Philips hus blev pludselig en halv million dyrere: Stigende priser rammer alt fra gør-det-selv-projekter til større byggerier
Familien Tietje bygger nyt hus i Aabenraa, men det er steget godt en halv million kroner, inden første spadestik overhovedet er taget. Udsigt til stadigt stigende priser i byggebranchen har desuden betydet, at familien har hamstret inventar til deres nye bolig, der nu står opmagasineret i en lagerhal.
Ifølge DI Byggeri er det umuligt at spå om, hvornår det atter giver mening for privatøkonomien at kaste sig over håndværkerprojekter.
- Priserne skal nok falde til ro på et tidspunkt, men lige nu er der for mange ubekendte til at sige hvornår og hvordan. Jeg tror ikke, vi kommer til at lukke produktioner, men det tager tid at finde nye forsyningskæder og leverandør til de materialer, vi mangler, og så er det store spørgsmål, hvordan krigen fortsat vil påvirke inflationen og priserne.
Byggebranchen: - Vi har næsten fyldt min fars lagerhal op med al vores habengut. Der står byggematerialer over det hele, siger 45-årige Philip Tietje fra Aabenraa, der er skolelærer og byrådsmedlem i kommunen.
I januar begyndte han og hustruen Helle at købe inventar til deres endnu ikke byggede hus, hvor de skal bo med døtrene Hanna og Laura på 19 og 14 år, fordi de var bekymrede for stigende priser på byggematerialer. Siden da har de haft fliser og hårde hvidevarer opmagasineret i Philip Tietjes fars lagerhal. Også køkkenet i egetræ er blevet købt før tid, fordi firmaet varslede stigninger på 8 procent.
- Dem ville vi gerne slippe for. Det bliver alligevel til en slags penge, når man køber inventar for 300.000 kroner, siger Philip Tietje.
Det lokale byggefirma tager første spadestik og begynder byggeriet af deres nye hus i midten af april. Men nybyggeri er blevet en dyr fornøjelse; det toetagers hus på 192 kvadratmeter bliver omkring en halv million kroner dyrere end først antaget.
Christian Asanti Iversen, direktør i DKfliserPrisstigninger og markedssvingninger er faktisk så voldsomme, at jeg ikke har overblikket lige nu,
Familien er dermed ramt ind i en tid, der er præget af massive prisstigninger på byggematerialer som træ, stål og isolering. Da de skrev under på kontrakten sidste efterår, var priserne allerede i den høje ende, da efterveer fra corona har givet højere energi- og fragtpriser.
Oveni hatten satte pandemien fut under vores byggeiver og støvsugede markedet, og det kan fortsat mærkes. I denne uge meldte cementgiganten Aalborg Portland om tømte lagre og en midlertidig begrænset produktion.
Med Ukraine-krigens udbrud er priserne kun gået yderligere opad.
Har mistet overblikket
Stigningerne gjorde, at familien Tietje på forhånd har købt 150 kvadratmeter keramikfliser til gulv og vægge hjem, selvom byggeriet endnu ikke er gået i gang.
- Vi synes, det var fornuftigt at få dem opmagasineret, for jeg var bange for inflationen, siger Philip Tietje, der vurderer, at det har sparet dem mellem 7.000 og 10.000 kroner.
Hos en af landets største onlinehandler med fliser, DKfliser, mærker direktør Christian Asanti Iversen også udsving i markedet, og at kunderne opfører sig anderledes, end de plejer.
- Priserne er steget eksplosivt over hele linjen og kommer til at stige yderligere. Priserne på betonfliser til terrassen er steget 15 procent og stiger med op til 16 procent i den kommende tid, fordi producenterne ikke kan levere nok cement.
- Når det kommer til fliser af naturmaterialer som granit, så er stigninger og svingninger faktisk så voldsomme, at jeg ikke har overblikket lige nu, siger direktøren.
