Miljøstyrelsen og universitet står bag hjemmeside som misinformerer om brændefyring: - Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde
Både Miljøstyrelsen og Københavns Universitet sidder sammen med træbranchen i bestyrelsen for Træ.dk, som blandt andet har til formål at sikre træbranchen mere salg. Men foreningen misinformerer om miljøkonsekvenserne ved at fyre med brænde, og efter avisens henvendelse til Miljøstyrelsen er flere påstande slettet.
Sagen møder kritik fra eksperter og Rådet for Grøn Omstilling.
Professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, vurderer at Miljøstyrelsens medvirken i Træ.dk er i strid med god forvaltningsskik, og at styrelsen slet ikke skal være en del af den slags samarbejde, hvis der reelt er tale om reklamevirksomhed.
Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet påpeger, at den slags sager kan svække tilliden til myndighederne.
Og professor emeritus Heine Andersen det for "dybt problematisk og skadeligt", at Københavns Universitet medvirker i en organisation som har til formål at fremme bestemte erhvervsinteresser.
Miljøstyrelsen skriver i en mail til Avisen Danmark, at den løbende kigger på, hvilke partnerskaber den er en del af.
Institutleder ved Københavns Universitet Claus Beier udtaler til Avisen Danmark, at han ikke mener, der er noget forkert i, at Københavns Universitet sidder i bestyrelsen for Træ.dk
Miljø: Umiddelbart kan Træ.dk med sit formål om at fremme salg af træ lyde som enhver anden brancheforening. Men siden kalder sig en oplysningsportal, og udover træbranchen sidder Miljøstyrelsen og Københavns Universitet også i bestyrelsen.
Styrelsens og universitetets indblanding i foreningen møder nu kritik blandt eksperter og Rådet for Grøn Omstilling. På siden hævdes det nemlig, at det er miljøvenligt at bruge træ som brænde, og at det ingen drivhuseffekt skaber.
Men det er ifølge seniorforsker Steen Solvang Jensen fra Aarhus Universitet forkert. Brændeovne er ifølge DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet skyld i omkring 280 for tidlige dødsfald. Samtidig udleder afbrænding af træ Black Carbon, som er en vigtig bidragsyder til global opvarmning, ifølge Steen Solvang Jensen. Black Carbon er uforbrændt kulstof eller i daglig tale sod.
På Træ.dk kan man intet læse om Black Carbon eller for tidlige dødsfald i beskrivelsen på temasiden om brænde. I stedet stod der: ”Træ er en miljøvenlig energikilde og en af vores vigtigste kilder til miljøvenlig og CO2-neutral varme.” Og: ”Opvarmning med træ giver ikke drivhuseffekt.”
Flere oplysninger er nu slettet
Påstandene er efter avisens henvendelse til Miljøstyrelsen slettet fra temasiden, fordi de ifølge styregruppen for Træ.dk blev skønnet til at være ”ukorrekte”. Andre steder på hjemmesiden står der dog fortsat, at der ingen drivhuseffekt er ved brændefyring, og at der ikke er miljømæssige ulemper, hvis man fyrer med træ på fornuftig måde.
Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn OmstillingJeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde når hele to styrelser bliver brugt til greenwashing og misinformation på den måde.
Professor i forvaltningsret Frederik Waage fra Syddansk Universitet vurderer, at det er problematisk for Miljøstyrelsen, at den har været med til at lægge navn til noget, som først efter avisens henvendelse er fjernet, fordi det er ukorrekt.
- Det er et problem, fordi enhver myndighedshandling skal være saglig. Hvis siden efterlader et forkert billede af, hvordan miljøpåvirkningen er, så er det et problem for Miljøstyrelsen. En myndighed skal ikke stå som medafsender af et budskab på en informationsside, som er misvisende, og som der ikke er fagligt belæg for. Min vurdering er, at Miljøstyrelsens medvirken i den her hjemmeside er i strid med god forvaltningsskik, siger han.
- Bør ikke medvirke i reklamevirksomhed
Men de ukorrekte informationer på siden, er ikke professorens eneste kritikpunkt. På siden fremgår det nemlig, at Træ.dk's formål er ”At formidle veldokumenteret viden om træ for at fremme brugen af dette miljøvenlige råstof og for at fremme træbranchens produktudvikling og afsætning.”
Kort sagt sidder Miljøstyrelsen sammen med træbranchen i bestyrelsen for en forening, som har til formål at fremme salget af træ.
- Miljøstyrelsen skal slet ikke begive sig ud i den slags samarbejde, hvis der i realiteten er tale om reklamevirksomhed for danske træproducenter. I det hele taget skal styrelsen være påpasselige med at indgå i noget, der ligner en interesseorganisation for en bestemt branche. Det samme gælder universiteter, siger han.
