Økonomer: 2022 bliver et godt år for danskernes pengepunge - men nogle kommer ikke med til pengefesten
Danskerne kan forvente et økonomisk stærkt 2022 med lønstigninger, høj jobsikkerhed, moderate boligprisstigninger og lave renter i historisk perspektiv. Sådan lyder vurderingen fra økonomer i Danmarks Nationalbank, Danske Bank og den uvildige rådgivningsvirksomhed Pengeministeriet. Men nogle grupper kommer til at stå udenfor pengefesten.
Økonomi: Når nytåret skydes ind, siger vi farvel til et år præget af store boligprisstigninger, høj beskæftigelse og store gevinster på aktiemarkedet. Et år hvor mange danskeres pengepunge er blevet tungere. Men hvordan ser det så ud i 2022?
Det har vi spurgt tre økonomer om, og de har en glædelig nyhed. Meget tyder på, at 2022 bliver et godt år for danskernes privatøkonomi.
- Folk har sparet op under nedlukningen. Der er sket store værdistigninger i aktier og huse, og samtidig er renterne lave. Det støtter folks privatøkonomi. Det er også ting, vi tror, kommer til at trække igennem til næste år. Vi forventer, at økonomien kommer til at se stærk ud igen næste år, lyder det fra vicedirektør og chef for Økonomi og Pengepolitik i Danmarks Nationalbank, Thomas Harr.
Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, peger blandt andet på, at danskerne kan forvente større jobsikkerhed og mere i lønningsposen til næste år.
- Overordnet er der mange ting at glæde sig over. Ledigheden bliver ved med at falde, og beskæftigelsen slår rekorder. Når det er nemmere at finde job, er der også mere økonomisk tryghed og flere penge mellem hænderne – både for dem der kommer i arbejde, og dem der står med bedre kort på hånden, når der skal forhandles løn. Blandt andet derfor forventer vi, at lønningerne kommer til at stige med mere end tre procent til næste år, siger hun.
- Vi har råd til lønstigninger
Den vurdering står Danske Bank ikke alene med. Nationalbanken forventer også, at beskæftigelsen vil fortsætte med at stige, og at det vil føre til større lønstigninger i de kommende år. Men lønstigningerne vil ikke være så høje som niveauet før finanskrisen, lyder vurderingen.
- Som samlet økonomi har vi plads til det. Lønkonkurrencen er forbedret meget i perioden mellem finanskrisen og pandemien, siger Thomas Harr.
Trods udsigten til større lønstigninger forventer Nationalbanken ikke, at inflationen vil fortsætte med at være så høj, som den er i øjeblikket. Årsagen er, at de høje fragt- og energipriser, vi har i øjeblikket, ikke blot skal blive på deres niveau, men fortsætte med at stige, hvis de skal påvirke inflationen i opadgående retning de næste par år.
- Det forventer vi ikke de gør, og måske falder fragt- og energipriserne lidt tilbage. I løbet af de næste par år tror vi, at inflationen falder tilbage, men den vil dog formentlig være på et væsentlig højere niveau end før pandemien, siger vicedirektør Thomas Harr fra Danmarks Nationalbank.
Inflationen kan udhule gæld
Indehaver af den uafhængige privatøkonomiske rådgivningsvirksomhed Pengeministeriet, økonom Karsten Engmann Jensen, forventer ligesom Nationalbanken og Danske Bank, at 2022 bliver et godt økonomisk år for størstedelen af danskerne.
Samtidig peger han på, at inflation, der betyder at priserne i samfundet stiger, ikke nødvendigvis er en dårlig ting.
- Det er faktisk positivt efter at vi i 10 år har vi kæmpet med en frygt for deflation og negativ vækst. Det gode ved stabil inflation er, at det udhuler gælden til gavn for boligejerne. Det kan også gælde, selvom renterne måske er lidt højere end det historiske lavpunkt, siger han.
Karsten Engmann Jensen, uvildig privatøkonomisk rådgiverRygende bilpendlere med gasfyr kan med fordel bruge 2022 til at tænke i både sundhed og energibesparelser.
Generelt kan boligejerne se frem til 2022, der igen vil byde på prisstigninger, vurderer økonomerne. Der bliver dog ikke tale om voldsomme prisstigninger, som dem der i løbet af 2021 har har øget mange danskeres friværdi i boligen.
Voldsomme boligprisstigninger er fortid
De meget kraftige boligprisstigninger fra andet halvår 2020 og indtil sommeren 2021 skyldes ifølge Nationalbanken to ting. Den ene er en øget glæde ved at have bolig, fordi mange skulle arbejde mere hjemme. Den anden årsag er, at mange fik udbetalt feriepenge, og samtidig havde opbygget større opsparinger, fordi meget var lukket ned. Det frigav penge til boligkøb.
