Annonce
Flygtninge venter på at kunne blive transporteret videre fra Tesco i Przemysl, tirsdag den 8. marts 2022. Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er der nu kommet mellem 25.000-30.000 ukrainske flygtninge til Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Indland

Kommunerne er mindre presset af ukrainske flygtninge end ventet

I kommunerne har man forberedt sig på at tage imod mange flygtninge fra Ukraine. Færre end ventet er kommet.

Mange kommuner har de seneste måneder knoklet for at forberede sig på at modtage et stort antal fordrevne fra krigen i Ukraine.

Men indtil videre er der mange steder kommet langt færre, end man har forberedt sig på.

I Gentofte Kommune har man ifølge borgmester Michael Fenger (K) forberedt sig på, at kommunen kunne modtage op mod 1280 flygtninge. Men indtil videre er der kommet 346.

- Vi har for eksempel lejet og placeret pavillonbygninger to forskellige steder i kommunen, så vi kunne få yderligere 100 boliger, siger han.

Men indtil videre står de fleste af pavillonbygningerne tomme. Mange af ukrainerne bor privat, så kun 111 flygtninge er flyttet ind i kommunale boliger.

- Som det ser ud lige nu, vil vi ikke bygge mere kapacitet, for vi tror ikke længere, at der kommer 1280 flygtninge til Gentofte. Men nu ved vi, hvad vi skal gøre, og hvor hurtigt vi kan rykke, hvis situationen ændrer sig, siger han.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet er der nu kommet omkring 30.000 ukrainske flygtninge til Danmark.

Nye pavillonbygninger til ukrainske flygtninge i Gentofte står indtil videre stort set tomme. - Som det ser ud lige nu, vil vi ikke bygge mere kapacitet, for vi tror ikke længere, at der kommer 1280 flygtninge til Gentofte, siger borgmester Michael Fenger (K). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

1. april vurderede regeringen ellers, at der efter påske kunne være op mod 40.000 flygtninge fra Ukraine. Men siden bremsede tilstrømningen op.

Regeringen vurderede i marts, at det var et realistisk scenarie, at der kunne komme op mod 100.000 flygtninge fra Ukraine.

Men med den seneste udvikling er det nu et mindre sandsynligt scenarie, oplyser ministeriet.

De ukrainske flygtninge fordeles i kommunerne efter befolkningstal.

I Faaborg-Midtfyn har borgmester Hans Stavnsager (S) forberedt sig på at tage imod op mod 1000 ukrainske flygtninge.

Men indtil nu er der kun kommet omkring 120 ukrainere til kommunen.

- Det er jo et noget andet tal, siger borgmesteren, der tilføjer, at hvis der var kommet 1000 personer, så var man nødt til at tage for eksempel gymnastiksale og sportshaller i brug til indkvartering.

I Faaborg-Midtfyn har borgmester Hans Stavnsager (S) forberedt sig på at tage imod op mod 1000 ukrainske flygtninge. Men indtil nu er der kun kommet omkring 120 ukrainere til kommunen. (Arkivfoto). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Det ser lige nu ikke ud til at blive nødvendigt.

- Det seneste tal vi har fået fra regeringen og KL er, at vi måske skal forberede os på at modtage omkring 400 flygtninge, siger Hans Stavnsager.

I Helsingør siger borgmester Benedikte Kiær (K), at kommunen har set ind i et scenarie med 1078 flygtninge. Men indtil videre har kommunen modtaget omkring 140 ukrainere, som har søgt opholdstilladelse.

- Vi har travlt, men vi kan godt følge med lige i øjeblikket, siger Benedikte Kiær.

- Men ingen ved jo, hvordan det udvikler sig.

Ifølge den seneste opgørelse fra Udlændingestyrelsen har 26.512 ukrainske flygtninge søgt om midlertidig opholdstilladelse efter særloven. Heraf har 15.148 fået opholdstilladelse på nuværende tidspunkt.

Krigen i Ukraine har varet siden 24. februar, hvor Rusland invaderede sit naboland.

- Vi har travlt, men vi kan godt følge med lige i øjeblikket, siger Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør Kommune, om modtagelsen af ukrainske flygtninge i kommunen. (Arkivfoto). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Udland

Dykkere reddede 12 meter lang pukkelhval fri af drivgarn

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen