- Jeg græd da banken kasserede vores drømmehusprojekt: Prisstigninger og usikkerhed fortsætter, og det bremser mange byggeprojekter - også for Kristine og Andreas
Mange danskere med byggeplaner må udskyde deres projekter på ubestemt tid. Især på grund af de stigende priser. Det var også det, der ramte Kristine og Andreas, men det var banken, der sagde stop, selv om de havde opfyldt de krav, banken stillede.
Klemt: Kristine Kragskov Jensen er tydeligt rørt, når hun fortæller om udsigten til den fredede eng med bækken, der bugter sig. Om udsigten fra det drømmehus, som hun og Andreas troede de skulle bygge på den helt rigtige grund for dem.
- Jeg er forelsket i det sted. Meget forelsket, siger hun.
Der var mange gode grunde til, at det burde lykkes for hende og kæresten, Andreas Buchhave, at føre drømmen ud i livet lige dér i Østervrå i Vendsyssel. De havde fået grønt lys i banken til at låne 2,4 millioner kroner. Grunden var billig. Andreas var tømrer og kunne bygge det meste selv. Parret har spinket og sparet så den opsparing, som banken først forlangte på 50.000 kroner, er vokset betydeligt, så Kristine og Andreas i dag kan lægge 250.000 kroner i udbetaling. Ja og så er de et ret dynamisk par, der arbejder hårdt.
Andreas har et fast job som tømrer. Kristine bliver færdig som kontorassistent ved Forsvaret i Frederikshavn om mindre end et år. Desuden har hun sin egen virksomheder ved siden af, hvor hun blandt andet styler brude til den store dag og sælger håndlavede hårsmykker.
- Vi har fulgt alle bankens råd, og vi har indhentet alle tilladelser, lavet budgetter og tegnet et længehus med to børneværelser, så der var plads, hvis vi får børn senere. Nu har banken så alligevel trukket sit tilsagn tilbage om et lån på 2,3 millioner kroner. De siger, at der er for mange variabler, siger 30-årige Kristine Kragskov Jensen.
Med variabler mener banken alle de usikkerheder, der er nu med stigende priser på byggematerialer, energi og meget andet. Med renterne, der stiger. Med i det hele taget at bosætte sig på landet. Ja selv det at Andreas er tømrer og langt hen ad vejen kunne bygge huset, viste sig at blive et problem. Faktisk var det også et problem, at Andreas var selvstændig tømrer med ordrebogen fuld.
- Det var for usikkert sagde de. Så selv om jeg kunne tjene mange flere penge som selvstændig tømrer, så mente de, at det var mere sikkert med et fast job som lønmodtager. Så den sikkerhed har jeg så givet dem ved at færdiggjorde alle mine projekter og arbejder nu på en fast timeløn på 200 kroner, siger 32-årige Andreas Buchhave og suppleres af sin kæreste:
- Vi fik at vide, at det ville være bedre, hvis vi havde en aftale med et typehusfirma, for så kan man låse prisen. Men det bliver jo også meget dyrere. De sagde også, at det var bedre, hvis vi renoverede det gamle hus, der lå på grunden i stedet for at bygge nyt. Men det er jo slet ikke det vi vil. Vi vil have et miljørigtigt, grønt lavenergihus, siger Kristine Krageskov Jensen, der blev hårdt ramt, da banken smækkede kassen i:
- Jeg græd og jeg græd, da vi fik det afslag. Andreas blev mere sur og vred over den bank, han har haft siden han blev konfirmeret og åbnede en juniorkonto, siger hun.
Man skal låne betydeligt mere
Nu går hun og Andreas og overvejer, hvad de nu skal stille op. Og de har brygget en ny plan sammen, som vi vender tilbage til. Det nordjyske par er nemlig langt fra alene om at få spoleret deres byggeplaner. Avisen Danmark har været i kontakt med flere danskere, der står med byggegrunde på hånden, som er både købt og betalt, men hvor familierne har valgt at udskyde det store byggeprojekt på ubestemt tid. Især på grund af de stigende priser.
Dyrere byggematerialer betyder nemlig, at de må vælge mellem at sidde dyrere i sit hus, gå på kompromis med ønsker for huset eller at vente - formentlig flere år - på at få det bygget.
For nogle vil der være tale om et valg, og for andre er valget mere eller mindre taget for dem på forhånd, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank.
- Man skal nu låne betydeligt flere penge, hvis man skal bygge. Det vil der være mange, der godt kan, men også nogle, der har det sværere ved, siger hun.
- Det er måske et fåtal, der slet ikke kan. Heldigvis er der ofte knapper, man kan skrue på, og mange vil kunne skrue lidt ned på ambitionsniveauet. Men i værste fald kan man risikere at ende med ikke at have råd til den bolig, man havde drømt om.
Begiver man sig alligevel ud i et byggeprojekt, er det privatøkonomens vigtigste budskab, at man i budgettet gør plads til en ret stor buffer.
- Der er stadig en ret betydelig risiko for, at det bliver dyrere, end man har regnet med. Man skal overveje, hvilke muligheder man har for at gøre noget anderledes, hvis det viser sig at blive eksempelvis 100.000 kroner dyrere at bygge huset, siger hun.
Priserne kan fortsætte opad
Denne risiko ser man også med alvor på hos brancheorganisationen DI Byggeri. Priserne er allerede er steget gevaldigt, og ingen ved, hvordan de vil udvikle sig de kommende måneder.
