Er det nu, du skal lægge boliglån om og indkassere gevinst? Her er eksperternes vurderinger
Renternes himmelflugt åbner op for, at boligejere kan skære en stor del af deres restgæld væk ved at omlægge deres lån. Men det er ikke altid en så god forretning, som det lyder.
Ifølge de privatøkonomiske rådgivere Karsten Engmann Jensen og Søren Skjøth, er der en række ting, du bør overveje, inden du siger ja til bankens forslag om at opkonvertere dit lån.
En af dem er, at du udover gebyrer for omlægning også skal betale en højere månedlig
ydelse, fordi din rente stiger med det nye lån.
- Som tommelfingerregel siger man, at den gode forretning typisk ophører typisk efter cirka 10 år. Så har man betalt så meget mere i ekstra rente, at det samlet set bliver dyrere, end hvis man havde undladt at konvertere, siger Søren Skjøth, der peger på, at mange håber på, at renten falder igen, så de igen kan omlægge lånet.
Det kan ingen dog vide, om sker. Men for boligejere, som alligevel skal sælge deres hus inden for fem eller ti år, kan det være fornuftigt at omlægge deres lån, lyder det fra eksperterne.
Det kan også give god mening at konvertere nu, hvis du nærmer dig pensionalderen og gerne vil have afdragsfrihed. Så kan du få nedslaget i restgælden med som bonus.
Eller hvis du kan bruge gevinsten fra konverteringen til at blive dit banklån kvit.
Bolig: Det er kun 15 måneder siden, at danske boligejere kunne få et fastforrentet 30-årigt realkreditlån til en historisk lav rente på 0,5 procent. I dag hedder renten 2,5 procent. Og det har fået flere banker til at kontakte deres kunder og foreslå muligheden for at omlægge deres lån og få en stor gevinst.
Men er det en god forretning for dig eller banken, som tjener penge på konverteringerne?
I nogle tilfælde er det begge dele. Men før du lader dig friste af at få skåret en stor luns af din restgæld i boligen væk, er der en række ting, du bør overveje. Derfor kommer de to uafhængige privatøkonomiske rådgivere Karsten Engmann Jensen fra Pengeministeriet og Søren Skjøth fra F10 med fem gode råd.
Men inden vi går videre, forklarer Søren Skjøth først, hvilke boligejere, omlægningerne kan være relevante for.
- Det er kun kunder med fastforrentede lån. Dem, der har lån til 0,5 procent og 1 procent er dem, det er mest interessant for. Det er dem, der kan få den største gevinst, siger han og forklarer, at der skal være tale om et vist spring, før omkostningerne ved at omlægge er tjent hjem.
Og nu til de gode råd.
1 Tænk over, om du vil at satse på, at renten falder
Når du omlægger dit fastforrentede boliglån til et nyt fastforrentet boliglån med højere rente, kan du i mange tilfælde skære flere hundrede tusinde kroner af restgælden. Men der kommer også en regning. For udover de gebyrer, du skal betale til banken for omlægningen, skal du også betale en højere månedlig ydelse, fordi din rente stiger med det nye lån.
- Som tommelfingerregel siger man, at den gode forretning typisk ophører typisk efter cirka 10 år. Så har man betalt så meget mere i ekstra rente, at det samlet set bliver dyrere, end hvis man havde undladt at konvertere. Derfor er strategien ofte, at man tager et nyt lån, hvis renten falder igen. Så får du både skåret restgælden og kan i nogle tilfælde ende med samme rente, som du kom fra, siger Søren Skjøth.
Men det er ikke uden risiko.
- Det er spekulation i, at renten falder igen. Hvis den ikke falder, har du tabt penge. Du kan godt vælge at spekulere i, at renten falder, men det ved vi slet ikke noget om, siger Karsten Engmann Jensen, der derfor advarer mod at konvertere sit realkreditlån med forventning om at få samme lave rente tilbage på et senere tidspunkt.
Søren Skjøth påpeger dog, at det selv, hvis renten ikke falder igen, kan være en god forretning for mange at omlægge lånet. Derfor skal der altid en individuel vurdering til, lyder det.
- Det afhænger af, hvor store lånene er, hvilken rente de har, hvor lang restløbetiden er, hvad planerne er for de næste år, og alle mulige andre scenarier, som spiller ind. Et gennemsnitligt realkreditlån løber mindre end ti år i snit. Så det kan mange gange svare sig at lægge om til nye lån, siger han.
