Pasta steg med 10 procent på én måned: - Jeg har ikke i nyere tid set så stor en fødevarekrise forude
Da Vladimir Putin valgte at rykke militært ind i Ukraine den 24. februar, blev det også starten på en fødevarekrise, der ser ud til at blive den værste i nyere tid. For Ukraine og Rusland står til sammen for godt en tredjedel af verdens hvedeeksport, som ingen nu kan regne med. Avisen Danmarks landbrugsjournalist Ditte Birkebæk Jensen tager dig med rundt om kornets betydning for verdensmarkedet og ikke mindst priserne på dit brød og kød i supermarkedet.
Fødevarekrise: Allerede inden krigen brød ud i Ukraine den 24. februar, oplevede vi prishop på fødevarer. I indkøbskurven er fødevarer og ikke-alkoholiske drikke steget med gennemsnitligt 5,5 procent fra februar sidste år til nu. Alene fra januar til februar i år hedder stigningen 2 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Dykker vi ned i konkrete varekategorier, er pastaprodukter steget med 25 procent på bare ét år, mens en frisk liter mælk i gennemsnit koster 14,3 procent mere nu end for et år siden. Det vil sige, at hvis en liter mælk kostede 10 kroner i starten af 2021, giver du i dag godt og vel 11,50 kroner for kartonen.
- Vi var på vej ind i en lille fødevarekrise, og de priser vi ser på mad nu, er jo baseret på tal, før Putin rykkede ind i Ukraine. Men dét, der kommer til at ske nu og henover sommeren, bliver vildt og voldsomt. Jeg har ikke i nyere tid set så stor en fødevarekrise forude, siger Palle Jakobsen, der er markedsanalytiker hos analyse- og rådgivningsvirksomheden Agrocom.
Energi-, gødnings- og transportomkostningerne til at producere vores mad er nemlig steget og samtidig har kornhøsten ikke været prangende de senere år, som også har kunnet ses på markedspriserne for råvarer. Normalvis ville højere priser ellers få landmænd til at skrue op for produktionen, men det har ikke været gangbart, når alt i fremstillingsprocessen også koster knaster.
Og med krigen i Ukraine vil priserne bestemt ikke falde foreløbigt. For udover energiprisernes himmelflugt, sidder de to krigsmodstandere oveni hatten på en stor del af verdens korneksport. Eksport som på mange måder lige nu står stille, og som ingen ved, hvornår atter kommer op at stå. Avisen Danmark tager dig med en tur rundt om kornets betydning for priserne på madvarer - og hvorfor en krig i Ukraine gør det hele værre.
Så meget er priserne steget på mad
Prisstigning i procent fra januar til februar 2022 på udvalgte varer:
Brød 3,5 procent
Pastaprodukter 10,8 procent
Kød 2,2 procent
Mælk, frisk 0,1 procent
Ost 5,6 procent
Grøntsager 3,4 procent
Babymad 6,6 procent
Kaffe, te og kakao 1,9 procent
Øl 2,9 procent
----------
Prisstigning i procent fra februar 2021 til februar 2022 på udvalgte varer:
Brød 7,8 procent
Pastaprodukter 24,3 procent
Kød 4 procent
Mælk, frisk 14,3 procent
Ost 12,4 procent
Grøntsager 5,1 procent
Babymad 16,7 procent
Kaffe, te og kakao 11 procent
Øl 7,4 procent
Palle Jakobsen, markedsanalytiker, AgrocomHvis det har været en overvejelse for Putin, har han valgt det "perfekte tidspunkt" til at få alt til at eksplodere og lave den største fødevarekrise, vi har set i nyere tid.
1 Korn er den basale fødevare
Lad os begynde med landbrugets guld - nemlig kornet. For ligesom grundelementer som vand, ild, luft og jord er korn på højde med en handelsvare som olie. Det tænker vi muligvis bare ikke over som dansk forbruger, når der er mel på hylderne og benzin på tankstationen.
- Korn er den basale fødevare - hvis vi taler de fattige lande, er det korn, der giver grød, pasta og brød. Men korn er også det, du fodrer svin og køer med. Det er basismad for mennesker og dyr, siger Palle Jakobsen, der er markedsanalytiker hos analyse- og rådgivningsvirksomheden Agrocom.
