Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale
Den nu fyrede koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen modtager 6,5 millioner kroner i godtgørelse. Samtidig bliver han ikke modregnet, såfremt han får et andet job i opsigelsesperioden. Det viser fratrædelsesaftalen, som Avisen Danmark er i besiddelse af.
Fyringen kommer på baggrund af amputationsskandalen i regionen, hvor cirka 47 patienter om året har fået amputeret et ben, selvom det kunne være undgået.
Amputationsskandalen: Det er ikke småpenge, den tidligere koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen får med sig, efter han i torsdags blev fyret efter amputationsskandalen.
Region Midtjylland vil sende Ole Thomsen ud ad døren med en fratrædelsesordning på 6,49 millioner kroner.
Det viser fratrædelsesaftalen, som Avisen Danmark har fået udleveret.
De knap 6,5 millioner kroner dækker over 12 måneders opsigelsesvarsel samt en fratrædelsesgodtgørelse ved uønsket afsked på 24 måneder. Derudover har han ret til efteruddannelse for op til 100.000 kroner.
Samtidig vil den nu fratrådte koncerndirektør ikke blive modregnet, hvis han får et nyt job i opsigelsesperioden.
Er du blevet amputeret, eller har du oplysninger i sagen?
Kan du være en af de patienter, der ikke fik forebyggende behandling i tide og endte med en amputation, som måske kunne være undgået? Eller har du oplysninger om amputationsskandalen i Region Midtjylland?
Så vil vi gerne høre fra dig. Kontakt journalist Mikkel Vie Jensen på mail: mivje@jfmedier.dk
Aftalen er baseret på forhold, som er beskrevet i Ole Thomsens ansættelseskontrakt og blev tirsdag godkendt af regionens forretningsudvalg.
Nye direktører får dårligere vilkår
Ifølge Natalie Videbæk Munkholm, der er lektor i ansættelsesret på Aarhus Universitet, er der intet usædvanligt ved den fratrædelsesordning, som Ole Thomsen har fået, selvom han er blevet fyret. Skal man have fjernet sin godtgørelse, er det oftest på grund af kriminelle handlinger.
- Det kan selvfølgelig godt falde en for brystet, fordi det er skatteydernes penge, og især hvis vedkommende ikke har gjort sit arbejde godt nok. Men det offentlige er nødt til at kunne tilbyde gode vilkår, der kan konkurrere med det private marked, så det kan tiltrække dygtige chefer, siger Natalie Videbæk Munkholm og tilføjer:
- At være topchef er en meget udsat stilling, fordi der er meget få af de slags jobs. Derfor er godtgørelsen også typisk stor, så personen har tid til at finde en ny stilling.
Natalie Videbæk Munkholm, lektor i ansættelsesretAt være topchef er en meget udsat stilling, fordi der er meget få af de slags jobs. Derfor er godtgørelsen også typisk stor, så personen har tid til at finde en ny stilling
Regionsrådsformand Anders Kühanu (S) ønsker ikke at stille op til et interview om fratrædelsesaftalen. Men han skriver i et skriftligt svar, at fratrædelsesaftalen bygger på vilkår i Ole Thomsens ansættelseskontrakt fra 2010, og at regionen siden dengang har ændret praksis.
Det betyder blandt andet, at en fratrådt direktør på en ny kontrakt maksimalt kan opnå en opsigelsesperiode på seks måneder og fratrædelsesgodtgørelse i 12 måneder. Og at man i de nuværende kontrakter også vil blive modregnet, hvis man får et nyt job et andet sted i perioden.
Fyret efter amputationsskandale
Ole Thomsen blev fyret i kølvandet på skandalesagen, hvor op mod hundredvis af patienter har fået amputeret deres ben, selvom det kunne være undgået. Skandalen blev i første omgang belyst i en analyse af den midtjyske karkirurgi, som udkom i april.
Avisen Danmark fortalte i starten af maj, at tre linjer i rapporten peger på, at patienter også har mistet livet som følge af de for sene forebyggende operationer i regionen. Flere eksperter bakkede op om vurderingen, men Ole Thomsen forklarede over for Avisen Danmark, at regionen ikke før avisens henvendelse havde været opmærksomme på afsnittet om formodede dødsfald.
Senere kunne avisen fortælle, at både data og rapporter tyder på, at problemerne på de karkirurgiske afdelinger i Region Midtjylland som minimum har stået på de sidste 15 år. Det mødte kras kritik fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Det er en uacceptabel situation. Hvis det er korrekt, at det har været et problem i mange år, og en region har haft helt andre tal for amputationer end de andre, så er der noget i systemet, som ikke fungerer. Der burde være alarmklokker, som ringede forskellige steder, sagde han til Avisen Danmark 5. maj.
Avisen Danmark har efterfølgende gennemgået dokumenter og data i sagen og har fundet frem til otte advarsler.
Sagen om de unødvendige amputationer og formodede dødsfald har indtil videre kostet regionens topchef Ole Thomsen jobbet og fået ministeren til at bede om en redegørelse.
Samtidig har regionsrådet bestilt en ekstern undersøgelse af, hvem der har vidst hvad for at finde ud af, hvorfor der ikke er blevet grebet ind i løbet af årene.