Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Avisen Danmark i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Asylcentre i et land uden for Europa var regeringens helt store valgløfte i udlændigepolitikken. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvor bliver asylcentrene af? Udlændingeminister møder kritik fra blå blok

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik fra Avisen Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kan endnu ikke svare på, hvor de asyllejre, som regeringen vil oprette i et land uden for Europa, skal ligge. Det skriver Jyllands-Posten.

Ministeren har gentagende gange i perioden mellem oktober 2020 og januar 2021 meldt ud, at der ville gå et år, før man kunne sige noget om en konkret placering af de asylcentre, der var regeringens helt store valgløfte i udlændingepolitikken.

På nuværende tidspunkt er der ikke underskrevet en aftale med et kommende værtsland, og regeringen vil ikke fortælle, hvilke lande den er i forhandlinger eller dialog med.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten skriver Mattias Tesfaye, at han håber, at han ”inden alt for længe” kan fortælle om regeringens planer. Han håber at møde forståelse for, at dialogen med et partnerland er ”nødt til at være fortrolig og grundig.”

Ventetiden møder kritik på tværs af blå blok, der vil have konkrete planer på bordet.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen beskylder regeringen for at stikke vælgerne ”blår i øjnene”, og formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt mener, at regeringen har et ”forklaringsproblem”. Han vil derfor kalde ministeren i samråd.

- Ministeren må svare på, om det overhovedet er realistisk at få det her på plads. Og hvis det er, hvornår det så kommer, siger han til Jyllands-Posten.

Danmark opruster militær indsats

Regeringen og Forsvaret valgte tirsdag at opruste den danske militære indsats på grund af Ruslands trussel mod Ukraine.

Med et indgreb, der ifølge en militærekspert ikke er set siden Den Kolde Krig, skærper Forsvaret beredskabet på flere områder. Det skriver Jyllands-Posten.

Regeringen har besluttet, at mellem 700 og 800 soldater skal samles i en kampbataljon på Antvorskov Kaserne ved Slagelse, der kan sendes afsted med få dages varsel. Forsvaret styrker desuden det nationale afvisningsberedskab ved at placere to F-16-kampfly på Bornholm.

Oprustningen er et modtræk til den russiske opmarchering af over 120.000 soldater, kampvogne og raketsystemer nær Ukraines grænse.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S), som netop er tiltrådt posten, mener, at der er tale om en ”meget alvorlig sikkerhedspolitisk situation”.

- Der er én mand, der har valgt at eskalere situationen, og det er Putin. Det er fuldstændig uacceptabelt, at han har bragt Ukraine og resten af Europa i denne situation. Derfor må vi tage vores forholdsregler og skærpe beredskabet, siger Morten Bødskov til Jyllands-Posten.

Oprustningen herhjemme sker, selvom myndighederne vurderer, at der ikke eksisterer en konkret trussel mod Danmark. Forsvarsminister Morten Bødskov meddeler, at det er ”for tidligt” at sige, om danske soldater kan blive sendt til Ukraine.

Partier trækker sig fra udflytningsaftale

I går aftes trak både Enhedslisten og Alternativet sig fra aftalen om udflytning af uddannelser efter et samråd med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S). Det skriver Uniavisen. Partierne var selv med til at indgå aftalen i juni sidste år.

- Når finansieringen mangler, ryger hele fundamentet, og vi vil ikke være med til at lave discountuddannelser og lukke en masse uddannelsespladser, siger uddannelsesordfører for Enhedslisten, Victoria Velásquez til Uniavisen.

Uddannelsesordfører for Alternativet Torsten Gejl mener, at aftalen er endt som en ”spareøvelse”.

- Det er virkelig heftigt at gå ud af en aftale, når man først har sagt ja. Der skal virkelig meget til. Men vi kan simpelthen ikke argumentere for den her aftale længere, siger han.

Sammen med SF har både Enhedslisten og Alternativet tidligere stillet to krav til udflytningsaftalen, der netop bestod af flere penge til nye uddannelser og ingen lukning af mindre fag.

Der er stadig markant flertal for aftalen, der har til formål at sikre nye uddannelser og skære op mod 10 procent af studieoptaget i de fire største universitetsbyer frem mod 2030.

I en skriftlig kommentar til Uniavisen meddeler uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) blandt andet, at han er ”noget forundret” over Enhedslisten og Alternativet.

Det var alt fra dagens nyhedsoverblik - men læser du videre, får du fire gode historier fra Avisen Danmark.

Billede af Peter Rasmussen
Billede af skribentens underskrift Peter Rasmussen Chefredaktør

Få Dagens Danmark læst op her

Anne Martens håber, at EU-forordningen ændres, eller at Danmark får en form for dispensation, så hverken Knud eller andre kæledyr kommer til at lide unødigt eller risikerer at skulle aflives, hvis de bliver syge. - Vi kan overhovedet ikke på nogen må leve med det her. Det er uansvarligt at have dyr, hvis vi ikke kan behandle dem korrekt, når de bliver syge, siger hun. Privatfoto

Knud skulle være død ifølge ny lov: Danske kæledyr betaler prisen for mindre antibiotika i Sydeuropa

Den 11-årige hest Knud blev sidste sommer så syg af forfangenhed, at det kun kunne lykkedes at redde ham ved brug af store mængder smertestillende medicin.
Hans ejer Anne Martens er i dag lykkelig for, at hendes hest overlevede, men der er et skår i glæden. For hvis det samme sker i dag, vil Knud dø.

En ny EU-forordning, som trådte i kraft den 28. januar, sætter nemlig strenge krav til hvordan og hvor meget dyr må behandles med antibiotika og smertestillende medicin. Derfor vil det i dag ikke være lovligt for hans dyrlæge at behandle ham med så meget smertestillende, og han ville i stedet skulle aflives, lyder det fra dyrlægen Emilie Ann Attwell fra Kildevangs Dyreklinik.

Formålet med den nye forordning er at sænke forbruget af antibiotika, især i Sydeuropa. Men dyrlæger advarer om, at den i Danmark risikerer at øge forbruget, og samtidig går de nye regler udover hunde, katte, heste og andre kæledyr, som ikke længere kan få den optimale behandling.

Danske kæledyr risikerer at lide eller skulle aflives på grund af en ny EU-lov, som stiller skrappe krav til brug af antibiotika og smertestillende til dyr, advarer dyrlæger. Formålet med forordningen er at begrænse brugen af antibiotika i Sydeuropa, men det går ud over de danske kæledyr og deres ejere, lyder det.

EU: Sidste sommer var et mareridt for den 42-årige hesteejer Anne Martens. Hendes 11-årige ellers veltrænede konkurrencehest Knud kunne pludselig ikke længere gå. Han var blevet ramt af den meget almindelige men også meget smertefulde hestesygdom forfangenhed.

Kun ved hjælp af store mængder smertestillende lykkedes det dyrlægen at redde Knud.

- Vi havde klapstole stående og sad på skift og vågede over ham og puttede omslag om hans fødder. Det var som at have en ven på hospice. Men lige så snart, han blev smertedækket, kunne jeg se liv i hans øjne igen, siger Anne Martens.

Det var sidste sommer. Hvis det samme skete nu, ville Knud dø.

Årsagen er en ny EU-forordning, der trådte i kraft den 28. januar. Forordningen sætter begrænsninger for, hvor meget og hvordan dyr må blive behandlet med antibiotika og smertestillende medicin. Formålet er at sænke forbruget af antibiotika til dyr, og særligt i Sydeuropa forventes den at få en effekt. Det er vigtigt, fordi et højt forbrug af antibiotika kan skabe resistente bakterier, som også kan gøre mennesker syge, og som er svære eller umulige at behandle.

Hvad er en EU-forordning?

En forordning er en slags EU-lov. En forordning er gældende i alle EU's medlemslande uden først at skulle indarbejdes i medlemslandet egen lovgivning.

Men mens forordningen er godt nyt for folkesundheden i Sydeuropa skaber den store problemer herhjemme, hvor dyrlæger og eksperter advarer om, at forordningen vil øge antibiotikaforbruget og gå udover kæledyrs velbefindende.

Tvinges til at følge indlægssedler slavisk

Hanne Kongsted, forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, forklarer, at et af problemerne med den nye forordning er, at dyrlægerne tvinges til at følge indlægssedlerne præcist. Derfor kan dyrlægerne ikke længere nøjes med at behandle eksempelvis grise med antibiotika i to dage, hvis indlægssedlen siger syv. Heller ikke selvom dyrlægen vurderer, at to dage er rigeligt.

Knud er en sportshest, som har startet mange konkurrencer, og har en god stamtavle. En hest af Knuds kaliber er ofte omkring en kvart million kroner værd. Derfor vil det for Anne ikke kun være et tab af en ven, men også et stort økonomisk- og konkurrencemæssigt tab, hvis hun skulle miste ham. Privatfoto

Men også for kæledyr og især forfangne heste er den ændring afgørende, forklarer dyrlægen, som behandlede Knud, Emilie Ann Attwell fra Kildevangs Dyreklinik.

- I indlægssedlerne er der angivet hvor mange milligram, vi må behandle med per kilo legemsvægt, og hvor lang tid, der skal være mellem intervallerne. Det er sjældent nok, når en hest er forfangen, og vi er ofte nødt til at gå op i meget høje doser. Det er ulovligt nu. Men vi vil også overtræde dyreværnsloven, hvis hesten skal gå rundt og have kamp ondt, og derfor vil vi blive nødt til at aflive. Det ville have været konsekvensen for Knud, hvis det var sket nu, siger hun.

- Ærgerligt at skulle aflive dyr

Emilie Ann Attwell har ikke noget samlet tal for, hvor mange heste klinikken hvert år behandler for forfangenhed. Men alene den uge, Knud blev syg, behandlede de otte heste. Det er især, når græsningssæsonen begynder, at mange heste rammes af sygdommen. Derfor ser dyrlægen frem mod foråret med bekymring.

- Det bliver da mega ærgerligt at skulle aflive dyr, fordi vi ikke må behandle dem, og ikke fordi vi ikke kan. Men Knud skulle have så store mængder smertestillende, at det ville have været temmelig ulovligt, og det ville jeg ikke kunne forsvare, hvis det skete nu, siger hun.

Det bliver da mega ærgerligt at skulle aflive dyr, fordi vi ikke må behandle dem, og ikke fordi vi ikke kan.

Emilie Ann Attwell, dyrlæge. Kildevangs Dyreklinik

Forsker: Derfor er forøget brug af antibiotika problematisk

Idéen med EU-forordningen er at mindske brugen af antibiotika i dyr. Men dyrlæger har advaret om, at det modsatte vil ske herhjemme, fordi de nu tvinges til at følge medicinens indlægsseddel til punkt og prikke. Det bekræfter forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Hanne Kongsted.

-Antibiotikaforbruget vil blive mindsket i Sydeuropa, men vi vil blive tvunget til at bruge mere end nødvendigt. Det undrer mig, at man ikke har sagt, at der maksimalt må bruges den mængde, som står i indlægssedlen, så dyrlægen kunne nøjes med to dage, hvis det var nok.

Ifølge Hanne Kongsted skal de danske forbrugere ikke frygte, at kødet i køledisken fremadrettet vil indeholde antibiotika. Der er nemlig regler, som tager højde for lige præcis det. Men et forøget brug af antibiotika indebærer alligevel en risiko for danskerne.

- Resistensproblematikken handler ikke kun, om det kød og mælk, vi indtager, men også om hvordan vi i det hele taget påvirker bakteriepopulationen omkring os. Den problematik kender vi for eksempel fra snakken om MRSA-bakterierne (særligt resistente stafylokok-bakterier, som er udbredte i konventionelle svinestalde), som ikke findes i kød men i støvet og omgivelserne. Det er bekymrende, at der nu potentielt opformeres flere resistente bakterier i landbruget, også fordi det kan have konsekvenser, vi ikke kender endnu, siger hun.

Forskeren vurderer, at en del af problemerne ved den nye forordning formentlig kan løses ved, at medicinalfirmaer får omregistreret deres produkter. Men det er ikke nok.

- Der bør absolut blive kigget på forordningen igen. Jeg kan godt forstå, dyrlægerne er oprørte.

Heste er langt fra det eneste dyr, som rammes af den nye EU-forordning. Også hunde, katte og andre kæledyr bliver ramt, lyder det fra Simon Vølund, indehaver af Favna, som har dyreklinikker i Middelfart og Dalum på Fyn og i Erritsø i Jylland.

- Ved hjertepatienter ved vi nu, at den dosis, der står i indlægssedlen ofte er for lav, og derfor har vi givet højere dosis til mange forskellige hunde. Ifølge EU-forordningen må vi ikke længere det. Vi må ikke tage højde for den viden, der er kommet til, efter produktet blev registreret. Det er uhensigtsmæssigt. For næsten hvert produkt kan vi finde nogle dyr, som kommer i klemme på den ene eller anden måde, hvis vi følger reglerne strikt. Nogle gange kan vi finde et andet produkt, som er registreret anderledes, men vi kan ikke altid finde et med højere dosis, siger han.

Klinik klar til at bryde reglerne

Som virksomhedsejer er han dog klar til at bøje reglerne i hans klinik, hvis et dyr lider. Det har han også informeret sine medarbejdere om.

Hvorfor mener du, at din klinik kan tillade sig at bryde reglerne?

-Det ved jeg godt, vi ikke kan. Men jeg synes, det er sund fornuft at gøre det bedste for de dyr, vi tager i behandling. Jeg tillader mig at sige, det kommer foran en EU-forordning. Men det er op til de enkelte dyrlæger, fordi det er dem, som står til ansvar. Jeg kan bare sige, at jeg forventer, de bruger deres sunde fornuft, og at jeg bakker op om dem, siger han.

Simon Vølund er ikke den eneste ejer af en dyrlægeklinik, som får svært ved at overholde de nye regler. Britta Walsted-Rasmussen, der ejer Bederslev Dyrlægen på Fyn, var tirsdag med til en demonstration foran Christiansborg, hvor en række dyrlæger protesterede over de nye regler.

- Jeg er frustreret og vred, og min egen moral er så hårdt ramt på det her. Jeg kommer til at stå i situationer, hvor dyret vil være i så store smerter, at hvis jeg skal leve op til mit dyrlægeløfte, kan løsningen være at aflive det, fordi jeg ikke kan skaffe den rette behandling her og nu. Jeg er ellers et lovlydigt menneske, men i sådan en situation vil jeg komme til at bryde reglerne for at redde dyret, udtalte hun til avisen Fyens Stiftstidende.

- Det er rædselsfuldt i øjeblikket

For Simon Vølund giver det ”overhovedet ingen mening”, at EU i forsøget på at nedbringe brugen af antibiotika, også stiller krav til, hvor meget og hvordan, dyrene smertedækkes.

Forsker Hanne Kongsted fra Aarhus Universitet har også svært ved at se, hvorfor indlægssedlerne for smertestillende medicin til dyr nu skal følges slavisk.

- Det er ikke skadeligt for os og har slet ikke noget med resistens at gøre. Det bør være op til dyrlægerne, hvor meget smertestillende de fagligt kan stå inde for at give dyrene, når virkninger og bivirkninger afvejes mod hinanden, siger hun.

Dyrlægeforeningen er ligesom de tre dyrlæger frustreret over den nye forordning.

-Det her griber ind i alle praktiserende dyrlægers hverdag. Både produktionsdyrlægeres arbejde, smådyrsdyrlægernes og hestedyrlægernes. Vores medlemmer er fanget i et juridisk kaos mellem forordningen og hensynet til dyrene, dyrevelfærdsloven og dyrejerne. Det er ganske rædselsfuldt i øjeblikket, siger formand Hanne Knude Palshof.

Risikerer bøde og fængselsstraf

Hun mener ikke, det er rimeligt, at dyrlægerne risikerer bøde- eller fængselsstraf, hvis de vælger at bryde forordningen for at hjælpe dyrene. Samtidig mener hun, det er ulykkeligt, at eksempelvis heste ifølge den nye forordning ikke længere må smertedækkes tilstrækkeligt ved forfangenhed.

- Jeg håber ikke, vi vil se, at man er nødt til at aflive dyr, men jeg kan ikke opfordre til ulovligheder, siger hun.

Minister: Det lyder godt nok uhensigtsmæssigt

Avisen Danmark har spurgt Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, hvad han mener, om den nye EU-forordning, som ifølge dyrlæger vil betyde, at danske kæledyr risikerer at lide unødigt eller risikerer aflivning. I en kommentar til avisen skriver han:

- Det her lyder godt nok uhensigtsmæssigt. Jeg vil bede Fødevarestyrelsen se på sagen.

Samtidig har vi spurgt, hvordan han forholder sig til, at dyrlægernes advarsel om, at de på grund af den nye forordning tvinges til at øge forbruget af antibiotika til dyr.

- Antibiotika er altafgørende for sygdomsbekæmpelse hos både dyr og mennesker. Vi må for alt i verden ikke blive antibiotikaresistente, og derfor skal vi død og pine holde antibiotikaforbruget nede. Derfor tager jeg dyrlægernes opråb alvorligt, når de siger, at nye EU-regler i nogle tilfælde tvinger dem til at bruge mere antibiotika end højst nødvendigt. Det kan ikke være rigtigt. Jeg vil derfor nu tage sagen op med EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides, skriver han blandt andet.

Dressurhesten Knud er efter et otte måneders langt sygdoms- og genoptræningsforløb nu tilbage på samme niveau, som han var før, han blev forfangen. Derfor glæder hans ejer Anne Martens sig til, at hun nu igen skal ud at vise ham frem på stævnepladserne. Men der er et lille skår i glæden.

- Min største frygt er, at han, når foråret kommer, får forspist sig igen, og dyrlægen bliver nødt til at aflive ham, fordi hun ikke længere må hjælpe ham.

Anne Martens er igen klar til at konkurrere med sin varmblodshest Knud. Privatfoto
Der venter sundhedsvæsenet et stort stykke arbejde, når der skal indhentes et efterslæb på 100.000 operationer Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Folk kan ikke passe deres arbejde: Stort problem gør livet surt for tusindvis af patienter

I snart to år har det danske sundhedsvæsen haft et altoverskyggende fokus: Coronavirus. Restriktionerne her til lands er op- og nedjusteret efter antallet af indlagte med covid.
Nu er de sidste restriktioner væk, og hverdagen skal genfindes. Men det store fokus på covid har sammen med sygeplejerskestrejke og generel stor belastning af sundhedsvæsenet sat sit aftryk. Inden 1. marts i år er i alt 100.000 operationer blevet udskudt under pandemien.
Forventeligt vil det tage et års tid at få afviklet den pukkel af ophobede udskudte operationer, der foreligger. Men hvordan gør man lige det? Hvem er udskydelserne gået ud over, og kan man overhovedet selv gøre noget for at vente kortere tid på sin operation? Avisen Danmark giver dig svarene i dette overblik.

I denne uge starter regeringen og regionerne forhandlingerne om en plan for afviklingen af 100.000 udskudte operationer. Avisen Danmark giver dig her overblikket over, hvem der lider under ventetiden, hvordan man kan komme til bunds i puklen, og hvad man selv kan gøre for hurtigst muligt at få en tid til en operation.

Overblik:

1 Hvorfor er 100.000 operationer blevet udskudt?

Coronaepidemien har flere gange gjort det nødvendigt at udskyde operationer og behandlinger på grund af pres på sygehusene. Før sommerferien var sygehusene faktisk godt i gang med at indhente puklen efter første og anden coronabølge, men så kom sygeplejerskestrejken og senere tredje bølge af coronaepidemien. Derfor er det nu udskudte operationer og behandlinger siden sommeren 2021, som skal indhentes.

Et stort problem er særligt manglen på mandskab, særligt sygeplejersker. I december viste en rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at 43 procent af alle forsøg på at rekruttere sygeplejersker mislykkedes. Oveni det har personale på sygehusene også været tvunget til at sygemelde sig, fordi de har været ramt af covid-19 i løbet af vinteren. Samtidig har der den seneste tid generelt været flere patienter på sygehusene end tidligere, fortæller Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

- Og så er vi presset og mangler arbejdskraft i det hele taget, ligesom resten af arbejdsmarkedet. Det gør, at vi ikke har den kapacitet, vi har brug for, siger hun.

2 Hvem går puklen ud over?

Sygehusene har udskudt de operationer, som vurderes at være ikke-akutte. Det drejer sig om operationer, hvor patienters førlighed eller liv ikke er i fare på grund af en udsættelse.

Omkring to tredjedele af puklen finder man inden for følgende tre områder: Fordøjelsesorganer, hud og underhud samt bevægelsesapperatet. Det drejer sig eksempelvis om knæ- og hofteoperationer, operationer for navlebrok eller fjernelse af overskydende hud efter vægttab. Men også mange operationer inden for øjenområdet - eksempelvis for grå stær - er blevet udskudt.

Selvom de udskudte operationer er ikke-akutte, udgør de et stort problem for patienterne, mener organisationen Danske Patienter.

- Pårørende- og patientforeninger får mange henvendelser fra borgere på ventelister, som går med smerter og nedsat livskvalitet, og som frygter, at sygdommen er ved at udvikle sig med uoprettelig skade. Vi hører eksempel om gigtpatienter, der har fået uoprettelige skader i foden, og som går med smerter. Og vi hører om folk med øjensygdomme, hvor man ikke kan tilbageføre det tabte, og som står på ventelister, mens de mister synet, sagde Danske Patienters direktør, Morten Freil i januar til Avisen Danmark.

Han forklarede samtidig, at patienter risikerer at miste deres arbejde, fordi de ikke er i stand til at passe deres job, mens de venter på en operation.

Stephanie Lose bekræfter, at patienter i nogle tilfælde har problemer med at passe deres job i ventetiden.

- For nogle vil ventetiden ikke være så problematisk, men for rigtig mange kan det have en effekt for den livskvalitet man har og for muligheden for at passe et job. For nogle sker der forværring og derfor er det vigtigt, at vi hele tiden prioriterer patienterne ud fra en sundhedsfaglig vurdering. De færreste bliver raske af at stå på venteliste, og derfor er det vigtigt, at ventelisterne bliver forkortet, siger hun.

3 Hvornår er puklen væk?

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne mandag ikke give et bud på, hvornår puklen kan være afviklet. Men flere regioner samt professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd  har tidligere fortalt Avisen Danmark, at vi skal ind i 2023, før puklen er væk. Den vurdering møder nu også opbakning hos Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, der indtil for nylig ellers troede, at puklen kunne klares i år.

