Minkavler: Det vigtigste for Mette Frederiksen var at være handlekraftig
Thomas Beck gider ikke være sur og bitter. Den østfynske, tidligere minkfarmer har for længst affundet sig med, at mink aldrig mere bliver en del af hans liv.
Men der skal ikke meget til for at vække den frustration, skuffelse og vrede, der ligger under overfladen.
Det kom frem, da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag blev afhørt af Minkkommissionen. For Thomas Beck er stadig skuffet over regeringen og statsministerens ageren i forløbet. Mest af alt er han skuffet over, at det hele skulle gå ekstremt hurtigt.
- Jeg tror, det vigtigste for hende var at fremstå handlekraftig, for det er hun blevet rost for et utal af gange. Så har hun set stort på, at der måtte skæres en hæl og klippes en tå undervejs, siger han.
Mink: Thomas Beck gider ikke være sur og bitter. Den østfynske, tidligere minkfarmer har for længst affundet sig med, at mink ikke er og aldrig mere bliver en del af hans liv.
I stedet kører han nu rundt og slår græs og klipper hæk for folk med sit enmandsfirma, og det har han det rigtig godt med.
Men der skal ikke meget til for at vække den frustration, skuffelse og vrede, der ligger under overfladen. For eksempel når statsminister Mette Frederiksen (S) bliver afhørt i Minkkommissionen, som hun blev torsdag. Og når hun siger, at hun ikke vidste, at der ikke var lovhjemmel. At ansvaret for den manglende lovhjemmel ligger hos den nu fyrede ministerkollega Mogens Jensen. At embedsfolkene burde have informeret om det manglende lovgrundlag. At hun ikke nåede at læse de bilag, som advarede om, at der manglende lovhjemmel til at nedlukke minkbranchen. Og når hun storroser sin departemenschef, Barbara Bertelsen.
Thomas Beck, pelsdyravlerJeg tror det vigtigste for hende var at fremstå handlekraftig, for det er hun blevet rost for et utalt af gange. Så har hun set stort på, at der måtte skæres en hæl og klippes en tå under vejs
- Jeg tror ikke på Mette Frederiksen. Hun har prioriteret hastighed frem for grundighed. Det vidner det om, når man får vigtige papirer seks minutter før et helt utrolig vigtigt og afgørende møde. Det er utroligt, hvis ikke én af de mange jurister og eksperter har sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er lovligt at aflive alle mink på den måde, siger Thomas Beck og er træt af ordet hjemmelsudfordring, som Mette Frederiksen har brugt.
Det gik alt for hurtigt
- Når noget ikke er lovligt, så er det forbudt, siger han og mener, at nogle må være gået fra mødet i Koordinationsudvalget og har tænkt, om det virkelig kunne være lovligt.
- Der var stadig lang tid til pressemødet næste dag, hvor det blev meldt ud, at alle mink skulle aflives. Der var masser af tid til at undersøge det, siger han.
Men det havde vel ikke ændret noget, for Mette Frederiksen fastholder jo, at det var den rigtige beslutning, og hvis den havde krævet en lovændring, så var det den vej, regeringen var gået.
- Jeg er så skuffet over, at det skulle gå så ekstremt hurtigt. Man læser da lige papirerne først. Og hvorfor var man fuldstændig uinteresseret i at lytte til os pelsdyravlere, der havde et helt katalog af forslag til, hvordan man kunne undgå at nedlægge hele erhvervet med enorme udgifter for staten til følge, siger Thomas Beck.
Han har drevet en af de største minkproduktioner og måtte slå sine næsten 70.000 mink ned på 10 vanvittige dage i november sidste år, hvis han skulle have sin tempobonus på 1,2 millioner kroner. Det lykkedes.
Han kender med andre ord til arbejdspres, men han mener ikke, travlhed kan være en undskyldning for en regering under en stor sundhedskrise på grund en ny coronavirus.
- Vi kunne trygt have beholdt avlsdyrene i isolation, så vi kunne have genskabt bestanden senere. Det ville kun have været to procent af den samlede bestand, siger Thomas Beck.
Men hvorfor skulle statsministeren gennemføre en aflivning af minkbestanden, hvis ikke hun på det tidspunkt fandt det nødvendigt?
- Jeg tror, det vigtigste for hende var at fremstå handlekraftig, for det er hun blevet rost for et utal af gange. Så har hun set stort på, at der måtte skæres en hæl og klippes en tå undervejs, siger Thomas Beck.
Ikke vaccinemodstander
Han har fulgt lidt med på tv og set det brogede opbud ude foran retsbygningen under dagens Minkkommission. Demonstranterne rummede både aktivister fra Men in Black, vaccine- og 5G-modstandere, minkfarmere og hippier.
- Jeg håber da ikke, vi pelsdyravlere bliver slået i hartkorn med ballademagere. Men vi har nok én ting til fælles: Modstanden mod Mette Frederiksen, siger Thomas Beck.
Han slår fast, at han, hans kone og børnene er vaccinerede og hverken er modstandere af vaccine, 5G eller mundbind. Og de slår heller ikke på grydelåg.
Og når Mette Frederiksen ikke toner frem eller er til afhøring om minkssagen, har Thomas Beck det ganske godt.
- Jeg nægter at blive en gammel sur mand. Jeg går ikke ned hverken økonomisk eller mentalt. Jeg hygger mig faktisk med det arbejde, jeg har nu, siger han.
Og Mette Frederiksen? Hun sagde ikke noget nyt torsdag.
- Beslutningen, der blev truffet sidste år, var den rigtige. Det var den dengang og det er den nu, sagde hun til Ritzau.
Minkkommissionens videre færd
* Minkkommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen om, at alle mink i Danmark skulle aflives.
* Fredag skal to embedsmænd fra Erhvervsministeriet og det daværende Miljø- og Fødevareministerium samt erhvervsminister Simon Kollerup (S) afgive forklaring for kommissionen.
* Der er planlagt yderligere fire afhøringer i år. En af dem er af udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
* Minkkommissionen har allerede planlagt en række afhøringer fra januar.
* Kommissionen skal afgive sin beretning i april efter et års arbejde.
/ritzau