Knud skulle være død ifølge ny lov: Danske kæledyr betaler prisen for mindre antibiotika i Sydeuropa
Den 11-årige hest Knud blev sidste sommer så syg af forfangenhed, at det kun kunne lykkedes at redde ham ved brug af store mængder smertestillende medicin.
Hans ejer Anne Martens er i dag lykkelig for, at hendes hest overlevede, men der er et skår i glæden. For hvis det samme sker i dag, vil Knud dø.
En ny EU-forordning, som trådte i kraft den 28. januar, sætter nemlig strenge krav til hvordan og hvor meget dyr må behandles med antibiotika og smertestillende medicin. Derfor vil det i dag ikke være lovligt for hans dyrlæge at behandle ham med så meget smertestillende, og han ville i stedet skulle aflives, lyder det fra dyrlægen Emilie Ann Attwell fra Kildevangs Dyreklinik.
Formålet med den nye forordning er at sænke forbruget af antibiotika, især i Sydeuropa. Men dyrlæger advarer om, at den i Danmark risikerer at øge forbruget, og samtidig går de nye regler udover hunde, katte, heste og andre kæledyr, som ikke længere kan få den optimale behandling.
EU: Sidste sommer var et mareridt for den 42-årige hesteejer Anne Martens. Hendes 11-årige ellers veltrænede konkurrencehest Knud kunne pludselig ikke længere gå. Han var blevet ramt af den meget almindelige men også meget smertefulde hestesygdom forfangenhed.
Kun ved hjælp af store mængder smertestillende lykkedes det dyrlægen at redde Knud.
- Vi havde klapstole stående og sad på skift og vågede over ham og puttede omslag om hans fødder. Det var som at have en ven på hospice. Men lige så snart, han blev smertedækket, kunne jeg se liv i hans øjne igen, siger Anne Martens.
Det var sidste sommer. Hvis det samme skete nu, ville Knud dø.
Årsagen er en ny EU-forordning, der trådte i kraft den 28. januar. Forordningen sætter begrænsninger for, hvor meget og hvordan dyr må blive behandlet med antibiotika og smertestillende medicin. Formålet er at sænke forbruget af antibiotika til dyr, og særligt i Sydeuropa forventes den at få en effekt. Det er vigtigt, fordi et højt forbrug af antibiotika kan skabe resistente bakterier, som også kan gøre mennesker syge, og som er svære eller umulige at behandle.
Hvad er en EU-forordning?
En forordning er en slags EU-lov. En forordning er gældende i alle EU's medlemslande uden først at skulle indarbejdes i medlemslandet egen lovgivning.
Men mens forordningen er godt nyt for folkesundheden i Sydeuropa skaber den store problemer herhjemme, hvor dyrlæger og eksperter advarer om, at forordningen vil øge antibiotikaforbruget og gå udover kæledyrs velbefindende.
Tvinges til at følge indlægssedler slavisk
Hanne Kongsted, forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, forklarer, at et af problemerne med den nye forordning er, at dyrlægerne tvinges til at følge indlægssedlerne præcist. Derfor kan dyrlægerne ikke længere nøjes med at behandle eksempelvis grise med antibiotika i to dage, hvis indlægssedlen siger syv. Heller ikke selvom dyrlægen vurderer, at to dage er rigeligt.
Men også for kæledyr og især forfangne heste er den ændring afgørende, forklarer dyrlægen, som behandlede Knud, Emilie Ann Attwell fra Kildevangs Dyreklinik.
- I indlægssedlerne er der angivet hvor mange milligram, vi må behandle med per kilo legemsvægt, og hvor lang tid, der skal være mellem intervallerne. Det er sjældent nok, når en hest er forfangen, og vi er ofte nødt til at gå op i meget høje doser. Det er ulovligt nu. Men vi vil også overtræde dyreværnsloven, hvis hesten skal gå rundt og have kamp ondt, og derfor vil vi blive nødt til at aflive. Det ville have været konsekvensen for Knud, hvis det var sket nu, siger hun.
- Ærgerligt at skulle aflive dyr
Emilie Ann Attwell har ikke noget samlet tal for, hvor mange heste klinikken hvert år behandler for forfangenhed. Men alene den uge, Knud blev syg, behandlede de otte heste. Det er især, når græsningssæsonen begynder, at mange heste rammes af sygdommen. Derfor ser dyrlægen frem mod foråret med bekymring.