- Det er svært at finde personale til at tage merarbejde, så jeg tror desværre, at Jakob Kjellberg og regionerne har ret i, at vi skal ind i 2023, siger han.

Der er skabt pukler på mange forskellige behandlingsområder, og det vil ikke være inden for alle områder, at der kan forventes lange ventetider helt ind i næste år.

Eksempelvis fremhæver Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, at ortopædkirurgi som et af de hårdest ramte områder fortsat med stor sandsynlighed vil have lange ventelister indtil næste år, mens andre områder får forkortet ventetiden hurtigere og vil være tilbage ved normalen i løbet af i år.

4 Skal udskudte patienter så vente i et år?

Når eksperter og regioner forventer, at puklen vil fortsætte ind i 2023, betyder det ikke, at udskudte patienter fra coronakrisen nu må vente helt til næste år, før de kan få deres operation.

Når regionerne afgør, hvem der skal til i sundhedsvæsenet, vurderer de først, hvor akut operationen er. Men derefter skeles der også til, hvor længe patienterne har ventet. Derfor vil patienter, der har fået udsat en operation under coronaepidemien, komme til før lignende patienter, der først senere kontakter sundhedsvæsenet, fortæller Jes Søgaard. Helt konkret betyder puklen, at der vil være længere ventetider på nogle områder end normalt helt ind i 2023.

- Men de patienter, der står med de mindst akutte problemer, kan måske godt risikere at skulle vente helt indtil 2023, siger han.

5 Kan privathospitalerne klare puklen?

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil gerne inddrage privathospitalerne for at fjerne puklen. Privathospitalerne melder sig klar til at tage så mange patienter som muligt, men forventer kun at kunne klare en mindre del af puklen.

- Vi hjælper så meget vi kan, og det har vi gjort under hele coronakrisen. Vi udgør kun cirka 1-1,5 procent af det samlede sundhedsvæsen. Vi kan nok tage en større del end det, men vi kommer ikke til at løse problemet, siger Claus Hovgaard, formand for Sundhed Danmark, der repræsenterer de danske privathospitaler.

Han forventer også, at vi skal ind i 2023, før puklen er væk.

- Under normale omstændigheder har vi allerede fyldt vores programmer op. Vi kan måske klare fem procent, siger han.

Professor i Sundhedsøkonomi Jes Søgaard mener, at man bør udnytte så meget som muligt af privathospitalernes kapacitet.

- Men det er ikke privathospitalerne, der løser problemet, siger han.

Det samme mener Stephanie Lose, som understreger vigtigheden i at udnytte alle tilgængelige ressourcer. Men i sidste ende er det sygehusene, der skal trække det største læs.

- Det kommer til at være et langt, sejt træk, og det kommer til at kræve, at vi stadig bruger al den kapacitet, vi kan finde uden for sygehusene - på privathospitaler og i speciallægepraksisser. Men det helt store træk til at afvikle ventelister skal komme fra de offentlige sygehuse, for de er de store spillere på det område. Derfor har vi brug for at få dem op i kapacitet igen, siger hun.

6 Hvordan kan vi så fjerne puklen?

Sundhedsminister Magnus Heunicke kaldte mandag puklen “en temmelig stor opgave”, men gav ingen konkrete bud på, hvordan regeringen vil få afviklet puklen. Og det spørgsmål er også svært at besvare, fortæller Jes Søgaard.

- Der er ikke nogen mirakelkur, siger han.

Mens de 100.000 udskudte operationer skal indhentes, skal sundhedsvæsenet fortsætte den normale drift, så der ikke laves nye pukler. Når der nu skal laves en aftale mellem regeringen og regionerne, bør der sikres en økonomisk gevinst ved at tage ekstraarbejde på sygehusene, siger Jes Søgaard.

- Men man skal se på alle tænkelige muligheder. Man skal ikke forlade sig på vanetænkning, siger sundhedsøkonomen.

Han mener derfor også, at man eksempelvis bør se på, om nogle andre lande trods pres fra coronaepidemien er i stand til at tage nogle af de danske patienter, og mener også, at man bør overveje, om nogle praktiserende speciallæger vil kunne overtage nogle af sygehusenes udskudte operationer og behandlinger. Også Stephanie Lose understreger, at der bør sikres et økonomisk incitament for, at sygeplejersker og læger tager en ekstra tørn.

Magnus Heunicke sagde mandag, at regeringen vil bidrage med nogle penge til regionerne, som blandt andet driver landets sygehuse, men han ville ikke sige i hvilken størrelsesorden.

7 Kan man gøre noget for at komme hurtigere til?

Patienter med en privat sundhedsforsikring kan ofte springe køen i det offentlige over og direkte søge hjælp på privathospitalerne. På den måde kan de i mange tilfælde tidligere få tilbudt en operation. Kan det offentlige ikke overholde behandlings- og udredningsgarantien, der giver dig ret til at blive behandlet og undersøgt inden for 30 dage, kan man også bliver henvist til privathospitaler.

- Når man får tid til en operation, vil nogle få oplyst, at de har mulighed for at afsøge alternativer i det private. Det vil der desværre ikke være for alle, og der er stadig lang ventetid på privathospitalerne, siger Stephanie Lose.

Mads Haugaard, afdelingschef for Kvalitet og Forskning i Region Syddanmark, fortæller, at der ikke er mange muligheder for at komme foran i operationskøen, medmindre man har en privat sundhedsforsikring, der giver adgang til privathospitaler.

- Der er også den mulighed, at man selv betaler for en operation i det private. Men det er jo ikke en reel mulighed. Man kan desværre ikke komme hurtigere igennem ved et trylleslag, siger han.