Det er ellers om foråret, at kunderne står i kø for at realisere både terrasser, køkkener og badeværelser. Sådan har det hidtil været i de 11 år, flisebutikken har eksisteret.
- I den her tid render vi normalvis med hovedet under armen, men vi oplever, at kunderne afventer og udskyder indkøbene, hvis de ikke sløjfer dem helt. Vi kan heller ikke opretholde månedstilbud længere, så vi opfordrer faktisk kunderne til at slå til nu på et tilbud, så længe vi kan holde prisen på et givent produkt, siger Christian Asanti Iversen.
At priserne på beton og naturmaterialer stikker af, har fået kunderne til at vælge billigere alternativer, som keramiske fliser, fortæller direktøren. Men også her spidser det til.
- Vi har også problemer med, at keramiske fliser er i restordre, og da de laves i gasovne, vil priserne på dem følge gaspriserne. Der er faktisk ingen gode nyheder lige nu, så vi må alle have lidt tålmodighed.
Stål forsinker indflytning
Udover fliser går der også meget stål til familiens Tietjes nye hjem, og det har udskudt starten på byggeriet med fire uger. Om det skyldes travlhed hos ingeniøren eller forsyningsproblemer hos stålleverandøren, kan Philip Tietje ikke sige med sikkerhed, men under alle omstændigheder har stålet givet dem ekstra udgifter for mellem 20.000 og 25.000 kroner.
Ifølge DI Byggeri, Danmarks største erhvervsorganisation inden for bygge-, industri- og anlægsvirksomheder, er priserne på stål i gennemsnit steget med 80 procent. For træ ser man stigninger på 60 procent. Og selv kemi til maling ramler ligeledes ind i højere priser.
- Både priser og leveringstider er uforudsigelige, og det kan vi se på forbrugertilliden, der falder, og kunderne afventer eller dropper deres projekter. Vi frygter, at det går så meget i stå i alle led, at ordrebøgerne er helt tomme senere på året, siger Elly Kjems Hove, underdirektør i DI Byggeri.
Den udskudte indflytningsdato betyder også, at familien Tietje skal bo endnu længere i både sommerhus og hos Philip Tietjes forældre, da deres eget, tidligere hus blev solgt sidste år. Familien har været genhuset siden december.
- Det er ikke noget, vi kan blive ved med i al evighed, så det er da en ulempe. Jo længere tid, det tager, jo mere slider det på familien. Det er ikke noget, vi piber for meget over, fordi vi selv har valgt det, men det er da irriterende, siger Philip Tietje.
Opfordrer til dialog
Ifølge Danmarks Statistik bliver det kun dyrere at bygge ny bolig. I løbet af fjerde kvartal sidste år steg de samlede omkostninger med 1,9 procent, og særligt priserne på materiale, der steg med 2,5 procent, bankede dem i vejret.
I det hele taget er det umuligt at spå om en god timing for håndværkerprojekter, så længe markeder lukkes ned, og priser på energi og fragt er oppe i luften, lyder det fra DI Byggeri.
Og det er en uvant situation, når priserne før pandemien og invasionen har været stabile i 15 år.
- Forsyningskædernes uro giver prisstigninger og mangel på materialer, som både rammer producenter, håndværkere og byggemarkeder - og dermed forbrugerne. Lige nu er der så meget usikkerhed om priserne, at tilbud suspenderes og kontrakter laves om, siger underdirektør Elly Kjems Hove.
Derfor opfordrer organisationen byggebranchen til at gå i dialog med kunderne om priser, så ingen knækker nakken, mens uroen står på.
- Priserne skal nok falde til ro på et tidspunkt, men lige nu er der for mange ubekendte til at sige hvornår og hvordan. Jeg tror ikke, vi kommer til at lukke produktioner, men det tager tid at finde nye forsyningskæder og leverandører til de materialer, vi mangler, og så er det store spørgsmål, hvordan krigen fortsat vil påvirke inflationen og priserne.