Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren
På onsdag mødes Danmarks statsminister og en række andre ministre med deres kolleger fra Tyskland, Belgien og Holland - samt EU-kommisionens formand - i Esbjerg for at diskutere, hvordan Nordsøen kan blive en stor del af løsningen på den grønne omstilling i Europa.
Og ifølge klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal snakken blandt andet gå på, hvordan landene bedst kan samarbejde om at bygge mange flere vindmølleparker - og måske endda flere energiøer i Nordsøen.
- En af de vigtigste ting, vi skal snakke om, er energiøer. Dels skal vi snakke om, hvordan vi kan samarbejde om den energiø, vi allerede har besluttet at bygge. Det har nemlig hele
tiden været meningen, at den skal forbindes til mindst ét andet land end Danmark, og måske flere - så det er noget, der skal på plads. Dertil kommer, at vi mener, der er potentiale for flere energiøer i Nordsøen, og det skal vi diskutere med de andre lande, siger Dan Jørgensen til Avisen Danmark.
Klima: Vi skal blive fri af Putins gas. Og samtidig skal vores energi komme fra grønne kilder, så vi kan få bremset den galoperende klimakrise.
Det er EU’s lande rørende enige om, og står det til Danmark og de andre EU-lande med kyst ud mod Nordsøen, blæser en stor del af løsningen derude.
Dan JørgensenVi mener, der er potentiale for flere energiøer i Nordsøen, og det skal vi diskutere med de andre lande.
Derfor mødes Tysklands, Hollands, Belgiens og Danmarks regeringsledere med EU-kommisionens formand, Ursula von der Leyen, på onsdag 18. maj til Nordsøtopmøde i Esbjerg. Ambitionerne fra dansk side for topmødet er ikke små.
- Danmark vil gå forrest og bane vejen for, at Nordsøen bliver et grønt kraftværk for hele Europa baseret på dansk teknologi og danske erfaringer, lover statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse om topmødet.
Og den danske klima-, energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), der også deltager i topmødet, lover historiske udmeldinger og erklæringer i Esbjerg.
Blandt andet skal politikerne finde ud af, hvordan Nordsøen hurtigst og bedst muligt bliver fyldt med havvindmølleparker, som kan levere grøn strøm til millioner af europæere. Og måske skal der også bygges flere nye energiøer i stil med den, et bredt flertal i Folketinget allerede har vedtaget at bygge 80 kilometer ud for Thorsminde.
- En af de vigtigste ting, vi skal snakke om, er energiøer. Dels skal vi snakke om, hvordan vi kan samarbejde om den energiø, som vi allerede har besluttet at bygge. Det har nemlig hele tiden været meningen, at den skal forbindes til mindst ét andet land end Danmark, og måske flere - så det er noget, der skal på plads. Dertil kommer, at vi mener, der er potentiale for flere energiøer i Nordsøen, og det skal vi diskutere med de andre lande.
En god forretning
Den planlagte energiø i Nordsøen skal primært bruges til at samle og fordele energiproduktionen fra de omkringliggende havvindmølleparker, og det er et kæmpeprojekt. Faktisk danmarkshistoriens største anlægsprojekt.
For at bygge øen, der bliver på størrelse med 18 fodboldbaner, forventes at koste i omegnen af 210 milliarder kroner. Det svarer til anlægsomkostningerne ved at bygge fem storebæltsbroer eller omkring fire Femernbælt-forbindelser.
Så skal der bygges en, to eller tre flere af den slags kunstige øer, kommer vi op i beløb, der næppe er helt lette at overskue. Men trods de svimlende investeringer kan det grønne Nordsø-eventyr overordnet set blive en god forretning for Danmark, vurderer klimaministeren.
- Vi er kommet dertil, hvor det er en rigtig, rigtig god forretning for staten at lave det her, siger Dan Jørgensen.
Han henviser til Thor Vindmøllerpark: I stedet for at være blevet til ved hjælp af støtteordninger, forventes det, at staten kommer til at tjene op imod 2,8 milliarder kroner på parken, efter at den kommer i fuld drift fra 2027.
Fantastisk udvikling
Thor kan altså ikke bare sætte skub i den grønne omstilling, gøre os mere fri af fossile brændsler og skabe arbejdspladser - den kan også fylde statskassen.
Men Thor ligger utrolig godt. Man kan altså ikke per se forvente samme ”business case” for andre havvindmølle-projekter, anerkender Dan Jørgensen.
- Thor er et helt unikt projekt. Men når det er sagt, så ser jeg også det som et klart tegn på at man som stat kan tjene penge på vind. Selv hvis fremtidens projekter ikke kan give helt lige så mange penge i statskassen, så er vi gået fra, at staten støtter, til at staten tjener på de her projekter.
- Det er en ret fantastisk udvikling, ikke kun fordi vi kan spare penge - også fordi det betyder, at havvind kan tage den fart, vi fra dansk side har håbet på siden vi åbnede verdens første havvindmøllepark i 1991.
Hvor mange energiøer og havvindmølleparker, der skal bygges i Nordsøen, og hvor meget beton og stål (og dermed CO2-udledning), der vil blive brugt, før regnskabet begynder at blive grønt, er Dan Jørgensen endnu ikke klar til at sætte tal på. For først skal han altså mødes med de andre klima- og energiministre og blive enig om den store plan for Nordsøen.