Det bliver den nye skatteminister, Jeppe Bruus, som skal sidde for bordenden, når der skal forhandles om en ny, ensartet CO2-afgift. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dall: Derfor er ny klimaafgift sprængfarlig for Mette Frederiksen

Det skal være dyrere at udlede CO2. Så langt er et flertal af Folketingets partier enige, men hvor dyrt og hvordan skal diskuteres i den kommende tid. Og det kan blive nogle ganske sprængfarlige forhandlinger for både statsminister Mette Frederiksen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen, hvis man spørger Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall.

Ifølge den politiske redaktør står begge partiledere nemlig ved en skillevej: Hvor meget skal klimakampen og den grønne omstilling fylde i den kommende valgkamp? Kan Venstre bære, at det måske bliver lidt dyrere at være dansker med en ny CO2-afgift - og vil statsministeren lave den sidste grønne aftale før et valg med sine støttepartier? Når der ligger en endelig aftale, er vi meget klogere - også på den kommende valgkamp - og indtil da kan det blive et højspændt forhandlingsforløb, vurderer Casper Dall.

En ekspertgruppe har nu præsenteret sine modeller til en ny, ensartet CO2-afgift, og nu er det op til politikerne. Vil regeringen gå efter et bredt forlig, eller skal det være smalt og laves med støttepartierne for at holde de borgerlige partier ude af et af de vigtigste emner i en valgkamp? Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, guider dig i denne analyse gennem en af de vigtigste forhandlinger inden næste folketingsvalg.

Tirsdag fremlagde en ekspertgruppe deres forslag til, hvordan man kan skue en ny, ensartet CO2-afgift for industrivirksomheder sammen. Et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Venstre, Konservative, Radikale Venstre og SF står bag ønsket om at få eksperternes bud, og nu er det så op til politikerne at finde ud af, hvordan sådan en ny afgift skal se ud.

Ifølge Avisen Danmarks politiske redaktør, Casper Dall, er der lagt op til et forhandlingsforløb, som enten kan ende utrolig kedeligt, fordi partierne er ivrige efter at komme med i den sidste grønne aftale inden et valg, eller det kan blive et sprængfarligt forløb for både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen.

1 Hvorfor skal vi overhovedet have en ny, ensartet CO2-afgift?

Gennem lang tid har flere eksperter og grønne interesseorganisationer råbt efter en ny, ensartet CO2-afgift. Danmark har allerede en CO2-afgift på omkring 180 kroner. Men mange virksomheder er undtaget, og derfor har den ikke den store betydning for den grønne omstilling. Når eksperterne har anbefalet en CO2-afgift, er det, fordi det ifølge deres overbevisning er den billigste og mest effektive måde at omstille samfundet, så det bliver mere grønt. Virksomhederne bliver tilskyndet til at investere i grønnere produktion, og danskerne bliver skyndet til at købe grønnere varer.

Derudover mangler regeringen ganske enkelt at anvise, hvor de sidste godt 10 millioner tons CO2 skal findes, før målet om en reduktion i udledningen af CO2 på 70 procent i 2030 er nået. Her er det ekspertgruppens vurdering, at en CO2-afgift vil kunne bidrage med at reducere cirka 3,5 millioner tons CO2.

2 Hvad mener regeringen om en ny CO2-afgift?

Det er forventningen, at regeringen vil forsøge at finde en balance, så CO2-afgiften ikke kommer til at koste arbejdspladser i Danmark eller betyde, at virksomhederne flytter arbejdspladser til udlandet. Her er det især cementvirksomheden Aalborg Portland, som spøger i ministerkontorerne.

Vi ved stadig ikke, hvad regeringen konkret tænker om CO2-afgiften. Den nye skatteminister, Jeppe Bruus, kvitterede for ekspertgruppens arbejde og vil nu indkalde partierne til drøftelser. Men statsminister Mette Frederiksen har allerede udstukket kursen for den nye skatteminister:

- Jeg kan love jer én ting. Det politiske flertal, der lige nu er i Danmark. Vi svigter ikke. Vi gør det, der skal til. Det er vores løfte. Det er mit løfte. I år vil vi træffe beslutning om en ny og ambitiøs afgift på CO2. Den skal sikre, at de virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning, sagde Mette Frederiksen i nytårstalen, og hun lagde ekstra tyngde bag, da hun fortsatte:

- Mange er allerede i gang med at omstille sig. For andre vil det tage længere tid. Men udgangspunktet er enkelt. Det danske princip om, at de bredeste skuldre skal bære mest. Det skal også gælde i den grønne omstilling: Hvis du udleder CO2 – så skal du betale, sagde hun.

For Mette Frederiksen skal der nu træffes et interessant strategisk valg: Skal det være et bredt forlig, eller vil hun se mod venstrefløjen? I nytårstalen taler hun "det politiske flertal, der er lige nu". Det kunne lugte af en rød aftale, men det vil være et nybrud for Mette Frederiksens etpartiregering, der har excelleret i bred forlig med skiftende partier - og det vil i en valgkamp svække hendes argument om, at S-regeringen kan samarbejde med alle om alt. Derfor kan det blive sprængfarligt for Mette Frederiksen, hvis hun ændrer strategien og fører blokpolitik på klimaområdet.

3 Hvor står støttepartierne?

Både Det Radikale Venstre og SF er ved i aftalen om en grøn skattereform fra 2020. Enhedslisten trak sig fra aftalen. Den gang sagde partiets politiske ordfører, Mai Villadsen:

- Det er et kæmpe tilbageskridt for den grønne omstilling at udskyde beslutningen om en ensartet CO2-afgift mange år frem i tiden. Regeringen og partierne bag aftalen har syltet beslutningen om den nødvendige CO2-afgift.

