis de kommer.
- Jo større usikkerhed omkring dig, jo mere bevidst bliver du om, hvor og hvordan du kan skabe kontrol og kontinuitet i driften. Det er vigtigt at tale om purpose (virksomhedens formål, red.), men det handler i allerhøjeste grad også om at fastholde arbejdspladser, hente ordrer og sikre, at du har noget at fylde på maskinerne i din produktion. Ellers er det jo ligegyldigt, siger Camilla Haustrup Hermansen.