Men hvis man forventer at have sit lån i mindre end 10 år, giver det bedst mening at have lån med variabel rente, hvor omkostningen er den halve, tilføjer Karsten Engmann Jensen.
2 Overvej, hvornår du vil sælge dit hus
Begge privatøkonomiske eksperter er enige om, at renternes himmelflugt kan være fordelagtig for boligejere, som går med salgstanker.
- Hvis du fik et 1 procents lån sidste år til kurs 98, kan du måske indfri det til kurs 87. Så har du mulighed for at skære 10-13 procent af din restgæld, og det er interessant. Især hvis du ved, du alligevel flytter indenfor de næste 10 år, siger Søren Skjøth.
Karsten Engmann Jensen tilføjer:
- Hvis du ved, du skal sælge og kan se, du kan skære en luns af restgælden, så skal du selvfølgelig tage gevinst lige nu. Men hvis du fortryder salget hus, og renten ikke falder, kan du tabe penge på det, siger han.
3 Hvis du snart skal på pension, kan det være fornuftigt i at lægge lånet om
Hvis du snart skal på pension, kan der være god fornuft i at lægge lånet om
Men det er ikke kun hussælgerne, der kan få en fortjeneste ud af, at omlægge deres lån nu. En anden gruppe er også oplagt, lyder det fra Karsten Engmann Jensen.
- Hvis du har 10-15 år til pension kan det godt betale at gå afdragsfrit nu og spare penge op ved i stedet at investere dem fornuftigt på investeringsplatforme som Nordnet og Saxo. Hvis du kommer fra fast rente får du også skåret af restgælden ved at lægge om til afdragsfrihed. Det vil være en konsolidering af din boligøkonomi, siger Karsten Engmann Jensen, der dog påpeger, at han vil være varsom med at vælge afdragsfrihed med fast rente.
- Renterne på fastforrentet er relativt høje nu på grund af den usikkerhed, der er i markedet. Så hvis du vælger et fastforrentet lån med afdragsfrihed, får du en ret høj ydelse resten af livet, siger han.
4 Skrå konvertering til variabelt lån er også en mulighed
Hvis du gerne vil udnytte chancen for at omlægge dit lån med gevinst, kan du også gøre det igennem en såkaldt skrå konvertering. Det betyder, at du i stedet for at omlægge dit fastforrentet lån til et nyt med højere rente, i stedet omlægger dit lån til variabel rente.
- Hvis du har afdraget på din gæld, og du ved en konvertering kan få den yderligere nedskrevet og samtidig kan se, du med variabel rente kan få et nyt lån, hvor du kan spare mange penge på ydelsen, er det oplagt, at du skal overveje det. Du skal bare sørge for at lægge besparelsen til side, så du har en buffer, du kan betale af, hvis renten stiger, siger han.
Søren Skjøth påpeger, at en skrå konvertering vil være en god idé for nogen, men en dårlig idé for andre.
- Der er nogle, som risikerer at skulle sælge deres hus eller sætte det på tvang, hvis renten stiger bare en procent yderligere. Derfor skal vi passe enormt meget på at generalisere, siger han.
Karsten Engmann Jensen opfordrer også til, at man tænker det grundigt igennem, inden man springer ud i en skrå konvertering, fordi man øjner en gevinst.
- Man skal huske, at folk forhåbentlig har valgt et fastforrentet lån, fordi det passer bedst til deres økonomi. Det er ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at ændre adfærd, bare fordi der er sket noget med renterne, siger han.
5 Undersøg hvad du kan bruge gevinsten til
Den sidste ting, du skal have med i dine overvejelser om, om du skal konvertere dit boliglån eller ej, er ifølge Søren Skjøth, hvad du vil bruge gevinsten på. Det kan det nemlig rykke på grænsen for, hvor længe du skal have lånet, før gevinsten er udhulet.
- Vi har netop haft en kunde, som købte lejlighed for et års tid siden tiden. Han kunne få sit banklån indfriet, og nøjes med at have realkreditlånet tilbage, hvis han lavede en konvertering. Det er interessant, fordi banklån jo netop er det dyreste boliglån, siger han.