SF-lokalformand trækker sig i protest over milliarder til Forsvaret: - Vi går åbenbart ikke længere ind for dialog og nedrustning
Krigen i Ukraine har sat forsvarspolitik på dagsordenen i Danmark, og det volder partierne på venstrefløjen alvorlige kvaler. Enhedslisten famler med at finde sit ståsted, og i SF kæmper baglandet med at følge med sit parti på Christiansborg.
Avisen Danmark har taget temperaturen på baglandet i det SF, der blev grundlagt på afrustning, og nu er blevet bannerfører for oprustning. At SF nu er med i flokken af partier, der vil bruge 18 milliarder ekstra om året på blandt andet krudt og kugler, får blandt andre formanden for SF i Haderslev til at droppe sin post. Han kan ikke længere repræsentere sit parti, føler han.
Forsvar: Der gik et par dage for Bent Iversen efter pressemødet, hvor han lige skulle samle sig selv. Som formand for SF i Haderslev så han i fjernsynet det pressemøde, hvor hans partiformand, Pia Olsen Dyhr, meldte SF ind i klubben af såkaldte "gamle partier".
Sammen med Søren Pape Poulsen (K), Jakob Ellemann-Jensen (V), Sofie Carsten Nielsen (R) og statsminister Mette Frederiksen (S) kundgjorde hun, at de havde besluttet, at der skal postes milliarder på milliarder af kroner i blandt andet våbenindkøb til Forsvaret. 18 ekstra milliarder om året, når det er fuldt indfaset. Og at de fem partier vil have fjernet Danmarks forsvarsforbehold i EU ved en folkeafstemning 1. juni.
- Jeg har været med i SF i 40 år og husker vores første slogan: "Afrust Danmark". Jeg tror på, at nedrustning fremmer freden, så jeg har det meget, meget dårligt med dette. Jeg kan ikke længere varetage tillidsposter, når vi åbenbart ikke længere går ind for nedrustning og dialog. Så jeg stopper som formand på vores generalforsamling onsdag, siger Bent Iversen.
Lokalformanden - for en kort stund endnu - har repræsenteret SF i byrådet i Haderslev og i amtsrådet i Sønderjylland. Samlet har han været folkevalgt for SF i 21 år. Bent Iversen understreger, at han bliver i partiet for at være intern opposition.
- Pia Olsen Dyhr prøver at gøre partiet regeringsdueligt igen ved at argumentere for, at vi tager ansvar. Jeg tager bare lige så meget ansvar ved at sige, at det her kan jeg som SF'er ikke være med til længere, og det kommer jeg også til at sige på vores landsmøde i weekenden, siger Bent Iversen.
Bygget på afrustning
SF-koryfæet Bent Iversen husker en smule forkert. Sloganet, der stod på de første valgplakater i 1960 - året efter partiets stiftelse - var "Afrust vort land".
Afrustning er en del af den historiske præmis for SF, selv om partiet selvfølgelig har udviklet sig. I halvfjerdserne begyndte partiet at diskutere med sig selv, om det egentlig var afrustning eller nedrustning, det gik ind for - pacifisme eller bare mådehold med forsvarsbudgetterne?
Bent Iversen, formand for SF i HaderslevJeg kan ikke længere varetage tillidsposter, når vi åbenbart ikke længere går ind for nedrustning og dialog.
Og nu er SF så blevet et oprustningsparti.
Avisen Danmark har stukket fingeren i jorden i SF's bagland og talt med 28 aktive - primært lokalforeningsformænd, men også byrødder - for at tage temperaturen på, hvordan det markante ryk på forsvarspolitikken bliver opfattet.
Det store flertal står bag partiledelsen, men ikke uden anseelige kvaler. Og de, der har de største kvaler, er ikke meget for at blive citeret i avisen - med Bent Iversen som en markant undtagelse.
Ikke fra SF's baghave
I Herlev bakker lokalformand Betina Skovby op om partilinjen, selv om det ikke falder hende let.
Betina Skovby, formand for SF i HerlevJeg må lægge mig fladt ned nu og sige, at med det, Ukraine oplever, er det ret lige meget, om vores velfærd fungerer optimalt.
- Det stritter imod alt i mig at bruge så mange penge på militær i stedet for på forebyggelse, handicappede og så videre. Det må være klart for alle, at dette ikke er groet i SF's baghave. Vi har bare en situation nu i Ukraine, hvor det er tydeligt, at vi må tage mere ansvar. Vi er alle sammen bange for, hvordan verden udvikler sig. Dette her ville jeg ikke have sagt for en måned siden, men jeg må lægge mig fladt ned nu og sige, at med det, Ukraine oplever, er det ret lige meget, om vores velfærd fungerer optimalt - selv om det skærer i mit hjerte, siger hun.
En lokalformand, der ikke ønsker at få sit navn i avisen, er sikker på, at det vil blive et stort tema på weekendens landsmøde, at partiet har mange aktive, der har det stramt med SF som et oprustningsparti.
- SF har rykket sig og synes nu åbenbart, at vi skal være et regeringsparti, koste hvad det vil. Men der er altså grænser for, hvor hurtigt et parti kan rykke sig. Samtidig kan vi også se, hvor mange tæsk Enhedslisten får i øjeblikket, når baglandet siger, hvad det mener, selv om argumenterne er rimelig solide. Man bliver latterliggjort og sat på de ondes hold. Det kan man bare ikke holde til, siger vedkommende.
Nye tilstande
I Herning er lokalformand Elsebeth Villadsen meget skeptisk over for, at "vi skal bruge penge på kampfly og missiler".