Træ.dk: Vi har ændret ukorrekte oplysninger
Jakob Rygg Klaumann fra Dansk Træforening sidder i Træ.dks styregruppe. Han erkender, at der har været og muligvis stadig er ukorrekte oplysninger på siden.
- Vi har ændret nogle ting, som vi har skønnet er ukorrekte. Nu er vi i gang med at gennemgå hele materialet på Træ.dk, dels for at se, om der er formuleringer som ikke er retvisende, og for at se, om der er nyere rapporter, som ikke er dækket. Vi har ikke nogen intention om at misinformere. Tværtimod vil vi gerne informere om træ og træs egenskaber, siger han.
Træ.dks formål er ifølge hjemmesiden at fremme træbranchens salg. Kan du forstå, hvis nogle tænker, der er en sammenhæng mellem formålet om salg, og de misinformationer, der har været på siden?
- Det synes jeg er en helt skæv sammenkædning. Det kan jeg ikke genkende skulle være gældende for det informationsprojekt, vi satte i søen for 25 år siden, siger han.
Også Steen Bønsing professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet kritiserer Miljøstyrelsens rolle i sagen.
- Offentlige myndigheder har en sandhedspligt og må ikke vildlede. De repræsenterer os alle sammen, og det er et problem, hvis de lægger navn til en hjemmeside med forkerte oplysninger. Det giver tillidsproblemer, hvis myndigheder forbryder sig mod de her principper, siger han.
Greenwashing og misinformation
Men det er ikke kun Miljøstyrelsen som er involveret i Træ.dk. Naturstyrelsen står også bag hjemmesiden, men sidder ikke i bestyrelsen. I Rådet for Grøn Omstilling, som har klaget over Træ.dk til forbrugerombudsmanden, er seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen forbløffet over, at to styrelser er en del af Træ.dk.
- Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde når hele to styrelser bliver brugt til greenwashing og misinformation på den måde. Endda Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen, der netop skulle værne om vores natur og miljø, siger han.
Heine Andersen, professor emeritusMen universitetet skal under ingen omstændigheder medvirke i en organisation, som har til formål at fremme bestemte erhvervsinteresser. Det er dybt problematisk og skadeligt.
Seniorrådgiveren undrer sig også over, at Københavns Universitet sidder i bestyrelsen sammen med Miljøstyrelsen og træbranchen.
- Københavns Universitet medvirker ligesom styrelserne til misinformation og greenwashing ved at være en del af siden. Det er formentlig ubevist. Men det er ærgerligt fordi universiteter og styrelser er vidensinstitutioner, som gerne skulle bidrage med objektiv og korrekt viden, og her er de i stedet medafsender på noget, som er usandt og forkert, og som kan få folk til at købe forurenende varmekilder under påskud af, at det skulle være miljøvenligt, siger han.
Universitet afviser kritik
Kåre Press-Kristensen kritiserer samtidig, at Københavns Universitet vælger at sidde i bestyrelsen i foreningen, når den har som erklæret formål at øge træbranchens salg.
- Et universitet bør nødigt indgå samarbejder, hvis formål bare er at profilere et produkt og finde gode argumenter for det. Det skulle gerne indgå samarbejder, hvor man forskningsmæssigt belyser både fordele og ulemper. Her er formålet mere ensidigt, og det virker mere som en brancheforening, siger han.
Men på Københavns Universitet mener leder for Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Claus Beier, ikke, at der er noget ”odiøst” i, at Københavns Universitet sidder i bestyrelsen for en forening, som blandt andet har til formål at fremme træbranchens salg.
- Jeg kan ikke se noget forkert i, at vi som universitet er med i den bestyrelse. Vi forbryder os ikke mod uvildighed eller noget som helst. Jeg synes, det er en ret neutral og oplysende informationsside om træ og træs anvendelse. Det er ikke det samme som, at der ikke er informationer, som kunne være forkerte, at der kan være begået fejl og glemt nogle aspekter. Hvis det konstateres, at informationer er fejlagtige skal de selvfølgelig rettes, ligesom det også er sket, siger han.
- Dybt problematisk og skadeligt
Den udmelding undrer Heine Andersen, der er tilknyttet Københavns Universitet som professor emeritus og har specialiseret sig i videnskabsteori og forskningsuafhængighed.
- Det er underordnet, om de oplysninger, der formidles er korrekte eller ej, selvom det selvfølgelig er endnu værre, hvis universitet lægger navn til forkerte oplysninger. Men universitetet skal under ingen omstændigheder medvirke i en organisation, som har til formål at fremme bestemte erhvervsinteresser. Det er dybt problematisk og skadeligt. Det har aldrig været et universitets opgave. Det synes jeg er oplagt og indlysende, og det er bekymrende, at institutlederen ikke kan indse det, siger han og tilføjer, at man sidder i en bestyrelse for at arbejde for de interesser, der gælder den organisation.