Om Enhedslisten nu vil med i en aftale, er mere tvivlsomt. Partiet ønsker, at en CO2-afgift hurtigt muligt også skal omfatte landbrugets udledninger af CO2. Men den del af CO2-afgiften kommer næppe med i de kommende forhandlinger, da det fortsat er for svært for myndighederne at lave give et retvisende billede af, hvad den enkelte bedrift udleder af CO2. Tænk bare på, hvor svært det har været for skattemyndighederne at lave et retvisende system for ejendomsvurderinger. Nu skal det beregnes, hvor meget hver enkelt ko skal pålægges i CO2-afgift. Den slags tager tid - og den tid mener Enhedslisten ikke, at vi har.

Derimod har SF og Radikale Venstre stor appetit på at være med i en aftale. Selv om De Radikale længe har talt om muligheden for at skifte statsministerkandidat og eventuelt pege på Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen, så ved partiet godt, at de på nuværende tidspunkt kan få gennemført den grønneste politik med venstrefløjen.

4 Kan de borgerlige partier være med til at indføre en ny afgift?

Det er kun Venstre og Konservative, som er med i aftalen om den grønne skattereform fra 2020, så det vil være højest spektakulært, hvis Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller Nye Borgerlige ender med at tilslutte sig en aftale om en CO2-afgift.

For Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er det et kardinalpunkt i fortællingen om hans udgave af Venstre, at partiet har en klar, grøn profil. Derfor er det også meget svært at forestille sig, at Venstre ikke ender med at være en del af en aftale om en CO2-afgift. Erhvervslivet har gennem en lang periode aktivt efterspurgt en CO2-afgift, og mon ikke at Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening vil presse på for at få et bredt forlig, der sikrer virksomhederne ro til at foretage de nødvendige investeringer i deres produktion.

Omvendt arbejder Jakob Ellemann-Jensen stadig med en gamle Venstre-doktrin om, at det ikke må blive dyrere at være dansker. Det var et af hovedargumenterne for, at Venstre for eksempel ikke var en del af det seneste politiforlig, hvor en række afgifter blev hævet. Det kan altså også blive sprængfarligt for Ellemann, hvis han ikke får skabt den rigtige fortælling om, hvorfor han enten er med eller uden for et grønt forlig om en CO2-afgift.

5 Hvordan bliver forløbet herfra?

Skatteminister Jeppe Bruus (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S) besøgte allerede tirsdag MAN Energy Solutions for at høre om virksomhedens arbejde med at udvikle nye teknologier, som bringer dem ind i en mere bæredygtig fremtid, og det er kun den første af en række aktiviteter, som regeringen har planlagt i den kommende tid. Det viser også, at det er en meget vigtigt område og en vigtig forhandling for regeringen.

Skatteministeren vil snarest indkalde til tekniske gennemgange af ekspertgruppens forslag, og de politiske partier skal have lejlighed til at stille en række forskellige spørgsmål, inden de reelle forhandlinger går i gang. I den ideelle verden har regeringen indgået en aftale før sommerferien.

Selv om ekspertgruppen har skrevet en rapport på mere end 120 sider, så er de ikke færdige. De skal arbejde resten af året med at analysere landbruget og vejtransporten for at komme med forslag til, hvordan de to områder kan omfattes af en CO2-afgift.

Røgfri nikotin ligger i små poser og placeres i munden,  som her: Tyggetobak, der lægges bag overlæben. Flere og flere unge bruger produkterne. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

20-årige Tobias har været på røgfri nikotin i fem år, og hans slags bliver der flere og flere af: - Det var fest og fjas, men man bliver jo afhængig

Unge menneskers forbrug af røgfri nikotinprodukter er steget i et omfang, der vækker bekymring i Sundhedsstyrelsen.

En undersøgelser fra Institut for Folkesundhed, der offentliggøres onsdag, viser, at salget af snus, tyggetobak og nikotinposer til børn og unge mennesker er vokset med 25 procent på mindre end to år.

Undersøgelsen, der omfatter svar fra 10.750 unge mellem 15 og 29 år, viser udviklingen gennem årene 2020 og 2021.

Sammenlagt viser undersøgelsen, at 11,4 procent bruger røgfrie nikotin produkter dagligt eller jævnligt. Det vil sige flere end hver tiende i den pågældende aldersgruppe.

40 procent oplyser, at de har prøvet det mindst én gang.

I sundhedsstyrelsen vækker undersøgelsens resultat opsigt:

-  Det er bekymrende, blandt andet fordi der er meget, der tyder på, at nikotin kan påvirke hjernens udvikling hos børn og unge, siger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Salget af røgfrie nikotinprodukter vokser. Hver tiende mellem 15 og 29 år er faste brugere, og flere end 40 procent i aldersgruppen har prøvet det. Sundhedsstyrelsen betegner det som bekymrende, og en hjerneforsker advarer om risikoen.

Røgfri nikotin: Tobias Fick er 20 år og fra Nivå. Han er lige begyndt som salgselev hos en autoforhandler. Det forekommer alt i alt meget normalt. Det er den last, han har, også ved at blive: I fem år har han, på nær en  ni måneders pause, på daglig basis brugt 10-12 nikotinposer, endda et af de stærkeste mærker, der kan købes i alverdens supermarkeder, tankstationer og kiosker.

- Det startede jo i sjov og ballade, dengang man begyndte at gå til fest. Så kom der en ven og spurgte, om man skulle prøve sådan en pose, mens man var fuld. Men man bliver jo afhængig af det, siger han.

Der bliver flere og flere som Tobias Fick. Snus, tyggetobak og nikotinposer finder i stadig stigende omfang vej til unge mennesker.