Med andre ord påvirker prisen på korn også priserne på landmandens andre produkter som kød og mælk, der igen indgår i mejeriprodukter som ost og smør. Men det stopper ikke her.
- Hvis korn er en god forretning, som den er - og bliver nu - vil landmænd droppe at dyrke kartofler og gulerødder eller foder til dyrene og i stedet satse på mere salg af korn. På den måde betyder stigende kornpriser, at alle fødevarepriser stiger, siger analytikeren.
Omkring 45 procent af verdens kornproduktion går til dyrefoder. Det er eksempelvis byg og majs. Resten går til at brødføde os mennesker. Det er rug, havre og hvede til brød, gryn og pasta, mens en stor del også går til at lave bioenergi. Blandt andet bruges cirka halvdelen af alt amerikansk majs til bioethanol.
- Det er alt sammen korn, men hvede, der i høj grad er menneskemad, er den korntype, som vil stige mest i pris, når markedet er presset som nu. Det skyldes, at du sagtens kan fodre svin med hvede, men du kan ikke bage brød af majs, siger Palle Jakobsen.
I Danmark udgør hvede cirka halvdelen af landbrugets produktion.
2 Krig i Europas kornkammer
Når en krig mellem Rusland og Ukraine gør særligt ondt på fødevarepriserne, er det, fordi landene tilsammen står for godt 30 procent af verdens hvedeeksport. Derfor går de også under navnet Europas kornkammer. Generelt står landene for godt og vel 10 procent af verdenshandlen med korn.
- Verden er dybt afhængig af, at der kommer korn ud af Ukraine og Rusland. Hvis vi mangler en tredjedel af eksporten, får det stor betydning for forsyningerne. Ukraine kommer der ikke korn ud af i øjeblikket, og Ruslands eksport er væsentligt reduceret, siger Palle Jakobsen.
Det betyder, at købere på markedet mangler det korn, de plejer at købe, og det presser priserne op.
- Landmanden sælger sit korn til dem, der byder højest. Så hvis brødvirksomheder som Schulstad og Kohberg skal sikre sig brødkorn til at opretholde produktionen, er de nødt til at byde en høj pris, hvilket forbrugerne også mærker, siger analytikeren.
Vi har selv et kornlager, der har til 1-2 måneders forbrug. Imidlertid kan vi ikke bare slagte vores husdyr og omlægge landbruget til flere marker med brødkorn i morgen, så vores eget lager kan blive endnu større.
- Det vil nok tage fem år at omlægge marker fra foderkorn til brødkorn, hvis det er akut. Men hvis vi også skal tage højde for, at landmænd skal lukke ned for husdyrproduktion og skal have afskrevet investeringer på stalde og så videre, vil en smertefri omlægning tage omkring 20 år, siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Københavns Universitet.
Værre står det da også til for de ukrainske landmænd. Vi nærmer os foråret, hvor de normalt skal så og gøde deres marker, så de er klar til den årlige høst til sommer. En avl, der altså har betydning for hele verdensmarkedet.
- Hvis der ikke bliver fred indenfor 4-6 uger, kan de ikke komme i gang med at passe deres arbejde og dyrke markerne uden at skulle køre slalom mellem russiske kampvogne. Derudover bliver det svært at skaffe diesel og olie til traktorer og maskiner, siger Palle Jakobsen.
Og da det ikke tegner til fred lige foreløbigt, ser kornsituationen ind i en noget dyster fremtid i Ukraine.
- Det ser meget svært ud for dem, og de kan heller ikke redde høsten på bagkant, hvis krigen skulle slutte til sommer. Hvis det har været en overvejelse for Putin, har han valgt det "perfekte tidspunkt" til at få alt til at eksplodere og lave den største fødevarekrise, vi har set i nyere tid, siger analytikeren.
3 Så meget stiger priserne
Selvom det nærmest er umuligt at forudse, hvad der kommer til at ske mellem Rusland og Ukraine, tør eksperterne godt spå om madprisernes udvikling. Den går nemlig kun én vej.
Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet peger på 20 procent eller mere, hvoraf de værste stigninger rammer kornprodukterne, mens vi vil se stigninger på kød og mælk på den anden side af omkring 10 procent.