- For mig er det en risiko for optrapning i stedet for at bruge dialog og andre fredsforsonende midler, siger hun, men understreger, at hun ikke er uenig i partilinjen, og at hun mener, at forsvarsforbeholdet i EU burde have været fjernet for længst.
Torben Wiggers Smith, SF-lokalformand i Faaborg-Midtfyn, simrer også lidt.
- Det tager altså lidt tid at vænne sig til de nye tilstande. Traditionelt er vi jo ikke for oprustning. Det er ikke en god cirkel at komme ind i. Men så længe Rusland har den ledelse, det har, vil det nok være nødvendigt at have den linje, vi nu er slået ind på, siger Torben Wiggers Smith.
Interne EL-argumenter
Nede i Haderslev nåede Bent Iversen kun at være formand for lokalforeningen i kort tid i denne omgang - han har været det et par gange tidligere - inden han onsdag forlader posten for at gå i intern opposition. Han er - som mange andre af dem, Avisen Danmark har talt med - blandt dem, som partiets politikere på Christiansborg jævnligt lufter deres frustrationer over.
Det er dem, som - i partiledelsens øjne - straks begynder at bruge Enhedslisten-argumenter til at kritisere SF-ledelsen, så snart der er noget, der gør ondt.
Bent Iversen vil meget gerne have sig frabedt at blive set på som en repræsentant for femte kolonne-virksomhed fra Enhedslisten i SF.
- Jeg hører slet ikke hjemme hos Enhedslisten. Når jeg lytter til argumenter fra lokale folk i Enhedslisten hernede, tager jeg mig oftest til hovedet. Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved vort medlemskab af Nato, og jeg er faktisk også fristet af at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet.
- Men konflikten med Putin kommer ikke til at vare evigt, og derefter får vi aldrig de andre partier til at skrue ned for forsvarsudgifterne igen. Vi binder os og træder over en rød streg, fordi SF gør en dyd ud af at være regeringens mest loyale støtteparti, siger han.
16 stemmer fra SF-baglandet
Udvalgte citater fra Avisen Danmarks rundringning til 28 lokalforeningsformænd eller byrødder i SF om, hvordan de har det med, at partiet er med i aftalen om, at Danmark skal skrue sine forsvarsbudgetter op med 18 milliarder kroner om året:
- Karsten Filsø, formand, Holstebro: - Vi har ikke noget alternativ, for virkeligheden har ændret sig. Det er nødvendigt, at vi leverer vores til Nato.
- Britta Bitsch, formand, Vejle: - Vi er en del, der gerne vil vide, hvad landsledelsen har set, som vi ikke kan se herude i det lokale. Der bliver kæmpedebat på landsmødet.
- Søren Visti Jensen, formand, Frederikshavn: - Havde du spurgt mig for 10 år siden, havde det været svært for mig, men verden har ændret sig. Det bør partiets holdning også. Nu skal SF være et oprustningsparti.
- Maj Stillinger, formand, Svendborg: - Den aftale er et fundamentalt brud med mange ting. Indtil vi får det ordentligt belyst, er jeg skeptisk.
- Kenneth Werby Jensen, formand, Guldborgsund: - Vi har forandret os i SF. Som situationen er i dag, skal vi selvfølgelig leve op til vores forpligtelser i Nato.
- Sanne Rinke, formand, Odder: - Vi må forholde os pragmatisk til verden. Vi er ikke imod Nato, og så må vi også være med på, at det koster nogle penge.
- Mogens Stig Møller, formand, Odsherred: - Oprustning er grundlæggende en dårlig ide, men vi må acceptere, at der er en virkelighed, der har rykket sig tilbage til den kolde krigs dage.
- Rosa Lykke, byrådsmedlem, Randers: - Det her bliver omdrejningspunktet for debatten på landsmødet, fordi ingen af os vågner om morgenen og synes, det er det, vi helst vil bruge penge på.
- Nicolai Abildgaard, formand, Rebild: - Personligt kan jeg ikke slå en bule i en blød hat endsige have gevær i hånd. Men jeg er taknemmelig for, at andre vil. Dette spørgsmål er dog for alvorligt til, at vi bare skal sige ja og amen til det hele.
- Niels Rasmussen, byrådsmedlem, Ringkøbing-Skjern: - Jeg er ked af, at vi skal bruge så mange penge på militær, men når vi har at gøre med en person som Putin, må vi stå sammen.
- Søren Østergaard, formand, Rødovre: - Situationen er alvorlig, og på den baggrund kan jeg ikke se, at man kan gøre meget andet.
- Lars Hansen, byrådsmedlem, Silkeborg: - To procent af BNP til militæret kan ikke bringe mit pis i kog - det har vi jo lovet.
- Jørgen Jørgensen, formand, Sønderborg: - Krigen i Ukraine har skabt en ny situation. Vi kan ikke længere leve højt på, at amerikanerne kommer og hjælper. Men jeg vil hellere bruge penge på cybersikkerhed og indsatsen i Arktis end på krudt og kugler.
- Jonas Neivelt, formand, Vanløse: - Det er et brud med vores linje, men det er beklageligvis nødvendigt for vores sikkerhed.
- Kirstine Bille, byrådsmedlem i Syddjurs: - Vi skal være med i den aftale, fordi sikkerhedssituationen er markant forandret. Vil vi have indflydelse, må vi sidde med ved bordet.
- Gunner Poulsen, formand, Varde: - I SF er vi ikke vilde med krudt og kugler, men det er vigtigt at være med i forligskredsen og sikre, at pengene bliver brugt på Arktis og cybersikkerhed.