- Niveauet i sig selv er højt, og det er en kraftig stigning, vi ser på ret kort tid, siger Niels Sandø, der er chef for Sundhedsstyrelsens forebyggelsesenhed.

Den kraftige stigning fremgår af en større undersøgelse, som Institut for Folkesundhed fremlægger onsdag. Her har 10.750 unge mellem 15 og 29 år besvaret spørgsmål om deres forbrug røgfrie nikotinprodukter.

På halvandet år, fra begyndelsen af 2020 til midten af 2021, er 25 procent flere af dem begyndt at bruge røgfri nikotin. Flere end hver tiende i den aldersgruppe er nu, som Tobias Fick, daglige eller jævnlige brugere. 40 procent oplyser, at de har prøvet det mindst en gang.

-  Det er en temmelig bekymrende udvikling, siger Niels Sandø.

Farligt stof

Bekymringen handler dels om, at mange på denne måde får en afhængighed i tidlig alder, dels om at der også er sundhedsmæssige risici.

Mange produkter er tilsat forskellige smagsvarianter, blandt andet er mint populær, ligesom sød frugtsmag ifølge Niels Sandø tiltrækker de helt unge, som dermed meget tidligt får en afhængighed, de ellers ikke ville have fået.

- Nikotin er et farligt stof, der især har en uheldig påvirkning af hjernens udvikling. Desuden tager tænder og tandkød skade, ligesom der også er tegn på, at det kan give hjertekarsygdomme, siger Niels Sandø.

Tobias tripper og er rastløs

Tobias Ficks hverdag med røgfri nikotin går ikke umærkbart hen. Han bliver rastløs uden nikotinposerne og begynder at trippe, hvis ikke han tager dem. Derfor har han faste tidspunkter af døgnet, hvor han stopper en pose op under overlæben.

Han har også røget cigaretter for lang tid siden, på et tidspunkt gjorde han faktisk begge dele, men nu er det kun poserne.

- Så er det trods alt et skridt i den rigtige retning, hvis du spørger mig.

Teenage-hjerne for evigt

Jesper T. Andreasen har et lidt mere dystert syn på sagen. Han er hjerneforsker og lektor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet. Han er, som Niels Sandø, bekymret på de unge hjernes vegne.

Det skyldes, at hjernen ikke er færdigudviklet før oppe omkring de 30 år. I denne sammenhæng er det særligt kritisk i 12-17 års alderen.

Indtagelse af nikotin giver cirka dobbelt så stor risiko for senere at udvikle psykiske lidelser som depression og angst og skizofreni

Jesper Tobias Andreasen, hjerneforsker, Københavns Universitet

- I den alder sker de helt store forandringer i hjernen. Nikotin bremser hjernens udvikling og modning, og når modningsperioden er slut, er det sådan det er: man har i princippet en teenagehjerne resten af livet, siger han.

Det har som konsekvens, at man vil være mere impulsstyret, mere draget af kortsigtede beslutninger og have svækket følelsesmæssig kontrol.

- Indtagelse af nikotin giver cirka dobbelt så stor risiko for senere at udvikle psykiske lidelser som depression og angst og skizofreni. Desuden medfører det en større tilbøjelig til også at blive draget af andre og flere rusmidler, siger Jesper Tobias Andreasen.

Billigere end smøger

Det stigende forbrug uafhængigt af sociale og uddannelsesmæssige forhold, ligesom forbruget tegner sig nogenlunde ens overalt i landet.

Dog er der en overvægt af mandlige forbrugere. Men det er tilsyneladende kun et spørgsmål om tid. I undersøgelsesperioden er antallet af kvindelige forbrugere vokset med over 55 procent, mens væksten er 18 procent hos de unge mænd.

Undersøgelsen giver ingen forklaring på væksten i forbruget, men Niels Sandø har et gæt.

- Mange forældre har nok mest fokus på cigaretter, når de taler med deres børn om rusmidler. Disse røgfrie produkter har ikke den opmærksomhed, som de bør have, siger Niels Sandø.

Udviklingen er sket i samme periode, hvor cigaretpriserne er vokset betydeligt.

- Disse produkter er noget billigere end cigaretterne, og det kan jeg godt have en mistanke om også er en del af årsagen, siger Niels Sandø.

Det mærke, Tobias Fick bruger, koster 42 kroner pr. pakke - i sammenligning koster en pakke cigaretter omkring 60 kroner. Hver pakke indeholde 24 poser med hver 16 mg nikotin. I hans tilfælde rækker en pakke til to dages forbrug. Det giver en månedlig udgift på omkring 600 kroner.

Den kunne han være helt foruden, hvis han havde taget konsekvensen efter en ferie, hvor han ikke kunne få fat i poserne. Han holdt ud i et godt stykke tid, men faldt i igen efter ni måneder.

- Det var fest og fjas igen. Og ens dømmekraft er jo ikke den bedste, når man er fuld, siger Tobias Fick.

Unge og nikotin

Siden starten af 2020 og halvandet år frem er antallet af unge, der bruger røgfri nikotin steget med 25 procent. I dag er det flere end hver tiende af de 15-29-årige, der har et dagligt eller jævnligt forbrug

40 procent i aldersgruppen har mindst en gang prøvet et røgfrit nikotinprodukt.

Drenge og mænd har det største produkt, men kvinderne står for den største stigning på de halvandet år: godt 55 procent.

65,6 procent af de 15-17 årige brugere oplyser, at de selv køber det i fysiske butikker. Det er ulovligt at sælge disse produkter til kunder under 18 år.

Snus er helt forbudt i Danmark.

Snus indeholder nikotin og tobak og indtages ved at placere det bag overlæben. Tyggetobak indeholder også nikotin og tobak, men indtages ved at tygge det. Nikotinposer indeholder nikotin, men ikke tobak. Det placeres som snus bag overlæben.