Indvandrerkvinder stormer ind på arbejdsmarkedet som voksenlærlinge
De ikke-vestlige kvinder får ofte kritik for ikke at komme ud på det danske arbejdsmarkedet, men noget tyder på, at den udvikling er ved at vende.
Antallet af voksenlærlinge er steget markant siden 2017, og her udgør de ikke-vestlige kvinder en signifikant andel, hvor antallet er næsten firedoblet siden 2017.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
I Dansk Arbejdsgiverforening er man særdeles glade for den udvikling, da en start som voksenlærling ofte er en direkte vej til beskæftigelse.
Én af årsagerne til, at flere er blevet voksenlærlinge, er, at målgruppen er blevet udvidet.
Men den udvidelse er blot en forsøgsordning, som blev afsluttet 31. december sidste år. Nu håber Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening at de positive tal vil udmønte sig i en permanent videreførelse.
Beskæftigelse: At blive voksenlærling er populært som aldrig før og særligt én gruppe skiller sig ud: Ikke-vestlige kvinder.
Antallet af kvinder med ikke-vestlig baggrund i voksenlærlingeordningen er næsten firedoblet siden starten af 2017 fra 310 til 1234 kvinder i lære, og udviklingen tog for alvor fart i begyndelsen af 2020.
Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som Dansk Arbejdsgiverforening har regnet på.
- Stigningen siden 2020 er sket på trods af, at der har været corona i denne periode. Der har været en stigende mangel på medarbejdere, og det har givet bedre mulighed for gruppen af ikke-vestlige medarbejdere, særligt kvinder, som har haft brug for et springbræt ind på arbejdsmarkedet, fortæller Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.
I Dansk Industri er man glade for udviklingen:
- Det er rigtig positivt, at der er flere som ser muligheden i og har mod på at tage en uddannelse også som voksen, siger Signe Tychsen Phillip, chef for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser hos Dansk Industri.
Ikke-vestlige kvinder har været underrepræsenteret på arbejdsmarkedet i mange år, og betydeligt overrepræsenteret blandt kontanthjælpsmodtagere særligt blandt langtidsmodtagere.
Derfor har det også været en gruppe, som har modtaget stor opmærksomhed fra politisk side, senest fra statsminister Mette Frederiksen (S) der italesatte problemet i sin nytårstale.
Én af årsagerne er, at de ikke-vestlige kvinder ofte mangler de rette kompetencer til arbejdsmarkedet. Samtidig kan der være kulturelle barrierer for kvindernes vej ud i beskæftigelse, forklarer Jannik Bay. Derfor mener han også, at udviklingen er særdeles positiv.
- Voksenlærlingeordningen har den fordel, at man både er ude på en virksomhed og i gang med noget opkvalificering. Det er den direkte tilknytning til virksomhederne, der virker. Og vi kan se, at ordningen har en af de bedste beskæftigelseseffekter, så lærlingene efterfølgende kommer i ordinært job, siger Jannik Bay.
Hvad er en voksenlærling?
En voksenlærling er en person over 25 år, der gennemfører et lærlingeforløb med skiftevis skole- og oplærings- eller praktikperioder.
Man kan blive voksenlærling, hvis man er:
Ledig ufaglært og ledige faglært med forældet uddannelse
Ledig faglært (som ikke har en forældet uddannelse) med mere end 3 måneders ledighed (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021)
Beskæftiget ufaglært
Beskæftiget faglært med en forældet uddannelse (midlertidigt forsøg frem til 31. december 2021).
Helen er en glad lærling
Én af de ikke-vestlige kvinder, der er begyndt i ordningen, er 39-årige Helen Kidane Fshaye, der kom til Danmark fra Eritrea for omtrent syv år siden.
Hun startede som voksenlærling i 2017 hos virksomheden Pressalit, der specialiserer sig i at bygge badeværelser og toiletsæder.
- Her laver jeg forskellige ting, men lige nu arbejder jeg især med svejsemaskinen og i monteringsafdelingen, fortæller Helen Kidane Fshaye.
Da hun kom til Danmark var det ifølge hende svært præcist at finde ud af, hvordan det danske arbejdsmarked fungerede. Det er derfor til stor gavn for hende at være voksenlærling, da hun sideløbende med sin uddannelse i virksomheden også går på skole, hvor hun modtager undervisning i netop de danske forhold.
Helen Kidane Fshaye, voksenlærling hos PressalitVi lærer om, hvordan man udfører arbejdet, hvordan vi snakker med kollegaerne, hvordan arbejdsmarkedet er opbygget og sikkerhed. Helt grundlæggende hvordan man skal begå sig på det danske arbejdsmarked
- Vi lærer om, hvordan man udfører arbejdet, hvordan vi snakker med kollegaerne, hvordan arbejdsmarkedet er opbygget og sikkerhed. Helt grundlæggende hvordan man skal begå sig på det danske arbejdsmarked, siger Helen Kidane Fshaye, der er meget glad for uddannelsen.
Om halvanden år er Helen Kidane færdig med lærlingeordningen, og selvom hun ikke ved, om hun kan fortsætte hos Pressalit, håber hun meget på, at det kan lade sig gøre.
Ordning bør udvides
Det er dog ikke kun de ikke-vestlige kvinder, der i højere grad gør brug af voksenlærlingeordningen.
Siden 2017 er det samlede antal af lærlinge under uddannelse vokset fra omkring 7500 til godt 12.800. Og det er særligt kvinder, der udgør langt hovedparten af stigningen.
Fremgangen kan nemlig også spores hos kvinderne med dansk oprindelse, hvor tallet er fordoblet i perioden.
I august blev der iværksat en forsøgsordning med voksenlærlingeordningen, som blandt andet udvider målgruppen, som arbejdsgiveren kan få økonomisk støtte til.
Forsøgsordningen udløb dog 31. december sidste år, men de gode resultater får Dansk Arbejdsgiverforening til at håbe, at forsøgsordningen bliver gjort permanent.
- Ordningen fungerer, så vi synes, man skal udnytte potentialet i den. Der er muligheder for at forenkle den og gøre den mindre bureaukratisk, så endnu flere virksomheder kan engagere sig i ordningen og få nemmere ved at bruge den, siger Jannik Bay.
Den opfattelse deler man i Dansk Industri:
- Vi har brug for flere faglærte i Danmark på en lang række områder, blandt andet på de tekniske områder, og derfor er det vigtigt, at vi udvider den gruppe af mennesker, der kunne have lyst til at gå den vej. Derfor ser vi gerne, at den udvidelse af målgruppen videreføres, fortæller Signe Tychsen Phillip.