- Det bliver da mega ærgerligt at skulle aflive dyr, fordi vi ikke må behandle dem, og ikke fordi vi ikke kan. Men Knud skulle have så store mængder smertestillende, at det ville have været temmelig ulovligt, og det ville jeg ikke kunne forsvare, hvis det skete nu, siger hun.
Emilie Ann Attwell, dyrlæge. Kildevangs DyreklinikDet bliver da mega ærgerligt at skulle aflive dyr, fordi vi ikke må behandle dem, og ikke fordi vi ikke kan.
Forsker: Derfor er forøget brug af antibiotika problematisk
Idéen med EU-forordningen er at mindske brugen af antibiotika i dyr. Men dyrlæger har advaret om, at det modsatte vil ske herhjemme, fordi de nu tvinges til at følge medicinens indlægsseddel til punkt og prikke. Det bekræfter forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Hanne Kongsted.
-Antibiotikaforbruget vil blive mindsket i Sydeuropa, men vi vil blive tvunget til at bruge mere end nødvendigt. Det undrer mig, at man ikke har sagt, at der maksimalt må bruges den mængde, som står i indlægssedlen, så dyrlægen kunne nøjes med to dage, hvis det var nok.
Ifølge Hanne Kongsted skal de danske forbrugere ikke frygte, at kødet i køledisken fremadrettet vil indeholde antibiotika. Der er nemlig regler, som tager højde for lige præcis det. Men et forøget brug af antibiotika indebærer alligevel en risiko for danskerne.
- Resistensproblematikken handler ikke kun, om det kød og mælk, vi indtager, men også om hvordan vi i det hele taget påvirker bakteriepopulationen omkring os. Den problematik kender vi for eksempel fra snakken om MRSA-bakterierne (særligt resistente stafylokok-bakterier, som er udbredte i konventionelle svinestalde), som ikke findes i kød men i støvet og omgivelserne. Det er bekymrende, at der nu potentielt opformeres flere resistente bakterier i landbruget, også fordi det kan have konsekvenser, vi ikke kender endnu, siger hun.
Forskeren vurderer, at en del af problemerne ved den nye forordning formentlig kan løses ved, at medicinalfirmaer får omregistreret deres produkter. Men det er ikke nok.
- Der bør absolut blive kigget på forordningen igen. Jeg kan godt forstå, dyrlægerne er oprørte.
Heste er langt fra det eneste dyr, som rammes af den nye EU-forordning. Også hunde, katte og andre kæledyr bliver ramt, lyder det fra Simon Vølund, indehaver af Favna, som har dyreklinikker i Middelfart og Dalum på Fyn og i Erritsø i Jylland.
- Ved hjertepatienter ved vi nu, at den dosis, der står i indlægssedlen ofte er for lav, og derfor har vi givet højere dosis til mange forskellige hunde. Ifølge EU-forordningen må vi ikke længere det. Vi må ikke tage højde for den viden, der er kommet til, efter produktet blev registreret. Det er uhensigtsmæssigt. For næsten hvert produkt kan vi finde nogle dyr, som kommer i klemme på den ene eller anden måde, hvis vi følger reglerne strikt. Nogle gange kan vi finde et andet produkt, som er registreret anderledes, men vi kan ikke altid finde et med højere dosis, siger han.
Klinik klar til at bryde reglerne
Som virksomhedsejer er han dog klar til at bøje reglerne i hans klinik, hvis et dyr lider. Det har han også informeret sine medarbejdere om.
Hvorfor mener du, at din klinik kan tillade sig at bryde reglerne?
-Det ved jeg godt, vi ikke kan. Men jeg synes, det er sund fornuft at gøre det bedste for de dyr, vi tager i behandling. Jeg tillader mig at sige, det kommer foran en EU-forordning. Men det er op til de enkelte dyrlæger, fordi det er dem, som står til ansvar. Jeg kan bare sige, at jeg forventer, de bruger deres sunde fornuft, og at jeg bakker op om dem, siger han.
