Et år efter hjertestop i Parken er eksperter ikke i tvivl: Christian Eriksens kollaps har reddet liv i hele verden
Det er præcis ét år siden, at Christian Eriksen blev genoplivet på græsset i Parken under en EM-kamp. Frederik Folke er professor i genoplivning og kalder det verdenshistoriens mest eksponerede hjertestop. En opmærksomhed, som allerede har reddet liv, mener han.
Hjerte: Du glemmer sikkert ikke billederne af Christian Eriksen, der falder om og ligger livløs på græsset i Parken. Det var 12. juni 2021, Danmark spillede sin første kamp under EM, og hele landet boblede af forventning. Og så dør vores bedste spiller lige dér i det 43. minut. Teknisk set.
Når regnebrættet gøres op her et år efter, er der ingen tvivl blandt eksperter: De billeder og det chok, der er gået ud til millioner af mennesker, har haft en uvurderlig betydning, der går langt ud over Danmarks grænser. En af verdens førende eksperter i genoplivning, Frederik Folke, siger det sådan her:
- Jeg er ret sikker på, at de afledte effekter af Christian Eriksens hjertestop allerede har reddet liv, siger Folke, der er professor i kardiologi og livredning på Københavns Universitet og forskningsleder ved akutberedskabet i Region Hovedstaden.
- Det er ikke første gang, man ser en sportsstjerne falde om i en livetransmission, men Eriksens hjertestop er formentlig det mest eksponerede hjertestop nogensinde, fordi der var hundredvis af millioner, der så kampen, siger han.
Eriksen Jorden rundt
Den direkte adgang til massive folkemængder betød, at flere blev opmærksomme på, hvor vigtigt det er at handle hurtigt, hvis nogen falder om med et stroke eller hjertestop. Logikken er, at når så mange flere har søgt ny viden, har meldt sig som hjerteløbere og har handlet, så er der også nogle af dem, som har gjort en forskel og har reddet et liv. Jo flere, der ved, hvad der skal gøres, jo flere overlever. Og det har haft stor betydning langt uden for Danmarks grænser:
Frederik Folke, professorDet var en opvisning for hele verden i at handle på den rigtige måde. Alvorligheden blev hurtigt erkendt, og der blev handlet hurtigt med hjerte-lunge-redning og brug af hjertestarter. Det er basale ting, som vi godt ved i forvejen, men i Eriksens tilfælde blev det tydeligt for alle, hvor godt man kan komme over et hjertestop, hvis der reageres rigtigt og hurtigt.
- Der bliver talt om den her episode Jorden rundt mellem forskere, ambulancereddere og lægmænd. Det hører jeg, når jeg er på kongresser i udlandet, siger Frederik Folke og forklarer hvorfor, Eriksens hjertestop har haft så stor betydning:
- Det var en opvisning for hele verden i at handle på den rigtige måde. Alvorligheden blev hurtigt erkendt, og der blev handlet hurtigt med hjerte-lunge-redning og brug af hjertestarter. Det er basale ting, som vi godt ved i forvejen, men i Eriksens tilfælde blev det tydeligt for alle, hvor godt man kan komme over et hjertestop, hvis der reageres rigtigt og hurtigt.
- Allerede få timer senere, kunne man se Christian Eriksen give thumbs up på Twitter, og nu spiller han på landsholdet igen.
Da det gik galt i Ajax
Mange er bange for, at et hjertestop fører til alvorlige hjerneskader og handikap, selv om man bliver genoplivet, og den bekymring er reel nok, hvis livredningen ikke bliver sat hurtigt i gang.
- Eriksens tilfælde viser netop, at man kan undgå mén, hvis der sættes hurtigt ind. Vi har meget viden og evidens for, at jo hurtigere, der sættes ind med hjertemassage og stød, jo bedre stillet er patienten i forhold til det kognitive niveau bagefter. Der skal helst sættes ind inden for få minutter, siger han.
Det bliver tydeligt, hvis man ser på en anden toptrænet fodboldspiller, der faldt om med et hjertestop i 2017 under en kamp for det hollandske hold Ajax. Der gik bare alt for lang tid, inden det gik op for Ajax-folkene, hvad der var sket for 20-årige Abdelhak Nouri, og der gik formentlig 10-15 minutter, inden hjertestarteren blev sat på ham.
Han er i dag svært hjerneskadet og har blandt andet mistet sit sprog. Ifølge Frederik Folke er forskellen mellem ham og Christian Eriksen den tid, der gik, inden hjertet blev vakt til live.