Så hvis dit franskbrød nu har ramt 30 kroner, skal du - hvis prognosen holder stik - nok regne med at slippe over 35 kroner for samme stykke bagværk i fremtiden. Og hvis du har givet 40 kroner for 500 gram konventionel hakket oksekød i går, nærmer prisen sig en 50-lap, du skal smide på disken i fremtiden.
Priserne vil nok først slå helt igennem om et års tid, vurderer Henning Otte Hansen. Til gengæld kan vi se ind i, at de vil vare ved i knap fire år, fordi landmændenes omkostninger også er dyrere, og det vil tage tid for dem at komme tilbage på normalt niveau.
Når man spørger Coop Danmark og Salling Group, der henholdsvis har butikker som Kvickly, Bilka og Netto i folden, kan de heller ikke for nuværende tilskrive krigen de eksisterende prisstigninger. På sigt vil krigens skub til markedspriserne dog kunne ses, når du bipper varer ind i supermarkedet.
Om priserne bliver værre end de spåede 20 procent for de hårdest ramte varer, kommer an på, hvornår prisen på hvede og energi topper.
Ifølge Henning Otte Hansen, kan det tage op til tre år, før vi har set det værste prishop for hveden, hvis Vladimir Putins krigsførelse bliver ved som nu. Og heller ikke Palle Jakobsen tror på et roligt marked i morgen:
- Hvedeprisen topper den dag, vi får genetableret forsyningssituationen, som enten kan ske ved, at der kommer fred, eller vi øger mængden af korn andre steder. Men vi skal huske, at afgrøder først skal sås og gro, før de kan høstes og blive en del af markedet.
Helt skidt bliver det, hvis høsten til sommer slår fejl hos storeksportører som USA, Brasilien, Frankrig og Australien med enten regn eller tørke. Derfor er dommen benhård hos markedsanalytikeren fra Agrocom.
- Det ser ud til at blive vildt og voldsomt. Hvedepriserne er allerede fordoblet fra 2019 til 2022, men på to uger siden krigen startede, er der lagt 50 procent oveni. Vi er på en jeg-har-aldrig-set-noget-lignende-skala.
4 De fattige vil sulte
Der er ingen tvivl om, at stigende priser på mad kan mærkes for de fleste forbrugere herhjemme. Men i sidste ende er det ingenting i forhold til andre steder i verden.
- Danske forbrugere bruger cirka 10 procent af deres økonomi på fødevarer og vil derfor ikke mærke en fødevarekrise allerværst. Men for fattige mennesker i verdens storbyer og ulande med meget import, der bruger det meste af deres indkomst til mad, bliver det uden tvivl bemærket, siger Henning Otte Hansen.
Seniorrådgiveren peger på, at krisen disse steder kan opildne til uro. Flere forskere mener eksempelvis, at den seneste globale fødevarekrise, der gav sult i Nordafrika, var med til at skabe grobund for det arabiske forår i 2010-11. Dengang skyldtes mangel på hvede og højere priser omfattende tørke og brande i Rusland og den tidligere sovjetrepublik, Kazakhstan.
Hos Olivier Rubin, der er professor på Roskilde Universitet og blandt andet forsker i katastrofer, kommer graden af uro dog an på, hvor hurtigt priserne stiger.
- Flere folk vil sulte de steder, hvor de sulter i forvejen. Og det er selvfølgelig skidt, hvis flere ikke har råd til mad, men så vil de i første omgang nøjes eller spise noget andet, der er ernæringsmæssigt dårligere i et stykke tid. Der skal som regel et decideret prischok til, før det ender i uro og konflikt, hvor folk går på gaden og destabiliserer regimer, siger han.
Og det prischok må vi altså vente med se, om indfinder sig. Alt andet lige vil Vesten nok koncentrere sig om sig selv og egne forsyninger, før vi hjælper andre.
- I krisesituationer vil vi typisk lukke os om os selv og beskytte egne forsyninger, og det vil være på bekostning af resten af verden - især den tredje verden, som ikke kan følge med til at byde ind på de højere priser. På den måde afleverer vi problemerne et andet sted. Vi mennesker er dybest set hammer egoistiske, slutter markedsanalytiker Palle Jakobsen.