Simon Vølund er ikke den eneste ejer af en dyrlægeklinik, som får svært ved at overholde de nye regler. Britta Walsted-Rasmussen, der ejer Bederslev Dyrlægen på Fyn, var tirsdag med til en demonstration foran Christiansborg, hvor en række dyrlæger protesterede over de nye regler.
- Jeg er frustreret og vred, og min egen moral er så hårdt ramt på det her. Jeg kommer til at stå i situationer, hvor dyret vil være i så store smerter, at hvis jeg skal leve op til mit dyrlægeløfte, kan løsningen være at aflive det, fordi jeg ikke kan skaffe den rette behandling her og nu. Jeg er ellers et lovlydigt menneske, men i sådan en situation vil jeg komme til at bryde reglerne for at redde dyret, udtalte hun til avisen Fyens Stiftstidende.
- Det er rædselsfuldt i øjeblikket
For Simon Vølund giver det ”overhovedet ingen mening”, at EU i forsøget på at nedbringe brugen af antibiotika, også stiller krav til, hvor meget og hvordan, dyrene smertedækkes.
Forsker Hanne Kongsted fra Aarhus Universitet har også svært ved at se, hvorfor indlægssedlerne for smertestillende medicin til dyr nu skal følges slavisk.
- Det er ikke skadeligt for os og har slet ikke noget med resistens at gøre. Det bør være op til dyrlægerne, hvor meget smertestillende de fagligt kan stå inde for at give dyrene, når virkninger og bivirkninger afvejes mod hinanden, siger hun.
Dyrlægeforeningen er ligesom de tre dyrlæger frustreret over den nye forordning.
-Det her griber ind i alle praktiserende dyrlægers hverdag. Både produktionsdyrlægeres arbejde, smådyrsdyrlægernes og hestedyrlægernes. Vores medlemmer er fanget i et juridisk kaos mellem forordningen og hensynet til dyrene, dyrevelfærdsloven og dyrejerne. Det er ganske rædselsfuldt i øjeblikket, siger formand Hanne Knude Palshof.
Risikerer bøde og fængselsstraf
Hun mener ikke, det er rimeligt, at dyrlægerne risikerer bøde- eller fængselsstraf, hvis de vælger at bryde forordningen for at hjælpe dyrene. Samtidig mener hun, det er ulykkeligt, at eksempelvis heste ifølge den nye forordning ikke længere må smertedækkes tilstrækkeligt ved forfangenhed.
- Jeg håber ikke, vi vil se, at man er nødt til at aflive dyr, men jeg kan ikke opfordre til ulovligheder, siger hun.
Minister: Det lyder godt nok uhensigtsmæssigt
Avisen Danmark har spurgt Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, hvad han mener, om den nye EU-forordning, som ifølge dyrlæger vil betyde, at danske kæledyr risikerer at lide unødigt eller risikerer aflivning. I en kommentar til avisen skriver han:
- Det her lyder godt nok uhensigtsmæssigt. Jeg vil bede Fødevarestyrelsen se på sagen.
Samtidig har vi spurgt, hvordan han forholder sig til, at dyrlægernes advarsel om, at de på grund af den nye forordning tvinges til at øge forbruget af antibiotika til dyr.
- Antibiotika er altafgørende for sygdomsbekæmpelse hos både dyr og mennesker. Vi må for alt i verden ikke blive antibiotikaresistente, og derfor skal vi død og pine holde antibiotikaforbruget nede. Derfor tager jeg dyrlægernes opråb alvorligt, når de siger, at nye EU-regler i nogle tilfælde tvinger dem til at bruge mere antibiotika end højst nødvendigt. Det kan ikke være rigtigt. Jeg vil derfor nu tage sagen op med EU’s sundhedskommissær Stella Kyriakides, skriver han blandt andet.
Dressurhesten Knud er efter et otte måneders langt sygdoms- og genoptræningsforløb nu tilbage på samme niveau, som han var før, han blev forfangen. Derfor glæder hans ejer Anne Martens sig til, at hun nu igen skal ud at vise ham frem på stævnepladserne. Men der er et lille skår i glæden.
- Min største frygt er, at han, når foråret kommer, får forspist sig igen, og dyrlægen bliver nødt til at aflive ham, fordi hun ikke længere må hjælpe ham.