Heine Andersen peger på, at den slags bestyrelsesposter kan svække tilliden til Københavns Universitet.
- Man kan få mistanke om, at den forskning som foregår vil blive drejet i retning af emner, som kan gavne træindustrien og væk fra nogle, som kan skade afsætningen af træ. Det sår tvivl om universitetets uafhængighed. Jeg har svært ved at se, hvordan det kan forsvares at gå med i sådant et konsortium, siger han.
Miljøstyrelsen vil have siden gennemgået
Avisen Danmark har også forsøgt at få et interview med Miljøstyrelsen om sagen, men det har ikke været muligt. I stedet har styrelsen sendt et skriftligt svar til avisen, hvor den skriver, at styrelsen løbende kigger på, hvilke partnerskaber den er en del af. Der står også:
- Det er vigtigt for Miljøstyrelsen, at al information, som Miljøstyrelsen er medafsender af, er fagligt korrekt og baseret på nyeste viden. Derfor har Miljøstyrelsen bedt Træ.dk's styregruppe om at gennemgå og opdatere temasiden om brænde, så oplysningerne kommer til at stemme overens med seneste viden på området, lyder det.
Politikere vil have ministeren i tale
Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra Miljøminister Lea Wermelin (S), men ministeriet henviser i stedet til Miljøstyrelsen. Nu vil en række miljøordførere dog tvinge ministeren i tale om sagen.
SF, Frie Grønne og Konservative vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at redegøre for, hvilken rolle Miljøstyrelsen spiller i foreningen Træ.dk, som har til formål at fremme træbranchens salg.
- Miljøstyrelsen skal selvfølgelig ikke blåstemple budskaber om, at brændefyring er mere miljøvenligt, end det er, siger Mona Juul, miljøordfører for Konservative.
Carl Valentin, miljøordfører for SF, mener også, det er problematisk, at der indtil Avisens Danmarks henvendelse stod på Træ.dk, at opvarmning med brænde er miljøvenligt og ikke skaber drivhuseffekt.
- Brændefyring er på mange måder skadeligt og noget, som skal begrænses. Det synes vi alle aktører bør være åbne omkring. Det er vigtigt kommunikationen er ærlig, når Miljøstyrelsen er inde over, men det er også vigtigt for branchen selv. Fjernvarme baseret på varmepumper er en mere bæredygtig måde at opvarme huse på end afbrænding af træ er, siger han.
Miljøordfører for Frie Grønne, Susanne Zimmer, bakker op:
- Når man kan læse på hjemmesiden, at afbrænding af træ er uden drivhuseffekt og miljøkonsekvenser, er det jo ganske enkelt ikke rigtigt. Det er virkelig kritisabelt, at vi har offentlige myndigheder som er med til at fremme en klima- og miljøskadelig branches interesser og samtidigt er med til at blåstemple en greenwashing af noget, der slet ikke er bæredygtigt. Det er særligt problematisk, når vi taler om styrelser og universiteter, som har en almindelig høj troværdighed i befolkningens øjne, siger hun.
Alle tre partier vil nu stille spørgsmål til ministeren, og de er ikke alene om kritikken.
Hos Venstre undrer miljøordfører Jacob Jensen sig over, hvad Miljøstyrelsen overhovedet laver i en forening, som har til formål at fremme salget af træ.
- Det virker helt skørt, at Miljøstyrelsen er med til at fremme den slags. Det er slet ikke en styrelses opgave. Det er en skærpende omstændighed, at foreningen spreder ting, som den fortryder igen, siger han.
Rene Christensen, miljøordfører for DF, mener dog godt, at Miljøstyrelsen kan sidde i bestyrelsen i Træ.dk. Men den skal ikke medvirke til greenwashing, lyder det.
- Man skal passe på med at oversælge det, og styrelsen bør ikke være en del af bestyrelsen, hvis den ikke bruger kræfter på, at det der står, er rigtigt, siger han.
Miljøstyrelsen svarer ikke på avisens spørgsmål om, hvorfor styrelsen sidder med i en bestyrelse i en forening, som har til formål at fremme træbranchens salg. Men styrelsen skriver i en opfølgende mail:
- Den politiske opbakning til myndighedens deltagelse i træ.dk går tilbage til projektets opstart i 1990'erne under daværende miljøminister Svend Auken.
Dengang kendte man ifølge Rådet for Grøn Omstilling ikke til brændes udledning af Black Carbon. Men det har man gjort de sidste 5-10 år, og samtidig har helbredseffekterne været kendt i mindst 15-20 år, lyder det fra den grønne organisation. Derfor kritiserer Rådet for Grøn Omstilling, at temasiden om brænde først ændres nu, når den er opdateret til 2017
- Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt. Alle der har læst DCE’s rapporter ved jo det her. Der må sidde nogle med meget røde ører. Det svarer til at have en hjemmeside, hvor der står, at rygning er sundt, siger han.