Ifølge Anders Stouge, der er direktør for DI Byggeri, er den største årsag til prisstigningerne, at adgangen til materialer er begrænset.
Coronapandemien var i første omgang udslagsgivende for at bremse forsyningskæderne. Siden har Rusland invaderet Ukraine, og begge lande står normalt for at producere en meget stor andel af det træ, vi bruger herhjemme. Derfor er disse forsyninger nu også udfordrede.
Dertil kommer de stigende energipriser, der lige nu er særligt uberegnelige.
- Vi har slet ingen historik på sådan en situation som den, vi står i nu. Det gør det umuligt at forudsige, hvad der kommer til at ske i den usikre verden, vi er i. Men skal man tro ledende analyser, så ser vi, at de høje priser på materialer - blandt andet priser på stål - fortsat kan komme til at ligge højt. Lige nu ser det ud til, at energipriserne også kommer til at ligge højt, og at de vil være meget svingende. Det er et meget tåget billede, vi ser ind i, hvor tingene udvikler sig meget uforudsigeligt. Især det seneste stunt, hvor Rusland lukkede for gassen til Polen og Bulgarien, er et eksempel herpå. Det fik gaspriserne herhjemme til at stige med 17 procent. Det er en helt vild situation, som skaber kæmpe usikkerhed, siger Anders Stouge.
Byggeri i stå
Flere steder er byggeriet allerede bremset hårdt op - og det gælder ikke kun blandt private nybyggere, der står med parcelhusgrunde på hænderne.
Danmarks Almene Boliger har undersøgt situationen blandt nybyggeri af 1873 almene boliger, der var gjort klar til udbud. Ud af projekterne fortsætter kun 27 procent som planlagt. Knap en tredjedel af projekterne er endegyldigt opgivet. Resten er sat på hold og afventer situationen i byggeriet.
Anders Stouge, direktør i DI ByggeriVi oplever, at prisstigningerne skaber enorm stor usikkerhed for dem, der gerne vil bygge. Det er et udtryk for, at vi ser ind i materialemangel, og vi ser også stadig mangel på hænder. Begge dele skaber enorm usikkerhed
Anders Stouge kalder det "en ret kraftig opbremsning", der kan få "virkelig uheldig betydning" for byggeriet herhjemme.
Der findes i øjeblikket endnu ingen tal for, hvordan det ser ud med parcelhusbyggerierne. Men i den seneste prognose fra Byggefakta - en prognose lavet i april i år - er forventningerne til nybyggede boliger i 2022 kraftigt nedjusteret sammenlignet med forventningerne for året, som de så ud i september.
Hvor man i september sidste år forventede, at der i 2022 vil blive bygget 48.456 nye boliger i Danmark fordelt på henholdsvis huse og lejligheder, var de forventninger kun syv måneder senere skruet ned til 41.978 boliger.
Hvilke udfordringer oplever byggeentreprenørerne?
Når byggeentreprenører bliver spurgt om, hvad de ser som de største produktionsbegrænsninger i deres arbejde, ligger både "mangel på materialer og/eller udstyr" samt "mangel på arbejdskraft" højt på listen. Materialemanglen er næsten fordoblet siden februar, hvor krigen i Ukraine brød ud - fra at 26 procent i februar oplevede materialemangel som produktionsbegrænsende, var det tilfældet for 49 procent af entreprenørerne i april.
Alene fra marts til april svarer 50 procent flere af entreprenørerne, at "mangel på efterspørgsel" er produktionsbegrænsende. Fra otte procent i marts til 12 procent i april. Det tyder altså på, at branchen allerede oplever mindre efterspørgsel, og at der bliver indgået færre kontrakter.
- Vi oplever, at prisstigningerne skaber enorm stor usikkerhed for dem, der gerne vil bygge. Det er et udtryk for, at vi ser ind i materialemangel, og vi ser også stadig mangel på hænder. Begge dele skaber enorm usikkerhed, og det kan få nogle til at udskyde eller sige nej til ordrer, siger Anders Stouge.
- Vi har fået en ny idé
I Østervrå går Kristine og Andreas stadig og ømmer sig lidt over drømmeprojektet, de ikke kan skaffe pengene til.
- Vi er mærkede af det, og det slider på os, når jeg går og bliver ked af det, og Andreas bliver sur. Men så er vi gode til at kigge på hinanden, holde hinanden i hånden og sige: Det skal ikke have lov at ødelægge os. Vi lever kun én gang, og det skal nok gå, siger Kristine Kragskov Jensen.
Kristine Kragskov JensenVi er mærkede af det, og det slider på os, når jeg går og bliver ked af det, og Andreas bliver sur. Men så er vi gode til at kigge på hinanden, holde hinanden i hånden og sige: Det skal ikke have lov at ødelægge os
Parret har nemlig ikke opgivet at købe drømmegrunden og bygge dér med udsigt over eng og bæk. Bygge noget, der kan blive begyndelsen til den drømmebolig, de oprindeligt havde tegnet.
- I stedet for et hus på 200 kvadratmeter med børneværelser, tænker vi nu på at bygge et lille hus på 117 kvadratmeter. Så kan vi bygge små huse til og forbinde dem med gangarealer under glas, når vi får brug for det i fremtiden.