Et andet bevis på, at Eriksen-indsatsen var et mønstereksempel for andre, kom fra Global Resuscitation Alliance (GRA), der er et internationalt netværk af akutberedskaber, som arbejder for at øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. GRA har tildelt det danske landshold en særlig inspirationspris for den måde, hele teamet omkring Christian Eriksen handlede på, da alvoren ramte grønsværen i Parken for et år siden.
Tallene taler
Der er også ganske tydelige tal, der fortæller historien om, at den danske befolkning både er blevet mere bevidste og mere klar til at handle hurtigt, når nogen har akutte hjerteproblemer. I ugen efter Christian Eriksens hjertestop steg søgningen på hjemmesiden hjertestarter.dk med 800 procent i forhold til ugen før. Og i det hele taget oplevede udbyderne af genoplivnings- og førstehjælpskurser markant flere tilmeldinger i månederne efter Eriksens kollaps.
Den weekend, da Christian Eriksen faldt om i Parken, meldte 702 danskere sig som hjerteløbere. Som hjerteløber får man besked, hvis der er et hjertestop i nærheden, så man kan løbe af sted med en hjertestarter og begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem. I dag er der 139.600 hjerteløbere i Danmark, og det er cirka 23 procent flere, der er kommet til siden Eriksens hjertestop.
Anne Kaltoft, direktør i HjerteforeningenMange blev opmærksomme på, at et hjertestop ikke kun rammer svagelige og ældre personer. Det kan ramme hvor som helst, når som helst og hvem som helst. Og vi så, at det har en effekt, når den kompetente og hurtige hjælp er der.
Grethe Thomas er projektchef hos Tryg Fonden, der står bag hjertestarter.dk og hjerteløber-ordningen, og hun ser også Eriksens hjertestop som en kæmpe inspiration til at gøre noget:
- Vi så Eriksen falde om midt i den bedste sendetid, og vi blev berørte. Og så oplevede vi, at det nytter noget at gribe ind med hurtig hjælp. Det er ting, vi går og siger, men her så vi det i den virkelige verden, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at den effekt, det har haft, betyder, at flere vil overleve hjertestop, siger Grethe Thomas.
Plads til forbedring
Anne Kaltoft er direktør i Hjerteforeningen, og her har man også oplevet et klart før og efter den juni-aften i Parken, da Christian Eriksens hjerte sagde stop i det, som Kaltoft kalder en vigtig øjenåbner for åben skærm.
- Mange blev opmærksomme på, at et hjertestop ikke kun rammer svagelige og ældre personer. Det kan ramme hvor som helst, når som helst og hvem som helst. Og vi så, at det har en effekt, når den kompetente og hurtige hjælp er der, siger Anne Kaltoft.
Tror du, at den nye parathed og bevidsthed har reddet liv?
- Vi har klart oplevet, at danskernes vilje og evne til at hjælpe, hvis nogen får hjertestop, er vokset. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det allerede har reddet liv. Jeg har ikke nogle tal, der beviser det, men jo flere, der gør noget og kan kan noget, jo større er chancen for at overleve, siger hun.
Hjertestop
Cirka 5000 personer i Danmark får årligt hjertestop uden for hospitalet - det er 13 hjerter, der går i stå hver eneste dag.
De seneste 18 år er det lykkedes at firedoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital i Danmark - det har intet andet land præsteret.
Hvert minut tæller, når et menneske får hjertestop. De første minutter er livsvigtige, og mange menneskeliv kan reddes, hvis vidner træder til med det samme.
Du kan også gøre en forskel, hvis en person falder om med hjertestop nær dig. Der er tre enkle trin:
- Ring straks 112 eller få en anden til det.
- Start hjerte-lunge-redning med 30 hårde stød i brystkassen og to indblæsninger mund-til-mund og gentag.
- Giv stød. Hvis der er en hjertestarter til stede, så tænd den og følg vejledningen. Alle kan bruge en hjertestarter.
Selv om meget er gået den rette vej, siden Eriksen faldt om i Parken, er vi dog ikke i mål, viser en ny undersøgelse fra Hjerteforeningen. Den viser, at 40 procent af danskerne føler sig "meget dårligt" eller "overvejende dårligt" rustet til at yde genoplivning, hvis en person skulle falde om med hjertestop på gaden.
- Det viser bare, hvor vigtigt det er, at vi bliver ved med at sige tingene, for folks bevidsthed om det forsvinder, når der ikke er fokus på det længere, siger Grethe Thomas fra Trygfonden.
Undersøgelsen viser dog også, at 78 procent ville forsøge at træde til efter bedste evne, og det er vigtigt, for den eneste fejl, man kan begå som vidne til et hjertestop, er ikke at gøre noget.