- Men den periode er forbi nu. De boligpriser vi kommer til at se over de kommende år kommer til at være stigninger på et par procent op mod fem procent. I stedet for de stigninger på 10-15 procent vi har set. Vi tror også på moderat højere renter, og det trækker også i retning af, at boligpriser ikke vil blive ved med at stige så meget, siger vicedirektør i Nationalbanken Thomas Harr.
Derfor kommer der ikke en finanskrise næste år
Selvom både Danske Bank, Pengeministeriet og Nationalbanken er bekymrede over den manglende beskæftigelse, vurderer de ikke, at der er en finanskrise på vej.
- Vi forventer absolut ikke, at der kommer en finanskrise indenfor de næste par år, lyder det eksempelvis fra vicedirektør i Danmarks Nationalbank Thomas Harr, der forklarer hvorfor:
- De danske statsfinanser er bundstærke. Det er en af de stærkeste kreditter i verden. Boligprisstigninger er også gået lidt ned i gear, og det er positivt. Vi ser ikke store ubalancer. Boligjobordningen er delvist afskaffet, og det er fornuftigt. Den høje beskæftigelse og mangel på arbejdskraft er en bekymring. Men der er ikke et stort gældsdrevet forbrug, siger han.
Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank peger samtidig på danskernes stærke privatøkonomi.
- En af grundene til vi ikke er så bekymrede for dansk økonomi er, at danskerne generelt har været fornuftige med deres penge – også før corona ramte. Eksempelvis har de brugt de seneste års faldende renter til at afdrage mere på deres gæld frem for bare at omsætte dem til forbrug. Det betyder, at danskerne er rimeligt velpolstrede økonomisk, og ikke har vænnet sig til at leve over evne, som op til finanskrisen. Havde det været tilfældet ville coronakrisen også have ramt dansk økonomi langt hårdere, siger hun.
For Danmarks Nationalbank er det dog et risikoscenarie, hvis et stramt arbejdsmarked med mangel på arbejdskraft falder sammen med voldsomme boligprisstigninger, og danskerne samtidig bruger mange lånte penge.
- Så kan det pludselig gå kraftigt den anden vej med økonomien, og som centralbank er vi interesserede i, at opsvinget strækkes så langt som muligt. Men hovedscenariet er absolut, at vi ser ind i et stramt arbejdsmarked, men at der ikke er et stort gældsdrevet forbrug, så det ikke går alt for stærkt, siger Thomas Harr.
Ligesom Nationalbanken forventer Danske Bank og uvildig rådgiver Karsten Engmann Jensen ikke, at den aftagende fart på boligmarkedet vil ende i prisfald.
- Den disponible indkomst har været i en pæn stigning, og der er ikke noget, som tyder på, det hører op. Hvis huspriserne skal falde, skal det være på grund af stigende ledighed, økonomisk afmatning eller stigende renter. Jeg ser ikke nogle af de tre bevæge sig nævneværdigt de næste tre år ud i fremtiden, siger økonom Karsten Engmann Jensen.
- Frygt ej renterne
Vicedirektør i Nationalbanken Thomas Harr beroliger samtidig de danskere, der bliver bekymrede ved udsigten til stigende renter.
- De vil stadig være lave i historisk perspektiv. Det er svært at forestille sig, vi kommer op i renter, der er så høje, som de var bare før finanskrisen.
Samme melding kommer fra privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen:
- Jeg vil ikke mane fanden på væggen, for det er stadig meget lave renter, vi har herhjemme. Blot fordi inflationen stiger, skal man ikke frygte, vi kommer tilbage til 80’erne. I år har realkreditrenten været nede på 0,5 procent for et fastforrentet 30-årigt lån med afdrag. Men næste år kigger vi nok mere ind i 1,5 procent, siger hun.
Ikke alle kommer med til pengefesten
På trods af udsigten til fortsat historisk lave renter, boligprisstigninger og lønfremgang, påpeger både Louise Aggerstrøm Hansen og den uafhængige økonomiske rådgiver Karsten Engmann Jensen, at nogle familier vil komme til at stå udenfor pengefesten til næste år. Det gælder særlig personer udenfor arbejdsmarkedet, der ikke får del i lønfremgangen eller jobsikkerheden, og så gælder det dem, der er hårdest ramt af de høje energipriser.
- Hvis du for eksempel har gasfyr så vil de tårnhøje energipriser æde meget af en eventuel lønfremgang, især her til vinter, siger Louise Aggerstrøm Hansen.
Karsten Engmann Jensen supplerer:
- Høje energipriser kan lægge dæmper på humøret og her må vi tænke mere på vores forbrug. De høje energipriser rammer mest folk med olie eller gasfyr, men også folk der kører meget i bil eller ryger. Rygende bilpendlere med gasfyr kan med fordel bruge 2022 til at tænke i både sundhed og energibesparelser, siger han.